Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Σχολή σωματοφυλάκων

Κινέζοι υποψήφιοι σωματοφύλακες, πρώην ..ειδικοδυναμίτες οι περισσότεροι, αλλά και πρώην αστυνομικοί , αθλητές ακόμη και ..φοιτητές,  διέρχονται από μια απαιτητική εκπαίδευση σε ένα ειδικό κέντρο εκπαίδευσης στην πόλη Σάνια  που βρίσκεται στο νησί Χαϊνάν στη νότια Κίνα.

Η εκπαίδευση διαρκεί για 30 ημέρες με διαδικασία "go, no go" και όσοι βγουν κερδίζουν ..δουλειά! Καθημερινά κλείνουν 20άωρο διδασκόμενοι πολεμικές τέχνες, (Κραβ-Μαγκά παρακαλώ και όχι ..κινέζικα συστήματα! Γιατί άραγε;), τρόπους γρήγορης οδήγησης, παρακολούθησης/αντιπαρακολούθησης, ελεύθερη αναρρίχηση και άλλες ειδικές τακτικές.

Απολαύστε παρακάτω  κάποιες ενδιαφέρουσες φωτογραφίες.

Ανιχνευτής


Σκληρή φυσική αγωγή

Πάλη σε σανίδα πάνω από θάλασσα. Ποιός θα ρίξει ποιόν στο νερό!

Τρέξιμο ταχύτητας στο νερό με τραυματία στην πλάτη!


Πάλη μέχρι τελικής πτώσης στην άμμο
Μάθημα διάσωσης ομήρου τη νύκτα

Βούτηγμα στο νερό νύκτα και παραμονή εκεί μέχρι ..ορίου αντοχής.

Έρπυση γυμνοί σε χαλίκια! Ποιός είπε ότι εξαιρούνται οι γυναίκες!


Πάλη σώμα με σώμα στην παραλία

Έρπυση στην παραλία με τα μάτια δεμένα

Αντοχή στο ξύλο! "Βαράτε και όποιος αντέξει"!

Αξιολόγηση στην πάλη σώμα με σώμα

Ας ξεκουραστούμε και λίγο παιδιά!







Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ό,τι λάμπει δεν είναι πάντα ..χρυσός!

bodyarmor
Άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων σε στρατόπεδο στο Αφγανιστάν. Προσέξτε εξάρτυση και οπλισμό. (Πηγή)

"Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες" όπως συνηθίζουμε να λέμε σχολιάζοντας για κάποιο γεγονός. Στην προκειμένη περίπτωση αφορά στον εξοπλισμό των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων σε αλεξίσφαιρα γιλέκα! Έχουμε πει λίγα πράγματα για τ' αλεξίσφαιρα γιλέκα σε προηγούμενο άρθρο.

Για την ακρίβεια μιλάμε για τις προστατευτικές πλάκες των αλεξίσφαιρων γιλέκων! Τι συνέβη; Σε κάποια στιγμή ζητήθηκε αξιολόγηση προσωπικού και υλικού σε υγρό στοιχείο, τουτέστιν "μπείτε στο νερό και κολυμπάτε με ό,τι κουβαλάτε"! 

Body ArmorΕκεί διαπίστωσαν οι παριστάμενοι ότι κάποιες από τις κεραμικές πλάκες προστασίας των αλεξίσφαιρων γιλέκων τους,  άρχιζαν να ξεφτίζουν και το εσωτερικό τους περιεχόμενο να ..τρίβεται με αποτέλεσμα να χάνει την αρχική του αντοχή σε βολές!

Όπως αναφέρεται από τα αμερικανικά στρατιωτικά μέσα ενημέρωσης, το ποσοστό που έχει εντοπισθεί το λάθος κατασκευής είναι της τάξης του 5%, δεν παύει όμως να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα! Γι' αυτό η Διακλαδική Διοίκηση  Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, SOCOM, αποφάσισε την απόσυρση των αλεξίσφαιρων αυτού του τύπου μέχρι αποκατάστασης του σφάλματος. Υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες οι κεραμικές πλάκες!

Η εταιρεία κατασκευής,  για να καταλάβετε, έχει συνάψει συμβόλαιο και για άλλα υλικά  με τη SOCOM, ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Ιανουάριο του 2008. Μιλάμε για πολύ χρήμα που έχει πάει σε τσέπες. Τώρα με αυτά τα κόλπα μάλλον πάει για φούντο!

Οι πλάκες κοστίζουν μόνο ...17 εκατομμύρια δολάρια! Αλλά αυτό που μετράει τώρα είναι η αξιοπιστία και περισσότερο απ' όλα η ζωή του προσωπικού!

Καλό το τεστ του νερού! Έβγαλε πολλά στη φόρα!

Ανιχνευτής





Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Οι Μπορντό μπερέδες και οι τρομοκράτες

Προσθήκη λεζάντας

Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον ένα άρθρο σε αγγλόφωνο τουρκικό τύπο, σχετικά με την εμπλοκή των τουρκικών δυνάμεων σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, όπως αποκαλούν τον αγώνα εναντίον των Κούρδων ανταρτών.

Ήδη 2 ταξιαρχίες των "μπορντό μπερέδων" έχουν αναλάβει δράση στα τουρκο-ιρακινά σύνορα. Ξέρετε ποιό είναι το σύνθημά τους; " Ο θάνατος είναι τιμή. Ο φόβος και η αποτυχία όχι". Η δομή τους τώρα παρουσιάζεται σε επίπεδο Σώμα Στρατού!

Οι επιχειρήσεις που διεξάγουν στα σύνορα με το Ιράκ (και μάλλον μέσα σ' αυτό), κατά μήκος στις συνορεύουσες κορυφογραμμές, υποδηλώνει στροφή του δόγματος που ακολουθούσαν μέχρι πρότινος.

"Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας στις πηγές της" είναι συνοπτικά αυτό που επικρατεί σε επίπεδο τουρκικού ΓΕΕΘΑ. Σ' αυτό υπάγονται απ' ευθείας οι " μπορντό μπερέδες"

"Η διατήρηση φυλακίων χωροφυλακής και η στατική επιτήρηση δεν απόδωσε. Ο στρατός προσπαθεί χρόνια να καταλάβει και να ελέγχει τις επικίνδυνες περιοχές. Μάταια όμως! Τώρα ενεργοποιούνται οι ειδικές δυνάμεις στον μέγιστο βαθμό με επιχειρήσεις σε βάθος και "χειρουργικά" πλήγματα, με υποστήριξη της τουρκικής αεροπορίας.

Καταλυτικό ρόλο παίζουν οι επεξεργασμένες πληροφορίες. Πρέπει να γίνεται άμεση αξιοποίησή τους, αν είναι επιθυμητό το θετικό αποτέλεσμα. Κινήσεις στρατευμάτων από και προς τις επικίνδυνες περιοχές της Ανατολίας (δηλαδή στις  περιοχές με κουρδικό πληθυσμό) θα γίνονται μόνο αεροπορικά για ν' αποφεύγονται οι απώλειες από προσβολές  τρομοκρατών (Κούρδων) σε  μεμονωμένα οχήματα και φάλαγγες. Υπάρχει η σκέψη αγοράς και άλλων ελικοπτέρων τύπου CHINOOK γι' αυτό το σκοπό.

Η λύση δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει μόνο στρατιωτικά μέσα αλλά και πολιτικά για να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα!"

Άρα οι "μπορντό μπερέδες" εμπλέκονται άμεσα και καταλυτικά σε επιχειρήσεις εναντίον ανταρτών κατά το δόγμα των Αμερικανών στο Αφγανιστάν, γιατί περί αυτού πρόκειται. Μόνο που "εξαιρούν " κάτι πολύ σημαντικό!

Δεν αναφέρεται καθόλου το θέμα προσέγγισης και συμφιλίωσης με τον τοπικό πληθυσμό. Ούτε κάποια προσπάθεια για να κερδηθούν "τα μυαλά και οι καρδιές των ντόπιων κατοίκων". Πώς θα μπορούσαν άλλωστε!

Ανιχνευτής

Πηγή


Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Κουράγιο!

courage Photo of the day: Courage
Τραυματισμένος Αμερικανός πεζοναύτης, μεταφέρεται από συναδέλφους του  για παροχή πρώτων βοηθειών, κατά τη διάρκεια της μάχης της Φαλούτζα στο Ιράκ, το Νοέμβριο του 2004.  Παρά τον τραυματισμό του, παρατηρείστε πως βαστάει το πιστόλι του, με το δάκτυλο μακριά από τη σκανδάλη, τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας! Δείγμα υψηλού βαθμού εκπαίδευσης , αυτοπειθαρχίας και κουράγιου.

Πηγή





Μετά από παρέμβαση αναγνώστη, για την ακρίβεια της περιοχής της μάχης κατά την οποία τραυματίστηκε  ο παραπάνω Πεζοναύτης, έκανα πιο ενδελεχή έρευνα γι' αυτόν και πράγματι διαπίστωσα ότι ο αγαπητός αναγνώστης  έχει δίκιο και διορθώνω.

Πρόκειται για τον Λοχία Καζάλ (1st Sergeant Bradley Kasal)  o οποίος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της μάχης της Φαλούτζα στο Ιράκ, το Νοέμβριο του 2004. Δέχτηκε 7 σφαίρες  7,62 χιλ. και αρκετά θραύσματα από χειροβομβίδα, ενώ προσπαθούσε να σώσει και να καλύψει με το σώμα του ένα τραυματισμένο συνάδελφό του.

Όταν τον βρήκαν οι δύο πεζοναύτες που τον μεταφέρουν στη φωτογραφία, είχε ήδη χάσει το 60% της ποσότητας του αίματός του, βαστώντας σφιχτά στο δεξί χέρι το πιστόλι  και στο άλλο το Κ-Bar το παραδοσιακό μαχαίρι των Αμερικανών πεζοναυτών.

Από τα τραύματά του και μετά από 21 χειρουργικές επεμβάσεις ανάνηψε, αφού έχασε περίπου 10 εκατοστά από το κόκκαλο  του δεξιού του ποδιού. Αυτό τον αναγκάζει να κουτσαίνει.

Γι' αυτή του την πράξη τιμήθηκε με το δεύτερο στην τάξη παράσημο ανδρείας και ηρωισμού του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, το "Ναυτικό σταυρό", ενώ προήχθη επ' ανδραγαθία στο βαθμό του Αρχιλοχία. Ο Αρχιλοχίας Καζάλ, εξακολουθεί να παραμένει στο σώμα των Αμερικανών πεζοναυτών, εργάζεται στη (Δυτική) Σχολή Πεζικού των πεζοναυτών  και χαίρει της εκτίμησης των συναδέλφων του. Η φωτογραφία  στην οποία μεταφέρεται γεμάτος αίματα από τους δύο πεζοναύτες, έγινε αντιπροσωπευτική φωτογραφία της βίας του πολέμου.

Ανιχνευτής













Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων της Εθνικής Φρουράς Κύπρου.



ΤΟΥ ΝΕΑΡΧΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ 

Μεγαλύτερη δυναμική προσδίδει στην Εθνική Φρουρά η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων. Η μονάδα των Ειδικών Δυνάμεων συστάθηκε με εντολή του (τότε) αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγου Στυλιανού Νάση, και αποτελείται από επίλεκτα τμήματα της Διοίκησης Καταδρομών, Διοίκησης Ναυτικού και της Διοίκησης Αεροπορίας. 

Η συγκρότηση της νέας μονάδας εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας δομής και οργάνωσης των Ειδικών Δυνάμεων, η οποία δίνει έμφαση στη διακλαδικότητα στα πλαίσια ανασυγκρότησης της Εθνικής Φρουράς. Η Διακλαδική Διοίκηση αποτελείται από μόνιμο προσωπικό της Εθνικής Φρουράς το οποίο εθελοντικά εκπαιδεύτηκε και αποτελεί μέρος του επίλεκτου αυτού σώματος.Το  συγκρότημα αυτό των  Ειδικών Δυνάμεων, αποτελείται από εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό, ώστε να φέρνουν σε πέρας ειδικές και επικίνδυνες αποστολές. 

Η αρχική εκπαίδευσή του προσωπικού διαρκεί έξι μήνες. Το πρόγραμμα της εκπαίδευσης προβλέπει σκληρές και επίπονες διαδικασίες και η ολοκλήρωσή του απαιτεί ψυχικό σθένος, δύναμη και οξυδέρκεια. Η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων είναι μια δύναμη με εξειδικευμένες δυνατότητες, οπλισμό, υλικά και μέσα τελευταίας τεχνολογίας, για εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων. «Η δύναμη αυτή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι όλων των σύγχρονων στρατών του κόσμου. Σχεδιάζει και εκτελεί επιχειρήσεις και διοικείται από τον συστατικό Διοικητή της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων» σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας.

Η δημιουργία της Διακλαδικής Διοίκησης αποσκοπεί στην επαύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας της ΕΦ με δυνατότητα ανάληψης αποστολών σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, ακόμα και κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες. Η νέα δομή  των ειδικών δυνάμεων έχει δοκιμαστεί στα σύγχρονα πεδία μάχης, 

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ 

Η δημιουργία της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων και η οργάνωση των Ειδικών Δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς, αποτελεί σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας καινοτομία για τα δεδομένα των ενόπλων μας δυνάμεων. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Δημήτρη Ηλιάδη, «η Εθνική Φρουρά αναδιοργανώνεται με στόχο να καταστεί ένας ευέλικτος, αξιόμαχος και σύγχρονος στρατός ευρωπαϊκών προδιαγραφών ικανός να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προκλήσεις των καιρών». Σύμφωνα με τον κ. Ηλιάδη, η Εθνική Φρουρά, με την ηγεσία της, βρίσκεται σε μια δυναμική φάση ανασυγκρότησης, για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των διαθέσιμων μέσων. «Η υπεύθυνη και σοβαρή προσπάθεια που καταβάλλεται παράγει ουσιαστικά αποτελέσματα τα οποία είναι πλέον εμφανή στην οργάνωση, λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της ΕΦ», κατέληξε ο υπουργός. 

Επίδειξη ειδικού τμήματος της Εθνικής Φρουράς Κύπρου (Πηγή)
Αναπόσπαστο μέρος των σύγχρονων στρατών 

Η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων αποτελεί το πιο σημαντικό κομμάτι όλων των σύγχρονων στρατών. Σχετικά πρόσφατα συγκροτήθηκε και στην Ελλάδα. Ο ταξίαρχος εν αποστρατεία Πολυχρόνης Ναλμπάντης, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, επεξηγεί το όραμα της αντίστοιχης ομάδας στον ελληνικό Στρατό, κάνοντας αναφορά σε έξι νέες επιχειρησιακές έννοιες/ιδέες.

1. Προβολή αποτροπής. Ικανότητα της Διακλαδικής Δύναμης να αποτρέπει ένα δυνητικό αντίπαλο να χρησιμοποιήσει τις υφιστάμενες δυνατότητες και συμπεριφορές του και να εφαρμόσει κάποια ανεπιθύμητη πολιτική ή στρατιωτική ενέργεια. 


2. Έγκαιρη Αντίδραση (αμυντική, επιθετική/αντιεπιθετική). Ικανότητα της Διακλαδικής Δύναμης για αποτελεσματική αντίδραση και δράση, με ενέργειες κατάλληλες και προσαρμόσιμες στις εκάστοτε συνθήκες, σε κάθε εχθρική απειλή ή ενέργεια. Διακλαδικό Ελιγμό (Πλεονέκτημα Ελιγμού).

3. Ικανότητα της Διακλαδικής Δύναμης να αποκτά πλεονέκτημα θέσης με αποφασιστική ταχύτητα και υπέρτερο επιχειρησιακό ρυθμό.

4. Αποφασιστική/Αποτελεσματική Εμπλοκή. Ικανότητα ειδικής ομάδας να προκαλεί και να παράγει τα αποτελέσματα που απαιτούνται προς επίτευξη των αντικειμενικών σκοπών και της επιθυμητής τελικής κατάστασης.

5. Ολοκληρωμένη Προστασία Δύναμης. Ικανότητα να προστατεύει το προσωπικό και τα μέσα που απαιτούνται για την αποτελεσματική υλοποίηση των έργων της.

6. Εστιασμένη Διακλαδική Μέριμνα.  Ικανότητα παροχής στη Διακλαδική Δύναμη κατάλληλου προσωπικού, εξοπλισμού και εφοδίων.

Όπως εξηγεί ο κ. Ναλμπάντης, κάθε μια από τις έξι πιο πάνω νέες επιχειρησιακές έννοιες/ιδέες ενσωματώνει την υψηλή ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού των ειδικών δυνάμεων και τις τεχνολογικές εξελίξεις στη νέα πληροφοριακή-ψηφιακή εποχή. Σύμφωνα με τον Ελλαδίτη ταξίαρχο ε.α. η εφαρμογή αυτών των έξι επιχειρησιακών εννοιών, παρέχουν τη δυνατότητα στο στράτευμα να κυριαρχήσει επί του αντιπάλου σε όλο το φάσμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων



Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Solo διάσχιση της Σαχάρας: Ένα μεγάλο ρεκόρ!



Γράφει ο Δημήτρης Τρουπής



Ένας 48χρονος Φιλανδός δρομέας υπεραποστάσεων, ο Jukka Vijlanen, κατόρθωσε να διασχίσει τρέχοντας solo την έρημο Σαχάρα ξεκινώντας από την Μαροκινή πόλη Tan-Tan, διασχίζοντας την οροσειρά του αντί-Άτλαντα και καταλήγοντας στην Νότια Μαυριτανία και τελικά στα σύνορα με την Σενεγάλη. Η προσπάθεια του διήρκεσε 31 ημέρες τρέχοντας συνολικά λίγο πάνω από 1.600 χιλιόμετρα.

Η διάσχιση του Vijlanen είχε υποστήριξη από ένα όχημα με τρεις Φιλανδούς φίλους του, κυρίως για την παροχή νερού και ηλεκτρολυτών. Μάλιστα, αναγκάζονταν να τον αφήνουν για ώρες ώστε να καταφέρουν να φτάσουν σε περιοχές που θα μπορούσαν να προμηθευτούν νερό και να συνεχίσει έτσι την προσπάθεια του. Βοήθεια τους παρείχε και μια ντόπια εταιρία που διοργανώνει σαφάρι στην περιοχή.

Ο Φιλανδός αθλητής υπεραποστάσεων έχει ένα πλούσιο παλμαρέ διασχίσεων. Σε αυτό   περιλαμβάνεται ο Μαραθώνιος στον βόρειο πόλο το 2007, η διάσχιση τμήματος της ερήμου της Λιβύης στα πλαίσια υπερμαραθώνιου το 2008, ένας αγώνας 100 χιλιομέτρων στην Ανταρκτική το 2009 και η διάσχιση της ερήμου Καλαχάρι το 2010 (μαζί με τον Kirsi Montonen και τον Nοτιοαφρικανό Greg Maud).

Σε μια προσπάθεια τέτοιου μεγέθους και μάλιστα σε ένα απο τα πιο αφιλόξενα για τον άνθρωπο μέρη του πλανήτη, πολλά είναι τα εμπόδια που μπορεί να συναντήσει κανείς. Ο Vijlanen ξεκίνησε με πρόβλημα στο γόνατο (γόνατο δρομέα), αλλά κατά ένα παράξενο τρόπο - και ευτυχώς για την προσπάθεια του - δεν τον ενόχλησε όσο περίμενε αρχικά. 

Αντίθετα, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα 500 χιλιόμετρα του τρεξίματος του (10 ημέρες), ταλαιπωρήθηκε έντονα από αμμοθύελλες οι οποίες τον ανάγκασαν κάποιες στιγμές να σταματήσει και να καλυφτεί μέσα στο όχημα υποστήριξης. Όπως είναι φυσικό, με την άμμο να μπαίνει παντού, το επόμενο πρόβλημα ήτανε οι πολλές φουσκάλες στα πόδια του, γεγονός που κατάφερε να το ξεπεράσει και αυτό.

Το πρώτο του ντους κατάφερε να το κάνει μετά την 20η μέρα και αφού είχε ήδη διανύσει 1.000 χιλιόμετρα και είχε μπει στην Μαυριτανία. Συνέχιζε πάντως το σταθερό τρέξιμο καλύπτοντας 50 χιλιόμετρα την ημέρα. Εδώ, είχε την τύχη να δεχτεί και την πρώτη βροχή. Όπως τον διαβεβαίωσαν οι ντόπιοι (μεταφορείς με καμήλες) είχε να βρέξει 3 χρόνια στην περιοχή! Στο τμήμα της Μαυριτανίας τον συνόδευε και μια ντόπια αστυνομική περίπολος για λόγους ασφαλείας.

Στο αρχικό του σχέδιο ήταν να προχωρήσει από μια πιο κεντρική περιοχή διασχίζοντας συνολικά 2.000 χιλιόμετρα και ίσως και την έρημο Sahel, αλλά η ύπαρξη ναρκοπεδίων τον αποθάρρυνε τελικά και κινήθηκε καθαρά σε πιο νότιες περιοχές. Την τελευταία μάλιστα μέρα του εγχειρήματος διένυσε 91 χιλιόμετρα έχοντας πολλές δυνάμεις. Κατάφερε έτσι τελικά να πραγματοποιήσει τον στόχο του και να προσθέσει ένα σπουδαίο κατόρθωμα στην λίστα των μεγάλων διασχίσεων.

Όσο αφιλόξενο και να είναι ένα μέρος του πλανήτη (και όχι μόνο) και όσο δύσκολη και να φαντάζει η προσπάθεια, η ανθρώπινη θέληση, ο νους και η λαχτάρα για αναζήτηση και νέα σύνορα θα μας πηγαίνει πάντα ένα βήμα μπροστά.













Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Τα πράσινα μπερέ

Παλιά ταινία με τον αξέχαστο Τζων Γουέιν στο ρόλο ενός Αμερικανού  συνταγματάρχη ειδικών δυνάμεων στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Δείχνει την δομή και τον τρόπο λειτουργίας των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων εκείνης της εποχής. Κατά κάποιο τρόπο είναι ένα φιλμ προπαγάνδας, αλλά δεν παύει να συναρπάζει τον θεατή.

Πιέστε τον σύνδεσμο: Πράσινα Μπερέ, περιμένετε λίγο να φορτώσει και δείτε την.

Ανιχνευτής


Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Οι δοκιμές

Israeli soldiers attend a training session simulating fighting in Gaza, at an IDF military training base,. November 17, 2012. (photo credit: Edi Israel/FLASH90)
(Πηγή)

"Η εξάσκηση είναι η μητέρα της μάθησης" όπως λέει ένα αρχαίο γνωμικό. Οι δοκιμές αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εκτέλεση μιας ειδικής επιχείρησης. Αυτό γίνεται στην παραπάνω φωτογραφία από Ισραηλινούς στρατιώτες, μάλλον των ειδικών δυνάμεων, σε ομοιώματα κατοικιών, κατά την προετοιμασία τους για επιχειρήσεις στη Γάζα.

Ήδη εδώ και 2 ημέρες έχει ανακοινωθεί από μέσα ενημέρωσης ότι Ισραηλινοί κομάντος, εκτιμώ  ότι θα είναι μάλλον Yamas, χωρίς να αποκλείεται και  άλλη ειδική μονάδα, έχουν διεισδύσει μεταμφιεσμένοι στη Λωρίδα της Γάζας, με αποστολή ειδικής αναγνώρισης, για την εύρεση ρουκετών και χώρων αποθήκευσης. Η Χαμάς, όπως φαίνεται διαθέτει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τύπου Fajr-5, ιρανικής κατασκευής και προέλευσης. Πώς έφτασαν στη Γάζα άραγε;


Fajr-5

Ανοικτές πηγές αναφέρουν για τον προβληματισμό των Ισραηλινών στην περίπτωση που η Χαμάς, στην ..απελπισία της, προσπαθήσει να εκτοξεύσει πυραύλους με χημικές κεφαλές. Το βεληνεκές αυτών των πυραύλων 75 χλμ περίπου,  είναι αρκετό για να προσβληθεί το Τελ Αβίβ. Έχουν λοιπόν και χημικά όπλα οι Παλαιστίνιοι Χαμάς;

Δεν δημιουργεί όμως εντύπωση πώς μια τέτοια ειδική επιχείρηση, έρχεται σε γνώση μέσων ενημέρωσης; Μία από τις βασικές αρχές των ειδικών επιχειρήσεων είναι η μυστικότητα. Η αποκάλυψή της από εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, τι θα μπορούσε ν΄αποφέρει; Μία πρόχειρη εκτίμηση λέει την αποτυχία της. Μια όμως πιο προσεκτική προσέγγιση θα έλεγε ότι ίσως να είναι μια καλή μέθοδος άσκησης πίεσης, ανησυχίας και διστακτικότητας  στον αντίπαλο, δηλαδή στην περίπτωσή μας στη Χαμάς. Ψυχολογικές επιχειρήσεις! Δεν ξέρουμε αν θα γίνει ή έγινε ή γίνεται μια τέτοια επιχείρηση!

Θα ξεσηκωθούν όλοι στη κατακαημένη Γάζα, για να ψάχνουν εκτός από τα θύματα των βομβαρδισμών και Ισραηλινούς ..κατάσκοπους! Μέτρα ασφαλείας πάνω σε άλλα μέτρα ασφαλείας η Χαμάς. Και όσο πιο πολλά μέτρα ασφαλείας παίρνουν τόσο περισσότερο καταδεικνύουν τις ευαίσθητες περιοχές τους. Οι ομάδες αναγνώρισης καταγράφουν και στέλνουν στοιχεία προσβολής. Οι παράπλευρες απώλειες μεταξύ αμάχων είναι αναπόφευκτες.

 Οι "στόχοι" θα "μαλακώσουν" με αεροπορικές επιδρομές, πριν αρχίσουν οι χερσαίες επιχειρήσεις για το "θέρισμα". Ίσως ακούγονται κυνικά αυτά που γράφω, αλλά δυστυχώς αυτό είναι το πρόσωπο του πολέμου, μέσα στον οποίο ξεχνιέται ποιός έχει δίκιο και ποιός άδικο. Ο νικητής έχει πάντα δίκιο!

Ανιχνευτής








Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Οι Ειδικές Δυνάμεις και οι αντάρτες του Μάλι

Άνσαρ Ντίνε (Πηγή)
"Ansar Dine"  σημαίνει "υπερασπιστές της πίστης" στ' αραβικά. Είναι μια ισλαμική οργάνωση, που αρχηγός της θεωρείται ένας επαναστάτης πολέμαρχος  Τουαρέγκ,  ο Λυάντ  Αγκ Γκάλι. Εκτιμάται σαν βέβαιο, ότι αυτό το φανατικό γκρουπ έχει δεσμούς με την Αλ Κάιντα στο ισλαμικό μαγκρέμπ.

Αυτό που επιδιώκουν οι οπαδοί της οργάνωσης, είναι η επικράτηση του ισλαμικού νόμου, της σαρία, στο Μάλι. Η αύξηση της επιρροής των ισλαμιστών και αυτής της οργάνωσης, ανησύχησε τους ηγέτες όλων των γειτονικών αφρικανικών χωρών και έτσι πριν δύο εβδομάδες συναντήθηκαν  στη νιγηριανή πρωτεύουσα την Αμπούζα, για ν' αποφασίσουν πως θ' αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.



Η ευρωπαϊκή ένωση προσφέρει ένα τμήμα ειδικών δυνάμεων, δύναμης 200 μέχρι 400 ανδρών, προς υποβοήθηση των Ηνωμένων Εθνών, που οργανώνουν στρατιωτική δύναμη 3.000 ανδρών με τη συμμετοχή των γύρω αφρικανικών χωρών. Ο σκοπός τους, όπως ειπώθηκε από εκπρόσωπο της ΕΕ θα είναι να εκπαιδεύσουν στρατιωτικό προσωπικό της χώρας, χωρίς να παίρνουν μέρος σε πιθανές συγκρούσεις με αντάρτες. Μερική στρατιωτική υποβοήθηση; Ακούγεται λίγο παράξενο!

Ας μη ξεχνάμε ότι οι Αμερικανοί και οι Καναδοί έχουν ήδη προηγηθεί και προσφέρουν στρατιωτική υποβοήθηση! Γιατί άραγε υπάρχει τόσο μεγάλη ευαισθησία για το Μάλι; Απλούστατα, αυτό που φοβούνται στη Δύση, είναι μήπως αυτή η αφρικανική χώρα γίνει βάση των τρομοκρατών, που πολεμούν για την Αλ Κάιντα,  από την οποία θα οργανώνουν τρομοκρατικά κτυπήματα σε χώρες της Δύσης.

Ισλαμιστές αντάρτες στο Μάλι (Πηγή)
Γάλλοι, Πολωνοί, Ισπανοί, Γερμανοί και Ιταλοί θα συμμετέχουν στην αποστολή ειδικών δυνάμεων.
Οι Βρετανοί προς το παρόν, διατηρούν μια επιφυλακτική στάση για τη συμμετοχή τους στο Μάλι. Ίσως έχουν άλλες προτεραιότητες. 

 Οι Γερμανοί έχουν αρχίσει να ενεργοποιούνται στην αφρικανική ήπειρο και προηγούνται από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Το ΣΑ του ΟΗΕ, θα πάρει απόφαση περί του πρακτέου, αν δεν το έχει κάνει ήδη,  μέχρι το τέλος του μήνα. Στο μεταξύ οι μάχες μεταξύ ανταρτικών ομάδων και Τουαρέγκ καλά κρατούν!

Η συμμετοχή των ειδικών δυνάμεων σε καθαρά συμβουλευτικό ρόλο, θα είναι ίσως πολύ δύσκολο να διατηρηθεί έτσι, τόσο απλά! Η εμπλοκή τους τουλάχιστον με αποστολές ειδικής αναγνώρισης και με καταδείξεις στόχων, εκτιμάται μάλλον πιο πιθανή! Ένα νέο θέατρο ειδικών επιχειρήσεων ανοίγει.

Ανιχνευτής


Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Η βάση "Κόμπρα"

Ένα φιλμ γυρισμένο το 2007 από δημοσιογράφους του National Geographic που έζησαν ένα διάστημα μαζί με ομάδα Ειδικών Δυνάμεων των Αμερικανών, σε μια προωθημένη βάση  τους στην επαρχία  Ουρουζγκάν νότια της Κανταχάρ. Πραγματικές σκηνές από τη ζωή σε εκείνο το απόμακρο σημείο του πλανήτη μας.

Μπορεί κανείς να δει τον τρόπο οχύρωσης αυτών των βάσεων με ειδικές κατασκευές τύπου Χάσκο, με τσουβάλια άμμου και άλλα υλικά.

Ο εξοπλισμός της ομάδας παρουσιάζει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον. Η αποστολή τους προσαρμοσμένη στο δόγμα τους, περιλαμβάνει περιπολίες ανάμεσα στα χωριά των Αφγανών, σε αναζήτηση πληροφοριών για τους Τάλιμπαν, αλλά και για τη  δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ του πληθυσμού. Στόχος τους αποτελούσε "να κερδίσουν το μυαλό και τις καρδιές του πληθυσμού".

Το πέτυχαν; Μερικώς. Αποδείχτηκε εκ των υστέρων ότι οι Τάλιμπαν είχαν και εξακολουθούν να έχουν ισχυρές ρίζες.

Δείτε το πιέζοντας τον σύνδεσμο: "Κόμπρα"

Ανιχνευτής


HELOCAST

"Helocast" Προσθαλάσσωση ελικοπτέρου Chinook CH-47  και άφεση ελαστικής λέμβου με ομάδα ειδικών δυνάμεων, κατά την επίδειξη δεξιοτήτων προς τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ του Ιράκ πριν μια εβδομάδα. (Πηγή: ΓΕΕΘΑ)



Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

H επίπληξη

Τελικά το αμερικανικό ΠΝ  επέβαλε ποινή επίπληξης σε επτά βατραχανθρώπους SEALs  για την δημοσιοποίηση απορρήτων πληροφοριών σε μέσα ενημέρωσης. Η επίπληξη αφορούσε αναδρομικά και τον απόστρατο βάτραχο Ματ Μπισονέτ που έγραψε το βιβλίο "No Easy Day" σχετικά με την προσβολή του κρησφύγετου του Μπιν Λάντεν και την εκτέλεσή του.

Το τι διέδωσαν οι υπόλοιποι έξι ήταν τακτικές και τεχνικές που εφαρμόζονται στις ειδικές επιχειρήσεις  προκειμένου να εμπλουτισθεί ένα ηλεκτρονικό ..παιχνίδι και φυσικά με το αζημίωτο!

Η ποινή θεωρήθηκε σαν μια απάντηση στις αυξανόμενες τάσεις του προσωπικού ειδικών επιχειρήσεων του αμερικανικού ΠΝ να διαδίδουν προς ίδιο όφελος απόρρητες πληροφορίες που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του προσωπικού.

Σωστή η κίνηση αυτή από πλευράς στρατιωτικής πειθαρχίας, που ίσως ικανοποιήσει και το  αίσθημα δικαιοσύνης και αγανάκτησης των υπολοίπων συναδέλφων ειδικών επιχειρήσεων των άλλων κλάδων που δεν εμφανίζονται τόσο έντονα στο προσκήνιο.

Αλλά θα πρέπει αυτοί που ασχολούνται με το θέμα να εξετάσουν και τα αίτια που οδηγούν τέτοιο επίλεκτο και δυσαναπλήρωτο προσωπικό σε τέτοιες πράξεις. Ας θυμηθούμε κάποιες ενέργειες του πρόσφατου παρελθόντος. 
Επομένως είναι εύκολο να διακρίνει κανείς τα αίτια που έδωσαν αφορμή στους βατραχανθρώπους να κάνουν ότι έκαναν. Απλά πήραν μαθήματα και τα ..εφάρμοσαν. Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι αφού για τους επόμενους μήνες θα παίρνουν το 50% του μισθού τους και βέβαια ούτε λόγος για προαγωγή!

Δεν ξέρω βέβαια αν έκαναν ήδη τη ..μπάζα τους


Ανιχνευτής






Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

30ος Μαραθώνιος!



Σε λίγη ώρα ξεκινάει ο 30ος Κλασσικός Μαραθώνιος Αθηνών. Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Φλόγας του 30ού Κλασσικού Μαραθωνίου Αθηνών με τον Μίκη Θεοδωράκη να παραδίδει τη δάδα στους λαμπαδηδρόμους που θα μεταφέρουν τη Φλόγα στον Βωμό, στην πόλη του Μαραθώνα. Ακολούθησε λαμπαδηδρομία από τον Τύμβο μέχρι την Αφετηρία του Κλασσικού Μαραθωνίου.

Ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών είναι ένας διεθνής ετήσιος αγώνας Μαραθωνίου Δρόμου που συνήθως διεξάγεται το Νοέμβριο. Κάθε χρόνο μετέχουν πάνω από 5.000 αθλητές και αθλήτριες, ενώ ο αριθμός τους αγγίζει τους 8.000 αθλητές με τη συμμετοχή αθλητών στους αγώνες των 5 και των 10 χλμ.

Ο Μαραθώνιος Δρόμος είναι αγώνας αντοχής δρόμου κάλυψης επίσημης απόστασης 42,195 χιλιομέτρων (26 μίλια 385 γιάρδες), που περιλαμβάνεται στα σύγχρονα ολυμπιακά αθλήματα.

Ο αγώνας ονομάζεται έτσι από την ιστορική διαδρομή του Έλληνα στρατιώτη ημεροδρόμου Φειδιππίδη που μετά τη μάχη του Μαραθώνα (490 π.χ) έτρεξε από το πεδίο της μάχης στην Αθήνα για να ανακοινώσει την νίκη των Αθηναίων εναντίον των Περσών. Πρόλαβε να πει "Νενικήκαμεν" και στη συνέχεια εξαντλημένος έπεσε νεκρός. 

Η ιστορική ακρίβεια αυτού του γεγονότος επιβεβαιώνεται από τον Φιλόστρατο που αναφέρεται στο θεσμό των στρατιωτών ημεροδρόμων αγγελιαφόρων, τον Ηρόδοτο, τον Πλούταρχο και τον Λουκιανό.

Σημειώνεται ότι στην αρχαιότητα δεν υπήρχε ως άθλημα "μαραθώνιος δρόμος", αλλά και ούτε είχε θεσμοθετηθεί κάτι παρόμοιο. Η ιδέα της γέννησης αυτού του αθλήματος και η ένταξή του στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες οφείλεται στον Γάλλο γλωσσολόγο και ελληνιστή Michel Breal φίλο του Πιέρ ντε Κουμπερτέν που πρότεινε κατά την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 στην Αθήνα "την επανάληψη του διάσημου εκείνου δρόμου που εξετέλεσε ο στρατιώτης του Μαραθώνος".

Μάλιστα λέγεται για τον Μ. Breal, πως αν και είχε ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων με θέματα από την Ελληνική Μυθολογία και την αρχαία ελληνική ιστορία, αρχικά όταν έκανε την παραπάνω πρόταση δεν γνώριζε πόση ήταν στην πραγματικότητα η απόσταση αυτή. 

Όταν όμως ενημερώθηκε ότι αυτή ήταν περίπου 40 χλμ. προσπάθησε να υπαναχωρήσει πλην όμως ήταν αργά, το αγώνισμα είχε ήδη συμπεριληφθεί στο επίσημο πρόγραμμα των αγώνων εκείνων και είχε σταλεί σε διάφορες χώρες. Τελικά προσφέρθηκε να αθλοθετήσει ο ίδιος το νέο αυτό αγώνισμα, για το οποίο και ο εθνικός ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ αθλοθέτησε κύπελλο.

Περισσότερα στην Πηγή




Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Οι αρχές των Αλεξιπτωτιστών

Τον Αύγουστο του 1945 το 517 τακτικό συγκρότημα των Αμερικανών Αλεξιπτωτιστών, εκτελεί άλμα στη νότια Γαλλία. Η αποστολή τους ήταν να υποστηρίξουν και να καλύπτουν τις επίγειες δυνάμεις που προελαύνουν προς Βερολίνο.

Οι αλεξιπτωτιστές που προσγειώθηκαν σε εχθροκρατούμενη περιοχή, δέχονται σχεδόν άμεσα εχθρική αντεπίθεση. Τρεις αλεξιπτωτιστές που αποκόπτονται κατά την διάρκεια του άλματος και προσπαθούν να ενωθούν με τη μονάδα τους, συναντούν Γάλλους αντάρτες που τους ζητούν επειγόντως βοήθεια για ν' απελευθερώσουν αιχμάλωτους συντρόφους τους.

Αποφασίζουν να τους βοηθήσουν, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, πιστοί στις αρχές του αλεξιπτωτιστού.


Πιέστε το σύνδεσμο: Αλεξιπτωτιστές και καλή διασκέδαση!


Ανιχνευτής


Αμφίβια Εκπαίδευση

Η φωτογραφία αυτή που βρήκα αναρτημένη σε δύο εκλεκτά ιστολόγια αυτή την εβδομάδα, είναι από αυτές που προτιμώ ιδιαίτερα, δηλαδή δεν είναι στημένη! Εκπαίδευση λοιπόν Ελλήνων βατραχανθρώπων των Ειδικών Δυνάμεων, με συσκευές κλειστού κυκλώματος τύπου LAR V αν δεν κάνω λάθος! 

Μεταφέρονται από ελικόπτερο τύπου UH-1H για να πέσουν στη θάλασσα, προφανώς στο σημείο άφεσης πριν ξεκινήσουν την υποβρύχια πορεία τους.

Αναρωτιέστε γιατί δεν φοράνε την ..κλασσική στολή βατραχανθρώπου;

Ανιχνευτής






Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Ικανότητα 1!

Σωματική αγωγή εκπαιδευομένων στο ΚΕΑΠ. (Πηγή ΓΕΣ/ΔΕΔ)

Ο κλασσικός τρόπος αξιολόγησης φυσικής κατάστασης σε κάθε στρατό, περιλαμβάνει συνήθως κάμψεις, αναδιπλώσεις και τρέξιμο, προκειμένου να διαπιστωθεί η καλή αντοχή και η δύναμη του στρατιώτη. Στις ειδικές δυνάμεις περιλαμβάνονται και έλξεις.

Ανάλογα με την ηλικία έχουν συνταχθεί συγκριτικοί πίνακες και με αυτό τον τρόπο βαθμολογούνται οι επιδόσεις, ώστε στο τέλος να εξαχθεί το τελικό αποτέλεσμα της μέτρησης και της κατάταξης του εξεταζόμενου στο ανάλογο επίπεδο.

Οι απαράδεκτοι, καλούνται να ξαναπεράσουν τη δοκιμασία μετά από ένα  εύλογο χρονικό διάστημα το οποίο είναι διαφορετικό σε κάθε στρατό. Συνήθως είναι από μήνα και πάνω. Εννοείται ότι αυτοί που αποδεδειγμένα είναι ασθενείς, εξαιρούνται μέχρι να αναρρώσουν. Όσοι δεν τα καταφέρνουν, οι κανονισμοί και οι πάγιες διαταγές προβλέπουν ανάλογες κυρώσεις που έχουν σχέση με την εξέλιξη και την παραμονή του στρατιώτη-στρατιωτικού στην υπηρεσία. Αυτό ισχύει ή πρέπει να ισχύει για τους επαγγελματίες. Για παράδειγμα οι Αμερικανοί στρατιώτες που δεν περνούν τα τεστ φυσικής κατάστασης, δεν προάγονται και απολύονται με τη λήξη της σύμβασης.

Τι γίνεται όμως με τους κληρωτούς στρατιώτες; Αν κάποιος δεν είναι ικανός τι επίπτωση μπορεί να έχει στην σύντομη  .."καριέρα" του στο στρατό; Από εμπειρία σας λέω απολύτως καμία. Είναι η ιστορία με την κατηγοριοποίηση ικανοτήτων που ξεκινάει από 1 που είναι  ο υγιής με παραδεκτή φυσική κατάσταση και φτάνει στο 5 στην οποία κατατάσσονται οι ανάπηροι. Όσο πιο "κακός" είσαι τόσο πιο πολύ "λουφάρεις" για να χρησιμοποιήσω την αργκό του στρατού. Μάλιστα κάποιοι το θεωρούν και .."μαγκιά" αν τα καταφέρουν  και δεν εκτελούν ένοπλη υπηρεσία!

Ας μη μιλήσω όμως γι' αυτούς. Το "φάρμακο" που χρειάζονται κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι απλό. Παράταση άοπλης θητείας κατά περίπτωση  2, 3 ή 4 μήνες για όσους κρίνονται σε κατώτερη ικανότητα της 1ης. Πάντα χρειάζεται κόσμος για τις γενικές δουλειές και καθαριότητες στο στρατό!  Θα δείτε αμέσως πως θα μειωθούν οι "γιωτάδες" και τα "σούρτα-φέρτα" στους γιατρούς.

Το γιατί πρέπει να αξιολογούνται οι στρατιώτες στη φυσική κατάσταση, νομίζω ότι είναι αυτονόητο και το έχουμε εξαντλήσει σε προηγούμενο άρθρο, που αναφέρεται στη στρατιωτική σωματική αντοχή.



ΚΕΑΠ! Διέλευση στίβου Καταδρομών (Πηγή: ΓΕΣ/ΔΕΔ)

Και εφόσον δεν υπάρχει εξαίρεση μονίμων και εφέδρων  σε συνθήκες εκστρατείας, έτσι οι ικανοί ή  Ι1, όπως έχει επικρατήσει ο όρος κληρωτοί, πρέπει να γυμνάζονται και να αξιολογούνται όπως οι μόνιμοι  στρατιώτες-στρατιωτικοί. Δεν μπορεί να υπάρχει εξαίρεση, όπως δεν υπάρχει διαφορά στο πεδίο της μάχης. Δεν το συζητώ για τις ειδικές δυνάμεις, γιατί εκεί είναι απαράβατος κανόνας η φυσική κατάσταση και οι απαιτήσεις ίδιες, ανεξάρτητα ηλικίας.

Τα προπονητικά προγράμματα πρέπει να είναι καλά μελετημένα και να ακολουθούν μια προοδευτική πορεία βελτίωσης. Αν δεν γίνεται αυτό, τότε είναι χάσιμο πολύτιμου χρόνου στη θητεία που πρέπει να είναι "μπουκωμένη" με συνεχή εκπαίδευση, έτσι όπως έχει μειωθεί.

Και βέβαια, ανάλογα με το Όπλο ή Σώμα, πρέπει να ακολουθείται και αντίστοιχο προπονητικό πρόγραμμα που να καλύπτει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις των μονάδων. Όλοι όμως θα πρέπει να διαθέτουν την ίδια βασική φυσική κατάσταση, για να χαρακτηρίζονται μαχητές κάτι που θα πρέπει να αξιολογείται στα κέντρα εκπαίδευσης οπλιτών. Οι παλιοί, αλλά πάντα επίκαιροι κανονισμοί στρατιωτικής φυσικής αγωγής  τα λένε και τα εξηγούν όλα.

Μετά την απόλυση οι έφεδροι συνήθως "χάνονται" στην καθημερινότητα της βιοπάλης. Αφήνεται πλέον στην διάθεση του καθένα αν θα συνεχίσει να προπονείται για καλή φυσική κατάσταση και για να διατηρεί την υγεία του.  Αν και όταν κάποια στιγμή κληθούν για μετεκπαίδευση, βλέπει κανείς τη διαφορά στο σώμα τους.

Γι' αυτούς  που είναι γραμμένοι σε λέσχες ή ενώσεις εφέδρων, υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες γύμνασης αφού παρακινούνται από τις ίδιες τις λέσχες για διάφορες δραστηριότητες. Οι Πολίτες-Οπλίτες προσπαθούν και διατηρούν τη μαχητικότητά τους.

Σωματική αγωγή Μοίρας Καταδρομών κατά την χειμερινή διαβίωση (Πηγή: ΓΕΣ/ΔΕΔ)

Όποιος θέλει να δει αν έχει την κατάλληλη για μαχητή φυσική κατάσταση, μπορεί να ακολουθήσει τις οδηγίες που δίνει ο αμερικανικός στρατός  για την σωματική προπόνηση και αξιολόγηση του προσωπικού του. Κάτι ανάλογο χρησιμοποιούν σχεδόν όλοι οι στρατοί. Αυτό τον τρόπο ενημέρωσης σε θέματα προπόνησης, τον βρίσκω σαν μια καλή ιδέα και για τις ιστοσελίδες του δικού μας στρατού.

Αλλά βρήκα και κάτι άλλο! Τις οδηγίες που δίνει ένας ειδικός γυμναστής-προπονητής, για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης., ειδικά για όσους προετοιμάζονται για χειμερινές αθλητικές δραστηριότητες.  Εφαρμόζει τη νορβηγική μέθοδο του "Fartlek" ή "παιχνίδια διαδρομών" όπως συνηθίζεται να λέγεται! Πολύ καλή μέθοδος και το λέω από δική μου εμπειρία! Υπόψη ότι δεν είναι ανάγκη να είσαι χιονοδρόμος για να την ακολουθήσεις! Φτάνει να έχεις διάθεση να βελτιώσεις τον εαυτό σου σταδιακά.

Αν κάποιος ενδιαφέρεται και για το δείκτη μάζας, λίπους και για το ιδανικό βάρος, μπορεί να μάθει αρκετά πιέζοντας: ΕΔΩ

Το μόνο που μένει  να γίνει πλέον είναι η προπόνηση! Είναι και ανέξοδη σε σχέση με άλλες ασχολίες!


Ανιχνευτής












Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Παγίδες

Αυτοσχέδιες παγίδες, όπως βρέθηκαν στο Αφγανιστάν από προσωπικό της ISAF (Πηγή)
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, είναι οι αυτοσχέδιες παγιδεύσεις. Το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουν στα χέρια τους οι Τάλιμπαν μέχρι σήμερα, είναι οι εκρηκτικές παγιδεύσεις, παθητικές ή "ενεργητικές"! Το δεύτερο αφορά στις επιθέσεις αυτοκτονίας.

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος δημιουργίας σύγχυσης, αβεβαιότητας και φόβου στο προσωπικό του αντίπαλου που ελέγχει ή κατέχει μια περιοχή,  είναι αναμφισβήτητα οι παγιδεύσεις, εκρηκτικές και μη.

Τμήματα ειδικών δυνάμεων που διεισδύουν εντός εχθρικής ή εχθροκρατούμενης περιοχής, αυτασφαλίζονται σε χώρους απόκρυψης με παγιδεύσεις ή οργανώνουν τέτοιας μορφής ενέδρες με εκρηκτικές κυρίως ύλες και μηχανισμούς τυποποιημένους ή αυτοσχέδιους.

Από το 2ο παγκόσμιο πόλεμο και μετά, άρχισε η μέθοδος των παγιδεύσεων να βελτιώνεται και να εκσυγχρονίζεται για να χρησιμοποιείται από ανταρτικά τμήματα, πράκτορες και τμήματα ειδικών δυνάμεων εναντίον των Γερμανών. Η εκπαίδευση έκτοτε σ' αυτό το αντικείμενο εντατικοποιείται.

Εκπαίδευση Βρετανών στον ναρκοπόλεμο και στις παγιδεύσεις κατά τον 2ο ΠΠ (Πηγή)
Να θυμηθούμε και τον αγώνα της ΕΟΚΑ εναντίον των Βρετανών. Οι "τρομοκράτες" της εποχής τους κατά την τότε βρετανική αντίληψη, είχαν κάνει θραύση με τις παγιδεύσεις τους. Υπάρχει  ελαστική και υποκειμενική αντίληψη περί τρομοκρατών και εξαρτάται από ποιά οπτική γωνία το βλέπει κάποιος. Όπως έγινε  με την PLO του Γιασέρ Αραφάτ. Πρώτα ήταν χαρακτηρισμένοι τρομοκράτες και μετά ο ηγέτης τους αναγνωρίσθηκε σαν o επίσημος αρχηγός των Παλαιστινίων για να απαξιωθεί και αυτός  στο τέλος, από άλλους φιλόδοξους επαναστάτες .

Τυπώνεται από τους Αμερικανούς ένας ολοκληρωμένος κανονισμός, με τις εμπειρίες των παγιδεύσεων κατά τη διάρκεια του πολέμου. Αλλά η μεγάλη έκπληξη για τους Αμερικανούς υπήρξε το Βιετνάμ με την εφευρετικότητα των Βιετκόνγκ στο θέμα των παγιδεύσεων. Ήταν μεγάλο σχολείο το Βιετνάμ με πολλά θύματα. Οι εμπειρίες καταγράφηκαν και συσσωρεύθηκαν με τις παλιότερες, σε κανονισμό παγιδεύσεων Βιετκόνγκ.

Πέρασαν τα χρόνια και  στον πόλεμο του Ιράκ, επιβεβαιώθηκε ξανά ότι οι παγιδεύσεις παίζουν μεγάλο ρόλο. Όσο και αν ένας στρατός χρησιμοποιεί υπερσύγχρονα μέσα, δεν μπορεί ν' αντιμετωπίσει επαρκώς τις παγίδες των ανταρτών, που με πολύ απλά υλικά προκαλούν απώλειες στις τάξεις του αντιπάλου στρατού.

Στο Αφγανιστάν, από τότε που ξεκίνησε η ιστορία, Οκτώβριο του 2001 μέχρι σήμερα, οι εκρηκτικές παγίδες ή βόμβες ή IEDs (Improvised Explosive Devices) αποτελούν την κύρια απειλή και το μεγαλύτερο κίνδυνο κατά της ζωής των συμμαχικών στρατευμάτων και του αφγανικού εθνικού στρατού. Το ίδιο έγινε και κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κατοχής. Τότε ήταν που οι σύμμαχοι Βρετανοί και Αμερικανοί των ειδικών δυνάμεων, εκπαίδευαν τους Αφγανούς Μουζαχεντίν στην τέχνη του ανταρτοπόλεμου. Μεταξύ των άλλων και στις εκρηκτικές ενέδρες. Οι μαθητές προόδευσαν.

Το πότε και που θα συμβεί, είναι πάντα ο πονοκέφαλος των υπηρεσιών πληροφοριών και των ειδικών αναλυτών! Οργανώθηκε ειδικό σύστημα επιτήρησης, έλεγχος δρομολογίων, εκδίδονταν ειδικές οδηγίες προς όλους, υπήρχε περιορισμός κινήσεων, και κατασκευάζονταν ειδικά οχήματα όχι απλά τεθωρακισμένα ή αλεξίσφαιρα, αλλά "αντι..βομβιστικά" με ενίσχυση κέβλαρ από κάτω και στις πόρτες!

Μετά βγήκαν στη αγορά οι λεγόμενοι απενεργοποιητές των ηλεκτρικών ή καλύτερα ηλεκτρονικών πυροδοτήσεων βομβών! Τίποτα δεν έπιασε απόλυτα και δραστικά! Τα μέτρα, όπως πάντα οδηγούν σε αντίμετρα. Μάλιστα αρχικά αυτοί οι  απενεργοποιητές όταν λειτουργούσαν, "μπούκωναν" και τις ραδιοσυχνότητες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επικοινωνία μεταξύ τμημάτων. Πιστεύω τώρα να το έχουν διορθώσει.

Ύστερα είναι και ο ανθρώπινος ..παράγοντας που δεν είναι πάντα προβλέψιμος! Οι οδηγίες ένα σωρό για το θέμα! "Μην πηγαίνετε σε περιοχές που δεν σας έχει επιτραπεί! Μην αγοράζετε από μαγαζιά σε δρόμους που δεν ελέγχονται! Μη συναλλάσσεστε με ντόπιους χωρίς να υπάρχει έγκριση της υπηρεσίας!" και άλλα πολλά.

Καλοκαίρι του 2005, μια γερμανική περίπολος κάπου στα νότια της επαρχίας Καμπούλ, πλησιάζει ένα μαγαζί που πούλαγε χαλιά! Εποχούμενη περίπολος! Ήταν στη διαδρομή τους να περνούν από αυτό το σημείο για να ελέγχουν το δρομολόγιο. Δεν ήταν η πρώτη φορά που πήγαιναν στο μαγαζί, αφού οι τιμές χαλιών ήταν δελεαστικές και σκόπευαν να αγοράσουν και να τα στείλουν ταχυδρομικά στο σπίτι τους.

Ο δρόμος της αγοράς ήσυχος, με τη συνηθισμένη ρουτίνα του. Μπροστά στο μαγαζί υπήρχε ..παρκαρισμένος ένας γάιδαρος φορτωμένος με 2 τσουβάλια αλεύρι. Δεν  κίνησε την περιέργεια, αφού συνηθίζεται η χρήση τους εκεί. Αυτή όμως η φορά ήταν διαφορετική. Μόλις οι Γερμανοί πλησίασαν το μαγαζί, με τον μαγαζάτορα να τους υποδέχεται με ευχαρίστηση, γιατί σκεπτόταν ότι ίσως να πουλούσε τα χαλιά του, ο γάιδαρος ... εξαϋλώθηκε μέσα από μια φοβερή έκρηξη που διαμέλισε τον ίδιο, τους Γερμανούς και κάποιους ακόμη άτυχους μαζί με τον μαγαζάτορα.

Οι αντάρτες είχαν εντοπίσει την συνήθεια, είχαν συνηθίσει τον αντίπαλο να βλέπει ..αλλά να μη παρατηρεί και βρήκαν την κατάλληλη στιγμή να τηλεπυροδοτήσουν την αυτοσχέδια βόμβα, που βρισκόταν χωμένη μέσα σ' ένα από τα σακιά με το αλεύρι! Ενεργοποιήθηκε με κινητό τηλέφωνο!

Μάρτιος του 2006, μια ιταλική εποχούμενη περίπολος κάπου στη Χεράτ, αν δεν με απατά η μνήμη μου, αλλά δεν έχει σημασία το μέρος, συναντά στο δρόμο μπροστά, μια πεσμένη γυναίκα. Παρά τα κορναρίσματα και τις φωνές, δεν κουνιόταν. Το αμάξι δεν μπορούσε να προσπεράσει! Έπρεπε να κάνει όπισθεν και δεν είναι καλές κινήσεις αυτές σ' ένα όχι και τόσο φιλικό περιβάλλον.

Ο Ιταλός αξιωματικός, που του "μπήκαν ψύλλοι στ' αυτιά",  αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να πάει να δει τι συμβαίνει. Τον καλύπτουν οι άνδρες του με τα όπλα τους τεταμένα προς όλες τις κατευθύνσεις, έτοιμοι να πυροβολήσουν. Ο υπολοχαγός πλησιάζει προσεκτικά, διστακτικά και με το ένα χέρι του προσπαθεί να κινήσει τη γυναίκα που κειτόταν μπρούμυτα σαν άψυχη . Δεν ήθελε πολύ! Μια μικρή μετακίνηση, ενεργοποίησε την παγιδευμένη αυτοσχέδια χειροβομβίδα και με δυνατή έκρηξη τα θραύσματα έκοψαν τον αξιωματικό σε πολλά σημεία, που έπεσε κάτω μέσα στο αίμα σφαδάζοντας.

Δύο άντρες του, έτρεξαν να τον βοηθήσουν, ενώ οι άλλοι δύο έμειναν πίσω για να τους καλύψουν, αλλά από ποιόν; Οι οδηγίες έλεγαν να μη πυροβολούν αν δεν δέχονται πυρά! Είχε γίνει έκρηξη, ναι, αλλά πυρά; Πού είναι ο εχθρός; Μόλις οι δύο στρατιώτες έφτασαν στον σοβαρά τραυματισμένο αξιωματικό τους, δέχτηκαν καταιγισμό πυρών, χωρίς καν να το έχουν καταλάβει, αφού ίσως να μη πρόλαβαν ν΄ακούσουν το σφύριγμα των σφαιρών που ερχόντουσαν από μακριά. Έπεσαν τραυματισμένοι με την έκπληξη στο πρόσωπό τους. Πέρασε κάμποση ώρα μέχρι να έλθουν ενισχύσεις να τους απεγκλωβίσουν.

Οι αντάρτες είχαν αντιληφθεί την "ανθρώπινη ευαισθησία" του αντίπαλου και το εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο.

Αυτά και πόσα άλλα περιστατικά παγιδεύσεων συνέβησαν και δυστυχώς ακόμη συμβαίνουν! Τι μπορεί να γίνει για την αντιμετώπισή τους; Έχουν γίνει πολλά, αλλά χρειάζεται βασικά κάτι απλό: Σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση. Πρέπει να σκέφτεσαι σαν αντάρτης για να μπορείς να τον αντιμετωπίσεις με μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας.

Ο αντάρτης παρατηρεί και καταγράφει! Πρέπει και συ να παρατηρείς και να καταγράφεις. Ο αντάρτης παρατηρεί συνήθειες. Πρέπει εσύ ν' αποβάλεις συνήθειες. Ποτέ δεν επαναλαμβάνεις την ίδια κίνηση, το ίδιο δρομολόγιο για δεύτερη φορά. Ο αντάρτης μελετάει το έδαφος και εντοπίζει τα σημεία που προσφέρονται για ενέδρα. Το ίδιο πρέπει να κάνεις και συ για να τ' αποφεύγεις. Ο αντάρτης εκμεταλλεύεται τις δυτικές "ανθρωπιστικές ευαισθησίες" Πρέπει να αποφεύγεις να τις εκδηλώνεις αυθόρμητα. Βασικά πρέπει να κρατάς το στόμα σου κλειστό και να μη λες πολλά σε οποιονδήποτε!

Τηρώντας αυτούς και κάποιους ακόμα κανόνες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γλυτώσεις από τις βόμβες. Έτσι έγινε τον Απρίλιο του 2006 όταν ένα όχημα κινήθηκε για την εκτέλεση αποστολής προς την περιοχή του  Τζαλαλαμπάντ. Δρομολόγιο δύσκολο, επικίνδυνο για ενέδρες , αν και ανά 2 με 3 χιλιόμετρα υπήρχε φυλάκιο αφγανικής χωροφυλακής. Είχε προηγηθεί μια ακόμη περιπολία με αυτό το όχημα στο κανονικό δρομολόγιο.

Ο επικεφαλής της περιπόλου, αποφάσισε ότι δεν θα έπρεπε να κινηθεί ξανά επί του δρομολογίου και μάλιστα τόσο σύντομα από το προηγούμενο ταξίδι. Το κέντρο συντονισμού κινήσεων είχε δώσει το δρομολόγιο "ανοικτό" από πλευράς ασφαλείας. Παρόλα αυτά επιλέχθηκε εναλλακτικό δρομολόγιο που σε κάποιο σημείο πήγαινε παράλληλα με το πρώτο, αλλά πίσω από ένα μακρόστενο βουνό που δέσποζε στην περιοχή.

Ξαφνικά ακούστηκαν στο αμάξι χτυπήματα σαν να πέφτουν πετραδάκια! Μόνο που ήταν σφαίρες που ερχόντουσαν από μεγάλη απόσταση από το βουνό! Το αμάξι ανέπτυξε ταχύτητα και καλύφθηκε πίσω από ένα φάγωμα του βράχου. Ειδοποιήθηκε άμεσα το κέντρο. Τι είχε συμβεί μαθεύτηκε αργότερα. Η εκρηκτική ενέδρα είχε στηθεί στο κανονικό δρομολόγιο και περίμεναν οι αντάρτες το στόχο τους που είχαν μαρκάρει από μέρες πριν. Δεν "έκατσε"  και την πλήρωσαν κάτι Αφγανοί χωροφύλακες που περνούσαν κατά σύμπτωση  από εκεί.

Οι παρατηρητές όμως που έβλεπαν και από την άλλη πλευρά του βουνού, είδαν το αμάξι και μην έχοντας άλλο τρόπο ν' αντιδράσουν, έριξαν και ότι πετύχαιναν από μακριά. Βέβαια πλήρωσαν αμέσως μετά την ειδοποίηση του τμήματος άμεσης αντίδρασης και του επιθετικού ελικοπτέρου. Το βουνό δυσκόλεψε την γρήγορη απομάκρυνσή τους και πιάστηκαν εκεί πάνω.

Οι βομβιστικές ενέργειες στο Αφγανιστάν έφτασαν τις 16.000 περιστατικά το 2011, ενώ το 2012 ξεπέρασαν αυτό τον αριθμό.Oι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι από αυτά τα περιστατικά,  ανά έτος, φαίνονται εδώ.

Καλά είναι τα υλικά και μέσα προστασίας, αλλά χωρίς την επαρκή και συνεχή εκπαίδευση και επαγρύπνηση δεν μπορούν να σε προστατέψουν μόνα τους από τις παγίδες των ανταρτών.

Ανιχνευτής















Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Οι Βασιλικοί Πεζοναύτες

Βρετανοί πεζοναύτες σε δοκιμασία φυσικής κατάστασης με μεταφορά τραυματία
Δείτε ένα ενδιαφέρον βίντεο από την βασική εκπαίδευση των Βρετανών Πεζοναυτών, μέσα στο οποίο φαίνονται αρκετά στιγμιότυπα της μεθοδολογίας εκπαίδευσής τους.

Πιστεύω ότι αξίζει να βλέπουμε γύρω μας και να  παίρνουμε ιδέες.

Ανιχνευτής





Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Το νέο όχημα των Ειδικών Επιχειρήσεων

Πηγή 
Οι Αμερικανοί προχωρούν γρήγορα το διαγωνισμό για το νέο όχημα Ειδικών Επιχειρήσεων  που θα εισαχθεί στις μονάδες τους. Δεν τους αρέσει για ειδικές επιχειρήσεις το Humvee πλέον! Αν ρωτάτε για ποιο λόγο, διαβάστε παρακάτω.

Ζητούν ένα ελαφρύ, ταχύ όχημα που να μπορεί να φορτώνεται και να μεταφέρεται  σε ελικόπτερο τύπου Chinook και  σε αεροσκάφη τύπου C-130, για τις "ιδιόμορφες" αποστολές Ειδικών Επιχειρήσεων σε οποιοδήποτε θέατρο επιχειρήσεων, όπως λένε, ακόμα και με ρίψη με αλεξίπτωτο. Το Humvee τελικά δεν κάνει απόλυτα γι' αυτό!  Μόνο από μεγάλα αεροσκάφη πέφτει άνετα.

Μπορούν να μεταφέρονται με πολύ ζόρι 2 τέτοια οχήματα μέσα σε CH-47 ή να μεταφερθεί ένα σαν αιωρούμενο εξωτερικό φορτίο. Χωράνε επίσης 3 HMMWVS σε C-130. Αλλά το να βγαίνουν επιχειρησιακά έτοιμα γι' αποστολή από αυτά τα αεροπορικά μέσα δεν μπορούν. Θέλουν κατάλληλη προετοιμασία.

Όποιο θα βγει πρώτο στο διαγωνισμό, θα αγοραστεί από τον αμερικανικό στρατό σε ποσότητα πάνω από 1.300 αυτοκίνητα ξεκινώντας από το 2013 μέχρι το 2020, με τιμή  γύρω στις ...350.000 δολάρια ΗΠΑ το ένα,πλήρως εξοπλισμένο. Μιλάμε για πολλά λεφτά! Όποια εταιρεία κερδίσει, θα κάνει καλά ...Χριστούγεννα!

Ένα από τα διαγωνιζόμενα  αυτοκίνητα, που  θεωρείται από τα φαβορί είναι το "Μεσαίο Όχημα Εφόδου" ή  στ' Αγγλικά (Medium Assault Vehicle-Light, MAV-L) της εταιρείας "BAE Systems and Pratt & Miller" που φαίνεται στην φωτογραφία.

Το MAV-L έχει τετρακύλινδρο πετρελαιοκινητήρα των 4,4 λίτρων των 220 ίππων Διαθέτει 6 θέσεις επιβατών και οι μπάρες της οροφής μπορούν να δεχθούν μια μεγάλη γκάμα οπλομηχανημάτων, ανάλογα με τις εκάστοτε επιχειρησιακές ανάγκες!

Η μεγίστη ταχύτητα του 3,5 τόνων οχήματος,  φτάνει τα 130 χλμ/ώρα ενώ η επιχειρησιακή  σε ανώμαλο έδαφος πλησιάζει τα 100 χλμ/ώρα. Το βάρος του έχει ελαχιστοποιηθεί με τη χρήση ανθρακονημάτων στο αμάξωμά του.

Εκτός από το μοντέλο με ανοικτό "ουρανό" υπάρχουν και άλλες παραλλαγές στη λίστα της κατασκευαστικής εταιρείας για την κάλυψη κάθε επιθυμίας του "πελάτη".

Από τους άλλους διαγωνιζόμενους είναι ακόμη πέντε δυνατοί "παίκτες"  μέσα στους οποίους συμμετέχει η General Dynamics,  και η  Navistar.

Για να δούμε ποιό "τερατάκι", θα κερδίσει!


Ανιχνευτής