Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Αφιέρωμα στην Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Πηγή ΓΕΣ


Εξαιρετική είναι η συγκίνηση που αισθάνονται όλοι οι Έλληνες, όταν καλούν στην μνήμη τους αναμνήσεις από τα ένδοξα γεγονότα του 1940. Πράγματι τα μεγάλα και φωτεινά αυτά γεγονότα, επισφράγισαν με ανεξίτηλη δόξα την ιστορική πορεία του έθνους μας.

Το ελληνικό Έθνος αισθάνεται ιδιαίτερη υπερηφάνεια, για το μεγάλο ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου του 1940, το οποίο αντέταξε ο Ελληνικός λαός κατά τον βαθύ όρθρο της ιστορικής εκείνης ημέρας. Ήταν η αρχή μιας εκστρατείας που όλοι τη λένε "Έπος" που κάλυψε ένα ένδοξο μέρος της μακραίωνης ελληνικής ιστορίας μας, που περιέχει εν αφθονία τα δύο στοιχεία που συνθέτουν γενικά την ιστορία, τα γεγονότα και το άρωμα της εποχής. Τα μεν γεγονότα έχουν καταγραφεί από ιστορικούς, ώστε να δύνανται οι ενδιαφερόμενοι να ανατρέξουν σε συγγράμματα προς γνώση και εξαγωγή συμπερασμάτων και ακόμη μεταγενέστεροι ιστορικοί να μπορούν να τα αποκαταστήσουν έστω και αν έχουν παρέλθει αιώνες.

Το άρωμα όμως, όπως και όσο το αισθάνθηκαν οι πρωταγωνιστές και στη συγκεκριμένη περίπτωση ολόκληρος ο ελληνικός λαός, την εποχή των γεγονότων, χάνεται από τον άνεμο του χρόνου, ακόμη και για αυτούς που τα έζησαν.

Το "Έπος του 40", φαινόμενο ψυχολογικό και ιστορικά απροσδόκητο για όλο το κόσμο, αδικήθηκε κατάφωρα από τα μετέπειτα γεγονότα, την κατοχή, την αντίσταση, τις εκτελέσεις, το κίνημα του Δεκέμβρη, τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, το ξύπνημα της πυρηνικής εποχής, γεγονότα τα οποία τα σκέπασαν και έτσι αυτό το κεφάλαιο σφραγίστηκε βιαστικά και κλείστηκε στο αρχείο προτού μνημειωθεί, για να ανοίξει μετά την απελευθέρωση της χώρας από τη γερμανική μπότα.

Η Κοινωνία των Εθνών (ΚΤΕ), στην οποία τα Έθνη στήριζαν τις ελπίδες τους για διαρκή ειρήνη, έχασε κάθε ουσιαστικό κύρος με την αποχώρηση των ΗΠΑ, που επέλεξαν πολιτική απομονωτικών τάσεων, της Γερμανίας το 1939, της Ιταλίας το 1935, αλλά και του συναγωνισμού επιδείξεως "αρχών ειρηνοφιλίας" από τα λοιπά Δημοκρατικά κράτη της Δύσεως και κυρίως την Αγγλία και Γαλλία, που δεν μπόρεσαν έγκαιρα να προβλέψουν τον επερχόμενο κίνδυνο.

Η γενιά του '40 απέδειξε για μια ακόμη φορά, ότι το ιερό πάθος για την ελευθερία της Πατρίδας είναι υπέρτατο καθήκον όλων των Ελλήνων, που επανειλημμένα το έχουν αποδείξει κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ύπαρξής τους και δεν θα σταματήσουν να το αποδεικνύουν, όσο υπάρχουν, σε αυτή την όμορφη χώρα.

Πηγή: ΓΕΣ


Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Ταχεία Kαταρρίχηση

Άνδρας της 31ης  Μοίρας  Επιχειρήσεων Έρευνας-Διάσωσης της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, σε εκπαιδευτική ταχεία καταρρίχηση με τη μέθοδο "fast rope" (Φωτο)



Οι Γενναίοι του Βορρά



Οι Γερμανοί μετά την εισβολή τους στην Ελλάδα και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επιτρέψουν την είσοδο Βουλγαρικών στρατευμάτων στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις παραδίδουν στους Βούλγαρους και τους Κομιτατζήδες.

Οι Βούλγαροι αρχίζουν και πάλι την τρομοκρατία και τις βιαιότητες εις βάρος του Ελληνικού πληθυσμού.

Ενώ συμβαίνουν αυτά ένας Έλληνας αξιωματικός από την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας, ο Νίκος Δεβετζής, με το φίλο του, το Βασίλη Άνθιμο, αποφασίζουν να γυρίσουν στο χωριό τους που βρίσκεται υπό την κατοχή ομάδας κομιτατζήδων με επικεφαλής τον Στεπάν Ράικο  και αρχίζουν την Αντίσταση κατά των Βουλγάρων.








Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Το νέο Δόγμα Ειδικών Επιχειρήσεων

Τον Αύγουστο 2012, ο αμερικανικός στρατός δημοσίευσε ένα θεσμικό κείμενο σχετικά με το  δόγμα ειδικών επιχειρήσεων, με τον τίτλο "ADP 3-05 Special Operations".(Army Doctrine Publication)

Η δημοσίευση αυτού του δόγματος, σήμανε μια σημαντική πρόοδο για το μέλλον των ειδικών επιχειρήσεων,  μέσα στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, όπως  δήλωσε πρόσφατα ο διοικητής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού, στην ετήσια σύσκεψη της ομοσπονδίας στρατού ξηράς. (Association of the United States Army,AUSA)

Έχουν ομοσπονδία οι Αμερικανοί στρατιωτικοί, που είναι ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπική οργάνωση και υποστηρίζει τα μέλη της και τις οικογένειές τους. Συνδικαλισμός; Ίσως λίγο! Σημασία έχει ότι είναι συσπειρωμένοι ενεργοί και απόστρατοι μαζί! Μια φωνή!

Αλλά ας συνεχίσουμε για το δόγμα! Βγήκε μέσα από τα πολλά διδάγματα  και τις εμπειρίες των τελευταίων πολέμων του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Μέχρι τώρα υπήρχε δόγμα για ειδικές δυνάμεις  και είχε  εκδοθεί κανονισμός για τις ειδικές επιχειρήσεις. Δόγμα όμως για ειδικές επιχειρήσεις, που είναι μια σκάλα ψηλότερα από τον στρατιωτικό κανονισμό, δεν είχε καταχωρηθεί ως τώρα στο σύνολο των λοιπών δογμάτων του αμερικανικού στρατού. Προηγήθηκε όμως ένα χρόνο πριν, το διακλαδικό δόγμα ειδικών επιχειρήσεων! Μεγάλο μπέρδεμα!

Το δόγμα των ειδικών επιχειρήσεων, στηρίζεται σε δύο άξονες: Στην ικανότητα εκτέλεσης πληγμάτων στον αντίπαλο με χειρουργική ακρίβεια και στην εκτέλεση ανορθόδοξου πολέμου στον οποίο πλέον περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις σταθεροποίησης και η δημιουργία δεσμών και σχέσεων με φιλικά κράτη. Παράλληλα εμπλέκονται και οι επιχειρήσεις πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας καθώς και οι ψυχολογικές επιχειρήσεις, στο όλο πλέγμα συμβατικού και ανορθόδοξου πολέμου.

Στις επιχειρήσεις εκτέλεσης "χειρουργικών πληγμάτων" όπως είναι οι επιχειρήσεις απελευθέρωσης ομήρων, χρησιμοποιούνται υπερσύγχρονα μέσα για την εξασφάλιση ακριβών και επίκαιρων πληροφοριών που ελαχιστοποιούν την αβεβαιότητα στο πεδίο της μάχης. (Αυτό από παλιά το ξέραμε)

Ίσως πρέπει πλέον να αρχίσουμε να μιλάμε στην στρατιωτική επιτελική ορολογία για τρόπους ενεργείας με καθαρή πλέον χρήση μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, ή να το θέσω αλλιώς,  η εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων  θα πρέπει να αποτελεί ξεχωριστό τρόπο ενεργείας  και όχι μόνο υποβοήθηση αυτού, που εκτελείται από συμβατικές δυνάμεις.

Πολύ θα ήθελα να μάθω, τι διδάσκονται οι επιτελείς επ' αυτού, στη διακλαδική σχολή πολέμου!

Αν θέλετε, πατήστε το σύνδεσμο που ακολουθεί, για να διαβάσετε στ' αγγλικά αυτό το πολύ ενδιαφέρον δόγμα.

Ανιχνευτής

Πηγή










Χωρίς αέρα!




Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Τρόπαιο Βαλκανικών Πολέμων

Τελετή Έναρξης Επετειακής Εκδήλωσης Τρόπαιο Βαλκανικών Πολέμων


Την Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012, πραγματοποιήθηκε στο χωριό Μάνδρα Λάρισας από τον Διοικητή της 1ης Στρατιάς, Αντιστράτηγο, κ. Γεώργιο Σοφιανίδη, παρουσία των πολιτικών και θρησκευτικών Αρχών της πόλης, η τελετή έναρξης της επετειακής εκδήλωσης «Τρόπαιο Βαλκανικών Πολέμων», στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913. 

Στη δοκιμασία που θα διαρκέσει 9 ημέρες συμμετέχουν 71 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και πιο συγκεκριμένα, 67 άνδρες και 4 γυναίκες. Κατά τη διάρκεια αυτού του αγώνα πολύ υψηλών απαιτήσεων, οι διαγωνιζόμενοι θα διανύσουν απόσταση 269,5 χιλιομέτρων, ακολουθώντας έτσι τη νικηφόρα πορεία των μαχητών του 1912, ξεκινώντας από το χωριό Μάνδρα και συνεχίζοντας προς τα Σέρβια, την Κοζάνη, τη Βέροια, τα Γιαννιτσά και τη Θεσσαλονίκη. Τέλος, οι διαγωνιζόμενοι θα πραγματοποιήσουν 2 βολές τυφεκίου.



Η καταδρομή του Βότση


Κάποιες πράξεις τόλμης και γενναιότητας δεν πρέπει ποτέ να ξεχνιούνται. Το 1912 δεν υπήρχαν συγκροτημένες μονάδες ειδικών δυνάμεων. Υπήρχαν όμως πολλά τολμηρά εγχειρήματα, με "άρωμα" ειδικών δυνάμεων!  Άλλωστε, τα στοιχεία  των καταδρομικών ενεργειών υπήρχαν από τη αρχαιότητα!

Έτσι λοιπόν ο Υποπλοίαρχος Βότσης, σχεδίασε μια νυκτερινή ενέργεια στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τότε που βρισκόταν ακόμη κάτω από τον τουρκικό ζυγό, για να "κτυπήσει" με το τορπιλοβόλο του   το τουρκικό θωρηκτό "Φετχί Μπουλέντ"

Αλλά ας αφήσω την εξιστόρηση όπως καταγράφηκε από τον ίδιο, τα δημοσιογραφικά μέσα της εποχής  και από ιστορικούς!



Περιγραφή της επιχείρησης από τον Νικόλαο Βότση

Απέπλευσα εκ Λιτοχωρίου την πρωίαν και κατέπλευσα εις  Σκάλαν Ελευθεροχωρίου, όπου παρέμεινα μέχρι 9ης εσπέρας, οπότε απέπλευσα διά την επίθεσιν.

Το Καραμπουρνού εφώτιζε συνεχώς την θάλασσαν διά των προβολέων του, αλλά διήλθον απαρατήρητος μεταξύ Καραβοφάναρου και Βαρδαρίου. Κατόπιν ολοταχώς έφθασα εις τον λιμένα της Θεσσαλονίκης και την 11.20 διέκρινα άνευ αμφιβολίας το τουρκικόν θωρηκτόν ανάπρωρον προς τον πνέοντα Μέσην εις την δυτικήν άκραν κυματοθραύστου.

Εις αντίθετον δεξιάν άκραν υπήρχε ρωσικόν πολεμικόν. Υποθέτω και άλλα. Εχείρισα ήρεμα, πάντοτε απαρατήρητος, και κατηύθυνα την πρώραν εις το μέσον του τουρκικού θωρηκτού. Εξεσφενδόνισα πρώτον την δεξιάν τορπίλλην την 11.35 από αποστάσεως 150 μέτρων. Έστρεψα είτα ολίγον αριστερά προχωρών και εξεσφενδόνισα την αριστεράν. Ανεπόδισα τότε ολοταχώς, όπως απομακρυνθώ της εκρήξεως. Της πρώρας του πλοίου μου στρεφούσης ήδη αριστερά, εξεσφενδόνισα και την του καταστρώματος τορπίλλην, ήτις όμως εξέκλινε και εξερράγη, μετά τας πρώτας ταυτοχρόνους σχεδόν εκρήξεις, επί του κυματοθραύστου μετά κρότου μεγάλου, ον προς στιγμήν ενομίσαμεν ως πυροβολισμόν εκ της ξηράς.

Άμα τη πρώτη εκρήξει παρετηρήθη κίνησις φώτων επί του εχθρικού πλοίου και συρίγματα. Τα διαμερίσματα των αξιωματικών ήσαν φωτισμένα. Η έκρηξις εγένετο ολίγον πρώραθεν της καπνοδόχου, δεξιά. Καπνός εξήλθεν άφθονος της καπνοδόχου. Το πλοίον καταφανώς εβυθίζετο διά της πρώρας, κλίνον δεξιά.

Ολοταχώς πλέων τότε εξήλθον άνωθεν της γραμμής των έξω του λιμένος βυθισμένων τορπιλλών, στηριζόμενος εις το βύθισμα του πλοίου μου, και διήλθον προ του Καραμπουνού, το οποίον ειδοποιηθέν φαίνεται εν τω μεταξύ εκ Θεσσαλονίκης ήναψε πάντας τους προβολείς του.

Διήλθον εν τούτοις και πάλιν απαρατήρητος και καθ’ ην στιγμήν εβρισκόμην απέναντι του Καραμπουρνού, κατά προηγουμένην υπόσχεσιν προς τους πυροβολητάς μου, διέταξα και έρριψαν επ’αυτού βολήν διά του ταχυβόλου των 37” από αποστάσεως 2.500 μέτρων. Εκείθεν κατηυθύνθην την 4ην πρωινήν εις Βρωμερήν της Αικατερίνης, προς παρακολούθησιν αποβιβάσεως τροφίμων διά τον στρατόν μας.

Πολύ λιτά μας τα είπε όλα ο αείμνηστος ναύαρχος


Ανιχνευτής






Ημέρα "D"




Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Η στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση


Η στρατιωτική ελεύθερη πτώση, έχει ένα και μοναδικό σκοπό. Την μεταφορά μιας σχετικά μικρής στρατιωτικής δύναμης σε περιοχές που υπάρχει δυσκολία στην πρόσβαση με άλλο τρόπο. Είναι μια μέθοδος διείσδυσης από τον αέρα. 

Συνήθως γίνεται κατά τη νύκτα και το προσωπικό εξοπλισμένο με τον απαραίτητο φόρτο του και τον οπλισμό του, εκτελεί άλμα από  μεγάλο ύψος που μπορεί να φτάνει και τα 30.000 πόδια ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί, ανοίγει το αλεξίπτωτό του  σε μεγάλο ύψος και μετά διεισδύει "πετώντας" σε προεπιλεγμένη πορεία για να προσγειωθεί σε προκαθορισμένο σημείο που μπορεί να είναι μέχρι και 30 χιλιόμετρα μακριά. Αυτό είναι το λεγόμενο άλμα μεγάλων υψών ή "Μεγάλο ύψος-Ψηλό άνοιγμα" (High Altidude-High Opening, HAHO)

Δύσκολη και απαιτητική η εκπαίδευση γι' αυτή τη μέθοδο, που διευκολύνει την αφάνεια του αεροσκάφους, αλλά και των αλεξιπτωτιστών που μπορούν να διεισδύσουν σε δυσπρόσιτες ή ακόμη και καλά επιτηρούμενες περιοχές. Σε πολύ μεγάλο ύψος, με αραιή ατμόσφαιρα και πολύ κρύο, καλούνται οι αλεξιπτωτιστές να ίπτανται για αρκετή ώρα εκτεθειμένοι σε αντίξοες συνθήκες. Χρειάζονται να αναπνέουν οξυγόνο από ειδική συσκευή για να μη πάθουν υποξία και να φορούν ειδικό ιματισμό προστασίας.   

Υπάρχει όμως και ο τρόπος της ρίψης από μεγάλο ύψος αλλά το άνοιγμα του αλεξιπτώτου γίνεται σε χαμηλό ύψος που μπορεί να φτάνει στα 1800 πόδια από το έδαφος. "Μεγάλο ύψος-Χαμηλό Άνοιγμα"  (High Altitude-Low Opening, HALO). Γιατί να το κάνουν αυτό; Με αυτόν τον τρόπο μικραίνουν τον χρόνο παραμονής τους στον αέρα, όταν η κατάσταση το απαιτεί, για να μην είναι ευάλωτοι σε εχθρική παρατήρηση και πυρά. Συντομεύουν τον χρόνο πτήσης και συγκεντρώνονται γρήγορα στο έδαφος στη καθορισμένη ζώνη προσγείωσης για να συνεχίσουν την αποστολή τους. 

Εκπαιδευόμενοι Αμερικανοί στην ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο (Πηγή: US Army)
Στις ειδικές δυνάμεις όλων των χωρών υπάρχει αυτού του είδους η εκπαίδευση διείσδυσης απ' αέρος που διδάσκεται συνήθως σε στρατιωτικές σχολές αλεξιπτωτιστών. Στο παρελθόν κάποιοι την αμφισβητούσαν για το αποτέλεσμα ίσως ακόμη και σήμερα. Δεν πιστεύουν στην εφαρμογή τους.

Εγώ θα έλεγα ότι δεν ξέρουν για ποιο πράγμα συζητάμε. Είναι μια πολύ καλή μέθοδος διείσδυσης, αρκεί να έχεις τον κατάλληλο εξοπλισμό, την κατάλληλη εκπαίδευση αλλά και τα κατάλληλα αεροπορικά μεταφορικά μέσα! Εδώ "κολλάει" η διακλαδικότητα και η συνεργασία ή "συνέργεια" όπως  τελευταία  εμφανίζεται στην στρατιωτική μας ορολογία, ίσως επηρεασμένη από την ..ελληνικής καταγωγής αγγλική λέξη "synergy".

Αυτό πλέον, την διακλαδικότητα για την εκτέλεση επιχειρήσεων σ' όλο τον κόσμο με σκοπό την επιτυχή πρόσβαση σε μακρινά θέατρα επιχειρήσεων,  το έχουν κάνει από τον Ιανουάριο του 2012,  δόγμα στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Σκέφτηκαν λοιπόν στο χώρο των δικών τους ειδικών δυνάμεων, να θεωρούν από εδώ και στο εξής την εκπαίδευση στην στρατιωτική ελεύθερη πτώση, σαν αναπόσπαστο κομμάτι στο σχολείο ειδικών δυνάμεων, προσαρμοζόμενοι και αυτοί στο νέο δόγμα της πρόσβασης. Θεωρούν ότι οι ειδικές ομάδες τύπου Α των 12 ατόμων (ODA) θα πρέπει να είναι ικανές να διεισδύουν όλες, με αυτό τον τρόπο που συνεχώς κερδίζει έδαφος, για περιοχές στην Ασία και στην Αφρική, αλλά και στη Ευρώπη! 

Οι "δυνητικοί" αντίπαλοι είναι πλέον εξοπλισμένοι με καλά υλικά επιτήρησης και εντοπισμού στόχων και επομένως για τις ειδικές δυνάμεις η ελεύθερη πτώση δίνει περισσότερες πιθανότητες αφάνειας.

Ο τρόπος εκπαίδευσης , θα εξακολουθήσει να είναι ο ίδιος αλλά με περισσότερους εκπαιδευτές, μέσα  και σχολεία, ώστε μέχρι το 2015 να φθάνουν να "παράγουν" πάνω από 800 εκπαιδευμένους στην στρατιωτική ελεύθερη πτώση. Ο στόχος είναι οι "ειδικοδυναμίτες" να μπορούν να φτάνουν παντού  όπου χρειασθεί με το μπέργκιν τους, πηδώντας από το αεροπλάνο ..ελευθέρας!  Ο στατικός  ιμάντας αρχίζει να χάνει έδαφος στις ειδικές επιχειρήσεις.


Ανιχνευτής





Ναυαγοί!




Σ.Α.Π.

Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (Φωτο)



Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Οι Μακεδονομάχοι

Μία φωτογραφία του σώματος του Παύλου Μελά, λίγες μέρες πριν το θάνατό του. Ο Παύλος Μελάς φοράει  παντελόνι (κάτω σειρά, στη μέση).(Πηγή)



Ο καπετάν Μίκης Ζέζας

Είμαι βέβαιος ότι όλοι έχετε ακούσει για το Μακεδονικό Αγώνα που ξεκίνησε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα σαν αποτέλεσμα του Μακεδονικού ζητήματος. Ήταν ένας ανταρτοπόλεμος ανάμεσα σε  Βούλγαρους κομιτατζήδες και Έλληνες αντάρτες, μέσα στην τότε Οθωμανική αυτοκρατορία.

Μακεδονομάχοι (Πηγή)
Πόλεμος εναντίον των Τούρκων Οθωμανών και πόλεμος εναντίον των Βουλγάρων που επιδίωκαν να είναι οι "κληρονόμοι" του "μεγάλου ασθενούς" στην περιοχή της Μακεδονίας.

"Ήταν ένας σκληρός, βάρβαρος, ελληνοβουλγαρικός κυρίως πόλεμος, που είχε την ιδιοτυπία να διεξάγεται σε ξένο έδαφος και κάτω από τη μύτη ξένης δυνάμεως. Έμοιαζε κληρονομική διαμάχη για το δέρμα της αρκούδας, που ήταν ακόμη ζωντανή και είχε όλα τα νύχια και τα δόντια της" 

όπως πολύ παραστατικά τον περιγράφει ένας παλιός αείμνηστος μακεδονομάχος ο Γιώργος Μόδης.

Οι Μακεδονομάχοι, αντάρτες, ήταν αυτοί που κράτησαν τους "λύκους" μακριά, μέχρι την ώρα της απελευθέρωσης της Μακεδονίας, δυστυχώς όχι όλης, από τον ελληνικό στρατό. 

Μάχες, προσβολές εχθρικών "λημεριών", δηλαδή Χώρων Αποκρύψεως (ΧΑ) ανταρτών, ενέδρες, εκτελέσεις προδοτών, κρύπτες ή "κρυψάνες", γιάφκες και άλλες πολλές τακτικές εφαρμόστηκαν , αλλά και τρομοκρατία πληθυσμού , δολοφονίες και εκτελέσεις αμάχων σε αυτό τον ιδιότυπο ανορθόδοξο πόλεμο. Κατά μια άλλη άποψη, ήταν ένας βρώμικος και ανελέητος πόλεμος!

Δεν ξέρω αν έχετε διαβάσει το βιβλίο "Στα μυστικά του βάλτου"! Σας το συνιστώ! Λέει πάρα πολλά για το αντάρτικο!

Δύσκολες, πολύ δύσκολες εποχές, που μπροστά τους η σημερινή οικονομική κρίση, μοιάζει με "κουκλοθέατρο"!

Πολλοί Έλληνες πατριώτες εκείνης της εποχής, αρκετοί στρατιωτικοί, πέρναγαν κρυφά τα τότε σύνορα και οργάνωναν μαζί με τους ντόπιους, ανταρτικά σώματα για να πολεμήσουν τους αντίπαλους, τους κομιτατζήδες!

Ένα από αυτούς ήταν και Μίκης Ζέζας. Αν δεν έχετε ακούσει τίποτα γι' αυτόν, σίγουρα έχετε ακούσει για τον Παύλο Μελά! Είναι το ίδιο πρόσωπο, που χρησιμοποιούσε το πρώτο όνομα σαν ψευδώνυμο, για λόγους ασφαλείας.

Το όνομά του έχει καθιερωθεί και συνδεθεί άρρηκτα με τον μακεδονικό αγώνα, όντας ο ίδιος από τους πρώτους επώνυμους νεκρούς του αγώνα. Ποιός σκότωσε τον Παύλο Μελά; Υπάρχουν πολλές εκδοχές για τη δράση του και τις συνθήκες του θανάτου του! Το βέβαιο όμως είναι ότι ο πρόωρος θάνατός του, αποτέλεσε το έναυσμα για ένα πιο πεισματικό αγώνα! Ενθάρρυνε τους αγωνιστές, αντί να τους αποθαρρύνει, δίνοντάς τους κάποιο σύμβολο!

 Η πλέον αναγνωρίσιμη φωτογραφία της 21ης Αυγούστου του 1904, όπου ο Παύλος Μελάς φωτογραφήθηκε ένστολος (με τη γνωστή στολή του Μακεδονομάχου) (Πηγή)
Ο καπετάν Μελάς, σκοτώθηκε στις 13 Οκτωβρίου του 1904. Η τελευταία φράση που λέγεται ότι είπε πριν ξεψυχήσει, ήταν:

 "...Βούλγαρος να μη μείνει"

Έτσι πέρασε στην ιστορία.

Υπάρχει και μια ελληνική ταινία για τη ζωή του, που κάπου διάβασα ότι παλιά είχε λογοκριθεί! Δείτε τη παρακάτω.


Ανιχνευτής










Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Το αλεξίσφαιρο ..άντεξε!

Σ'αυτό το βίντεο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, μπορείτε να δείτε πώς ένας Αμερικανός στρατιώτης γλύτωσε από πυρά πολυβόλου των Τάλιμπαν κατά την διάρκεια μιας εμπλοκής τον περασμένο Απρίλιο, στην επαρχία Κουνάρ!

Οι σκηνές καταγράφονται από την κάμερα που φοράει ο ίδιος στο κράνος του!

Παρατηρούνται 2 πράγματα:

* Πόσο αθέατος είναι ο εχθρός!
* Πόσο άσχετος είναι αυτός ο στρατιώτης πεζικού!

Κινείται μόνος του, χωρίς να του έχει δώσει κανείς εντολή και χωρίς κάλυψη και υποστήριξη. Τελείως απαράδεκτος!

Δέχτηκε 4 σφαίρες που κτύπησαν στις πλάκες του αλεξίσφαιρου γιλέκου του και μάλιστα από το τράνταγμα έπεσε κάτω!  Η μία μάλιστα του χτύπησε το όπλο που έφυγε από τα χέρια του και του έσπασε το βομβιδοβόλο του.

Ταραγμένος φωνάζει ότι κτυπήθηκε, αλλά προφανώς κανείς  δεν είναι κοντά του και δεν μπορεί  να τον βοηθήσει άμεσα, αφού έχει ξεφύγει μόνος του και η ομάδα του έχει καθηλωθεί από πυρά πολυβόλου! Ούτε φαίνεται να είχε ασύρματο για να καλέσει κάποιον! Έτσι αρκείται στο να φωνάζει για βοήθεια!

Βρίσκεται τελείως απομονωμένος από το περιβάλλον του! Στάθηκε τυχερός μέσα στην ..επιπολαιότητά του,  και το χρωστάει στο γιλέκο του.

Καλό παράδειγμα προς αποφυγή, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά την εκπαίδευση προσωπικού.

Ανιχνευτής











Το "ντοπάρισμα"

Η υπερδιέγερση πριν από μια αποστολή, είναι μια συνηθισμένη κατάσταση, στο στρατό. Είναι κάτι που όλοι όσοι ανήκουν σ' αυτό το χώρο, το έχουν αντιμετωπίσει. Ιδιαίτερα όμως, στο χώρο των ειδικών δυνάμεων!  Φτάνει ν' αναφέρω την περίπτωση αναμονής άλματος, από το αεροσκάφος που η αδρεναλίνη φτάνει στα ύψη!  Μια τέτοια όμως κατάσταση, αν συνεχισθεί μερικές μέρες,αρχίζει να  δημιουργεί κατάπτωση! 

Στις ειδικές δυνάμεις, επειδή η εκπαίδευση τόσο σωματικά, όσο και και ψυχολογικά, φέρνει τον εκπαιδευόμενο στα άκρα και στα όρια της αντοχής, η υπερδιέγερση αλλά και η κόπωση, αντιμετωπίζεται με διαφορετικό .. τρόπο. Μαθαίνεις πόσο αντέχεις και πώς πρέπει να ξεκουράζεσαι! Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα εκπαιδευτή μας παλιά, που έλεγε: 

"Ένας καλός στρατιώτης, όταν έχει χρόνο να κοιμηθεί κοιμάται, γιατί δεν ξέρει πότε θα μπορέσει να ξανακοιμηθεί! Όταν έχει φαγητό τρώει, γιατί δεν ξέρει πότε θα μπορέσει να ξαναφάει!"

Πράγματι, αυτή την απλή συμβουλή την ακολούθησα παντού. Είναι αυτό που λέγεται στο στρατό, "προσαρμογή".

(Πηγή)
Σ' ένα πρόσφατο βιβλίο ενός Αμερικανού βατραχανθρώπου SEAL, ο ίδιος περιγράφει ότι σε πολύωρες πτήσεις, πηγαίνοντας για επιχείρηση, ή σε βάσεις επιχειρήσεων, έπαιρνε υπνωτικά χάπια για να μπορεί να κοιμηθεί γιατί είχε υπερένταση και μου θύμισε κάτι από το παρελθόν.

Στο θέατρο επιχειρήσεων του Αφγανιστάν, ειδικά κατά την διάρκεια του ταξιδιού προς τα εκεί, κάπου οκτώ ώρες πτήση, αρκετοί ξένοι,  έπαιρναν υπνωτικά χάπια για να κοιμηθούν, γιατί δεν μπορούσαν να κλείσουν μάτι, σκεπτόμενοι τι κατάσταση θα αντιμετώπιζαν εκεί. Το μυαλό δούλευε γύρω από όσα είχαν ακουστεί κατά την  προετοιμασία και την εκπαίδευση για την αντιμετώπιση των Τάλιμπαν, των παγίδων τους, και των αιφνιδιαστικών προσβολών τους. Απ' ό,τι διαβάζω, η συνήθεια αυτή συνεχίζεται.

Στη συνέχεια, η απαιτητική πολύωρη εργασία, παρά τις βάρδιες, δημιουργεί αρχικά, αυτή την υπερένταση που σε κρατά σε εγρήγορση για 2 ίσως και 3 ημέρες. Από εκεί και μετά αρχίζει η ...πτώση. Μιλάω γι αυτούς που κινούνται έξω! Γιατί υπάρχουν και οι άλλοι, που μένουν μόνιμα μέσα! Αυτοί δεν έχουν τόσο άγχος, αλλά ανία, μάλλον!

Η κόπωση αρχίζει να δημιουργεί πρόβλημα συγκέντρωσης, και η μακρά διάρκεια των επιχειρήσεων με συνεχή έκτακτα περιστατικά, κουράζει πολύ! Μια λύση είναι η παλιά συμβουλή του εκπαιδευτή SAS, που έγραψα παραπάνω. Όπου υπάρχει κενό χρόνου το εκμεταλλεύεσαι, και ρίχνεις ένα ..υπνάκο! Φρεσκάρεσαι και συνεχίζεις, οποιαδήποτε ώρα! Ακόμη και  αποσπασματικά και σε κάθε ευκαιρία, 5 ή 6 φορές την ημέρα, από μισή έως μια ώρα κάθε φορά! Ήταν μια λύση, που την εφάρμοσα για μισό χρόνο. Η αλήθεια είναι ότι  οι αϋπνίες, κράτησαν για μεγάλο διάστημα μετά.

(Πηγή)
Οι Αμερικανοί σύμμαχοι, ακολουθούσαν άλλη λύση. Την λύση των φαρμάκων, για να μπορέσει το προσωπικό τους να διατηρεί την ετοιμότητά του σε ένα "στρεσογόνο" περιβάλλον. Κατά την διάρκεια επιχειρήσεων τους χορηγούσαν διεγερτικά και ..τσίχλες, ώστε να τους βοηθήσουν να παραμένουν "ζωηροί"!

Πριν από 5 χρόνια, άρχισαν να  τους χορηγούν και τσίχλες καφεΐνης. Προστέθηκε και αυτό στη λίστα των διεγερτικών. Το πρόβλημα βέβαια της κατάπτωσης και της κόπωσης δεν είναι κάτι πρόσφατο. Η αντοχή των μαχητών σε παρατεταμένη διάρκεια μαχών, ήταν κάτι που απασχολούσε όλους τους στρατούς από την αρχή της ιστορίας. Στη σύγχρονη εποχή μας όμως, που οι μάχες συνεχίζονται ημέρα και νύκτα χωρίς  παύσεις για ..συσσίτιο, ο παράγοντας "κόπωση" παίρνει άλλες διαστάσεις.

Σε ειδικές επιχειρήσεις , αποτελεί σημαντική προϋπόθεση η φυσική αντοχή, του μαχητού για την εκτέλεση οποιασδήποτε αποστολής. Ο βαρύς ατομικός φόρτος, μαζί με την παρατεταμένη διάρκεια μιας επιχείρησης, κάτω από αντίξοες συνθήκες καιρού, εχθρού και εδάφους, απαιτεί αυξημένη σωματική αλλά και ..ψυχική αντοχή. Απαιτεί αυτό που λέγεται "καρτερία"!

(Πηγή)
Οι ιδιαίτερα πιεστικές συνθήκες απαιτούν εγρήγορση, όπως εγρήγορση και αντοχή απαιτείται και στους πιλότους μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων που ανεφοδιάζονται στον αέρα, για συνέχιση της αποστολής. Εδώ και 60 χρόνια που χορηγούν διεγερτικά (αμφεταμίνες) στους πιλότους τους, δεν παρατηρήθηκε πτώση ή ατύχημα εξ αιτίας του διεγερτικού. Το αντίθετο μάλιστα, έχουν σημειωθεί πάνω από χίλια ατυχήματα εξ αιτίας της κόπωσης.

Χωρίς υποστήριξη διεγερτικών, λένε οι Αμερικανοί, αρχίζει η μείωση της ορθής αντίληψης και κρίσης και γίνονται ολέθρια λάθη. Παρόλα αυτά, υπάρχει και ο αντίλογος που λέει ότι τα διεγερτικά και ειδικά το Ambien (zolpidem) μπορούν και αυτά να οδηγήσουν σε κακή κρίση, αυξάνοντας την επιθετικότητα. Την τελευταία δεκαετία χορηγούνται πιο ήπια διεγερτικά. Το πιο αποτελεσματικό θεωρείται το ModafinilProvigil) που περιγράφεται σαν" ψυχοδιεγερτικό, που δημιουργεί καλή διάθεση και ενισχύει την εγρήγορση και την επαγρύπνηση".

Οι δοκιμές απέδειξαν, ότι όσοι λάμβαναν αυτό το διεγερτικό, είχαν μια πτώση της απόδοσής τους κατά 30% σε επιχειρήσεις, ενώ αυτοί που δεν έπαιρναν καθόλου διεγερτικά, έπεφταν σε απόδοση κατά 60% έως και 100%, μετά από 24 ώρες χωρίς ύπνο.

Η εγρήγορση μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πλεονέκτημα γι' αυτόν που την διατηρεί, ειδικά σε παρατεταμένες μάχες. Χωρίς αυτήν, ένας διοικητής ή θα πρέπει να αποσύρει δυνάμεις από το πεδίο της μάχης, ή αν  αφήσει να συνεχίσουν, διακινδυνεύει σοβαρές απώλειες προσωπικού, από την κόπωση και τα λάθη που οφείλονται σ' αυτήν. Και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχει πρόβλημα στην εκτέλεση της αποστολής. Τα διεγερτικά φάρμακα, έρχονται να δώσουν μια πολύ καλή λύση! Αυτή είναι η "φιλοσοφία" χρήσης τους.

(Πηγή)
  Οι συνέπειες της παρατεταμένης χρήσης διεγερτικών; Αυτό είναι άλλο κεφάλαιο! Κανείς δεν μιλάει για εθισμό!  Το αντεπιχείρημα είναι: "ναι, η υπερβολική χρήση δεν βοηθάει στην υγεία, αλλά ούτε και η υπνηλία κατά την διάρκεια της μάχης!" Διάλεξε και πάρε!

Δεν μπορώ να διαφωτίσω εδώ, γιατί ποτέ δεν πήρα, εκτός από πολύ καφέ! Το καλύτερο πράγμα είναι να παίρνεις τον..υπνάκο σου, όταν και όπου μπορείς, όπως έλεγε ο παλιός εμπειροπόλεμος Βρετανός SAS εκπαιδευτής!  Αυτό το ξέρω!

Καλό είναι αυτά να λέγονται κατά την στρατιωτική εκπαίδευση και να προετοιμάζεται το προσωπικό για τέτοιου είδους καταστάσεις. Η αυξημένη σωματική αντοχή, βοηθάει πολύ!


Ανιχνευτής

Πηγή














Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Ορεινό τρέξιμο στη Ροδόπη


O Rodopi Ultra Trail (ROUT) αποτελεί μια νέα προσέγγιση στους αγώνες ορεινού τρεξίματος, παρουσιάζοντας την νέα εκδοχή του ultra αγώνα, ο οποίος θέτει σε ολοκληρωτική δοκιμασία τον αθλητή και τις ικανότητές του, ενώ αξιολογεί την εμπειρία που έχει αποκομίσει από τη μακροχρόνια ενασχόλησή του με το άθλημα. O ROUT απευθύνεται εξ ορισμού και λόγω της φιλοσοφίας του μόνο σε έμπειρους αθλητές, από τους οποίους απαιτεί την απόδοση του μέγιστου των δυνάμεών τους, φυσικών και ψυχικών.


Ο ROUT είναι αγώνας που δημιουργήθηκε για τους αθλητές πρώτιστα! Σχεδιάστηκε για να δώσει την ευκαιρία σε εκείνους που θεωρούν τον εαυτό τους ταγμένο στοtrail running και στην περιπέτεια, να το αποδείξουν. Ο αγώνας αυτός, αποτελεί την μετεξέλιξη του Virgin Forest Trail, της αρχικής δηλαδή ιδέας που έγινε πράξη το 2007 και απέδειξε ότι οι Έλληνες trailers έχουν τις δυνατότητες για αγώνες υψηλού επιπέδου. Ο ROUT δίνει πλέον την αναβάθμιση της ιδέας αυτής, με την απλούστευση των διαδικασιών: ελάχιστη εξωτερική βοήθεια, εκτίμηση της κατάστασης από τους ίδιους τους αγωνιζόμενους, χειραφέτησή τους με την απελευθέρωση ζητημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια, τις δεξιότητές και την οξυδέρκειά τους (λίγοι σταθμοί ανεφοδιασμού, κατάργηση υποχρεωτικού εξοπλισμού, μεγαλύτερο μήκος διαδρομής, αύξηση του βαθμού δυσκολίας). Ένας αγώνας για συνειδητοποιημένους και έμπειρους αθλητές βουνού. Το μέλλον των αγώνων περιπέτειας.




Η διαδρομή του ROUT ξεπερνά τα 162 χιλιόμετρα, αποτελώντας τον μοναδικό αγώνα trail 100 μιλίων στην Ελλάδα. Η διαδρομή του περιπλανιέται στα αχανή δάση της Οροσειράς της Ροδόπης, ενός από τους μεγαλύτερους ορεινούς όγκους των Βαλκανίων. Χρησιμοποιεί μονοπάτια που ήταν κλειστά τις τελευταίες δεκαετίες, αφού οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τα βουνά αυτά για να βρουν μια καλύτερη τύχη σε νέες πατρίδες. Άφησαν όμως τα ίχνη τους κι ύστερα ήρθε η φύση να σκεπάσει τα πάντα, κρατώντας όμως την αμυδρή υποψία της ανθρώπινης παρουσίας, εκείνη που κάνει την ανθρώπινη ψυχή να ανατριχιάζει στη σκέψη της.

Ο ROUT ήρθε να αναδείξει τα βουνά της Ροδόπης, αυτή τη μοναδική περιοχή της ελληνικής επικράτειας, δίνοντας στους λάτρεις του trail running μια δυνατή πρόκληση. Oι θιασώτες του ορεινού τρεξίματος έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη φύση της Ροδόπης και να συνειδητοποιήσουν γιατί αυτή η περιοχή χρειάζεται πέρα από την ανακήρυξή της σε Εθνικό Πάρκο και την ουσιαστική προστασία της και γιατί πρέπει τα μονοπάτια, αυτός ο διάδρομος προς την ιστορία, να ξαναζήσουν και να διηγούνται σε όλους το χρονικό αυτού του ξεχασμένου τόπου.


Για το 2012, η ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα έχει οριστεί για τις 19-20 Οκτωβρίου. Η διαδρομή του αγώνα έχει μήκος 164 χιλιόμετρα (101 μίλια) και θετική υψομετρική διαφορά +8000 μέτρα, Η περιοχή στην οποία πραγματοποιείται ο αγώνας είναι από τις χαρακτηριστικότερες ορεινές δασικές εκτάσεις στην Ελλάδα και αποτελεί μέρος του "Εθνικού Πάρκου Ροδόπης", μιας από τις περιοχές σπάνιου φυσικού κάλλους και βιοποικιλότητας (ενδιαίτημα για αρκούδα, ελάφι, αγριόγιδο, ζαρκάδι κλπ). Χρονικό όριο έγκυρου τερματισμού είναι οι 42 ώρες. Η διαδρομή του αγώνα έχει κοινό σημείο εκκίνησης και τερματισμού, το Δασικό Χωριό "Ερύμανθος" στην περιοχή της Χαϊντούς, βόρεια της Σταυρούπολης, Ξάνθης. Για τη συμμετοχή στον ROUT απαιτούνται ουσιαστικές ικανότητες, όπως η εμπειρία από αγώνες ultra trail στο παρελθόν.










Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Η καταδρομική ..λογομαχία στη Σάμο

Συνεχίζοντας την εξιστόρηση των ηρωικών γεγονότων και επιχειρήσεων του Ιερού Λόχου στο Αιγαίο και θέλοντας να ολοκληρώσω μια τριλογία για  την επέτειο των 70 χρόνων από τη δημιουργία του, θα αναφερθώ σε μια επιχείρηση, που δεν έπεσε ούτε ...ντουφεκιά!

Βρισκόμαστε στα τέλη του Σεπτέμβρη του 1944 με τους Γερμανούς να προσπαθούν  να μεταφέρουν τις περισσότερες δυνάμεις τους από το Αιγαίο στην ηπειρωτική Ελλάδα, αφήνοντας μόνο μικρές φρουρές σε επιλεγμένα νησιά κυρίου ενδιαφέροντός τους. Στη Νορμανδία και στη Ρωσία τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά γι' αυτούς και επεδίωκαν να εκκενώσουν τα Βαλκάνια για εξοικονόμηση δυνάμεων.

Οι σύμμαχοι τους έκαναν τη ζωή δύσκολη και τους καθυστερούσαν, με επιδίωξη την παράδοση και αιχμαλωσία όλων των Γερμανών και όσων φίλων τους Ιταλών είχαν παραμείνει, στην περιοχή του Αιγαίου.

Στο βόρειο Αιγαίο κατείχαν τη Λήμνο, και τη Σάμο, στις Σποράδες τη Σκόπελο, στις Κυκλάδες τη Μύκονο, Σύρο,Τήνο, Θήρα, Νάξο και Πάρο και στα Δωδεκάνησα είχαν φύγει από την Πάτμο, Σύμη, Λειψούς και Αστυπάλαια.

Βούλγαροι και Γερμανοί, κατείχαν τη Θάσο και τη Σαμοθράκη αντίστοιχα, ενώ στην Κρήτη υπήρχαν ακόμη  γερμανικές δυνάμεις.

Κάτω από αυτή την εξέλιξη της κατάστασης, το Συμμαχικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής, με οδηγίες του προς το "Απόσπασμα Αιγαίου" καθόρισε λεπτομέρειες που αφορούσαν στην απελευθέρωση των νησιών και την παράδοση των εχθρικών φρουρών:
  • Συνεχής πίεση του αντίπαλου με την εκτέλεση καταδρομικών ενεργειών
  • Η παράδοση των εχθρικών φρουρών, θα πρέπει να είναι καθολική και άνευ όρων
  • Οι φρουρές μετά την παράδοσή τους θα παρέμεναν συγκροτημένες και θα διατηρούσαν τον οπλισμό τους για να μην τον πάρουν πολίτες και κάτοικοι της περιοχής
  • Οι ελληνικές πολιτικές αρχές οποιασδήποτε παράταξης, θα ήταν υπεύθυνες με συνεργασία μεταξύ τους για την τήρηση της τάξεως και την ομαλότητα σε κάθε νησί
  • Οι συλλήψεις ατόμων που είχαν συνεργασθεί με τον κατακτητή απαγορεύονταν, μέχρι την εγκατάσταση πολιτικών δικαστηρίων από το επίσημο κράτος
  • Οι οδηγίες αυτές έπρεπε να ανακοινωθούν σε όλα τα τμήματα Καταδρομών και στους κατοίκους των νησιών που απελευθερώνονταν
  • Είχε ορισθεί αντιπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης και θα εγκαθίστατο σε κάποιο από τα ελεύθερα νησιά.
Με αυτές τις οδηγίες συνεχίσθηκε η περιπολιακή και καταδρομική δράση Ελλήνων και Βρετανών κομάντος.

Ο Ιερός Λόχος αναδιοργανώθηκε στο μεταξύ,  κατά την διάρκεια Ιουνίου-Σεπτεμβρίου 1944 στην Παλαιστίνη, σε επίπεδο Συντάγματος με δύναμη 1084 ανδρών και με συγκρότηση: Επιτελείο, Μοίρα Διοικήσεως, Α' Μοίρα Καταδρομών και Β' Μοίρα Καταδρομών. Λίγο-πολύ ακολουθήθηκε η βρετανική  οργάνωση καταδρομικών μονάδων. 

Έτσι κάθε Μοίρα αποτελείτο από 3 τμήματα καταδρομών, Τμήμα Διοικήσεως, Τμήμα Εφεδρείας και Τμήμα Οδηγών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύνθεση της Μοίρας Διοικήσεως, γιατί εκεί υπάγονταν όλα τα όπλα υποστηρίξεως του Ιερού Λόχου. Υπήρχε Τμήμα Πολυβόλων, Τμήμα όλμων, Τμήμα Διαβιβάσεων, Καταστροφών και Εφεδρείας

Για τη νέα "εκστρατεία" στο Αιγαίο,  έγινε τακτική συγκρότηση  δύο "εκστρατευτικών ομάδων" που ονομάσθηκαν "Δύναμη Β" με 438 άνδρες και "Δύναμη Γ" με 381 άνδρες, αντίστοιχα. Όλοι Ιερολοχίτες. Παράλληλα οργανώθηκε το "Τμήμα Μετόπισθεν" που παρέμεινε στη Χάιφα με 100 άνδρες.

Η Δύναμη Γ απέπλευσε από Χάιφα στις 25 Σεπτεμβρίου 1944 προς "άγνωστη κατεύθυνση", μέχρι που φτάνοντας στο Αιγαίο, ενημερώθηκαν ότι αποτελούσαν τμήμα του βρετανικού συγκροτήματος "Fox Forces" που θα αποβιβαζόταν στην ηπειρωτική Ελλάδα μετά την αποχώρηση των Γερμανών.

Η Δύναμη Β απέπλευσε την ίδια μέρα από Χάιφα αλλά αυτή αποβιβάσθηκε στη Χίο, που αποτελούσε πλέον, μετά την αποχώρηση των Γερμανών αρχές του μήνα, την βάση του Ιερού Λόχου στο Αιγαίο.

Από εκεί και υπό τις διαταγές πάντα της βρετανικής Ταξιαρχίας Καταδρομών (Δύναμης 142), ανέλαβε τη διεξαγωγή επιχειρήσεων σε όλο το Αιγαίο. 

Οι Γερμανοί, από τις 20 Σεπτεμβρίου, είχαν αποχωρήσει από τη Λέσβο, είχαν εκκενώσει τη Σάμο και είχαν ανατινάξει το λιμάνι στο Πυθαγόρειο Σάμου, μεταφέροντας όλες τις δυνάμεις τους στη Λέρο. 

Στη Σάμο παρέμεναν γύρω στους 1000 Ιταλούς συνεργάτες των Γερμανών, που περίμεναν τη σειρά τους για μεταφορά στη Λέρο. Στην πραγματικότητα οι Γερμανοί τους είχαν "πουλήσει".Οχυρώθηκαν στα υψώματα γύρω από το Βαθύ, εγκατέστησαν φυλάκια στη Χώρα και τους Μυτιληνιούς και έταξαν πυροβολικό στη θέση Ζερβού, αποφασισμένοι για αντίσταση και περιμένοντας τον ..αντίπαλο.

Βλέποντας αυτή την εξέλιξη, ο Ιερός Λόχος έστειλε μια περίπολο έξι Ιερολοχιτών, με περιπολάρχη τον τότε Ανθυπολοχαγό Οπρόπουλο Δημήτριο. Οι Εγγλέζοι έστειλαν δικό τους αξιωματικό, προφανώς γιατί ήθελαν να ελέγχουν παντού την κατάσταση.

Οι δύο αξιωματικοί σύμμαχοι, συμφώνησαν, μαζί με τον αρχηγό των ανταρτών του ΕΛΑΣ να στείλουν κοινή επιστολή στον Ιταλό διοικητή Λοχαγό, καλώντας τον να παραδοθεί. Μάλιστα συμφώνησαν ότι αν οι Ιταλοί δεν απαντούσαν στην πρώτη επιστολή, θα έστελναν και δεύτερη πριν ξεκινήσουν την μάχη. Η επιστολή στάλθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1944.

Ακριβώς την ίδια ημέρα ο Άγγλος κρυφά έστειλε μια δική του επιστολή εκ μέρους των Βρετανών, ζητώντας την παράδοση! Αλλά ... το ίδιο έκανε και ο αρχηγός των ανταρτών, παραβαίνοντας την συμφωνία με τον Ιερολοχίτη.

Ο Ιταλός όπως ήταν  αναμενόμενο,  ήλθε σε δίλημμα και αποφάσισε ν' απαντήσει μόνο σ' έναν, επιλέγοντας τους αντάρτες. Η απάντηση ήταν αρνητική. Το "Απόσπασμα Αιγαίου" έμαθε τα καθέκαστα και έστειλε περίπολο 10 Ιερολοχιτών, με επικεφαλής τον Ταγματάρχη Φλέγκα Χρήστο, και με την εντολή να συνεργασθεί με τον Βρετανό και να επιτύχει την συνθηκολόγηση με τους Ιταλούς.

Ο Βρετανός όμως, παραβαίνοντας τις οδηγίες του συμμαχικού στρατηγείου περί συνολικής παράδοσης των εχθρικών φρουρών και όχι αποσπασματικά, είχε έλθει σε συμφωνία παράδοσης με τον Ιταλό διοικητή της μονάδας πυροβολικού, με αποτέλεσμα, να υπάρχει διαρροή Ιταλών πυροβολητών προς τους αντάρτες,  παίρνοντας τα κλείστρα των πυροβόλων μαζί τους. Οι αντάρτες  ήδη είχαν  πιάσει όλες τις προσβάσεις και έλεγχαν όλες τις κινήσεις προς Βαθύ και Πυθαγόρειο.




Παρά την δεύτερη επιστολή που έλαβε ο Ιταλός , δεν δέχθηκε να παραδοθεί και  ζήτησε προθεσμία 48 ωρών, για ν' απαντήσει, προφανώς ελπίζοντας στην βοήθεια των Γερμανών.

Στις 3 Οκτωβρίου ο Διοικητής του Ιερού Λόχου, που είχε ήδη φτάσει στη Χίο, μαθαίνοντας αυτή την κατάσταση, έσπευσε με μια διμοιρία Ιερολοχιτών στη Σάμο, με σκοπό να αναγκάσει την ιταλική φρουρά σε παράδοση. Έστειλε το παρακάτω τελεσίγραφο:

"Λοχαγέ μου, Έχω την τιμήν να σας αναγγείλω δια τελευταίαν φοράν την απόφασιν των Συμμαχικών Δυνάμεων του Αιγαίου. Είσθε μετά την παράδοσιν του Πυροβολικού σας, εις μίαν τέτοιαν θέσιν, η οποία ουδεμίαν ευκαιρίαν σας παρέχει. Θα είναι καθαρώς τρέλλα να θελήσετε να σφαγιάσετε τους άνδρας σας, χωρίς ν' αποκομίσετε καμμίαν δόξαν, ούτε δια την πατρίδα σας. Έλαβα ρητήν διαταγήν να σας επιτεθώ και τα τεθέντα εις την διάθεσίν μου μέσα, ναυτικά και επίγεια, ενδεχομένως δε και αεροπορικά, είναι τέτοια, ώστε και εγώ ο ίδιος δεν σκέπτομαι να άρω ουδεμίαν δόξαν, από μίαν βεβαίαν και εύκολον νίκην. Εστέ βέβαιος, ότι εκτιμώ τα αισθήματά σας. Ως στρατιώτης πολύ παλαιότερος και πλέον ηλικιωμένος από υμάς,ποιούμαι έκκλησιν εις τα ανθρωπιστικά σας αισθήματα και εις την ευθύνην σας ως Αρχηγού. Προσθέτω επίσης ότι οι αντάρται, των οποίων η δύναμις αυξάνει από στιγμήν εις στιγμήν, τη βοηθεία των όπλων που οι άνδρες σας τους παραδίδουν, ανυπομονούν. Σας επαναλαμβάνω τας εγγυήσεις αίτινες σας διαβιβάσθηκαν ήδη. Αλλά πιστέψατέ με, μην αργοπορείτε."

Συνταγματάρχης Τσιγάντες
Διοικητής Ιερού Λόχου

Στις 4 Οκτωβρίου το απόγευμα ο Ιταλός Λοχαγός παραδόθηκε μαζί με την μονάδα του και υπέγραψε το αντίστοιχο έγγραφο με τους όρους που του υπαγορεύθηκαν.

Μετά από λίγες ώρες ο Τσιγάντες ανάγγειλε στην ελληνική κυβέρνηση με τηλεγράφημα την παράδοση:

" Εχθρική φρουρά Σάμου μου παρεδόθη σήμερον κατόπιν τελεσιγράφου. Χίλιοι αιχμάλωτοι, πλούσια λάφυρα. Το μαρτυρικόν νησί κλαίει δάκρυα χαράς."

Τα καταδρομικά λόγια νίκησαν την μάχη χωρίς ..μάχη.


Ανιχνευτής

Πηγή: "Ο Ελληνικός Στρατός στη Μέση Ανατολή (1941-1945) (Ελ Αλαμέιν-Ρίμινι-Αιγαίο) Έκδοση ΓΕΣ/ΔΙΣ 1995
            "ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ 1942-1945" Αντιστρατήγου Ι.Κ. Μανέτα
















Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Ιράκ: Η απελευθέρωση του ομήρου 2



Οι Ιερολοχίτες

Ανάμεσα στους Αρχηγούς ΓΕΣ  (Αντιστράτηγο κ. Κ. Γκίνη αριστερά) και ΓΕΕΘΑ (Στρατηγό Μ. Κωσταράκο δεξιά) καθώς και στον ΥΦΕΘΑ (Αντιστράτηγο ε.α. Π. Καράμπελα τρίτο από δεξιά) βρίσκονται οι παρόντες στην τελετή βετεράνοι Ιερολοχίτες, που τιμήθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο στις 25 Σεπτέμβρη,  κατά τον εορτασμό των 70 χρόνων από την ίδρυση του Ιερού Λόχου. Ο κύριος ομιλητής Ιερολοχίτης Στρατηγός Κόρκας, βρίσκεται ανάμεσα στους  Α/ΓΕΕΘΑ και ΥΦΕΘΑ (δεξιά)



Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Τα όπλα των ρωσικών ειδικών δυνάμεων

Ανιχνεύοντας στο διαδίκτυο, βρήκα σε ένα πολύ καλό ιστολόγιο που ασχολείται με όπλα, μερικές ενδιαφέρουσες φωτογραφίες προσωπικού των ρωσικών ειδικών δυνάμεων, που είτε μεταφέρει τον ατομικό του οπλισμό, είτε εξασκείται στη βολή.

Παρουσιάζει ενδιαφέρον η στολή, η εξάρτηση, και  ο τρόπος που χρησιμοποιούν τον οπλισμό τους. Τώρα για τη στολή τους,  και τις εξαρτήσεις τους, μάλλον αντιλαμβάνομαι ότι μπορούν και αγοράζουν από το εμπόριο αυτά που θέλει ο καθένας. Βρίσκεις διάφορα χρώματα εδώ. Η "υπηρεσιακή" παραλλαγής,  φαίνεται καλύτερα στη 2η εικόνα.

Δείτε τες.

Ανιχνευτής














Ρυθμιζόμενοι Φλογοκρύπτες ;







Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Η κινητοποίηση!

Ασυνήθιστες κινήσεις και μεταφορές υλικού και μέσων  αμερικανικών μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, λαμβάνουν χώρα τελευταία, που ξεκινούν από την αμερικανική ήπειρο και κατευθύνονται προς τα ανατολικά, όπως σημειώνουν ανοικτές πηγές πληροφοριών.

MC-130P Combat Shadow
Μεταφορικά αεροσκάφη, εξοπλισμένα ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροχήματα και άλλα πολλά, που όπως φαίνεται, προορίζονται για Μέση Ανατολή και πολύ πιθανά για Βόρειο Αφρική (πχ Λιβύη).

HC-130P/N King
Στα αεροπλάνα περικλείονται MC-130P Combat Shadow, που χρησιμοποιούνται κυρίως για εναέριο  ανεφοδιασμό καυσίμων των ελικοπτέρων,  HC-130P/N King, που αναλαμβάνουν διάσωση προσωπικού και   AC-130 Spooky  και A-10 Thunderbolt που παρέχουν εγγύς αεροπορική υποστήριξη.

AC-130 Spooky
Όλα τα παραπάνω,  χρησιμοποιούνται ευρέως στις ειδικές επιχειρήσεις. Παράλληλα από άλλη ανοικτή πηγή, έγινε γνωστή η κίνηση 12 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F/A-18 Hornet του σώματος των Αμερικανών  Πεζοναυτών, καθώς και μιας μοίρας "αφανών" (stealthy) F-22 Raptor.

Πολλά λέγονται για τον σκοπό αυτών των μετακινήσεων: Ετοιμότητα για ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία, ίσως στη Λιβύη, ή υποστήριξη "προληπτικού κτυπήματος" του Ισραήλ σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν ή υποστήριξη αραβικών χωρών της περιοχής που φοβούνται την αντεκδίκηση του Ιράν, μετά την  αεροπορική προσβολή που τυχόν υποστεί από Ισραηλινούς. Η αποδοχή του Ιράκ για "φιλοξενία" και συνεκπαίδευση με αμερικανικό προσωπικό ειδικών επιχειρήσεων οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι κάτι έχει να κάνει και με το Ιράν.

Άλλωστε και το Ιράν έχει απειλήσει για προσβολή αμερικανικών βάσεων στην περιοχή, αν δεχτεί οποιοδήποτε πλήγμα στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.

Η ανάπτυξη όλων αυτών των  πολεμικών μονάδων, όπως και η ασυνήθιστη παρουσία των παραπάνω   μέσων και μονάδων  ειδικών επιχειρήσεων, όχι μόνο αμερικανικών αλλά και γαλλικών και πιθανόν λίγο ..βρετανικών, προοιωνίζουν ότι "κάτι μεγάλο" πρόκειται να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες.

Βρετανικές ειδικές δυνάμεις σε παλαιότερη αποστολή (Πηγή)
Θα έχουμε ίσως ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία, αλλά και ενδεχομένως στη Λιβύη, με προσβολή της "κλαδικής" της Αλ Κάιντα, μετά την "αποκάλυψη" ότι απ' αυτούς οργανώθηκε η επίθεση και η δολοφονία του Αμερικανού πρέσβη. Εκεί ακούγεται ότι κατευθύνονται τα μη επανδρωμένα αεροχήματα (drones).  Πιθανόν ν' ακολουθήσει και ενέργεια στο Ιράν;

Και εμείς τι "πράττομεν"; Οψόμεθα, αν και δεν ..βλέπουμε φως  περί τα οικονομικά! Τουλάχιστον θέλω να πιστεύω ότι  "έχουν γνώσιν οι φύλακες"

Ανιχνευτής







Το φυλάκιο