Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Η ΄'έξυπνη" σκοπευτική διόπτρα



Στην έκθεση αμυντικού υλικού Eurostatory 2012, που έγινε πριν μια εβδομάδα στο Παρίσι, οι Ισραηλινοί είχαν να παρουσιάσουν πολλά και ενδιαφέρονται "κομμάτια", γι' αυτό και αναφέρονται συχνά σε διάφορα ιστολόγια. Είναι η εβδομάδα τους φαίνεται!

Ένα ακόμη εντυπωσιακό "εργαλείο" που έδειξαν, είναι και η ηλεκτρονική σκοπευτική διόπτρα  Meslas 10 x 40 Ελευθέρου Σκοπευτού, της εταιρείας Pulse Inteco Systems Ltd. Πρόκειται στην ουσία για ένα όργανο ελέγχου πυρός, με ενσωματωμένο μετρητή αποστάσεων Laser μέχρι τα 2000 μέτρα, που η δέσμη του, ακίνδυνη για τα μάτια (1,54μm), είναι αόρατη από διόπτρες νυκτερινής όρασης.

Όταν η διόπτρα εστιάζεται στον επιλεγμένο στόχο και μετρά την απόσταση σκοπευτή-στόχου, υπολογίζει αυτόματα την καθ' ύψος γωνία για την προσβολή του, εμφανίζοντας μια κόκκινη κουκκίδα, που δείχνει το σημείο στο οποίο θα προσβληθεί ό στόχος (προσπτώσεως), καθώς και τον χρόνο πτήσεως της βολίδας.

Επιπλέον διαθέτει κουμπιά  ρύθμισης καθ' ύψος και κατά διεύθυνση έτσι ώστε να μπορεί εύκολα να μηδενίζεται σε σχέση με το όπλο επί του οποίου φέρεται, ενώ παράλληλα μπορεί να ρυθμίζεται προς αντιστάθμιση  του πλευρικού ανέμου.  Επίσης έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης δεδομένων και στοιχείων χρήσιμων για την εκτέλεση βαλλιστικών υπολογισμών.

Μπορεί επίσης, κατά παραγγελία, να συμπεριλαμβάνει  αισθητήρες θερμοκρασίας περιβάλλοντος,  υγρασίας και  μέτρησης ανέμου,  για βαλλιστικούς υπολογισμούς.

Το βάρος της είναι 1,85 κιλά αντέχει σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, σε κραδασμούς και πτώσεις.  Για τη λειτουργία της, παίρνει τέσσερις μπαταρίες τύπου CR-123


Ανιχνευτής









ΛΕΩΝΙΔΑ ΤΡΟΠΑΙΟΝ

Το Σάββατο 08 Σεπτεμβρίου 2012 θα πραγματοποιηθεί Πορεία Τιμής 26 χιλιομέτρων (σε εθελοντική βάση), σε τμήμα της διαδρομής στην ευρύτερη περιοχή του πεδίου της Μάχης των Θερμοπυλών. Για περισσότερες πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής πατήστε εδώ



Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Αντάρτες Πόντιοι



Ο εκνευρισμός των Τούρκων είναι πολύ μεγάλος, καθώς ταυτόχρονα στον Πόντο εμφανίζεται τοπικό «Αντάρτικο Σώμα» από Τούρκους υπηκόους που μιλούν όλοι Ποντιακά. Αρχηγός τους είναι μια 28χρονη κοπέλα… η πολυάριθμη αυτή ομάδα δεν έχει σχέση με τις κουρδικές οργανώσεις και τις ακροαριστερές.

Θυμίζει το «Ποντιακό Αντάρτικο» του 1920, όταν πάνω από 25.000 Πόντιοι συμπατριώτες μας, απομεινάρια της πάλαι ποτέ «Αυτοκρατορίας των Κομνηνών», έλαβαν τα όπλα και κήρυξαν την ανεξαρτησία τους. Για τουλάχιστον 5 χρόνια (1925) Τούρκος δεν πάτησε στον «Ανεξάρτητο Πόντο».

Οι Τουρκικές αρχές ασφαλείας αναγκάζονται να μεταθέσουν τους επικεφαλής αξιωματικούς από το Ντιγιαρμπακίρ, Βάν κλπ., στον Πόντο. Οι έμπειροι Τούρκοι αξιωματούχοι με πολυετή πείρα απέναντι στους Κούρδους αντάρτες, επιβάλλουν σε πολλά ορεινά χωριά, κυρίως της επαρχίας Ορντού, αποκλεισμό. Οι κάτοικοι αγοράζουν τα προϊόντα τους με δελτία πλέον, για να μην δίνονται εφόδια στους Πόντιους αντάρτες.

Η αντάρτικη ομάδα, καταφέρνει σοβαρά χτυπήματα, σε πολλούς σταθμούς Διοίκησης της Στρατοχωροφυλακής, ενώ απαγάγει και έναν τοπικό Δήμαρχο. Οι Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση. Πληροφορίες φέρουν ότι η ομάδα υπάρχει ακόμη και σήμερα και κάνει την εμφάνισή της συχνά στην περιοχή. Χιλιάδες Πόντιοι της Τουρκίας, παραμένουν τις νύχτες συντονισμένοι στους Ποντιακούς Ραδιοσταθμούς που εκπέμπουν από την Γεωργία και την Αρμενία. Συνολικά 114 σύλλογοι Ποντίων έχουν ιδρυθεί στην περιοχή αλλά και στην Κωνσταντινούπολη. Οι κάτοικοι άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι μιλούν την ίδια γλώσσα με άλλους στις γειτονικές χώρες που δεν είναι Τούρκοι…

Συμπτωματικά, την ίδια περίοδο το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ζητά την ίδρυση Ελληνικού Προξενείου στην Τραπεζούντα. Το αίτημα φυσικά απορρίπτεται.

Είχε προηγηθεί η απέλαση του Ε.Χ. τον Δεκέμβριο του 1997, από το Ελληνικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης. Ο Έλληνας Αξιωματικός υπηρετούσε με διπλωματική κάλυψη στο Ελληνικό Προξενείο, ενώ στην πραγματικότητα ήταν ο Σταθμάρχης στην Κωνσταντινούπολη των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών. Οι Τούρκοι μη μπορώντας να ελέγξουν την δράση του Έλληνα κατάσκοπου, σκηνοθέτησαν μια υπόθεση κατασκοπείας και τον απέλασαν. Ακολούθησε απέλαση υψηλόβαθμου στελέχους της Τουρκικής ΜΙΤ από το Προξενεία της Τουρκία στην Θεσσαλονίκη.

Στην Σμύρνη και την Άγκυρα, υπηρετούν Έλληνες κατάσκοποι, με αμείωτη δράση. Στις 29 Ιουνίου 1998, σύσσωμος ο Τουρκικός τύπος, αναφέρει μια πολύ σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας. Συνελήφθη ο Τούρκος Αξιωματικός της Αεροπορίας Μεχμέτ Μπαρούτ, για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας. Ενοχοποιούνται άλλοι 5 Τούρκοι αξιωματικοί. Οι εξελίξεις στην Τουρκία είναι καταιγιστικές. Στις 3 Ιουλίου 1998, η εφημερίδα Μιλιέτ, αναφέρει ως εγκέφαλο του δικτύου κατασκοπείας τον Έλληνα Αξιωματικό με το όνομα «Καλέρας». Πρόκειται για τον γνωστό Ταγματάρχη Σάββα Καλεντερίδη.

Συλλαμβάνεται και άλλος Τούρκος Αξιωματικός. Ο Σμηναγός Αλίμ Ασλάν ομολογεί ότι έδωσε όλα τα σχέδια ειδικών επιχειρήσεων της Τουρκίας εναντίων της Ελλάδας, αλλά και όλες τις μυστικές συχνότητες επικοινωνίας του Τούρκου Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγού Καρανταγί.



Το μικρό TAVOR από το Ισραήλ



Πριν μια εβδομάδα έγινε μια μεγάλη έκθεση αμυντικού υλικού στη Γαλλία, η Eurostatory 2012. Δεν ξέρω αν την αντιληφθήκατε, με τα όσα "λυπητερά" συμβαίνουν και ακούγονται στη χώρα μας. Δεν ξέρω αν κάποιος, από αυτούς που έχουν τέτοιο καθήκον, παρακολούθησε την έκθεση και κατέγραψε πληροφοριακά τα όσα διαφημίστηκαν και συμφωνήθηκαν από ενδιαφερόμενους.

Από πλευράς εξοπλισμού ειδικών δυνάμεων ακούστηκε, σε ό,τι αφορά οπλισμό ένα γνωστό ισραηλινό φορητό ατομικό όπλο το   Tavor X95 ή το Micro Τavor, όπως το λένε χαϊδευτικά. Δεν φαίνεται καθόλου άκακο, όμως αν κάποιος μελετήσει τις επιδόσεις του.

Το Χ95, εξελίχθηκε σε στενή συνεργασία μεταξύ της ισραηλινής εταιρείας κατασκευής (Israel Weapons Industry,IWI), με μονάδες ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ. Είναι εύχρηστο όπλο πολλαπλών χρήσεων, σε αστικό περιβάλλον, σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, αλλά εξίσου καλό και σε συμβατικές επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό το flattop, που βλέπετε παρακάτω



Έχει τη δυνατότητα μετατροπής του διαμετρήματός του, από 5,56 χιλ. σε  9 χιλ. με την αλλαγή κάννης και κλείστρου. Το καλό είναι ότι μπορεί να προσαρμοστεί ο ίδιος σιγαστήρας και στα δύο διαμετρήματα. Η δυνατότητα χρήσης ενός όπλου με πολλά διαμετρήματα όπως αντιλαμβάνεσθε, εξοικονομεί χρήμα και χρόνο στην εκπαίδευση προσωπικού

Έχει κατασκευή τύπου Bull pup,(γεμιστήρας πίσω από την σκανδάλη) και παίρνει γεμιστήρα των 30 φυσιγγίων. Ο κορμός του είναι κατασκευασμένος από πλαστικό υψηλότατης αντοχής και λύεται σε 2 βασικά μέρη με εύκολο τρόπο. Κατά μήκος του κορμού έχει ενσωματωμένη "πλατφόρμα" τύπου Picatiny,όπου μπορεί να δεχθεί οποιοδήποτε είδος διόπτρας σκόπευσης ημέρας και νύκτας. Δεν χρειάζεται μηδενισμός κατά την αλλαγή διοπτρών ημέρας/νύκτας.



Είναι ανεπηρέαστο από καιρικές συνθήκες και νερό. Βγαίνει από τη θάλασσα και βάλλει, χωρίς καν να χρειάζεται τίναγμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξ ίσου καλά από αριστερόχειρες. Διαθέτει μεταλλικά αναδιπλούμενα σκοπευτικά με τρίτιο που επιτρέπει την σκόπευση κατά τη νύκτα, χωρίς διόπτρες νυκτερινής σκόπευσης. Όλα τα μεταλλικά του μέρη είναι κατασκευασμένα ώστε να αντέχουν στην οξείδωση.

Και κάτι ακόμα, έχει σύστημα διακοπής βολής στο τελευταίο φυσίγγιο, για να αντιλαμβάνεται ο χειριστής ότι πρέπει ν' αλλάξει γεμιστήρα.

Αυτό που δεν έχει παρουσιαστεί είναι τα βεληνεκή, ενώ το βάρος του κυμαίνεται ανάλογα με το μοντέλο από 2,95 έως 3,25 κιλά και το μήκος από 58 έως 65 εκατοστά. Χρειάζονται όμως και τ' άλλα χαρακτηριστικά για να μπορέσει κάποιος να το αξιολογήσει σωστά. Βασικά ας δούμε την προτίμηση των ίδιων των Ισραηλινών στις μονάδες ειδικών δυνάμεων, για αν διαπιστώσουμε την αξία του.

Δείτε παρακάτω ένα βίντεο με δοκιμές που έχουν γίνει, όπως και άλλo ένα  μικρό, που τραβήχτηκε μάλλον στην έκθεση της Γαλλίας. Στο τελευταίο, μόλις τελειώσει, θα δείτε ότι εμπεριέχονται και άλλα παρόμοια, ένα εκ των οποίων  δείχνει και την προσαρμογή του βομβιδοβόλου GL 40 που είναι και αυτό ισραηλινό.


Ανιχνευτής














Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Τμήμα Ειδικών Ομάδων: Το αθέατο δόρυ της Διοίκησης Καταδρομών της Κύπρου







Το Τμήμα Ειδικών Ομάδων (ΤΕΟ) της Διοίκησης Καταδρομών (ΔΚΔ) της Εθνικής Φρουράς παραμένει, δεκαεπτά χρόνια μετά τη συγκρότησή του, ένα μυστήριο για εχθρούς και φίλους. Αθόρυβα και μεθοδικά εκπαιδεύεται και ενεργεί, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, σε αποστολές μείζονος σημασίας και αποτελεί το μακρύ χέρι της ΕΦ σε εδάφη επιχειρησιακού ενδιαφέροντος. Ο «Φ» παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα μέρος των δυνατοτήτων του επίλεκτου αυτού τμήματος αφού η συγκρότηση, ο ειδικός εξοπλισμός, οι αποστολές αλλά και οι επιχειρησιακές του δυνατότητες παραμένουν αυστηρά διαβαθμισμένες.

Η ανάδειξη του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν οι ειδικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια κρίσεων ή πολεμικών συρράξεων και οι πολλαπλές επιπτώσεις που προκαλούν στην έκβαση των σύγχρονων συγκρούσεων, είναι πλέον αδιαμφισβήτητες. Άλλωστε η διατήρηση στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας μεγάλου όγκου τουρκικών δυνάμεων σε καθαρά επιθετική διάταξη και πλήρη πολεμική επάνδρωση, με δυνατότητα αιφνιδιαστικής έναρξης επιχειρήσεων σε διάστημα μερικών μόνον ωρών, και η παράλληλη ύπαρξη – εκτός του τουρκικού συντάγματος καταδρομών (από τρεις μοίρες καταδρομών) – ειδικού τμήματος Βordo Βereli της τουρκοκυπριακής Διοίκησης Δυνάμεων Ασφαλείας (Guvenlik Κuvvetleri Κomuntaligi) στα κατεχόμενα εδάφη, δεν μπορούσε να αφήσει την Εθνική Φρουρά αδιάφορη.

Η πρώτη ομάδα του Τμήματος Ειδικών Ομάδων συγκροτήθηκε το καλοκαίρι του 1995 μετά από απόφαση του ΓΕΕΦ, που λήφθηκε τον Ιούνιο του ιδίου έτους, κατά τη διάρκεια της αρχηγίας του Αντιστρατήγου Νικόλαου Βορβολάκου. Το ΤΕΟ είναι ανεξάρτητη υπομονάδα που υπάγεται επιχειρησιακά, μέσον του Δ/ΔΚΔ, στον Αρχηγό ΓΕΕΦ, και έχει την δυνατότητα να εκτελεί αποστολές σε ολόκληρη την χερσαία επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το προσωπικό του, όπως άλλωστε είναι αναμενόμενο, αποτελείται από μόνιμα στελέχη – υπαξιωματικούς και ΕΠΥ – τα οποία υπηρετούν στο Τμήμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Η διαδικασία επιλογής είναι παρόμοια με αυτή που εφαρμόζεται σε ανάλογα ειδικά τμήματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και η αξιολόγηση του προσωπικού που επιθυμεί να υπηρετήσει σε αυτό είναι ιδιαίτερα σχολαστική. Έκτος της επιτυχούς συμπλήρωσης των προβλεπόμενων ειδικών σχολείων εκπαιδεύσεως (καταδρομών, αλεξιπτωτιστών, διαβίωσης-αιχμαλωσίας-διαφυγής, κοκ), απαιτείται η τριετής υπηρεσία σε ενεργές Μοίρες Καταδρομών, πριν γίνει αποδεκτή η αίτησή για τοποθέτηση στο ΤΕΟ. Μετά την εισδοχή στο Τμήμα το προσωπικό ακολουθεί υποχρεωτικά, ανάλογα με την επιχειρησιακή εξειδίκευση που λαμβάνει η κάθε ομάδα, διάφορα άλλα προκεχωρημένα σχολεία εκπαιδεύσεως όπως του Υποβρυχίου Καταστροφέα της ΜΥΚ, το σχολείο ελευθέρας πτώσεως, το σχολείο επιχειρησιακής ελευθέρας πτώσεως και άλλα εξειδικευμένα σχολεία.

Η εκπαίδευση του Τμήματος σε επιχειρησιακά αντικείμενα και τεχνικές ειδικών επιχειρήσεων είναι συνεχής και αδιάκοπη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ενώ συχνά, αναλόγως της καταστάσεως, το ΤΕΟ συμμετέχει σε διάφορες αποστολές. Κυρίαρχο στοιχείο στο ετήσιο πρόγραμμα του είναι οι συνεχείς αναγνωρίσεις που διεξάγει σε όλη τη χερσαία επικράτεια της ελεύθερης Κύπρου, από τα Κόκκινα μέχρι και τη Δερύνεια. Το Τμήμα έχει πολύ στενή συνεργασία με την ΜΥΚ της Διοίκησης Ναυτικού, την 460 ΜΕΔ της Διοίκησης Αεροπορίας, την ΜΜΑΔ (Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσου Δράσεως), τον ΕΑΟ (Ειδικό Αντιτρομοκρατικό Ουλαμό) και την ΜΑΕ (Μοίρα Αεροπορικών Επιχειρήσεων) της Αστυνομίας Κύπρου. Κατά το παρελθόν συνεργάστηκε με το ΕΤΑ, με κλιμάκιο Γάλλων Πεζοναυτών και συμμετείχε σε επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης σε δύσβατες περιοχές της οροσειράς Τροόδους.




Καταδρομέας με πιστόλι FiveSeven και υποπολυβόλο P90. Φορά την παλαιού τύπου παραλλαγή.


Ορόσημο το 2000

Το έτος 2000 υπήρξε ορόσημο στην επιχειρησιακή εξέλιξη του Τμήματος μετά την ανανέωση του συμβατικού οπλισμού και των υλικών που διέθετε με ειδικό εξοπλισμό και την ολοκλήρωση της πολεμικής του συγκρότησης. Έκτος της προμήθειας σύγχρονου φορητού οπλισμού της σειράς υποπολυβόλων τύπου FΝ Ρ90 και πιστολιών FΝ FiveSeven διαμετρήματος 5.7χλσ., το ΤΕΟ, κατά τα επόμενα χρόνια, προμηθεύτηκε εξειδικευμένα υλικά υψηλής ποιότητας· από το επίπεδο της ένδυσης-υπόδησης, των εξαρτήσεων και της διαβίωσης μέχρι το επίπεδο του ειδικού εξοπλισμού, των επιχειρησιακών παρελκομένων οπλισμού, των υπερσύγχρονων μέσων επικοινωνιών και υλικών απόρρητης φύσης.


TAMΣ «ΑΟΡΑΤΟΣ-12/1»

Μετά από σχετικές συνεννοήσεις με τη Διοίκηση Καταδρομών διευθετήθηκε η παρακολούθηση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων του ειδικού τμήματος, αφού μεγάλο μέρος των τακτικών και των μέσων που χρησιμοποιεί είναι διαβαθμισμένα. Η εξαήμερη Τακτική Άσκηση Μετά Στρατεύματος (ΤΑΜΣ) μικρής κλίμακας με την επωνυμία «ΑΟΡΑΤΟΣ-12/1» σχεδιάστηκε από τη διοίκηση του Τμήματος Ειδικών Ομάδων και εγκρίθηκε, με ελάχιστες τροποποιήσεις σε θέματα συντονισμού, από τη Διοίκηση Καταδρομών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της επιχειρησιακής του αυτονομίας η ΔΚΔ παρέχει μεγάλη ελευθερία στο σχεδιασμό και την εκτέλεση των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων αλλά και των πολεμικών του αποστολών. Η διοίκηση του ΤΕΟ, υποβοηθούμενη από μικρό αριθμό πολύ έμπειρων μονίμων υπαξιωματικών που στελεχώνουν την Ομάδα Επιχειρήσεων του Τμήματος, σχεδίασε με μεγάλη επιμέλεια το σενάριο της τακτικής άσκησης. Για την καλλιέργεια πνεύματος αυτονομίας και πρωτοβουλίας των ειδικών ομάδων, η τακτική πλαισίωση και η εξέλιξη της δραστηριότητας σκοπίμως δεν γνωστοποιήθηκε στο προσωπικό των συμμετεχουσών ομάδων. Η συγκεκριμένη διαδικασία παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα αφού το ολιγομελές προσωπικό εξοικειώνεται στην αυτόνομη δράση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ψυχικού σθένους για την αντιμετώπιση διαφόρων άγνωστων καταστάσεων υπό συναισθηματική πίεση.

Η διεξαγωγή της τακτικής άσκησης είχε δύο κύριους σκοπούς: α) Την επιχειρησιακή αξιολόγηση – από τη διοίκηση του ΤΕΟ της ικανότητας των οργανικών του ομάδων να επιχειρούν αυτόνομα, να ενεργούν και να επιβιώνουν σε εχθρικό έδαφος, να ανασυγκροτούνται και να ενεργούν εναντίον του εχθρού βάσει των δικών τους εκτιμήσεων μετά από απώλεια επαφής με τη διοίκηση του Τμήματος, και να οργανώνουν τη διαφυγή τους σε περίπτωση δυσμενούς εξέλιξης της αποστολής τους· β) Την αξιολόγηση της διοίκησης του ΤΕΟ – από τη Διοίκηση Καταδρομών – και συγκεκριμένα της ικανότητας σχεδιασμού μεικτών αποστολών (με άλλα κλιμάκια που το υποστηρίζουν) και ελέγχου των αυτόνομων ομάδων του κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων.

Η ΤΑΜΣ «ΑΟΡΑΤΟΣ-12/1» άρχιζει με την έκδοση προειδοποιητικής διαταγής από τη ΔΚΔ προς το ειδικό τμήμα. Ο Διοικητής του ΤΕΟ συγκεντρώνει άμεσα τους επικεφαλής ομαδάρχες των ομάδων οι οποίοι με τη σειρά τους ενημερώνουν τους άνδρες τους. Λόγω των χαρακτηριστικών της εχθρικής απειλής (μέγεθος απειλής, επιθετική διάταξη κατοχικών στρατευμάτων, πολεμική επάνδρωση, κοκ) και των ιδιαιτεροτήτων του κυπριακού επιχειρησιακού περιβάλλοντος (έλλειψη επιχειρησιακού βάθους, εχθρική ικανότητα διεξαγωγής επιθετικών επιχειρήσεων με ελάχιστη προειδοποίηση, εκμετάλλευση ουδετέρας ζώνης, κοκ) η ενεργοποίηση της Εθνικής Φρουράς για την αντιμετώπιση θερμού επεισοδίου, κρίσεως ή συρράξεως, προσλαμβάνει εντελώς διαφορετική διάσταση από τον χερσαίο ή νησιωτικό ελλαδικό χώρο όπου η στρατηγική προειδοποίηση κατά τη διάρκεια κλιμάκωσης ανέρχεται σε μερικά 24ώρα (τουλάχιστον 48 ώρες). 

Οι ομαδάρχες θέτουν σε ετοιμότητα τους άνδρες τους για ταχεία αραίωση του τμήματος σε Προωθημένο Χώρο Διασποράς (ΠΧΔ) σε ημιορεινή περιοχή της επαρχίας Λευκωσίας. Με προειδοποίηση 15 λεπτών το Τμήμα διατάζεται να κινηθεί προς τον ΠΧΔ «Κ161» (κωδική ονομασία για σκοπούς άσκησης) και οι ομάδες αρχίζουν να κινούνται αυτόνομα προς τον προορισμό τους χωρίς να προσελκύουν το ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της κίνησής τους στο οδικό δίκτυο. Η τακτική πλαισίωση της άσκησης – η οποία εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη στο προσωπικό των ειδικών ομάδων – προβλέπει την ανάπτυξη αριθμού ομάδων σε ολόκληρη σχεδόν τη χερσαία επικράτεια της ελεύθερης Κύπρου με κλιμάκωση ενεργειών. 

Επιδίωξη της διοίκησης του ΤΕΟ είναι η εκμετάλλευση της μορφολογίας του κυπριακού εδάφους και των συχνών μεταβολών και διακυμάνσεων που παρουσιάζει σε περιοχές επιχειρησιακού ενδιαφέροντος και η ταυτόχρονη δράση αυτόνομων ομάδων σε δασώδης ορεινές περιοχές, σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες και εντός κατοικημένων τόπων.



Στελέχη της Διοίκησης Καταδρομών με τη νέα “ψηφιακή” παραλλαγή.


Προοπτικές των Ειδικών Δυνάμεων

Παρά τη μακροχρόνια απουσία ούριου ανέμου στην ΕΦ την τελευταία δεκαετία, η Διοίκηση Καταδρομών, με τις προσπαθείς των διοικητών της και τους αξιέπαινους κόπους του μόνιμου και κληρωτού προσωπικού της, κατάφερε σε αυτή τη δεκαετία της πολιτικής-πολιτειακής οπισθοδρόμησης και της κοινωνικής απαξίωσης των εθνικών αξιών, να κρατήσει πολύ ψηλά το επίπεδο, το ήθος, την πειθαρχία, και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Δυνάμεων Καταδρομών στην Κύπρο. Η παρουσία στην αρχηγεία της ΓΕΕΦ του Αντιστρατήγου Στυλιανού Νάση και η αφοσίωση που επιδεικνύει για την επιχειρησιακή αναδόμηση της ΕΦ έχει καταλυτικές συνέπειες για τη μελλοντική πορεία και μετεξέλιξη των ειδικών δυνάμεων στη μεγαλόνησο. 

Ο Αρχηγός, έχοντας ουσιαστική αντίληψη της διεξαγωγής ειδικών επιχειρήσεων στο διεθνές περιβάλλον αλλά και πλήρη συναίσθηση της κατοχικής απειλής, προωθεί κρίσιμες επιχειρησιακές αλλαγές για αναβάθμιση τόσο του ρόλου και των αποστολών του ΤΕΟ όσο και της επιχειρησιακής αξιοποίησης της ΔΚΔ. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ουσιαστική ενίσχυση (οπλισμός, αποστολές, συγκρότηση, πολεμική οροφή) του Τμήματος Ειδικών Ομάδων και του επιχειρησιακού ρόλου των Μοιρών Καταδρομών (κληρωτό προσωπικό, μόνιμα στελέχη, οπλισμός, αποστολές, ειδικές επιχειρήσεις). 

Το επιχειρησιακό όραμα του Α/ΓΕΕΦ σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα της ΔΚΔ, το υψηλό επίπεδο των αξιωματικών και υπαξιωματικών που υπηρετούν στις Δυνάμεις Καταδρομών της ΕΦ και την πολύτιμη ελλαδική στρατιωτική παρουσία, αποτελούν ελπιδοφόρα συγκυρία για τη μελλοντική πορεία των ειδικών δυνάμεων στην ημικατεχόμενη εσχατιά του Ελληνισμού στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πέτρος Σαββίδης, Μ.Ρhil. Ηistory (Glasgow) για την εφημερίδα Φιλελεύθερος. Το ρεπορτάζ παρουσιάζεται στο περιοδικό αμυντικών θεμάτων Δούρειος Ίππος, τεύχος 11, Ιούνιος 2012.


Πηγή



Νέο φορητό ειδικό σύστημα πληροφοριών και ελέγχου για τις ειδικές δυνάμεις



Ένα νέο  σύστημα ελέγχου αεροπορικής υποστήριξης υιοθέτησε η αμερικανική πολεμική αεροπορία για χρήση του από τους επίγειους ελεγκτές μάχης  που έχουν σαν κύρια αποστολή την υποστήριξη  Ειδικών Επιχειρήσεων και βεβαίως υφίστανται και την ανάλογη εκπαίδευση.




Πρόκειται για το νέο "Αρθρωτό Τακτικό Σύστημα" (Modular Tactical System, MTS) της εταιρείας Black Diamond Advanced Technology το οποίο είναι φορητό και συνδυάζει τη σύγχρονη τεχνολογία με τις αντίξοες  συνθήκες που επικρατούν κατά την εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων, εστιάζοντας σε 5 συγκεκριμένα σημεία:
  • Επικοινωνίες
  • Υπολογιστές
  • Πληροφορίες
  • Ενέργεια
  • Λογισμικό
Το μικρό βάρος και ο όγκος, η  αντοχή του, απόδοσή του και η εύκολη πρόσβαση στο χρήστη, ήταν αυτά που συνέτειναν στην υψηλή του βαθμολογία για προμήθειά του και διανομή του στις μονάδες ειδικών επιχειρήσεων της αμερικανικής πολεμικής  αεροπορίας, ώστε να αντιμετωπίζουν με ευχέρεια και τις πιο ακραίες απαιτήσεις αεροπορικής υποστήριξης σε επίγεια τμήματα.















Το σύστημα εμφανίστηκε και χρησιμοποιήθηκε δοκιμαστικά από τις ειδικές δυνάμεις   από το 2010 κατά την διάρκεια της επιχείρησης "Enduring Freedom" για μια σειρά ενεργειών και αποστολών  όπως C4ISR, επιχειρησιακή αντίληψη του περιβάλλοντος χώρου, κατάδειξη στόχων με ακρίβεια, έλεγχο μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναγνώρισης  και αποκάλυψη εκρηκτικών παγιδεύσεων και βομβών.




Είναι ευπροσάρμοστο και συμβατό με τους χρησιμοποιούμενους σταθμούς ασυρμάτου, λογισμικά συστήματα διαφόρων άλλων εφαρμογών, όπως πληροφοριών, μετάφρασης γλωσσών, βιντεοσκοπήσεων αλλά και  με της πάσης φύσεως πηγές ενέργειας, με τη χρήση ειδικών προσαρμοστών (φις).

Στο παρελθόν είχαμε παρουσιάσει διάφορα παρεμφερή συστήματα. Αυτό το συγκεκριμένο όμως θεωρώ ότι είναι ό,τι χρειάζεται για τις ειδικές δυνάμεις, σαν Σύστημα Διοικήσεως και Ελέγχου-Πληροφοριών Ειδικών Δυνάμεων (ΣΔΕΠΕΔ).

Περισσότερα μπορεί κανείς να δει στην ιστοσελίδα της εταιρείας κατασκευής.

Ανιχνευτής






Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Η μάχη για τις βόμβες

Για 4 χρόνια χιλιάδες Βρετανοί πολεμούσαν με τους Τάλιμπαν  στην περιφέρεια της Σάνγκιν του Αφγανιστάν το πιο βίαιο μέρος της χώρας. ΟΙ μάχες κόστισαν την ζωή 106 Βρετανών στρατιωτών.

Πέρσι αντικαταστάθηκαν οι Βρετανοί από Αμερικανούς Πεζοναύτες. Ένας Βρετανός δημοσιογράφος, που ήταν μαζί με τα βρετανικά στρατεύματα το 2007, επιστρέφει στην ίδια περιφέρεια για να δει αν οι Αμερικανοί έχουν καταφέρει κάτι καλύτερο. 

Διαπιστώνει ότι ο ανταρτοπόλεμος συνεχίζεται και ότι οι Αμερικανοί δίνουν τον δικό τους αγώνα εναντίον των βομβών και των παγιδεύσεων που τοποθετούν οι αντάρτες, όπως έκαναν και με τους Βρετανούς.

Δείτε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο, που δείχνει την τακτική και τεχνική μικρών κλιμακίων, στον ιδιόρρυθμο αυτόν αγώνα.

Ανιχνευτής






Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Πλωτές Βάσεις Επιχειρήσεων

Η Πλωτή Βάση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, πλέει στα στενά του Σουέζ και κατευθύνεται προς τον Περσικό. Πρόκειται για το Δ/Π (δεξαμενόπλοιο) USS PONCE (LPD-15) (Landing Platform/Dock κατασκευής 1970, που πρόσφατα ανασκευάστηκε και τώρα βρίσκεται καθ' οδόν για το χώρο τελικού προορισμού.

Επίσημες ανακοινώσεις του αμερικανικού ΠΝ μιλάνε απλά και μόνο για μια "Πλωτή Προωθημένη-Ενδιάμεση Ναυτική Βάση" (Afloat Forward Staging Base-Interim , AFSB-I) που θα έχει σαν κύριο έργο την υποστήριξη ελικοπτέρων ΜΗ-53, πλωτών μέσων και ειδικού προσωπικού, για διεξαγωγή επιχειρήσεων ναρκαλιείας στα στενά του Ορμούζ

Όμως έγκυρα ΜΜΕ που επικαλούνται πηγές του Πενταγώνου, αναφέρουν ότι αυτό το πλοίο θα χρησιμοποιηθεί για βάση υποστήριξης επιχειρήσεων από τη θάλασσα, που διεξάγονται σε περιοχές όπου δεν είναι εφικτή η άμεση εγκατάσταση Βάσης Επιχειρήσεων στην ξηρά. Άλλωστε και πριν από 2 χρόνια, είχαν πάλι μέσα από τα ΜΜΕ ανακοινωθεί δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων για τέτοιου είδους επιχειρήσεις "από τη θάλασσα".

Η ιδέα  ξεκινάει στις αρχές του 2003, όταν οι επιχειρήσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν ήταν ακόμη σε εξέλιξη. Θα έλεγα ότι δεν είναι καινοφανής ιδέα, αφού οι Αμερικανοί Πεζοναύτες την χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια, με τη χρήση ελικοπτεροφόρων αλλά και με τη χρήση μεγάλων μεταγωγικών πλοίων τύπου RoRo  και FloFlo για την εγκατάσταση προτοποθετημένων φόρτων σε θαλάσσιες περιοχές όπου μπορούν να εξελιχθούν αμφίβιες επιχειρήσεις.

Το πολεμικό μεταγωγικό USNS Bob Hope σε αγκυροβόλιο στο λιμάνι της  Σούδας
Οι πλωτές βάσεις επιχειρήσεων εξυπηρετούν πολύ όταν πρόκειται για αμφίβιες επιχειρήσεις κατά την διάρκεια των οποίων πρέπει να "κτιστεί" δύναμη στην ξηρά από το μηδέν. Μεγάλα ποντοπόρα πλοία μεταφέρουν δυνάμεις και υλικά σ' αυτές τις βάσεις και από εκεί γίνεται μεταφορά στην ξηρά με μικρότερα σκάφη. Αποφεύγεται έτσι η ανάγκη λιμενικών εγκαταστάσεων ενώ ελαχιστοποιείται ο χρόνος αντίδρασης. Αυτό είναι και το αμερικανικό  πεζοναυτικό δόγμα των θαλασσίων βάσεων για αμφίβιες επιχειρήσεις ανοικτής θάλασσας, όπως φαίνεται και σχηματικά στην παρακάτω εικόνα.

Πηγή φωτογραφίας


Στην περίπτωση των ειδικών επιχειρήσεων, προσδίδουν ευελιξία γιατί μπορούν να μετακινούνται ανάλογα με την κατάσταση και την δυνατότητα των αεροπορικών μέσων που υποστηρίζουν. Επιπλέον επιτυγχάνεται σε υπερθετικό βαθμό, η μυστικότητα και η ασφάλεια πληροφοριών, παράγοντες σημαντικοί για την εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων.


Το πλοίο τύπου FloFlo  MV Blue Marlin  μεταφέρει το πολεμικό πλοίο   USS Cole   στη ναυτική βάση του, για επισκευή

Το γιατί το Δ/Π  PONCE δεν θα χρησιμοποιηθεί απλά για επιχειρήσεις ναρκαλιείας αλλά και για κάτι άλλο, φαίνεται από τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει:
  • Ενδιαίτηση για 370 άτομα
  • Προμήθειες πάσης φύσεως, διάρκειας 14 ημερών. Το πλοίο θα λειτουργεί 24/7
  • 4 χώρους συσκέψεων-τηλεδιασκέψεων χωρητικότητας 25 ατόμων ο καθένας
  • Κέντρο επιχειρήσεων χωρητικότητας 20 ατόμων
  • Εκτεταμένες εγκαταστάσεις και μέσα επικοινωνιών για διεθνείς επικοινωνίες
  • Εκτεταμένες διευκολύνσεις για επισκευές, συντήρηση, πρόσδεση και ανεφοδιασμό ταχύπλοων σκαφών όπως:
                               - 2 ταχύπλοων σκαφών  τύπου  CB90H
                               - 4 ταχυπλόων περιπολικών σκαφών τύπου SURC
                               - 4 φουσκωτών ελαστικών λέμβων τύπου MK5 ZODIAC
                               - 2 επτάμετρων ταχυπλόων σκαφών σκληρής καρίνας τύπου  RHIBS 
  • 2 Γερανούς ανυψωτικής ικανότητας 10 και 5 τόνων αντίστοιχα και με ειδικές δυνατότητες μεταφοράς φορτίου από την επιφάνεια της θάλασσας  και τ'  αμπάρια του πλοίου ο πρώτος  και  μεταφορά υλικών στην περιοχή συντήρησης ελικοπτέρων ο δεύτερος
  • Κατάστρωμα ελικοπτέρων με δυνατότητα υποδοχής 4 ελικοπτέρων τύπου CH 53
  • Επιπρόσθετος χώρος ανοικτού καταστρώματος 30 επί 30 μέτρα σαν χώρος αναμονής σε συνέχεια του καταστρώματος ελικοπτέρων
  • Χώρος συντήρησης ελικοπτέρων 30 επί 40 μέτρα στον οποίο θα έχει πρόσβαση ο γερανός των 5  τόνων
  • Δεξαμενή καυσίμων 10.000 γαλονίων με δύο σταθμούς τροφοδοσίας στο κατάστρωμα ελικοπτέρων και ένα στο χώρο αναμονής

Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό, κινείται γοργά στην δημιουργία πλωτών βάσεων επιχειρήσεων ή  όπως τις αναφέρουν "Πλωτών Αποβατικών Πλατφορμών" (Mobile Landing Platforms, MLPs) πολλαπλού ρόλου, δηλαδή διακλαδικών επιχειρήσεων και σχεδιάζεται η κατασκευή 4 τέτοιων βάσεων (μέχρι το 2014 το πρώτο και το 2018 το τρίτο) σε συνεργασία με πολιτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει το τεράστιο αυτό έργο, με το αζημίωτο φυσικά! Κοντά στο 1 δισ. δολάρια θα κοστίζει το κάθε καράβι. 

Θα έχουν όμως τεράστιες δυνατότητες:
  • Εκτόπισμα 34.500 τόνων μήκος 255 μέτρα και πλάτος 50 μέτρων
  • Ταχύτητα 20 κόμβων
  • Αυτοδυναμία πλεύσης 9.000 μίλια
  • Αυτάρκεια εφοδίων ενός μηνός
  • Χώρους ενδιαίτησης 500 έως1000 ατόμων
  • Νοσοκομειακές εγκαταστάσεις
  • Συνεργεία συντήρησης
  • Καταστρώματα αεροσκαφών κάθετης απογείωσης και ελικοπτέρων 
Τα σκάφη αυτά θ' ανήκουν στην Ναυτική Διοίκηση Μεταγωγικών Σκαφών και θα ενεργούν επ' ωφελεία του ΠΝ αλλά και μεγάλων διακλαδικών διοικήσεων, όπως για παράδειγμα της CENTCOM, που ζητούσε επίμονα μια τέτοια βάση στο κρίσιμο χώρο του Περσικού κόλπου.


Ψηφιακό μοντέλο MLP με χώρους για την μεταφορά αεροστρώμνων τύπου LCAC  οχημάτων υλικού και προσωπικού


Οι μελέτες που έχουν ήδη υποβάλει μεγάλες εταιρείες κατασκευών, εκμεταλλεύονται την τεχνογνωσία που υπάρχει στην εμπορική ναυτιλία σε χρήση Πλωτών  πλατφορμών τύπου FloFlo. 

Το Δ/Π PONCE είναι μια ενδιάμεση λύση όχι χρονικά, αλλά τεχνολογικά θα έλεγα, χωρίς όμως να υστερεί στις επιχειρησιακές δυνατότητες που απαιτούνται για τον έλεγχο και τη διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων. Το αμερικανικό ΠΝ ζήτησε από τις αρχές του χρόνου εθελοντές για να υπηρετήσουν εκεί! Δεν ξέρω αν είναι κάτι συνηθισμένο ή όχι, αλλά μάλλον θα το θεωρούν "δυσμενή φρουρά"

Παρακάτω δείτε ένα βίντεο στο οποίο ενδιαφερόμενη εταιρεία κατασκευής παρουσιάζει το δικό της μοντέλο. Δίνει μια πολύ καλή εικόνα του τι σημαίνει Πλωτή Βάση Επιχειρήσεων

Ανιχνευτής

























Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Περίπολος 317



Μετά την ήττα στο
Ντιεν Μπιεν Φου το Μάιο του 1954 που έβαλε τέλος στην κυριαρχία των Γάλλων στην Ινδοκίνα ένα μικρό τμήμα Γάλλων στρατιωτών, από μια απομονωμένη βάση προσπαθεί ν' αποφύγει τη σύλληψη και προσπαθεί να περάσει απαρατήρητο μέσα από τις γραμμές των εχθρών τους των Βιετμίνχ, μέχρι να ενωθεί με φίλιες δυνάμεις.

Το φιλμ είναι τόσο ρεαλιστικό, που νομίζει κανείς ότι τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της μάχης. Αλλά αντίθετα με πολλά παρόμοια φιλμς, δεν στηρίζεται σε πολλά οπτικά και ηχητικά εφέ.

Παρουσιάζει τον Τόρενς ένα νέο και άπειρο αλλά ιδεολόγο Υπολοχαγό που προσφέρθηκε εθελοντικά να υπηρετήσει σ' αυτή τη θέση και τον Γουίλσντορφ, ένα έμπειρο υπαξιωματικό,  που στην ουσία διοικεί την διμοιρία. Στην αρχή, ο Τόρενς  είναι σαν χαμένος ανάμεσα στα ανθρώπινα "αποβράσματα" της διμοιρίας του, αλλά δείχνει κουράγιο και δύναμη όταν χρειάζεται.

Ο Γουίλσντορφ, βετεράνος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, επιστρατεύθηκε από το γερμανικό στρατό γιατί καταγόταν από την Αλσατία και έλαβε μέρος σε πολλές μάχες. Αγαπάει την Ινδοκίνα, τους ανθρώπους και την κουλτούρα τους, αλλά ξέρει ότι όλα έχουν χαθεί για τη Γαλλία και θα πρέπει σύντομα να τους εγκαταλείψει. Έχει μια αποστολή να εκπληρώσει: να σώσει τους στρατιώτες του που είναι μισθοφόροι από το Λάος.

Σ' αυτό το ασπρόμαυρο φιλμ που είναι του 1965, παρουσιάζονται χαρακτήρες που αναδεικνύουν τις καλές αλλά και τις κακές τους πλευρές κάτω από το στρες ενός ανελέητου πολέμου. Το αίσθημα της επιβίωσης είναι αυτό που επικρατεί τελικά.

Δείτε το εδώ: Περίπολος 317



Ανιχνευτής







Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Διδάγματα από τον αντίπαλο






Βρήκα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο, γραμμένο από ένα αξιωματικό βατραχάνθρωπο SEAL που υπηρέτησε στο Αφγανιστάν για 10 μήνες. Γράφει για τις εμπειρίες του και γι' "αυτά που έμαθε από τους ανθρώπους που προσπάθησαν να τον σκοτώσουν" όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στον τίτλο του άρθρου του.

 Ο ανταρτοπόλεμος στο Αφγανιστάν ή καλύτερα ο ανορθόδοξος πόλεμος που διεξάγεται εδώ και χρόνια,  έχει διευρύνει την χρήση των μονάδων ειδικών δυνάμεων  όχι μόνο σε όλο το φάσμα των ειδικών επιχειρήσεων, αλλά και στις επιχειρήσεις σταθεροποίησης στα πλαίσια  του "άτακτου πολέμου".

Μία από τις αποστολές που αναλαμβάνουν ομάδες των ειδικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, είναι οι επιχειρήσεις σταθεροποίησης χωριών (Village Stability Operations, VSO). Είναι αποστολές που δεν περιορίζονται μόνο στην παροχή ασφάλειας στους ντόπιους, αλλά συνδέονται με τον κοινωνικό ιστό σε όλους τους τομείς και προσπαθούν να παρέχουν υποστήριξη παντού, γενόμενοι έτσι ενδιάμεσοι μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και τοπικής κοινωνίας.




Επιδιώκουν το "κόψιμο" δεσμών με τους Τάλιμπαν αντάρτες που αγωνίζονται να επηρεάσουν τους Αφγανούς, ειδικά στο νότο που είναι και της ίδιας φυλής Παστούν.

Αυτά που διάβασα με πήγαν κάποια χρόνια πίσω στα ίδια μέρη και διαπιστώνω για μια ακόμη φορά ότι δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Λάθος πολιτική και τακτική έχει ακολουθηθεί! Αυτά που συζητούσαμε τότε, το 2005-2006, έρχεται  ξανά να τα αναφέρει ο "βάτραχος" αξιωματικός το 2012. Αρκετά είχα περιγράψει σε προηγούμενα άρθρα μου. 

Αλλά θα αφήσω την δική του περιγραφή παρακάτω, στην οποία με μυθιστορηματικό τρόπο περιγράφει τον τρόπο δράσης των ανταρτών, αναφέρεται σε ουσιώδεις προβληματισμούς και προτείνει τρόπους επίλυσης. Πιστεύω να υπάρξει κάποιος να τον ακούσει, αν και αφού αποφάσισε να γράψει άρθρο και να το βγάλει στον αέρα, μάλλον θεωρεί ότι δεν έλαβαν, αυτοί που έπρεπε, υπόψη τους, τις υπηρεσιακές αναφορές του. 

"Κράτησε το κομποσκοίνι μου στο ένα χέρι, ενώ με το άλλο έψαχνε στην τσέπη του στρατιωτικού λαδί τζάκετ του. Όπως είμαστε μαζεμένοι γύρω από μια μικρή σόμπα πετρελαίου για να ζεσταθούμε, μου έδωσε με προθυμία μια και μοναδική φωτογραφία που του είχαν ποτέ τραβήξει, ανάμνηση του καιρού που ήταν Μουζαχεντίν-μαχητής. Στη φθαρμένη εικόνα κρατούσε το καλογυαλισμένο Καλάσνικοφ του περισσότερο σαν αγρότης, παρά σαν στρατιώτης και φορούσε το ίδιο τζάκετ, μόνο που ήταν πιο καινούργιο. Γελάσαμε με τα μακριά του μαλλιά στη φωτογραφία και για τα δόντια του, που τα είχε όλα τότε, και μιλήσαμε για ιστορίες γύρω από μάχες, που μόνο πολεμιστές μπορούν να καταλάβουν και να εκτιμήσουν. Σε μια απρόσμενη στιγμή φιλίας, άρχισα να καταλαβαίνω.



Την άνοιξη του 2011, μετατέθηκα στο ανατολικό Αφγανιστάν για 10 μήνες, σαν διοικητής αποσπάσματος επιχειρήσεων σταθεροποίησης χωριών, όπου το τμήμα μου αντιμετώπιζε ένα αποφασισμένο αντίπαλο, τον οποίο η χώρα μου τον πολεμούσε πάνω από μια δεκαετία. Η αποστολή μας ήταν να συνδέουμε τους χωρικούς μιας περιοχής - όπου οι Τάλιμπαν είχαν μεγάλη επιρροή - με την περιφερειακή κυβέρνηση, ζώντας μαζί τους σ' ένα χωριό και ενισχύοντας τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας και την τοπική αυτοδιοίκηση στο κυβερνητικό τους έργο. Μελετώντας από κοντά τον αντίπαλο, διαπίστωσα τον τρόπο δράσης του αντάρτικου, που ούτε σε όνειρα δεν θα μπορούσα να το δω. Σχεδόν ζήλευα τους αντάρτες για τη μοναδικότητα του σκοπού τους και την ικανότητά τους ν' αναπτύσσονται σε μέρη που εμείς δεν μπορούσαμε. Αυτά που γράφω εδώ, είναι μια περίληψη των παρατηρήσεών μου.

Η διεξαγωγή επιχειρήσεων σταθεροποίησης, είναι μια μοναδική εμπειρία. Το απόσπασμά μου, είχε μια απαράμιλλη πρόσβαση στον πληθυσμό γύρω από το χωριό, όπου είχαμε εγκατασταθεί με την οργάνωση "Βάσης Σταθεροποίησης Χωριού" που δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα ημικατεστραμμένο αφγανικό καλάτ (τοπικός οικογενειακός πύργος) περιτριγυρισμένος από χωράφια και μακρινά βουνά. Ζώντας μέσα στο χωριό, μπορούσαμε  να έχουμε σταθερή και άμεση πρόσβαση του "σφυγμού" του πληθυσμού, όπως και έγκαιρη πληροφόρηση για τους μαχητές Τάλιμπαν, που ζούσαν στην περιοχή και εκτόξευαν τακτικές επιθέσεις εναντίον μας αλλά και σε άλλες συμμαχικές δυνάμεις. Ότι είδαμε ήταν εκπληκτικό.

Οι αντάρτες ενεργούσαν κατά μικρές ομάδες στην ύπαιθρο, με σχετική άνεση και χωρίς φόβο για τις αρχές. Οι Τάλιμπαν, διανυκτερεύοντας σε βουνά ή σε σπίτια σαν φιλοξενούμενοι, πέρναγαν τις ημέρες τους μέσα σε χωριά χωρίς να έχουν την ανάγκη να συντηρούνται  και να αμύνονται σε φυλάκια. Ήταν ανεπηρέαστοι από δυσκίνητα και βαριά υλικά και διατηρούσαν μια σχετικά σπάνια  επαφή με τους διοικητές τους, τουλάχιστον συγκρινόμενη με τις ημερήσιες αναφορές μας και τις αιτήσεις μας για έγκριση ενεργειών. Η ηγεσία των Τάλιμπαν διέθετε μια εγγενώς αποκεντρωτική διοικητική δομή, συντονίζοντας μαχητές και σκιώδεις κυβερνητικούς αξιωματούχους, διεσπαρμένους μέσα σε εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα και αναρίθμητα χωριά.

Εν τούτοις ο κάθε περιφερειακός διοικητής τους και οι σκιώδεις κυβερνήτες τους ήταν πάντα σε αρμονία με τον πληθυσμό της περιοχής και κατέβαλαν σοβαρότατες προσπάθειες για να κερδίσουν την υποστήριξή τους μέσα από τακτική ανταλλαγή απόψεων, χωρίς να καθοδηγούνται από κάποια Σούρα (συμβούλιο δημογερόντων)  μετά από επαφές στην Καμπούλ ή σε κάποια επαρχιακή πρωτεύουσα, όπως κάνουν οι κανονικοί κυβερνήτες. 

Έτσι, οι Τάλιμπαν είναι παντού  και η παρουσία τους είναι αισθητή τόσο από τα συμμαχικά στρατεύματα όσο και από τους ντόπιους κατοίκους και τους χωρικούς. Διαθέτουν μια μυστηριώδη ικανότητα να ενεργούν σαν άρχοντες επί του πληθυσμού, εκδίδοντας διατάγματα και απονέμοντας δικαιοσύνη, βασιζόμενη σε επίμονη διερεύνηση και όχι σε περιστασιακή έρευνα όπως κάνουν οι απόντες κυβερνητικοί αξιωματούχοι ή οι " εκδρομείς μιας ημέρας" σύμμαχοι που ούτε την γλώσσα δεν μιλάνε, ούτε διαθέτουν αρκετό χρόνο στα χωριά, για να καταλάβουν την πολύπλοκη κοινωνική δυναμική τους.

Πράγματι, μερικοί  χωρικοί προτιμούν τους Τάλιμπαν και την προβλεψιμότητά τους, παρά ένα στρατιώτη με όσο καλές προθέσεις και αν έχει, που βρίσκεται πίσω από τ' αλεξίσφαιρα τζάμια του αυτοκινήτου του. Μας κοροϊδεύουν για τον βαρύ προστατευτικό εξοπλισμό μας, λέγοντας ότι κρυβόμαστε πίσω από κεραμικές πλάκες και παραλλαγή, ενώ θαυμάζουν τους Τάλιμπαν σαν ανταγωνιστές, που διατηρούν την κλασσική εικόνα του Μουτζαχεντίν με το Καλάσνικοφ περασμένο στην πλάτη. Η ηγεσία των Τάλιμπαν ξεκάθαρα έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της για τον έλεγχο του Αφγανιστάν μέσα από μια ισλαμική διακυβέρνηση, μήνυμα που έχει κατανοηθεί απόλυτα μέχρι και τον τελευταίο μαχητή, μέχρι και τον τελευταίο χωρικό. Δεν υπάρχει ούτε ένας Τάλιμπαν που να μην ξέρει γιατί πολεμάει, ενώ αντίθετα υπάρχουν αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν οι οποίες δεν μπορούν αντιληφθούν το τελικό σκοπό της εμπλοκής μας. Τέλος, οι Τάλιμπαν τηρούν  ένα κώδικα συμπεριφοράς που επιβάλλεται αυστηρά σε όλα τα επίπεδα. Υπήρξαν διοικητές τους, που αντικαταστάθηκαν άμεσα, επειδή παρατηρήθηκε στην περιοχή ευθύνης τους, μείωση της υποστήριξης του πληθυσμού στο κίνημά τους. Ακόμη, παρ' όλη τη σύγχρονη τεχνολογία μας και την προσπάθειά μας, παλεύουμε να συναγωνισθούμε  με την ταχεία προσαρμοστικότητά τους και την ελευθερία  ελιγμού τους.

Για να αντιμετωπίσουμε όλα τα παραπάνω, η στρατηγική μας θα πρέπει ν' αντανακλά ό,τι έχουμε μάθει από τον εχθρό μας. Πρέπει να επαναδιατυπώσουμε την πρόθεσή μας σε μια απλή πρόταση, όπως μαθαίνουμε στη βασική εκπαίδευση. Αυτή η πρόταση τυπωμένη στην πρώτη σελίδα ενός συνοπτικού εγχειριδίου επιχειρησιακών οδηγιών να διανεμηθεί σε όλους τους στρατιώτες μας στο Αφγανιστάν. 

Ας  κάνουμε περισσότερα με λιγότερα, αναθέτοντας τον επιχειρησιακό έλεγχο σημαντικών αγροτικών περιοχών σε μικρές ελαφριές και ευέλικτες ομάδες συμβούλων των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων, που θα είναι αποδεσμευμένες από παράλληλες ιεραρχίες διοικήσεως και από απίθανα πολύπλοκο συντονισμό μεταξύ αναρίθμητων στρατιωτικών και πολιτικών αρχών. Αυτές οι μικρές και ευέλικτες ομάδες θα μπορούσαν να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης τοπικών αρχών ασφαλείας αλλά και να υποστηρίζουν τις κυβερνητικές και διοικητικές διαδικασίες. 

Ας ανταλλάξουμε τις εγκρίσεις επιτελείων  με την επίδειξη εμπιστοσύνης στους διοικητές των αποσπασμάτων και τις διοικητικές τους αναφορές.

Ας αναθεωρήσουμε τα μετρικά μεγέθη επιτυχίας της επιχείρησης ώστε ν' ανταποκρίνονται στην επίδραση των ενεργειών μας επί του πληθυσμού, με ενδείκτες όπως: οικονομική δραστηριότητα στην αγορά, οικειοθελείς αναφορές κατοίκων για τη δράση ανταρτών και διάρκεια παραμονής των τοπικών αξιωματούχων στα καθήκοντά τους, αντί αυτών που ισχύουν τώρα και είναι: αριθμός φονευθέντων αντιπάλων, διατεθέντα κονδύλια και αριθμός εκπαιδευθέντων Αφγανών.

Ας διαθέσουμε περισσότερα αεροπορικά μέσα μεταφοράς και μη επανδρωμένα οπλισμένα αεροσκάφη  για τη μεταφορά και την κάλυψη αντίστοιχα αυτών των μικρών συμβουλευτικών ομάδων ειδικών δυνάμεων καθώς και για τον ανεφοδιασμό τους σε υλικά που απαιτούνται κατά περίπτωση.

Τέλος, ας ενθαρρύνουμε με επιμονή τη συνεργασία μας με τους Αφγανούς αξιωματούχους και τις δυνάμεις ασφαλείας και τη σχέση μας με τον πληθυσμό, υιοθετώντας τακτικές επιχειρησιακές διαδικασίες που θα επιτρέπουν την παραμονή των ομάδων ειδικών δυνάμεων περισσότερο εκτός βάσεως ή φυλακίου.

Τελικά, η τρέχουσα στρατηγική μας στο Αφγανιστάν, θα αποδειχτεί δαπανηρή και μη βιώσιμη. Με την ταχεία μείωση του αριθμού των στρατευμάτων, μια οικονομία που αγωνίζεται α επιβιώσει και με ένα αμερικανικό κοινό που αρχίζει να αποδοκιμάζει την αιμορραγία του έθνους μας σε ξένη γη, απαιτείται μια νέα στρατηγική προσέγγιση διαμορφωμένη, μετά από προσεκτική μελέτη του αντίπαλου.

Καθώς ο παλιός Μουζαχεντίν και εγώ μιλούσαμε ήσυχα πάνω από την φλόγα που τρεμόπαιζε, θυμήθηκα το αποδοκιμαστικό ύφος των χωρικών, όταν κάναμε την πρώτη μας περιπολία στα χωράφια, όπως έκαναν και οι παλιότεροι από μας. Τώρα όμως, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Είχαμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των γερόντων μετά από μήνες δουλειάς και δέσμευσης στο καθήκον, σ' αυτή την πολύ δύσκολη περιοχή. Κατόπιν, θάβοντας το κομποσκοίνι μου μέσα στη τσέπη του τζάκετ του, είπε: "Τώρα είσαι ένας από εμάς" και απομακρύνθηκε μέσα στην κρύα αφγανική νύκτα. "


Ανιχνευτής

Πηγή
























Το μικρό και το μεγάλο φουσκωτό!

Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων σε φουσκωτή λέμβο τύπου Zodiac κατά τη διάρκεια διακλαδικής άσκησης, με φόντο ένα ΠΤΜ (Πλοίο Ταχείας Μεταφοράς) τύπου ZUBR του ΠΝ, που έχει προσγειαλωθεί. (Πηγή: ΓΕΕΘΑ)



Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Το βραχιόλι της ... επιβίωσης!

Τα .. κομποσκοίνια στον καρπό είναι πλέον πολύ διαδεδομένα και αποτελούν κομμάτι της μόδας! Υπάρχει και κάτι παρόμοιο, που λανσάρει πολύ στο χώρο των ειδικών δυνάμεων διεθνώς, και μοιάζει σαν κομποσκοίνι, μόνο που είναι ένα είδος συλλογής επιβίωσης.

Παλιά θυμάμαι είχαμε σαν είδος μόδας το σουγιά, δεμένο με ένα κομμάτι αρτάνης (ειδικό νήμα αλεξιπτώτου), που έμπαινε σε ειδική θήκη φτιαγμένη από ιμάντα αλεξιπτώτου και τον κρεμάγαμε στη ζώνη μας πίσω στο ύψος της ..κολότσεπης του παντελονιού της στολής ή της.."περισκελίδος" όπως λέγαμε. Τώρα έχουμε αυτό που βλέπετε στην φωτογραφία παρακάτω



Αυτό το βραχιόλι που βλέπετε, περιέχει:
  • 3 με 4 μέτρα  αρτάνη
  • 10 με 15 μέτρα πετονιά,
  • ένα αγκίστρι
  • ένα κλειδάκι για χειροπέδες
  • ένα ανοικτήρι
  • μία τσακμακόπετρα  και 
  • μία πλαστική πόρπη
Φαίνονται καλύτερα στην παρακάτω φωτογραφία





Και όλα αυτά φοριούνται σαν βραχιόλι στο χέρι, πατέντα κάποιου εκπαιδευτού του Σχολείου επιβίωσης των Αμερικανών  SERE.

Κοστίζει 50 δολάρια. Η μόδα βλέπεις... Όποιος την θέλει την πληρώνει!

Ανιχνευτής











Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Αξιολόγηση φυσικής κατάστασης Ειδικών Δυνάμεων

Να ένα πρόγραμμα εξέτασης φυσικής κατάστασης που εφαρμόζεται σε αμερικανικές μονάδες Ειδικών Δυνάμεων. Οι απαιτήσεις υψηλές, αλλά βατές για ένα καλογυμνασμένο άτομο. Η δοκιμασία ονομάζεται "Upper Body Round Robin, UBRR" και σε ελεύθερη μετάφραση, "Ασκήσεις άνω κορμού με εναλλαγή".

Όπως το λέει η ονομασία τους είναι μια σειρά ασκήσεων ενδυνάμωσης, ευλυγισίας και ευκινησίας  κυρίως του άνω κορμού σε συνδυασμό με ασκήσεις αντοχής. Δείτε παρακάτω τι περιλαμβάνουν:

  • Πιέσεις πάγκου
  • Κάμψεις
  • Αναδιπλώσεις
  • Έλξεις στο μονόζυγο
  • Βυθίσεις σε δίζυγο
  • Αναρρίχηση σε σκοινί
  • Ανυψώσεις σκελών από θέση εξάρτησης σε μονόζυγο
  • Ταχύτητες
  • Δρόμος αντοχής 5 μιλίων (8 χλμ) με φόρτο

Οδηγίες Εφαρμογής

  • Με το τέλος μιας δοκιμασίας, αρχίζει η επόμενη, όχι αργότερα από χρόνο 10 λεπτών.
  • Η βαθμολόγηση είναι ίδια για όλες τις ηλικίες του προσωπικού των ειδικών δυνάμεων.
  • Μόνο μια προσπάθεια επιτρέπεται σε κάθε δοκιμασία.
  • Όποιος περάσει όλες τις δοκιμασίες με την παραδεκτή βαθμολογία συγκεντρώνοντας συνολικά 1100 βαθμούς, θεωρείται επιτυχών και σε παραδεκτή φυσική κατάσταση.
Μέθοδος βαθμολόγησης

1. Πιέσεις Πάγκου

  • Χρόνος: Απεριόριστος
  • Ελάχιστη επίδοση: 6 επαναλήψεις με βάρος τόσο όσο το βάρος του ασκούμενου μειωμένο κατά 20% (πχ Αν είναι 80 κιλά το βάρος ασκουμένου, θα πρέπει να σηκώσει 64 κιλά. 80 κιλά- το 20% 16 κιλά)
  • Βαθμολόγηση: Η ελάχιστη επίδοση βαθμολογείται με 100 βαθμούς. Κάθε επιπλέον επανάληψη  βαθμολογείται με 3 βαθμούς (πχ Εκτέλεση 10 επαναλήψεων = 100 βαθμοί οι 6 επαναλήψεις+12 βαθμούς οι 4 επαναλήψεις, από 3 βαθμούς η μία = 112 βαθμοί συνολικά)
  • Σωστή στάση εκτέλεσης: Ύπτια θέση στον πάγκο, το κεφάλι, οι ωμοπλάτες και οι γλουτοί βρίσκονται σε επαφή με αυτόν. Τα χέρια εφαρμόζουν λαβή στη μπάρα με τα βάρη, σε απόσταση ίση με αυτή των ώμων του ασκουμένου.  Με το παράγγελμα, "Πάμε", ο ασκούμενος σηκώνει την μπάρα από τα στηρίγματα (στην πρώτη επανάληψη μόνο) και την κρατά με τα χέρια τεντωμένα. Στη συνέχεια, λυγίζει αγκώνες μέχρι η μπάρα να ακουμπήσει το στήθος και την σηκώνει ψηλά με αγκώνες τεντωμένους. Αυτή λογίζεται σαν μία επανάληψη. Επαναλαμβάνεται η κίνηση τόσες φορές, όσες μπορεί ο ασκούμενος.
  • Ενέργειες βαθμολογητή: Ο βαθμολογητής βρίσκεται πίσω από τον ασκούμενο και προσέχει ώστε η στάση του σώματος και οι επαναλήψεις εκτελούνται όπως περιγράφεται παραπάνω. Αν ο ασκούμενος δεν εκτελεί σωστά, του δίνει ειδοποίηση για την πρώτη φορά. Αν ο ασκούμενος δεν συμμορφωθεί, οι επόμενες λανθασμένες επαναλήψεις θεωρούνται άκυρες.

2. Κάμψεις
  • Χρόνος: 1 λεπτό
  • Ελάχιστη επίδοση: 40 κάμψεις και τάσεις αγκώνων
  • Βαθμολόγηση: 100 βαθμοί συνολικά η ελάχιστη επίδοση. Κάθε επιπλέον επανάληψη βαθμολογείται με 2 βαθμούς
  • Σωστή εκτέλεση: Η πλάτη παραμένει ευθεία, οι μύτες των ποδιών που ακουμπούν στο έδαφος απέχουν μεταξύ τους μέχρι 30 εκατοστά και τα χέρια έχουν απόσταση ίση με τους ώμους του ασκουμένου. Οι αγκώνες είναι εντελώς τεντωμένοι, στην αρχική στάση έναρξης. Με την εντολή "Πάμε", ο ασκούμενος κάμπτει τους αγκώνες και το στέρνο του φτάνει στο έδαφος, έτσι ώστε να αγγίζει την παλάμη του βαθμολογητή του. Στη συνέχεια σηκώνεται με τεντωμένους αγκώνες και ολοκληρώνεται μια επανάληψη. 
  • Ενέργειες βαθμολογητή : Ο βαθμολογητής, ξαπλώνει απέναντι, έχει την μία παλάμη του κάτω από το στέρνο του ασκούμενου. Καταγράφει τις επαναλήψεις. Σε περίπτωση κακής εκτέλεσης ειδοποιεί μια φορά και στη συνέχεια, όσες επαναλήψεις έχουν κακή εκτέλεση δεν τις υπολογίζει.



3. Αναδιπλώσεις
  • Χρόνος: 1 λεπτό
  • Ελάχιστη επίδοση: 40 επαναλήψεις
  • Βαθμολόγηση: 100 βαθμοί η ελάχιστη επίδοση. Κάθε επιπλέον επανάληψη παίρνει 3 βαθμούς
  • Σωστή εκτέλεση: Ο ασκούμενος ξαπλώνει ανάσκελα στο έδαφος. Λυγίζει τα γόνατά του σε γωνία 90 μοιρών. Τα πέλματα των ποδιών ακουμπούν στο έδαφος, σε απόσταση μέχρι 30 εκατοστά μεταξύ τους και υποβαστάζονται από τον βαθμολογητή. Τα χέρια σε θέση ανάκαμψης τοποθετούνται πίσω από το κεφάλι. Με το παράγγελμα: "Πάμε", ο ασκούμενος ανυψώνει τον κορμό του, μέχρι το κατακόρυφο σημείο και στη συνέχεια χαμηλώνει το σώμα του ώστε η πλάτη του ν' αγγίξει το πάτωμα. Αυτή είναι μια επανάληψη.
  • Ενέργειες βαθμολογητή: Ο βαθμολογητής κάθεται απέναντι από τον ασκούμενο και στηρίζει  τα πόδια του τελευταίου. Εάν ο ασκούμενος δεν εκτελεί σωστά προειδοποιεί την πρώτη φορά και στη συνέχεια δεν υπολογίζει λανθασμένες επαναλήψεις.



4. Έλξεις στο μονόζυγο
  • Χρόνος: Απεριόριστος
  • Ελάχιστη επίδοση: 6 επαναλήψεις
  • Βαθμολόγηση: 100 βαθμοί η ελάχιστη επίδοση συγκεντρωτικά. Κάθε πρόσθετη επανάληψη βαθμολογείται με 3,5 βαθμούς
  • Σωστή εκτέλεση:  Ο ασκούμενος κάνει ανάρτηση στο μονόζυγο με πρώτη λαβή (Οι αρθρώσεις της παλάμης προς το μέρος του ασκούμενου). Οι παλάμες έχουν απόσταση όσο οι ώμοι του ασκουμένου. Τα πόδια δεν αγγίζουν το έδαφος και οι αγκώνες είναι τελείως τεντωμένοι. Με το παράγγελμα "Πάμε", ο ασκούμενος έλκει το σώμα του με τη δύναμη των χεριών προς τα επάνω, έτσι ώστε το πηγούνι του ν' αγγίξει την μπάρα του μονόζυγου. Στη συνέχεια ο ασκούμενος αφήνει το σώμα το να κατέβει ενώ οι αγκώνες τεντώνουν. Αυτή είναι μια επανάληψη. Τα γόνατα μπορούν να είναι λυγισμένα και τα πόδια διπλωμένα προς τα πίσω, αλλά δεν πρέπει αιωρούνται ώστε να δίνουν ώθηση σε κάθε επανάληψη.
  • Ενέργειες βαθμολογητή: Ο βαθμολογητής στέκεται μπροστά από τον  ασκούμενο σε απόσταση 40 εκατοστών. Αν ο ασκούμενος αγγίξει τον βαθμολογητή  κατά την διάρκεια των έλξεων ή δεν ανέβει όσο ψηλά πρέπει, ο βαθμολογητής ειδοποιεί την πρώτη φορά και στη συνέχεια δεν υπολογίζει τις λανθασμένες επαναλήψεις.



5. Βυθίσεις στο δίζυγο
  • Χρόνος: Απεριόριστος
  • Ελάχιστη επίδοση: 10 επαναλήψεις
  • Βαθμολόγηση: 100 βαθμοί συγκεντρωτικά η ελάχιστη επίδοση. Κάθε πρόσθετη επανάληψη βαθμολογείται με 2,5 βαθμούς
  • Σωστή εκτέλεση: Ο ασκούμενος ανεβαίνει και στηρίζεται με τα χέρια τελείως τεντωμένα στο δίζυγο. Τα πόδια αιωρούνται διπλωμένα ή όχι, με τεντωμένα ή λυγισμένα γόνατα. Με το παράγγελμα "Πάμε" ο ασκούμενος λυγίζει τους αγκώνες, μέχρις ότου τα μπράτσα του γίνουν παράλληλα με τις μπάρες του δίζυγου και στη συνέχεια επανέρχεται στη αρχική θέση για να ολοκληρώσει μια επανάληψη. Συνεχίζει να εκτελεί όσες επαναλήψεις μπορεί.
  • Ενέργειες βαθμολογητή: Ο βαθμολογητής στέκεται στο ένα πλευρό του ασκούμενου για να ελέγχει αν κατά την βύθιση τα μπράτσα του ασκούμενου γίνονται με παράλληλα με τις οριζόντιες μπάρες και αν στο ανέβασμα οι αγκώνες τεντώνουν τελείως. Σε περίπτωση κακής εκτέλεσης ειδοποιεί την πρώτη φορά ενώ στη συνέχεια δεν υπολογίζει οποιαδήποτε κακή εκτέλεση. 




6. Αναρρίχηση σε σκοινί
  • Χρόνος: Απεριόριστος
  • Ελάχιστη επίδοση: Ο ασκούμενος πρέπει ν' αναρριχηθεί στο σκοινί  σε ύψος 7 μέτρων, μέχρι ν' αγγίξει την ταινία που επισημαίνει το όριο του ύψους.
  • Βαθμολόγηση: Η δοκιμασία είναι της μορφής "Επιτυχία/Αποτυχία"(GO/NO GO) και επομένως δεν υπάρχει καταχώρηση βαθμών.
  • Σωστή εκτέλεση: Ο ασκούμενος φέρει εξάρτηση τύπου γιλέκου βάρους 10 κιλών. Με το παράγγελμα "Πάμε" και με αυτό το βάρος, προσπαθεί ν' αναρριχηθεί με οποιαδήποτε τεχνική, μέχρι το απαιτούμενο ύψος.




7.  Ανυψώσεις σκελών από θέση εξάρτησης σε μονόζυγο

  • Χρόνος: 1 λεπτό
  • Ελάχιστη επίδοση: 6 επαναλήψεις
  • Βαθμολόγηση: !00 βαθμοί η ελάχιστη επίδοση. Κάθε πρόσθετη επανάληψη βαθμολογείται με 3,5 βαθμούς.
  • Σωστή εκτέλεση: Ο ασκούμενος κάνει εξάρτηση στο μονόζυγο με το σώμα του κάθετα προς τη  θέση  της μπάρας και τις παλάμες του να βαστούν η μία πίσω από την άλλη σε απόσταση 10 περίπου εκατοστών μεταξύ τους. Το σώμα του "βλέπει" δεξιά ή αριστερά σε σχέση με το μονόζυγο. Οι αγκώνες είναι τελείως τεντωμένοι και τα πόδια αιωρούνται. Με το παράγγελμα "Πάμε", ανυψώνει με τη βοήθεια χεριών και του κορμού τα πόδια και τα πλησιάζει στη μπάρα, ώστε τα δάκτυλα  των ποδιών ν΄ακουμπήσουν σ΄αυτήν. Στη συνέχεια κατεβάζει τα πόδια και επανέρχεται στην αιώρηση, ολοκληρώνοντας μια επανάληψη. 
  • Ενέργειες βαθμολογητή: Ο βαθμολογητής στέκεται στο πλευρό του ασκούμενου, για να διαπιστώνει αν κατά την εκτέλεση της άσκησης τα δάκτυλα των ποδιών αγγίζουν την μπάρα και τα χέρια στην επαναφορά τεντώνουν τελείως. Σε περίπτωση λανθασμένης εκτέλεσης ειδοποιεί τον ασκούμενο την πρώτη φορά ενώ στη συνέχεια δεν υπολογίζει λανθασμένες επαναλήψεις.

Πηγή


8. Ταχύτητες

  • Χρόνος: 24 δευτερόλεπτα ο μέγιστος επιτρεπτός χρόνος¨
  • Ελάχιστη επίδοση: 100 βαθμοί με επίτευξη του χρόνου των 24 δευτερολέπτων. Για κάθε 0,1 δευτερόλεπτο κάτω από τα 24 δευτερόλεπτα, ο ασκούμενος βαθμολογείται με 2 βαθμούς επιπλέον. 
  • Σωστή εκτέλεση: Ο ασκούμενος καλείται να τρέξει με τη μεγίστη δυνατή ταχύτητα ένα επισημασμένο διάδρομο 25 μέτρων τέσσερις φορές. Με το παράγγελμα "Πάμε", ο ασκούμενος από την αφετηρία, τρέχει με ταχύτητα, φτάνει στο τέρμα του διαδρόμου, παίρνει ένα κώνο επισήμανσης ή ένα μικρό κιβώτιο και επιστρέφει στην αφετηρία, αφήνοντας το αντικείμενο πίσω από την γραμμή επισήμανσης. Στη συνέχεια από εκεί, παραλαμβάνει ένα διαφορετικού χρώματος παρόμοιο αντικείμενο και τρέχοντας πηγαίνει ξανά προς το τέρμα, όπου εναποθέτει το αντικείμενο πίσω από τη γραμμή επισήμανσης. Τέλος από το σημείο τερματισμού λαμβάνει πάλι ένα άλλο παρόμοιο αντικείμενο και επιστρέφει στην αφετηρία όπου τελικά εναποθέτει το αντικείμενο πάλι πίσω από τη γραμμή επισήμανσης.
  • Ενέργειες βαθμολογητή: Ο βαθμολογητής πρέπει να  βρίσκεται πίσω από την αφετηρία και να χρησιμοποιεί χρονόμετρο που μπορεί να μετράει δέκατα του δευτερολέπτου.
Παράδειγμα βαθμολόγησης στις ταχύτητες
Επίδοση ασκουμένου: 22,4 δευτερόλεπτα
Η ελαχίστη επίδοση είναι 100 βαθμοί στα 24 δευτερόλεπτα.
Ο συνολικός χρόνος κάτω των 24 δευτερολέπτων είναι 1,6 δευτερόλεπτα, δηλαδή 16 δέκατα του δευτερολέπτου. Κάθε δέκατο κάτω από τα 24 δευτερόλεπτα βαθμολογείται με 2 βαθμούς
Άρα η τελική βαθμολογία σ' αυτή τη δοκιμασία είναι: 100 + (16*2) = 132 βαθμοί

Αμερικανός Πεζοναύτης τρέχει τον δρόμο των 8 χλμ. με ατομικό φόρτο και οπλισμό, συμπεριλαμβανομένου και του αλεξίσφαιρο γιλέκο και το κράνος το οποίο το στηρίζει μπροστά του. (Φωτογραφία αρχείου)

9. Δρόμος αντοχής 5 μιλίων (8 χλμ) με φόρτο
  • Χρόνος: Ο μέγιστος επιτρεπτός χρόνος είναι 75 λεπτά.
  • Ελάχιστη επίδοση: 100 βαθμοί με επίτευξη του μεγίστου επιτρεπτού χρόνου. Κάθε χρονικό τμήμα των 15 δευτερολέπτων κάτω από το μέγιστο επιτρεπτό χρόνο των 75 λεπτών, βαθμολογείται με 2 βαθμούς επιπλέον.
  • Φόρτος: Ο ατομικός φόρτος πρέπει να είναι βάρους 20 κιλών (χωρίς να περιλαμβάνεται το βάρος νερού). Περιλαμβάνει μόνο ατομικό εξοπλισμό, ιματισμό, υπόδηση και ατομικά υλικά. Το νερό είναι επιπρόσθετο και επαφίεται στην προτίμηση του ασκούμενου η ποσότητα που θα μεταφέρει.
  • Σωστή εκτέλεση: Ο δρόμος είναι αποστάσεως 8 χιλιομέτρων σε σχετικά ομαλό και επίπεδο έδαφος χωρίς κωλύματα. Με το παράγγελμα "Πάμε"  ο ασκούμενος ξεκινά από την αφετηρία και κινείται βαδίζοντας ή τρέχοντας με την δική του βέλτιστη ταχύτητα, μέχρι τον τερματισμό. Η όλη δοκιμασία πρέπει να εκτελεσθεί με το φόρτο μέχρι τέλους και χωρίς υποστήριξη από άλλο άτομο.
  • Ενέργειες βαθμολογητή: Ο βαθμολογητής κατά την εκκίνηση πρέπει να βρίσκεται στην αφετηρία για να δώσει το παράγγελμα έναρξης και να ενεργοποιήσει το χρονόμετρο. Στη συνέχεια μεταφέρεται στο τέρμα. Χρονομετρά την διέλευση κάθε ασκούμενου από την γραμμή τερματισμού και καταχωρεί το αποτέλεσμα σε πίνακα για την εξαγωγή αποτελεσμάτων.
Παράδειγμα βαθμολόγησης

Χρόνος ασκουμένου: 52 λεπτά και 32 δευτερόλεπτα
Βαθμολογία μεγίστου επιτρεπτού χρόνου 75 λεπτών = 100 βαθμοί
Συνολικός χρόνος κάτω των 75 λεπτών = 22 λεπτά και 32 δευτερόλεπτα (2 πλήρη τμήματα των 15 δευτερολέπτων).
Ένα λεπτό = 4 τμήματα των 15 δευτερολέπτων.
Τα 22 λεπτά υπολογίζονται σε 88 τμήματα των 15 δευτερολέπτων (22 * 4)
Συνολικά έχουμε 88+2 = 90 τμήματα. Άρα έχουμε επιπλέον 180 βαθμούς (90*2)
Επομένως η τελική βαθμολογία του ασκούμενου είναι 280 βαθμοί στη συγκεκριμένη δοκιμασία.





Εναλλακτικά του δρόμου αντοχής με φόρτο μπορεί να γίνει δρόμος χωρίς φόρτο με τις εξής διαφορές:
  • Χρόνος: Μέγιστος επιτρεπτός χρόνος 40 λεπτά
  • Ελάχιστη επίδοση: 100 βαθμοί με επίτευξη το παραδεκτού χρόνου των 40 λεπτών. Κάθε 5 δευτερόλεπτα λιγότερα από την ελάχιστη επίδοση, βαθμολογούνται με 2 βαθμούς.
  • Εκτέλεση: Ο ασκούμενος τρέχει με αθλητικά και με το δικό του προτιμώμενο ρυθμό μέχρι τον τερματισμό, σε ομαλό και σχετικά επίπεδο έδαφος

Ελκυστική προπόνηση!

Ανιχνευτής