Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Η μεγάλη καταδρομή στο Καμπανάτουαν

Μία καταδρομή μεγάλης κλίμακας, συνέβη τον Ιανουάριο του 1945 στις Φιλιππίνες, που έμεινε στη ιστορία, σαν η "Μεγάλη Καταδρομή" (The Great Raid).

Ήταν μια καλοσχεδιασμένη καταδρομική επιχείρηση με στόχο την απελευθέρωση αιχμαλώτων από ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης αιχμαλώτων πολέμου που είχαν στήσει οι Ιάπωνες, μετά την κατάληψη των Φιλιππίνων. Το στρατόπεδο Καμπανάτουαν, που πήρε τ' όνομά του από την αντίστοιχη κωμόπολη Cabanatuan που βρισκόταν δίπλα.

Μετά από την παράδοση δεκάδων χιλιάδων Αμερικανών και Φιλιππινέζων στρατιωτών στους Ιάπωνες τον Απρίλιο του 1942, στη μάχη του Μπατάαν, πολλοί μεταφέρθηκαν σε ένα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που είχαν προετοιμασθεί, στο στρατόπεδο Καμπανάτουαν.  Όσοι κατάφεραν να επιζήσουν από την εγκληματική πορεία θανάτου του Μπατάαν

Οι περισσότεροι αιχμάλωτοι, μεταφέρθηκαν σε άλλες περιοχές της ιαπωνικής αυτοκρατορίας, για να χρησιμοποιηθούν σαν δούλοι σε καταναγκαστικές εργασίες προς όφελος των "αυτοκρατορικών στρατευμάτων".

Γύρω στους 500 αιχμαλώτους συγκεντρώθηκαν στο στρατόπεδο, που φοβόντουσαν πλέον για τη ζωή τους, αφού μετά την αποχώρηση του Στρατηγού Μακ Άρθουρ, δεν φαινόταν ελπίδα για το μέλλον. Ο Μακ Άρθουρ, για την ιστορία, ήταν ο διοικητής του νησιωτικού συμπλέγματος των Φιλιππινών πριν την εισβολή των Γιαπωνέζων.

Με μια νυκτερινή καταδρομή που δεν διήρκεσε πάνω από ώρα, οι Αμερικανοί Καταδρομείς, με την βοήθεια ανταρτών, μπόρεσαν να εξουδετερώσουν την φρουρά, να επιβραδύνουν τις ενισχύσεις του αντιπάλου και να εκκενώσουν τους αιχμαλώτους προς τον αμερικανικό τομέα. Σ' αυτό βοήθησαν πολύ οι αντάρτες αλλά και ο ντόπιος πληθυσμός. Από αυτούς τους αιχμαλώτους έγινα γνωστά τα μαρτύρια και οι αγριότητες των Ιαπώνων και μέσα σ' αυτές και η πορεία θανάτου του Μπατάαν.

Όταν οι Ιάπωνες κατάλαβαν τις Φιλιππίνες, δεν φαντάστηκαν ότι θα έβρισκαν 72.000 αιχμαλώτους. Ήταν παρα πολύ για τις προβλέψεις τους, που έφθαναν το πολύ στις 25.000. Έτσι αποφάσισαν να μειώσουν τη δύναμη με 97 χιλιόμετρα πορεία, με ξύλο, βασανιστήρια και εκτελέσεις στο ενδιάμεσο. Στο τέλος έφτασαν στον τελικό προορισμό οι 52.000 μόνο. Κάποιο απ' αυτούς κατέληξαν στο Καμπανάτουαν, ένα στρατόπεδο με έκταση 730 μ. επί  550 μ. με καλύβες από μπαμπού και ένα υποτυπώδες νοσοκομείο.

Εκεί μέσα στοιβάχτηκαν μέχρι και 8.000 αιχμάλωτοι στις "καλύτερες εποχές του". Οι δυνατοί και κατάλληλοι για εργασία σταδιακά μεταφέρονταν σε άλλες περιοχές για ανάλογη χρήση τους και έτσι στο στρατόπεδο παρέμειναν οι "άχρηστοι". Μοιραία κάποια στιγμή θα έπρεπε να "καθαρίσουν".Πολλές και ποικίλες εμπειρίες για τη ζωή στην αιχμαλωσία βγήκαν αργότερα και έγιναν διδάγματα και καταγράφηκαν σε κανονισμούς του στρατού. Πάντα έτσι γίνεται. Τα παθήματα γίνονται μαθήματα.

Τον Οκτώβριο του 1944, ο Μακ Άρθουρ γύρισε με στρατό και "πάτησε" το νησί ξανά. Μέσα στην αποτυχία τους οι Γιαπωνέζοι άρχισαν να εκτελούν αιχμαλώτους σε διάφορα στρατόπεδα, μάλλον για αντεκδίκηση. Αποφασίστηκε να γίνει επιχείρηση διάσωσης των αιχμαλώτων ξεκινώντας από το στρατόπεδο Καμπανάτουαν. Απείχε γύρω στα 50 χιλιόμετρα από την γραμμή  επαφής των δύο αντιπάλων.

Μία περίπολος αναγνώρισης διείσδυσε το βράδυ της 27 Ιανουαρίου του 1945, αφού είχε γίνει προσεκτική μελέτη όλης της περιοχής από αεροφωτογραφίες και με πληροφορίες από τους αντάρτες. Από τότε οι Αμερικανοί είχαν αρχίσει να υλοποιούν το δόγμα του ανορθόδοξου πόλεμου με διάθεση δικού τους προσωπικού για εκπαίδευση και οργάνωση των ντόπιων ανταρτών. Έτσι οπλαρχηγοί στην πραγματικότητα ήταν Αμερικανοί αξιωματικοί.

Η κύρια καταδρομική δύναμη, αποτελούμενη από 120 Καταδρομείς Rangers και 80 αντάρτες, θα ακολουθούσε μετά από 24 ώρες, για να συναντήσει την περίπολο αναγνώρισης σε προκαθορισμένο σημείο. Ο οπλισμός τους  ήταν πιστόλια 0,45, μαχαίρια, χειροβομβίδες, αυτόματα Τόμσον, τυφέκια Μ1, οπλοπολυβόλα BAR, και μερικά αντιαρματικά μπαζούκας. Μαζί τους βρέθηκαν και 4 στρατιωτικοί ρεπόρτερς, για να καταγράψουν την επιχείρηση.

Η αναγνώριση γρήγορα αποκάλυψε πολλά που δεν είχαν γίνει αντιληπτά πιο πριν. Μια ολόκληρη ιαπωνική μεραρχία, είχε χώρο σταθμεύσεως την γύρω περιοχή με με 1000 και πάνω στρατιώτες να βρίσκονται πολύ κοντά στο στρατόπεδο. Το ίδιο το στρατόπεδο είχε μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης στρατιωτών.

Αποφασίστηκε η αναμονή και η αναβολή της καταδρομικής ενέργειας για μια μέρα, μέχρι να περάσει ο όγκος της ιαπωνικής μεραρχίας που υποχωρούσε. Υπήρχε όμως ο φόβος της εκτέλεσης των αιχμαλώτων, αλλά και της αποκάλυψης της καταδρομικής δύναμης

Στις 30 Ιανουαρίου, αφού έγινε αναγνώριση ημέρας  και νύκτας, ολοκληρώθηκε το σχέδιο της προσβολής από δύο σημεία, και ορίσθηκαν τα σημεία αποκοπών δρομολογίων προσέγγισης και η εγκατάσταση του τμήματος υποστήριξης. Έγιναν οι συνεννοήσεις και ο συντονισμός της εκκένωσης των αιχμαλώτων και της αποχώρησης των τμημάτων.

To πρόβλημα που παρέμενε όμως και απασχολούσε σοβαρά τον διοικητή της δύναμης, Αντισυνταγματάρχη Henry Mucci, ήταν η αθέατη προσέγγιση του στρατοπέδου, τη στιγμή που σε απόσταση 400 μέτρων περιμετρικά, το έδαφος ήταν "λείο" από την αποψίλωση που είχαν κάνει οι Ιάπωνες για να έχουν πεδίο παρατήρησης.

Η λύση που δόθηκε ήταν ο αντιπερισπασμός, με πτήση ενός πολεμικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους  τύπου Ρ-61 Black Widow, την ώρα που οι κομάντος θα πλησίαζαν με έρπυση τα συρματοπλέγματα του στρατοπέδου. Το κόλπο έπιασε τελικά!


Κάτοψη του στρατοπέδου και κατευθύνσεις προσβολής των Αμερικανών Καταδρομέων

























Η καταδρομή ξεκίνησε στις 19.40 της 30 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε στις 20.15. Οι Γιαπωνέζοι σκοποί κτυπήθηκαν ταυτόχρονα. Όσοι στρατιώτες βρίσκονταν σε καταλύματα μεταστάθμευσης εξουδετερώθηκαν. Άρχισε η εκκένωση των αιχμαλώτων, ή ότι είχε απομείνει απ' αυτούς. Άνθρωποι σκελετωμένοι και ανήμποροι.

Εκτυλίχθηκαν σκηνές ηρωισμού και αυτοθυσίας.  Θα το δείτε μέσα από την αφήγηση των βίντεο παρακάτω. Οι Ιάπωνες με πείσμα προσπάθησαν να ανακόψουν τους Αμερικανούς, αλλά δεν μπόρεσαν. Ο αποκοπές δούλεψαν καλά και οι αντάρτες με τον ντόπιο πληθυσμό καλύτερα. 

Δρομολόγια διείσδυσης (κίτρινο) και αποχώρησης (κόκκινο) της καταδρομικής δύναμης









Η μεταφορά όλων των ανήμπορων ανθρώπων, ήταν μια ακόμη δύσκολη επιχείρηση. Αν δεν βοηθούσε ο ντόπιος πληθυσμός με βοϊδάμαξες, δεν θα είχαν ζήσει αρκετοί απ' αυτούς. Χρωστάνε τη ζωή τους στους απλούς Φιλιππινέζους χωρικούς.

Αυτά έγιναν τότε. Ξεχασμένα μέσα στη λήθη του χρόνου. Γραμμένα όμως και μάλιστα ανεξίτηλα μέσα στο βιβλίο της ιστορίας. 

Δείτε και ακούστε πιο πολλά, στα βίντεο που ακολουθούν.

Ανιχνευτής












Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Η πλωτή Βάση Ειδικών Επιχειρήσεων




Θυμάστε τι είχα γράψει σε προηγούμενο άρθρο μου για την "Πλωτή Βάση Καταδρομών"; Ή τι είχα αναφέρει σ' ένα άλλο άρθρο "Από τη θάλασσα"; Να λοιπόν που επαναλαμβάνεται το ίδιο τώρα στην πρώτη περίπτωση και υλοποιείται αυτό που είχε αναφερθεί στην δεύτερη.

Οι αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις, η USSOCOM, προετοιμάζει την πλωτή βάση της, που θα πλέει κοντά στα στενά του Ορμούζ. Πρόκειται για την επανενεργοποίηση του παλιού δεξαμενόπλοιου USS PONCE, που επρόκειτο να απενεργοποιηθεί τον Μάρτιο του 2012. 

Μετά από αίτημα της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (US Central Command), και ειδικότερα της Κεντρικής  Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, το Δ/Π, θα χρησιμοποιηθεί σαν "Πλοίο-Μάνα" για Δύναμη Ειδικών Επιχειρήσεων που θα μπορεί με χρήση ταχυπλόων σκαφών αλλά και ελικοπτέρων να κινείται με ευελιξία οπουδήποτε χρειαστεί στην περιοχή ενδιαφέροντος των αμερικανικών δυνάμεων, για κάθε είδους επέμβαση.

Περσικός Κόλπος, Σομαλία, Ομάν, Υεμένη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράν είναι δυνητικές  περιοχές επιχειρήσεων. Παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επέμβασης για εξουδετέρωση και παρεμπόδιση επιχειρήσεων ναρκοπολέμου στα στενά του Ορμούζ, που θα μπορούσαν να εκδηλωθούν από το ιρανικό πολεμικό ναυτικό.

Το καλοκαίρι, σε 5 μήνες από τώρα, το Δ/Π θα είναι έτοιμο, κατά δήλωση των αρμοδίων του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Να λοιπόν χρονικά περιθώρια για εξελίξεις στην περιοχή.

Ανιχνευτής

Πηγή



  


Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Act of Valor

                                               ACT OF VALOR trailer HD από myfilm-gr

Οι Ισραηλινοί αλεξιπτωτιστές.

Πριν από πολύ λίγο καιρό οι Ισραηλινοί έκαναν μιας μεγάλης κλίμακας άσκηση χρησιμοποιώντας το σύνολο της Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών που διαθέτουν. Τέτοια άσκηση είχαν να κάνουν από την 10ετία του '90.

Όπως σχολιάστηκε από στρατιωτικούς παρατηρητές, το Ισραήλ ετοιμάζεται πυρετωδώς για ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις και μέσα σ' αυτές μάλλον προσβλέπουν στην αποτελεσματικότητα των αλεξιπτωτιστών τους.

Ο άμεσος και σημαντικότερος αντίπαλος του προς το παρόν φαίνεται να είναι οι Χεσμπολάχ,  στα βόρεια σύνορά τους με τον Λίβανο, οι οποίοι υποστηρίζονται από τους Ιρανούς και προετοιμάζονται επίσης για επιχειρήσεις. Τυχαίο;

Οι Ισραηλινοί αλεξιπτωτιστές, θεωρούνται επίλεκτες μονάδες Πεζικού για το στρατό τους. Έχουν κερδίσει μεγάλο σεβασμό για την αυστηρή πειθαρχία, την καρτερία, την πρωτοβουλία και την αφοσίωση στο καθήκον τους, μέσα στα κατά καιρούς πεδία των μαχών της πατρίδας τους.


Ισραηλινοί αλεξιπτωτιστές στη Γάζα. (Πηγή)

Η εκπαίδευσή τους είναι πολυποίκιλη. Εκτός από τα αλεξίπτωτα, μπορούν να ενεργήσουν σαν μηχανοκίνητο πεζικό, να εκτελέσουν αεροκίνητες επιχειρήσεις με ελικόπτερα, αλλά και να διεξάγουν αμφίβιες επιχειρήσεις με απόβαση από αμφίβια αποβατικά σκάφη. 

Εκπαιδευτική άσκηση της Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών στα υψίπεδα του Γκολάν. Προσέξτε την εξάρτυση και τον οπλισμό των αλεξιπτωτιστών. Η εξάρτυση μοιάζει να είναι ταυτόχρονα και αλεξίσφαιρο γιλέκο, με προσαρτημένο γυλιό μάχης. Ο οπλισμός τους είναι τυφέκια Μ-16 με δίποδα και διόπτρα Trijicon. (Πηγή)
Το αξιοπρόσεκτο στην οργάνωση του Ισραηλινού πεζικού είναι ότι διαθέτει ένα Σώμα Στρατού με 4 Ταξιαρχίες, εκ των οποίων η μία είναι η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών που διοικείται από Συνταγματάρχη. Ο διοικητής του Σώματος, είναι Ταξίαρχος! 

Η Ταξιαρχία τώρα διαθέτει 3 Τάγματα Αλεξιπτωτιστών 1 Τάγμα Ειδικών Αποστολών, Λόχο Αναγνώρισης-Ανιχνευτών, Λόχο Μηχανικού μάχης, Λόχο Διαβιβάσεων και Λόχο Αντιαρματικών όπλων.

Πηγή


Το έμβλημα της Ταξιαρχίας είναι ένα φίδι με φτερά. Κάθε μονάδα και υπομονάδα, έχει κωδικό όνομα που προέρχεται από κάποιο ερπετό, όπως "κόμπρα", "οχιά" κ.α. Βλέπετε στο οργανόγραμμα την σύνθεσή της.

Ισραηλινοί αλεξιπτωτιστές σε εκπαιδευτικό άλμα. Η γυναίκα αρχηγός Ρίψεως τους δίνει οδηγίες. (Πηγή φωτογραφίας)
Η συμμετοχή εθελοντική, η επιλογή αυστηρή και η εκπαίδευση επίπονη και επίμονη. Τα κριτήρια για να γίνει κανείς αλεξιπτωτιστής είναι πολλά. Όλοι διέρχονται από σχολείο υπαξιωματικών και όσοι πετυχαίνουν σε συγκεκριμένες εξετάσεις όπου αποδεικνύονται οι γνώσεις τους προωθούνται για αξιωματικοί.

Οι γυναίκες γίνονται δεκτές στην Ταξιαρχία, σαν διοικητικό προσωπικό, εκπαιδευτές στη ΣΧΑΛ και σε άλλα στρατιωτικά αντικείμενα, αλλά και για συσκευαστές.

Δείτε ένα σχετικό βίντεο πιέζοντας ΕΔΩ



Ανιχνευτής









Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

"Εκκαθάριση οικίας"

Ενώ τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν πλέον σε άλλες περιοχές του πλανήτη, εκεί στο Αφγανιστάν, συνεχίζεται ο αδυσώπητος πόλεμος μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων. Στη πρόσφατη αυτή φωτογραφία, βλέπετε άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της ISAF, να ενεργούν έρευνα από σπίτι σε σπίτι για τον εντοπισμό ανταρτών, σε κάποιο απόμακρο χωριό της επαρχίας Zabul του Αφγανιστάν.

Προσέξτε την εξάρτηση, το κράνος, τη στολή και τα άρβυλα που φορούν οι άνδρες της φωτογραφίας. Μεγάλη εξέλιξη σε όλα τα υλικά! Τι κάνει ο πόλεμος! Για άλλους είναι καταστροφή και για άλλους επιχειρηματική κερδοφορία.

Ανιχνευτής

Πηγή



Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

"Ο Ισραηλινός επίδεσμος"

 "Israeli Bandage".Έτσι καθιερώθηκε να λέγεται ένας πολύ πρακτικός και εύχρηστος επίδεσμος ανάγκης, που είναι κατάλληλος για στρατιωτική χρήση και μάλιστα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Προφανώς γιατί τον χρησιμοποιούν  οι Ισραηλινοί στον στρατό τους ή γιατί πρώτοι τον εισήγαγαν για στρατιωτική χρήση.

Το βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν αιμοστατικός επίδεσμος, ενώ καλύπτει πολλών ειδών τραύματα και μάλιστα  σε  περιπτώσεις και σε σημεία του σώματος, που η αιμορραγία φαίνεται ανεξέλεγκτη. Κυκλοφορεί εδώ και 2-3 χρόνια και έχει υιοθετηθεί και από τον αμερικανικό στρατό. Δεν ξέρω αν ήδη έχει εισαχθεί και στον δικό μας. Καλό κομμάτι για συλλογή νοσοκόμου Ειδικών Δυνάμεων 

Δείτε όμως παρακάτω το σχετικό βίντεο για να καταλάβετε τι εννοώ. 


Ανιχνευτής




Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Διμοιρία Επιδείξεων Καταδρομών

"Στις Καταδρομές, γίνεται  δουλειά!" είπε κάποιος απόστρατος που τους είδε.

Δείτε επίδειξη δεξιοτήτων στις ασκήσεις ακριβείας, μετά την εκπαίδευση του  Τμήματος Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων του γνωστού ΤΠΕΝ.

Μαθαίνουν και άλλα πολλά οι έφεδροι Καταδρομείς. Όλα γίνονται αν υπάρχει σωστά μελετημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Είναι η ημέρα που παραλαμβάνουν οι επιτυχόντες τον πράσινο Μπερέ.

Ανιχνευτής





H απελευθέρωση.



Οι αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις έδρασαν προχθές το βράδυ, δυναμικά και αστραπιαία, στη Σομαλία αυτή τη φορά. Η αποστολή τους ήταν η απελευθέρωση δύο ομήρων, μιας Αμερικανίδας, και ενός Δανού, στελεχών μη κυβερνητικής δανικής οργάνωσης για την απενεργοποίηση ναρκοπεδίων, που εργάζονταν εκεί.

Είχαν συλληφθεί από τον περασμένο Οκτώβριο από Σομαλούς παραστρατιωτικούς της Αλ Σαμπάμπ (Al Shabab) ή μάλλον πειρατές, οι οποίοι τους κρατούσαν ομήρους για λύτρα. Καλά το καταλάβατε! Πειρατές! Τώρα που στη θάλασσα δύσκολα βγαίνει "το ψωμί", μιας και έχουν σκληρύνει τα πράγματα με ένοπλους φρουρούς στα πλοία, ξεκίνησαν να εργάζονται εναλλακτικά και στη ξηρά!

Τους είχαν απαγάγει στην  ημιαυτόνομη επαρχία του Γκαλμούντουγκ (Galmudug)  και τους είχαν κρύψει σε μια έρημη περιοχή μεταξύ του Χόμπιο (Hobio) και του Αντάντο (Adado). Ή νέα "επιχείρηση" των απαγωγών στην ξηρά για λύτρα, έχει αρχίσει και αναπτύσσεται. Τώρα τελευταία, ένας άλλος Αμερικανός πιάστηκε όμηρος κοντά στο αεροδρόμιο του Γκαλκάγιο (Galkayo). Αυτό το αεροδρόμιο το κράτησαν οι Αμερικάνοι στην κατοχή τους μέχρι να τελειώσει η επιχείρηση.





Η ενέργεια ήταν μια τυπική αεροκίνητη καταδρομή, που διήρκεσε λιγότερο από 40 λεπτά. Σαφώς και θα είχε προηγηθεί λεπτομερής αναγνώριση του στόχου και θα είχαν συλλεχθεί ακριβείς και "νωπές" πληροφορίες. Ίσως να είχαν "λαδωθεί" και κάποιοι για να δώσουν πληροφορίες.

Έτσι τα 6 ελικόπτερα εμφανίστηκαν από το πουθενά για τους πειρατές! Σκοτώθηκαν 8 ή 9 και πιάστηκαν αιχμάλωτοι 5, λένε αυτόπτες μάρτυρες! Οι 5 συλληφθέντες θα περάσουν καλά σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, πριν παραδοθούν σε κάποια ....δικαιοσύνη. Ίσως τώρα να βρίσκονται στο Τζιμπουτί! Γιατί εκεί; Μα γιατί από κει ήλθαν οι Αμερικανοί! Έχουμε μιλήσει για τη βάση που διατηρούν στην περιοχή, σε προηγούμενο άρθρο! Εκεί είναι η έδρα της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων, που ανέλαβε την αποστολή. Διαβάστε το άρθρο για να δείτε τι έχουν.




Εδώ βγαίνει και ένα δίδαγμα. Οι Ειδικές Δυνάμεις μπορούν πολύ εύκολα να ξεκαθαρίσουν τους πειρατές. Μπορούν! Κάποιοι όμως δεν θέλουν. Ίσως πολιτικές σκοπιμότητες. Ίσως συμφέροντα. Και έτσι η κατάσταση διαιωνίζεται.

Οι όμηροι ελευθερώθηκαν σε καλή κατάσταση όπως ακούστηκε και μεταφέρθηκαν στο Τζιμπουτί στη βάση, για παροχή πρώτων βοηθειών. Από κει θα επαναπατριστούν. Ο πρόεδρος Ομπάμα, που έδωσε την έγκριση εκτέλεσης της επιχείρησης από τη Δευτέρα, συνεχάρη σε προχθεσινή ομιλία του τον  Λέον Πανέτα, τον Αμερικανό ΥΕΘΑ, μόλις ενημερώθηκε για το αίσιο τέλος της αποστολής.

Τώρα θα αρχίσουν να εκθειάζουν τις Ειδικές Δυνάμεις, θα γεμίσουν όλα τα ΜΜΕ από συνεντεύξεις και ιστορίες και μπορεί να γυρισθεί και ταινία ακόμη! Καλά κάνουν! Έτσι ανεβάζουν το ηθικό του κοσμάκη και διατηρούν το κύρος των ενόπλων τους δυνάμεων.

Ανιχνευτής












Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

"Η καυτή πατάτα"

Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας! Οι Κινέζοι, που είναι γνωστοί για την μεθοδική και ρεαλιστική μέχρι και   ..επικίνδυνη  εκπαίδευση, σε κάποια επίδειξη δεξιοτήτων, των ανδρών ειδικών δυνάμεων, προφανώς, τους έβαλαν να  ..παίξουν την "καυτή πατάτα".

Τι είναι αυτό; Εκρηκτική ύλη, εμπυρευματισμένη με βραδύκαυστο, και με υπολογισμένο χρόνο κατάκαυσης του "πυραγωγού σχοινίου",  περιφέρεται από άνδρα σε άνδρα, ανάμεσα στα μέλη ομάδας που σχηματίζουν κύκλο γύρω από ένα λάκκο, μέχρις ότου έλθει η στιγμή, ένα δευτερόλεπτο πριν από την έκρηξη, ο τελευταίος άνδρας να την πετάξει στο λάκκο και όλοι να κάνουν βουτιά στο έδαφος.

Βέβαια φαίνεται να είναι "καθαρή" εκρηκτική ύλη" C4 ή TNT, χωρίς θραύσματα και γίνεται ο σαματάς από τα αέρια που εκλύονται.

Η όλη ιστορία μου θύμισε παλιές καλές στιγμές, με αυτοσχέδια γεμίσματα που "παίζαμε" κάποτε στην εκπαίδευση!

Δείτε όμως το βίντεο γιατί έχει και άλλα διασκεδαστικά στιγμιότυπα!

Ανιχνευτής







Commando στην Πρώτη Γραμμή

Εδώ θα δείτε ένα  ντοκιμαντέρ από μια βρετανική τηλεοπτική σειρά , αφιερωμένη στην κατάταξη, εκπαίδευση και συμμετοχή των Βρετανών Πεζοναυτών, των γνωστών "Royal Marines Commando"  στις επιχειρήσεις των σύγχρονων θεάτρων επιχειρήσεων  και ειδικότερα στο Αφγανιστάν.

Ένας φίλος αναγνώστης, που βρίσκεται στο εξωτερικό, είχε την καλή ιδέα να μου το στείλει και νομίζω ότι όποιος το δει θ' αποκομίσει αρκετά στοιχεία για τη φιλοσοφία της εκπαίδευσης και της προετοιμασίας ενός μαχητού, όπως είναι οι Βρετανοί Πεζοναύτες κομάντος.

Βέβαια, έχουμε δείξει και στο παρελθόν παρόμοια βίντεο, αλλά  αυτή η σειρά, προσθέτει κάτι περισσότερο, αφού παρακολουθεί αναλυτικά την εκπαίδευση των Βρετανών Πεζοναυτών, βήμα προς βήμα. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν και είναι γνωστό ότι όλα γίνονται με επιδίωξη την δημιουργία καλής φήμης.

Ανιχνευτής









Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Περίπολος Sirius

Περίπολος Sirius κάτω από το βόρειο Σέλας

Στις αχανείς εκτάσεις της δανικής Γροιλανδίας, υπάρχει μια μονάδα Ειδικών Δυνάμεων της Δανίας. Η μονάδα περιπόλων "Σείριος" ή όπως λέγεται δανικά, Sirius Slædepatruljen (SiriusSledge Patrol) δηλαδή, Περίπολοι έλκηθρων "Σείριος". 

Είναι μια μικρή μονάδα του δανικού βασιλικού Ναυτικού, που έχει αποστολή την επιτήρηση, τον έλεγχο και την προστασία  της Γροιλανδίας και την ασφάλεια των λιγοστών κατοίκων της. Οι περιπολίες διαρκούν συνήθως 4 μήνες. 

Κάθε περίπολος αποτελείται από 2 άνδρες και κινείται ανεξάρτητα σε συγκεκριμένα δρομολόγια, πολλές φορές χωρίς να συναντούν άλλον άνθρωπο για όλο το διάστημα της περιπολίας. 

Μία  περίπολος διαθέτει 16 σκυλιά μεταφοράς ελκήθρου και έχει μαζί της εφόδια που ζυγίζουν γύρω στα 350 έως 500 κιλά. Συνήθως οι περίπολοι δεν ξεπερνούν τις 6 σε αριθμό. Υπάρχει βέβαια ένα πλέγμα 50 καταφυγίων ανάγκης, τα οποία ανεφοδιάζονται στο νότο με μικρά σκάφη και στο Βορρά με αεροπλάνα.

Έτσι όταν κινούνται, τοποθετούν  σαν ενδιάμεσους σταθμούς τα καταφύγια και καλύπτουν τεράστιες αποστάσεις στο διάστημα της περιπολίας. Η επίσκεψη όλων των περιοχών, γίνεται μετά από περιπολίες 3 χρόνων, για να καταλάβετε το μέγεθος της δανικής επικράτειας. Σε ευθεία γραμμή η απόσταση από το βορειότερο μέχρι το νοτιότερο άκρο είναι 2100 χιλιόμετρα. Αλλά αν υπολογίσει κάποιος την ακτογραμμή με τα φιόρδ, η απόσταση φτάνει τα 16000 χιλιόμετρα.  

Οι περιπολίες διεξάγονται στο βόρειο και βορειοανατολικό κομμάτι της Γροιλανδίας, με εξαίρεση του  παγωμένου εσωτερικού της και  γίνονται σε  δύο περιόδους. Η πρώτη περίοδος, η πιο δύσκολη, αρχίζει από τον Νοέμβριο και καταλήγει στο τέλος Δεκεμβρίου. Ο ήλιος δύει αρχές Νοεμβρίου και αρχίζει σταδιακά να επικρατεί το σκοτάδι που όσο αυξάνει, αυξάνουν και οι καταιγίδες και οι χιονοθύελλες. Στο τελευταίο 10ήμερο του Δεκεμβρίου που ο καιρός συνήθως είναι και ο πιο δύσκολος, όλοι μαζεύονται στη βάση τους . 

Η έδρα της μονάδας είναι στο Daneborg(74°11′N 20°08′W),αλλά υπάρχουν περίπολοι και στα σημεία Station Nord, Danmarkshavn και  Mestersvig

Ο ήλιος αρχίζει να εμφανίζεται ξανά αρχές Ιανουαρίου,όταν ο καιρός αρχίζει να σταθεροποιείται και τότε γίνονται οι μακρύτερες περιπολίες, μέχρι και τον Ιούνιο. Τότε από τη ζέστη, οι πάγοι θρυμματίζονται και  παρασύρονται  προς το νότο, οπότε σταματάνε και οι περιπολίες για λόγους ασφαλείας.

Η επιλογή προσωπικού γίνεται κατ' αρχή από εθελοντές οι οποίοι πρέπει να έχουν εκπληρώσει τη θητεία τους στο στρατό. Στη συνέχεια αρχίζει εξάμηνη εκπαίδευση με αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας, που περιέχει:

Σχολείο Επιβίωσης στη Γροιλανδία 5 εβδομάδων
Χειρισμό οπλισμού και βολές σε πολικές περιοχές
Σχολείο Καταστροφών
Σχολείο χειρισμού  και συντήρησης μηχανημάτων 
Σχολείο αναγνώρισης
Σχολείο διαβιβάσεων
Σχολείο (βασικό και προχωρημένο) πρώτων βοηθειών
Σχολείο μηχανοδήγησης
Σχολείο συνοδών σκύλων

Οι επιτυχόντες, που συνήθως δεν ξεπερνούν τους 6,  μεταφέρονται στη Γροιλανδία, όπου υπηρετούν για 26 συνεχείς μήνες, με στιγμές απείρου κάλλους.



Ανιχνευτής








Τα σκυλιά Sirius

Μία μονάδα Ειδικών Δυνάμεων στον κόσμο  χρησιμοποιεί αποκλειστικά σαν κύριο μέσο μεταφοράς το έλκηθρο, συρόμενο από σκυλιά. Είναι η μονάδα περιπόλων Sirius του δανικού Βασιλικού Ναυτικού, που εδρεύει και ενεργεί στην Γροιλανδία. Βλέπετε μια πραγματικά καταπληκτική φωτογραφία με τα σκυλιά να σύρουν το έλκηθρο μιας περιπόλου.



Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Ταχεία μεταφορά τραυματία



Μία εταιρεία η Agilite, η οποία  είναι αμερικανο- ισραηλινών συμφερόντων, και έχει γίνει γνωστή για τις πολύ εργονομικές εξαρτήσεις μάχης και όχι μόνο, πρόσφατα παρουσίασε και μια ακόμη έξυπνη, απλή και οικονομική τεχνική για να διευκολύνει την μεταφορά τραυματία στο πεδίο της μάχης. 

Ήδη οι Ισραηλινοί την έχουν υιοθετήσει! Ένας απλός ιμάντας, που περνάει από τα πόδια του τραυματία, αγκιστρώνεται στο πίσω μέρος της εξάρτησης του μεταφορέα και παράλληλα στο εμπρός τμήμα της εξάρτησης του τραυματία.

Στη συνέχεια, ο τραυματιοφορέας μπορεί να σηκωθεί, έχοντας τα χέρια του ελεύθερα, για να χρησιμοποιεί το όπλο του και απομακρύνεται από την επικίνδυνη περιοχή.

Άλλο να το διαβάζετε και άλλο να το βλέπετε! Γι'αυτό δείτε το βίντεο που ακολουθεί. Καλή ιδέα μου φαίνεται.

Ανιχνευτής







Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Δομή Δυνάμεων ΕΣ - Οι Ειδικές Δυνάμεις, Μέρος Β΄


Αναδημοσιεύω τμήμα ενός άρθρου, που αφορά στις Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις, από το πολύ ενδιαφέρον ιστολόγιο "Βελισάριος", χωρίς βέβαια να συμφωνώ απόλυτα με το περιεχόμενο του. Είναι προφανές ότι ο αρθρογράφος είναι ένας άριστος μελετητής της στρατιωτικής επιστήμης, όντας μάλλον στρατιωτικός, αλλά δεν πρέπει να έχει υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις και δεν τις ξέρει από "μέσα" και δεν έχει ενστερνισθεί το πνεύμα τους.

Έχει σημασία όμως, να κατανοήσει ένας αναγνώστης τον τρόπο σκέψης των στρατιωτικών εκτός Ειδικών Δυνάμεων, για να διακρίνει με ευχέρεια το πρόβλημα. Δηλαδή, την διαφορά αντίληψης που υπάρχει για την τακτική ή στρατηγική χρησιμοποίηση των Ειδικών Δυνάμεων. Και βέβαια αυτό είναι το αίτιο του συνεχούς ταλανισμού περί του πρακτέου, που δεν έχει επιδράσει θετικά στον επιθυμητό βαθμό μέχρι και σήμερα, στην καλή και συνεχή μετεξέλιξη των μονάδων Ειδικών Δυνάμεων.

Δεν θα παρασυρθώ σε επιχειρηματολογία για να αντικρούσω τα σημεία διαφωνίας, διότι αυτό θα σήμαινε για μένα, να αναφερθώ σε στοιχεία που τουλάχιστον επί του παρόντος, δεν πρέπει να δημοσιεύονται στον αέρα, γιατί μάλλον ζημιά προκαλούν παρά όφελος. Ήδη πολλά έχουν λεχθεί που δεν θα έπρεπε, κατά την ταπεινή μου γνώμη. 

Το μόνο που μπορώ να πω είναι: Αφήστε αυτούς που ξέρουν, να σας πουν τι πρέπει να γίνει. Αφήστε το προσωπικό και την ιεραρχία των Ειδικών Δυνάμεων να κάνει σωστά την δουλειά της. Παραδεχθείτε ότι κάποια πράγματα δεν μπορούν να είναι γνωστά σε όλους, γι' αυτό υπάρχουν οι ειδικοί. 

Σε ό,τι αφορά τους Πεζοναύτες, θα πρέπει κάποιος να μελετήσει το δόγμα αμφιβίων επιχειρήσεων για να καταλάβει πως λειτουργεί το σύστημα διοίκησης και ελέγχου, και ποιοί είναι οι τύποι αμφιβίων επιχειρήσεων.

Μη δίνετε "έτοιμη τροφή" σε αυτούς που την αναζητούν. Είμαι βέβαιος ότι από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, κάποιος θα τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση, με αυτά που διαβάζει. Προσοχή!


Ανιχνευτής


Ακολουθεί η αναδημοσίευση:

Αν γίνει δεκτός ο διαχωρισμός του ελληνικού χώρου σε τρία θέατρα επιχειρήσεων, τότε οι επιχειρησιακές ανάγκες μπορούν να διατυπωθούν με βάση αυτό το διαχωρισμό:

Θέατρο επιχειρήσεων Αιγαίου

Με το υφιστάμενο καθεστώς, στο θέατρο επιχειρήσεων του Αιγαίου Πελάγους δραστηριοποιούνται δύο σχηματισμοί επίλεκτου ελαφρού πεζικού: Η 32α Ταξιαρχία Πεζοναυτών και η 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (πρακτικά, δυνάμεως συντάγματος), σε δύο διακριτούς ρόλους:

Η 32α Ταξιαρχία στο ρόλο της αμφίβιας συμβατικής δύναμης στη διάθεση του Αρχιστρατήγου για την επέμβαση σε περίπτωση συμβατικών επιχειρήσεων. Σε παλαιότερο σημείωμα έχουμε εκθέσει την εκτίμηση ότι για ευρύτερους επιχειρησιακούς λόγους, που δεν έχουν σχέση με τις δυνατότητες του ίδιου του σχηματισμού, η δυνατότητα για ανακατάληψη μείζονος ελληνικού νησιού που έχει καταληφθεί από τους τούρκους είναι ένα μάλλον θεωρητικό ενδεχόμενο, εξαιρετικά δύσκολο στην πράξη. Αυτό αφήνει στην 32α Ταξιαρχία τρεις ρόλους:

α. Την ανακατάληψη μικρότερου νησιού το οποίο έχει καταληφθεί αιφνιδιαστικά από τους τούρκους, με σημαντικές δυνάμεις επί του νησιού, δηλαδή μια συμβατική επιχείρηση μέτριας εντάσεως, και με ρευστή τη γενικότερη αεροναυτική κατάσταση.

β. Την ενίσχυση ενός μεγάλου ελληνικού νησιού που έχει υποστεί επίθεση, αλλά η οποία δεν έχει ευοδωθεί πλήρως, κι η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να ελέγχει μέρος του νησιού – πάλι σε σχετικά ρευστό περιβάλλον επιχειρήσεων, και

γ. Την αποτρεπτική ενίσχυση νησιού ή νησιών του Αιγαίου, στο οποίο έχει εγκαίρως εντοπιστεί απειλή πριν αυτή εκδηλωθεί, οπότε η εκεί μετάβαση και παρουσία της ανατρέπει το σχεδιασμό του αντιπάλου.

Η 13η ΔΕΕ προσανατολισμένη στις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τον αρχιπελαγικό χαρακτήρα του Αιγαίου, δηλαδή την ύπαρξη πάρα πολλών μικρών και πολύ μικρών νησιών, νησίδων και βραχονησίδων. Από επιχειρησιακής απόψεως, ο βασικός της προσανατολισμός αφορά τη δυνατότητά της να είναι παρούσα (με τη διασπορά της) στο μικρονησιακό περιβάλλον του Αιγαίου, αποτρέποντας τον αντίπαλο, και παρέχοντας δυνατότητα αντίδρασης σε περιβάλλον που οι βαρύτερες δυνάμεις των πεζοναυτών θα αδυνατούσαν.

Επιπλέον, από τους δύο αυτούς σχηματισμούς, η 32α συνδέεται (ή οφείλει να συνδέεται) στενά με τη Διοίκηση Αμφιβίων Δυνάμεων του Στόλου, ενώ η 13η ΔΕΕ χρησιμοποιεί κυρίως τα ελαφρά πλωτά της για δράση στο μικρονησιακό περιβάλλον που ενεργεί.

Η ύπαρξη δύο διαφορετικών και διαφορετικού προσανατολισμού δυνάμεων στο Αιγαίο είναι ορθή ως σύλληψη και πρέπει να διατηρηθεί, με κάποιες βασικές παρατηρήσεις. Το παρόν μέρος θα ασχοληθεί με αυτές που αφορούν τους Πεζοναύτες.




Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Η εκπαίδευση των Ιρανών αντικαθεστωτικών.

Έτσι γίνεται πάντοτε στον ανορθόδοξο πόλεμο.. Όταν θέλεις να προετοιμάσεις το έδαφος και να εξοντώσεις τον αντίπαλο από μέσα, πρέπει να οργανώσεις κίνημα αντίστασης.

Πρόσφατα διέρρευσε στον τύπο ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, εκπαιδεύουν Ιρανούς εξόριστους αντικαθεστωτικούς, σε απόμακρες και μυστικές βάσεις που εδρεύουν σε κουρδικές περιοχές του Ιράκ.

Στην πραγματικότητα πρόκειται μάλλον για Κούρδους, που προέρχονται από περιοχές του Ιράν με κουρδικό πληθυσμό.  Σημασία έχει ότι, όπως αναφέρουν κυρίως γαλλικές πηγές, στρατολογούνται και εκπαιδεύονται άτομα για δράση μέσα στο Ιράν, με πρόκληση δολιοφθορών σε  πυρηνικές κυρίως, εγκαταστάσεις, δολοφονίες αξιωματούχων, οργάνωση ανταρτοπόλεμου, κατασκοπία και δημιουργία κλίματος ανασφάλειας.

Βέβαια όλα αυτά διαψεύδονται κατηγορηματικά τόσο από τους Ισραηλινούς, όσο και από τους Κούρδους του Ιράκ. Ποιός λέει αλήθεια, θα το μάθουμε αργά ή γρήγορα! 

Εδώ πρέπει κανείς να σκεφθεί προσεκτικά. Ένα κίνημα αντίστασης δεν ευδοκιμεί, αν δεν έχουν κερδηθεί οι καρδιές και τα μυαλά του ντόπιου πληθυσμού. Για τους Κούρδους του Ιράν είμαι βέβαιος ότι ήδη το επιθυμούν, μετά μάλιστα από τις περυσινές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των Ιρανών που μάλλον συνεχίζονται. Ο υπόλοιπος πληθυσμός δεν είναι σίγουρο ότι θα ξεσηκωθεί τόσο εύκολα εναντίον του υπάρχοντος καθεστώτος. Οι ειδικοί, που θα βρίσκονται "μέσα", εκτιμώ ότι θα το ξέρουν.

Οι Κούρδοι σε 3 χώρες θα ξεσηκωθούν! Περιμένουν φαντάζομαι με ανυπομονησία το ξέσπασμα του πολέμου, ή κάποιου πολέμου. Όλα αλλάζουν και το πολυπόθητο κράτος τους γεννιέται!

Πολλά ακούγονται από παντού. Πλησιάζει καταιγίδα; 'Το προνοείν κάλλιον του θεραπεύειν".   




Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Η ανατίναξη του τραίνου στο Αιτωλικό.









Ανιχνεύοντας βρήκα την περιγραφή μιας ενέδρας του ΕΛΑΣ στην κατοχή, που έγινε κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό του Αιτωλικού με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση ενός συρμού και την εξουδετέρωση όλης της γερμανικής φρουράς.

Επειδή η αφήγηση είναι πολύ παραστατική, από μαχητή που συμμετείχε στην επιχείρηση, σας παραπέμπω στην ιστολόγιο: IeraPolis


Ανιχνευτής


Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Ψυχολογικές Επιχειρήσεις

Ακόμη ένα ενδιαφέρον, παλιό, επίκαιρο και εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ, σχετικά με τις ψυχολογικές επιχειρήσεις.

Αν και είναι παλιό μπορείτε να διαπιστώσετε μόνοι σας ότι το περιεχόμενό του έχει απόλυτη συνάφεια με τα τεκταινόμενα παντού όπου υπάρχει εστία συγκρούσεων στη γη.

Ανιχνευτής








Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

The 10th Mountain

Μαθήματα ηγεσίας και χειρισμού προσωπικού ξεπηδούν μέσα απ' αυτή την ταινία! Μία αποστολή περιπόλου μάχης,κατά τη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου είναι αρκετή για να αποκαλύψει τις ικανότητες κάθε άνδρα στο πεδίο της μάχης.

 Εκεί, που δεν μπορεί να κρυφτεί τίποτα! 

 Ανιχνευτής





Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

The Battle for Marjah

Η επιχείρηση Moshtarak τo 2010 στην επαρχία Χελμάντ του νότιου Αφγανιστάν, υπήρξε από τις σκληρότερες και πιο αιματηρές των τελευταίων 5 χρόνων. Ο αντικειμενικός σκοπός ήταν η εκκαθάριση της πόλης Μάρζα, από τους Ταλιμπάν. Η επιχείρηση αναλύθηκε με λεπτομέρειες στο άρθρο με τίτλο: "Ο Εγκλωβισμός".

Παρακάτω δείτε και ένα  καλό βίντεο για την μάχη αυτή.

Ανιχνευτής






Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Δομή Δυνάμεων ΕΣ – Οι Ειδικές Δυνάμεις, Μέρος Α’


Όπως και σε άλλα στρατιωτικά προβλήματα, η δομή των “Ειδικών Δυνάμεων” του ΕΣ δεν είναι ένα μεμονωμένο πρόβλημα, αλλά διαπλέκεται με άλλα προβλήματα της οργάνωσης και της λειτουργίας του οργανισμού του, και δε μπορεί να λυθεί ανεξάρτητα από αυτά. Για το λόγο αυτό, το σημείωμα που ακολουθεί δεν αφορά απλώς την πρόταση για τη δομή των “Ειδικών Δυνάμεων” αλλά και ορισμένα άλλα βασικά προβλήματα που σχετίζονται με αυτές.



Ανάγνωση του υπολοίπου άρθρου

Πηγή


Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Οι Τσετσένοι αντάρτες

Δείτε παρακάτω ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ σχετικά με τους Τσετσένους αντάρτες. Παρουσιάζει την δική τους άποψη και το λόγο που μάχονται τους Ρώσους.

Αμέσως μετά δείτε και 2 άλλα μικρά βίντεο με το " Τσετσενικό Σύνδρομο ", που πάθαιναν κάποιοι  Ρώσοι   στρατιώτες στο θέατρο επιχειρήσεων της περιοχής. Δηλαδή μετατραυματικό σύνδρομο του πολέμου.

Ανιχνευτής









Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Ο ανταρτοπόλεμος των Ναζί

Δεν ήταν μόνο οι Γάλλοι Μακί, και οι άλλοι αντάρτες των χωρών που είχαν κατακτηθεί από τους Γερμανούς τον 2ο παγκόσμιο Πόλεμο αυτοί, που χρησιμοποίησαν τον ανταρτοπόλεμο σαν μια άλλη μορφή αγώνα.

Προς το τέλος του πολέμου, οι Ναζί προσπάθησαν να οργανώσουν και αυτοί αντάρτικο, προσβλέποντας στην αποφυγή της ολοκληρωτικής ήττας. 

Δείτε ένα πολύ κατατοπιστικό βίντεο για το θέμα

Ανιχνευτής