Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011

Η μεγάλη διαφυγή

Η ιστορία ενός μέλους της περιπόλου "Bravo Two Zero" που μπόρεσε να ξεφύγει την σύλληψη, μετά την αποκάλυψη και τον εντοπισμό της περιπόλου του από τους Ιρακινούς, στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου. Είναι η ιστορία του πρώην SAS, Chris Ryan, όπως την διηγείται ο ίδιος σε βιβλίο που έγραψε.

Υπάρχουν πολλές αμφισβητήσεις και αντιδράσεις από τον κύκλο των συναδέλφων του, για την ακρίβεια αυτών που αναφέρει. Θίγει ίσως κακές ενέργειες μελών της περιπόλου. Βγήκε και  τηλεοπτική σειρά στη Βρετανία με βάση το βιβλίο του. Ο άνθρωπος έβγαλε χρήματα από την υπόθεση.

Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσετε τα βίντεο που ακολουθούν και αναπαριστάνουν την όλη αποτυχημένη επιχείρηση της αμφιλεγόμενης βρετανικής περιπόλου των SAS αλλά κυρίως την διαφυγή του Ryan.  

Αυτό που παραδέχομαι, είναι ότι αυτός ο κομάντος, που ήταν μαραθωνοδρόμος και είχα την τύχη να τον συναντήσω στο παρελθόν, ακολούθησε πιστά της αρχές επιβίωσης και διαφυγής που είχε μάθει στην εκπαίδευση και μπόρεσε να σωθεί, διανύοντας 160 χιλιόμετρα μέχρι τα σύνορα με τη Συρία. Βέβαια έφτασε πολύ καταπονημένος, και με σχεδόν κατεστραμμένο συκώτι.

Φαντασθείτε ότι μέχρι πρότινος σε σχολεία επιβίωσης- διαφυγής οι εκπαιδευόμενοι έπρεπε να διανύουν περί τα 80 χιλιόμετρα σε διάστημα 5 ημερών κινούμενοι μόνο νύκτα, στα πλαίσια της διαφυγής, με σχετική υποστήριξη για λόγους ασφάλειας και αυτό θεωρείται ακραία εκπαιδευτική κατάσταση.

Πώς το έκανε αυτό, δείτε το στα βίντεο.Ανιχνευτής


1 σχόλιο :

  1. Αν διαβάσετε το βιβλίο του Mac Nab θα διαπιστώσετε ορισμένες ανακρίβειες,όσον αφορά την ταινία.Εγώ διαφωνώ με τον ορισμό αποτυχημένη περίπολος,μάλλον άτυχη θα ταίριαζε καλύτερα.δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να σκοτώσεις ένα παιδί,έστω και εαν στην συνέχεια κρίνεται ι η ζωή σου.όταν υπηρετούσα στη ρεντίνα την περίοδο 99-2000 ένας επιλοχίας μας είχε πεί ότι οι εφεδρικες μονάδες της sas είναι κατα πολύ ανώτερες από την πιο επίλεκτη ελληνική μονάδα.Μακάρι να συνεκπαιδευοντουσαν οι δικές μας επαλγγεματικες μονάδες με την sas,παρά με τα αμερικανάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.