Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Η εικονική εκπαίδευση αλεξιπτωτιστού


Στη φωτογραφία βλέπετε πως εκπαιδεύεται ένας Αμερικανός Πεζοναύτης πιλότος με ειδική συσκευή εξομειωτού, στον χειρισμό του αλεξιπτώτου του από μεγάλο ύψος. Η εκπαίδευση γίνεται στο  Μίραμαρ της Καλιφόρνιας όπου βρίσκεται το Κέντρο εκπαιδεύσεως  Επιβίωσης της Αεροπορίας του Σώματος των Αμερικανών Πεζοναυτών.

Μία πολύ καλή και οικονομική εκπαίδευση από απόψεως χρόνου και χρήματος όχι μόνο για τους πιλότους αλλά πιστεύω και για το προσωπικό των ειδικών δυνάμεων.

Ανιχνευτής

Πηγή: Strategy Page



Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Προσωρινή παύση Λειτουργίας

Bookmark and Share

Αγαπητοί αναγνώστες, μετά από την πιλοτική λειτουργία 3 μηνών περίπου, η ιστοσελίδα αναστέλλει  προσωρινά από σήμερα,  την λειτουργία της.  Θα λειτουργήσει σύντομα, αναβαθμισμένη. Ευχαριστώ για την μέχρι τώρα παρακολούθησή της και παραμείνετε σε...θέαση.

Ανιχνευτής


Η φωτογραφία της εβδομάδας: Η μεταφορά του Σκάφους Ειδικών Επιχειρήσεων

Bookmark and Share


  Μεταφορά σκάφους Ειδικών Επιχειρήσεων τύπου NSW RHIB, από ελικόπτερο CH-47 CHINOOK

Πηγή: American Special ops

Χειριστές Σκαφών Ειδικών Επιχειρήσεων.

Bookmark and Share

 Οι Χειριστές Σκαφών Ειδικών Επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, (Special Warfare Combatant-craft Crewmen, SWCC), που  για συντομία τους φωνάζουν "Σουίκ" από την προφορά των αρχικών γραμμάτων της σύντμησης του ονόματός της ειδικότητάς τους,  αποτελούν ένα κομμάτι των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Αρχικά αποτελούσαν μονάδα του ΠΝ προς υποστήριξη αποκλειστικά των βατραχανθρώπων SEALs. Σήμερα, στα πλαίσια της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων υποστηρίζουν και συνεργάζονται με όλες τις μονάδες ειδικών επιχειρήσεων κατά περίπτωση. Tο κύριο έργο τους είναι να διεισδύουν από θαλάσσης, μεταφέροντας τμήματα ειδικών επιχειρήσεων και να παραλαμβάνουν αντίστοιχα τέτοια τμήματα κατά την αποχώρησή τους, για επάνοδο στις φίλιες γραμμές.

Εκπαιδεύονται κυρίως σε τακτικές αφανούς και μυστικής προσέγγισης ακτών και κινήσεως κατά μήκος ποταμών, σε τεχνικές απομάκρυνσης υπό την εχθρική πίεση, στη χρήση των ομαδικών όπλων που διαθέτουν τα σκάφη τους και στη συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία για μεταφορά και ρίψη λέμβων και με την Αεροπορία Στρατού Ειδικών Επιχειρήσεων, επίσης για την μεταφορά σκαφών και λέμβων.





H ιστορία των "Σουίκ" ξεκινάει από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και ιδιαίτερα στον Ειρηνικό, στον πόλεμο εναντίον των Ιαπώνων, μεταφέροντας καταδρομικά τμήματα. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν πολύ στον πόλεμο του Βιετνάμ και απέκτησαν μεγάλη ικανότητα στη δράση κατά μήκος των ποταμίων γραμμών επικοινωνιών. Από τότε μέχρι σήμερα οι "Σουίκ" έχουν χρησιμοποιηθεί σε όλα σχεδόν τα θέατρα επιχειρήσεων με θαλάσσιο χώρο,όπως στον Περσικό κόλπο, αλλά και σε επιχειρήσεις εναντίον ανταρτών  στην Κολομβία. Εκεί το1996, σε μια μάχη, 6 χειριστές λέμβων, μπόρεσαν και κράτησαν για πολλές ώρες δύναμη 150 ανταρτών μέχρι συνενώσεως με φίλια τμήματα. Για τον ηρωισμό που επέδειξαν, παρασημοφορήθηκαν. Τα πληρώματα των σκαφών ειδικών επιχειρήσεων, δρουν πάντοτε στα πλαίσια των ειδικών επιχειρήσεων διεθνώς. Έχουν όμως χρησιμοποιηθεί από τη χώρα τους και σε μείζονες φυσικές καταστροφές. Το έμβλημά τους που το φέρουν στο στήθος, φαίνεται στην πρώτη εικόνα.

Εκπαίδευση

Η απόκτηση της ειδικότητας χειριστού σκαφών ειδικών επιχειρήσεων, προϋποθέτει την επιτυχή επιλογή και στη συνέχεια αποφοίτηση συγκεκριμένων σχολείων. Η επιλογή γίνεται μόνο σε άρρεν προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού από ηλικία 17 έως 30 ετών με αρίστη όραση. Γυναίκες δεν επιτρέπεται επί του παρόντος να λαμβάνουν αυτή την ειδικότητα. Η επιλογή διαρκεί 2 εβδομάδες συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης φυσικής κατάστασης και της ενημέρωσης για την αποστολή και τα καθήκοντα. Η φυσική εξέταση εισόδου στο βασικό σχολείο περιλαμβάνει:
  • 500 γιάρδες(457 μέτρα) ελεύθερη κολύμβηση κάτω από 13 λεπτά
  • 42 κάμψεις τουλάχιστον σε 2 λεπτά
  • 50 αναδιπλώσεις τουλάχιστον σε 2 λεπτά
  • 6 έλξεις στο μονόζυγο
  • 1,5 μίλια (2,4 χλμ) τρέξιμο με αθλητικά.
Στη συνέχεια οι αρχικά επιλεγέντες διέρχονται:
  •   5 εβδομάδες βασική εκπαίδευση πληρώματος σκαφών ειδικών επιχειρήσεων
  • 14 εβδομάδες προκεχωρημένη εκπαίδευση πληρώματος
Η βασική εκπαίδευση(Basic Crewman Training, BCT) περιέχει βελτίωση φυσικής κατάστασης και αύξηση αντοχής, διέλευση στίβου εμποδίων, κολύμβηση μάχης, φυσική αγωγή μάχης με ξύλινους κορμούς και άλλα όργανα, χρήση ελαστικών λέμβων , λεμβοδρομίες, τακτική και τεχνική ελαστικών λέμβων, πλοήγηση , ελεύθερες καταδύσεις και εκτέλεση απλών εργασιών στο βυθό. Όσοι ολοκληρώσουν επιτυχώς, μεταβαίνουν στο προκεχωρημένο σχολείο.




Το Προκεχωρημένο Σχολείο(Crewman Qualification Training, CQT) περιλαμβάνει την εκμάθηση  σκαφών,φορητού και ομαδικού οπλισμού, καθήκοντα πληρώματος, πρώτες βοήθειες, ατομική τακτική και τακτική μάχης μικρών κλιμακίων. Η φυσική κατάσταση που απαιτείται έχει πιο ψηλές προδιαγραφές και η αξιολόγηση είναι πολύ αυστηρή. Η εκπαίδευση επικεντρώνεται επίσης στις επικοινωνίες,  πλοήγηση, τεχνικές περιπολιών σκαφών, βολές, και στην τεχνική κατάρτιση επί των μηχανών των χρησιμοποιουμένων σκαφών. Επίσης οι εκπαιδευόμενοι διδάσκονται την τακτική των ειδικών επιχειρήσεων, την εκτίμηση κατάστασης και την σχεδίαση αποστολών, ώστε να είναι ικανοί να συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις εκδόσεως διαταγών. Έμφαση δίδεται και στην συνεργασία με τις μονάδες ειδικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και θαλάσσης, για την εκτέλεση καταδρομών, αναγνώρισης και ελέγχου πλοίων με όλους τους τύπους σκαφών και φερόμενου οπλισμού. Οι επιτυχόντες τοποθετούνται σε μία από τις Ομάδες Σκαφών Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Boat Teams, SBT), που είναι ισοδύναμες  Λόχου.

Περαιτέρω εκπαίδευση γίνεται σε συγκεκριμένα αντικείμενα, όπως χειρισμός σταθμών ασυρμάτων, επιβίωση σε θάλασσα, ζούγκλα και έρημο, διαφυγή απόδραση, αντίσταση σε ανάκριση, νοσοκόμου ειδικών δυνάμεων, αλεξιπτωτιστού, συσκευαστού και ρίπτου σκαφών από αέρα, συσκευαστού εξάρτησης σκαφών σε ελικόπτερα κλπ.

Υπάρχουν τρεις Ομάδες Σκαφών Ειδικών Επιχειρήσεων:
  • SBT 12 με έδρα το Κορονάντο καλιφόρνια
  • SBT 20 με έδρα το Λιτλ Κρικ στη Βιρτζίνια
  • SBT 22 με έδρα  στο Μισισίπι (John C. Stennis Space Center) Ειδικοί για ποτάμιες επιχειρήσεις.
Κάθε Ομάδα, αποτελείται  από ένα αριθμό υποομάδων( 3 έως 5 διμοιριών). Κάθε υποομάδα χωρίζεται σε δύο αποσπάσματα, αποτελούμενα από δύο σκάφη το καθένα.

Τα σκάφη που χρησιμοποιούνται είναι:







Εκτός από τα παραπάνω σκάφη, χρησιμοποιούν και μικρότερες ελαστικές λέμβους 7-10 ανδρών, διαφόρων τύπων.

Κάπως έτσι διακλαδικά χρειάζεται ν΄αντιμετωπίζεται η ανάγκη αμφίβιας μεταφοράς ειδικών δυνάμεων όλων των κλάδων. Μου θυμίζει λίγο τον Ιερό Λόχο, που χρησιμοποιούσε για την μεταφορά του, στολίσκο ημιολιών του τότε βασιλικού Ναυτικού.

Ανιχνευτής


Πηγή: Wikipedia
          American Special Ops 
          Shadowspear






Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Αλλες τρεις απαγωγές Γάλλων στη Νιγηρία

Bookmark and Share


Για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, η Γαλλία πλήττεται από απαγωγές υπηκόων της στη Δυτική Αφρική.

Μετά την απαγωγή πέντε Γάλλων και δύο Αφρικανών στον Νίγηρα στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις Γάλλοι ναυτικοί απήχθησαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη από πλοίο ανεφοδιασμού πετρελαιοπηγής στα ανοιχτά της Νιγηρίας. Το πλοίο «Alexandre» της γαλλικής εταιρείας Bourbon δέχθηκε επίθεση από ταχύπλοα κοντά σε πετρελαιοπηγή της εταιρείας Addax. Κατά τη διάρκεια της επιδρομής απήχθησαν οι τρεις Γάλλοι, ενώ τα υπόλοιπα 13 μέλη του πληρώματος είναι σώα και αβλαβή. Η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν κι άλλα τέτοια περιστατικά στην περιοχή, όπου το φαινόμενο των απαγωγών είναι συνηθισμένο. Εκατοντάδες άνθρωποι, η πλειονότητα των οποίων εργάζονται στον πετρελαϊκό τομέα, έχουν απαχθεί τα τελευταία χρόνια από ένοπλες ομάδες στο Δέλτα του Νίγηρα και στις περισσότερες περιπτώσεις αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την καταβολή λύτρων. 

Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Ερβέ Μορέν, χαρακτήρισε την επίθεση «κλασική περίπτωση πειρατείας» καθώς δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία που να τη συνδέουν με την απαγωγή στον Νίγηρα όπου οι εφτά όμηροι -εργαζόμενοι του πυρηνικού ομίλου Areva- δέχτηκαν επίθεση μέσα στα σπίτια τους. Την ευθύνη για την επίθεση εκείνη έχει αναλάβει η Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μπαγκρέμπ (AQMI), η οποία προανήγγειλε την προσεχή διατύπωση αιτημάτων προς τη γαλλική κυβέρνηση. 

Ανεξαρτήτως δραστών, το Παρίσι βρίσκεται αυτή τη στιγμή αντιμέτωπο με το πρόβλημα 11 απαχθέντων υπηκόων του, καθώς πέραν των οκτώ ομήρων των τελευταίων ημερών, υπάρχουν δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι που κρατούνται όμηροι στο Αφγανιστάν κι ένας πράκτορας των υπηρεσιών πληροφοριών στη Σομαλία. Εν αναμονή της γνωστοποίησης των όποιων αιτημάτων, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί διαβεβαίωσε ότι όλες οι κρατικές υπηρεσίες έχουν κινητοποιηθεί για την κατά το δυνατόν ταχύτερη απελευθέρωση των ομήρων της AQMI, οι οποίοι φέρονται να έχουν μεταφερθεί στο γειτονικό Μάλι. Αν και στην πρωτεύουσα του Νίγηρα έχουν αποσταλεί από μέρες 80 μέλη των γαλλικών ειδικών δυνάμεων με αναγνωριστικά αεροσκάφη, το Παρίσι αποκλείει προς το παρόν το ενδεχόμενο της χερσαίας επέμβασης. 



Ειδικές Επιχειρήσεις: Ο μυστικός στρατός της CIA



Αμερικανός αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε την πληροφορία που δημοσιεύεται στο βιβλίο του Αμερικανού δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ ότι η CIA έχει συστήσει έναν μυστικό στρατό για την εξολόθρευση στελεχών και απλών μαχητών των Ταλιμπάν. Η παραστρατιωτική οργάνωση δύναμης τριών χιλιάδων ανδρών αποτελείται κυρίως από Αφγανούς που έχουν εκπαιδευθεί από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το Associated Press η μυστική παραστρατιωτική οργάνωση δεν περιορίζει τις επιχειρήσεις της στο Αφγανιστάν αλλά συμμετέχει και σε επιχειρήσεις στο γειτονικό Πακιστάν.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, που δεν κατανομάζεται, η παραστρατιωτική οργάνωση που ονoμάζεται Αντιτρομοκρατική Ομάδα Δίωξης δημιουργήθηκε το 2002. Αρκετοί από αυτούς που την απαρτίζουν έχουν εκπαιδευθεί στις ΗΠΑ.

Η αποκάλυψη του Γούντγουορντ γίνεται στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Οι πόλεμοι του Ομπάμα», το οποίο παρουσιάζει μια απόλυτα διχασμένη κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Αν και πολλές από τις εσωτερικές συγκρούσεις είναι γνωστές στο ευρύ κοινό στις 464 σελίδες του βιβλίου του βετεράνου δημοσιογράφου αποκαλύπτονται άγνωστες ως τώρα πτυχές και γίνεται σαφές ότι οι διαφωνίες είναι σε πολύ υψηλότερη ένταση, σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Times, στην διάθεσή της οποίας περιήλθε ένα αντίτυπο πριν την επίσημη κυκλοφορία του βιβλίου, την 27η Σεπτεμβρίου.

Στο βιβλίο σκιαγραφείται μια κυβέρνηση απόλυτα διχασμένη, με κορυφαίους συμβούλους του Ομπάμα να θεωρούν ότι η στρατηγική για το Αφγανιστάν δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα και να συγκρούονται με σκληρότητα τους τελευταίους 20 μήνες.

Ο Μπομπ Γούντγουορντ, στέλεχος στην Washington Post, απέκτησε τεράστια φήμη αποκαλύπτοντας το σκάνδαλο Γουοτεργκέιτ που οδήγησε σε παραίτηση τον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον το 1974.



Πηγή: The Insider


Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Αποκαλύψεις από Τούρκο Στρατηγό ε.α για προβοκάτσιες στη Κύπρο

Bookmark and Share


Αίσθηση προκάλεσαν στην κυπριακή κοινή γνώμη οι αποκαλύψεις του Τούρκου Στρατηγού ε.α Sabri Yirmibeşoğlu, πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Ειδικού Πολέμου (Özel Harp Dairesi/ΟΗD), ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις προέβησαν συστηματικά σε προβοκατόρικες ενέργειες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο εμπρησμός τεμένων.

Μιλώντας στο τουρκικό δίκτυο Haberturk για τη δράση της υπηρεσίας του, ο Yirmibeşoğlu παραδέχτηκε: «Στις Ειδικές Επιχειρήσεις υπάρχει ένας κανόνας: Για να ενισχύσεις το αντιστασιακό φρόνημα του λαού κάνεις δολιοφθορές σε συμβολικούς στόχους δίνοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για έργο του εχθρού. Για παράδειγμα βάζεις φωτιά σε ένα τζαμί. Εμείς κάψαμε τζαμιά στην Κύπρο».

Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι η αποκάλυψη του Τούρκου Στρατηγού έγινε στην προσπάθεια του ιδίου να διαψεύσει προηγούμενη δημόσια ομολογία του, το 2006, ότι το πογκρόμ των Σεπτεμβριανών το 1955 εις βάρος των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης ήταν έργο της ΟΗD.

«Το 1971 ανέλαβα επιτελάρχης της Διεύθυνσης Ειδικού Πολέμου. Τα Σεπτεμβριανά έγιναν το 1955. Άλλωστε την εποχή εκείνη δεν υπήρχε αυτή η Διεύθυνση. Υπήρχε το Συμβούλιο Αξιολόγησης Στρατιωτικής Κινητοποίησης» δήλωσε.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου, η οποία έφερε στη δημοσιότητα τις αποκαλύψεις του Τούρκου Στρατηγού ε.α., το εν λόγω Συμβούλιο ιδρύθηκε το 1953 στην Άγκυρα από τρεις αξιωματικούς του Τουρκικού Στρατού και τροφοδότησε την τουρκοκυπριακή οργάνωση Volkan και στην συνέχεια την TMT (Turk Mukavement Teskilati: Τουρκική Οργάνωση Αντίστασης) με όπλα. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος τoυ Συμβουλίου ήταν η ένοπλη αντιμετώπιση της ΕΟΚΑ.

Ο Στρατηγός Yirmibeşoğlu προέβη στην αποκάλυψη αυτή λίγα εικοσιτετράωρα μετά τους ισχυρισμούς του υιού του πρώην Προέδρου της Τουρκίας Τurgut Özal, ότι η OHD είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία του πατέρα του. O Ahmet Özal ζητά την επανεξέταση των συνθηκών του θανάτου του πατέρα του, ισχυριζόμενος ότι ο Yirmibeşoğlu -τότε Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας- είχε ενεργό ανάμειξη στο σχέδιο δολοφονίας του Τούρκου προέδρου ενώ αποκαλύπτει ότι είχε προηγηθεί αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του το 1988 και ότι οι σχετικές καταθέσεις υπάρχουν ακόμη στα αρχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας και της ΜΙΤ, τα οποία έχουν αποσιωπηθεί σκόπιμα από το βαθύ κράτος της Τουρκίας και την υπόγεια δράση της Ergenekon.

Πηγή: Strategy Report


H κυπριακή τραγωδία από τουρκικό φακό. Οι ενέργειες των τουρκικών ειδικών δυνάμεων

Bookmark and Share

Τριάντα έξι χρόνια μετά το δίδυμο έγκλημα πραξικοπήματος και εισβολής, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στα τούρκικα ΜΜΕ, που φωτίζουν άγνωστες πτυχές του δίδυμου εγκλήματος κατά της Κύπρου.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Soner Yalcin εξέδωσε το βιβλίο του (www.scribd@com.doc/13605001/Baypipo) σχετικά με τις δραστηριότητες, τις ίντριγκες και δολοπλοκίες της ΜΙΤ τα τελευταία πενήντα χρόνια, που έχει τίτλο Bay Pipo και είναι το κωδικό όνομα του πράκτορα της MIT, HIRAM ABAS, ο οποίος μέχρι το 1974 ήταν στο τμήμα κυπριακών υποθέσεων της ΜΙΤ. Εκτός αυτού έχει λάβει μέρος σε επιχειρήσεις της ΜΙΤ στο Λίβανο και στο Ιράκ, είχε σημαντικό ρόλο στο στρατιωτικό πραξικόπημα της 12 Σεπτ. 1980 και το 1990 εδολοφονήθη από μέλη της αριστερής οργάνωσης DEV-SOL. Το όνομά του ήταν αναμειγμένο και στην υπόθεση του Susurluk. Ήταν φανατικός αντικομμουνιστής και συνεργαζόταν με Αμερικάνους πράκτορες της CIA για το ξήλωμα της αριστερής οργάνωσης DEV-SOL, διάστημα κατά το οποίο είχαν δολοφονηθεί 2000 αριστεροί.

Ο Hiram Abas ήταν στενός φίλος του ανθυπολοχαγού Sabri Yirmibeboglu, ο οποίος υπηρετούσε στο Τμήμα Ειδικού Πολέμου που διοργάνωσε την προβόκατσια της τοποθέτησης βόμβας στη οικία του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη. Η βόμβα ετοποθετήθη κατόπιν εντολής του Τμήματος Ειδικού Πολέμου από τον Hasan Ucar, που υπηρετούσε στο τούρκικο προξενείο, και το φοιτητή της νομικής σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Oktay Engin, από τη Δυτική Θράκη, στις 5 Σεπτεμβρίου 1955. Ο νεαρός αξ/κός Sabri Yirmibeboglu αφυπηρέτησε με το βαθμό του υποστράτηγου και διετέλεσε και γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Ο όχλος που προέβη στις βιαιοπραγίες εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως εφώναζε για πρώτη φορά τα συνθήματα «Η Κύπρος είναι τούρκικη και τούρκικη θα παραμείνει» και «Έλληνες σκυλιά», τα οποία τους εδόθησαν από το Τμήμα Ειδικού Πολέμου.

Το Τμήμα αυτό του Ειδικού Πολέμου απέστειλε στην Κύπρο τρεις αξ/κούς, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν στις ΗΠΑ στον ανταρτοπόλεμο, στις ειδικές επιχειρήσεις. Τους Mehmet Bozkurt, Remzi Kyzylsu και τον Muzafer Temizer με σκοπό να ιδρύσουν την ΤΜΤ σε αντιστάθμισμα της ΕΟΚΑ. Όπως αναφέρει ένας απόστρατος σ/χης, ο Bahadiz Ozel, του Τμήματος Ειδικού Πολέμου, υπηρέτησε στην Κύπρο με τη ιδιότητα του δασκάλου και με πλαστή ταυτότητα ως εκπαιδευτής της ΤΜΤ σε θέματα ανταρτοπόλεμου και ψυχολογικού πολέμου, μαζί με τον περιβόητο σ/χη Raci Tetik, που ήταν φίλος του Hirem Abas (ο σ/χης Raci Tetik ήταν διοικητής λόχου αλεξιπτωτιστών το 1974 στην τουρκική εισβολή).

Όπως αναφέρει ο Bahadir Ozel, αξ/κοί του Τμήματος Ειδικού Πολέμου εκπαίδευαν Τουρκοκύπριους Mucahid από το 1952. Μετά το πραξικόπημα στη Ελλάδα και την ανάληψη της εξουσίας από στρατιωτική κυβέρνηση, άρχισε ν' ανακινείται και το θέμα της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Τότε η ΜΙΤ άρχισε να δραστηριοποιείται έντονα και να συλλέγει πληροφορίες για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, για την Πολεμική Αεροπορία και τον αριθμό των Ελλαδιτών αξ/κών που υπηρετούν στην Κύπρο και τις δυνατότητες ναρκοθετήσεως των ακτών, διότι το 1964, όταν η τούρκικη Βουλή ενέκρινε την απόβαση στη Κύπρο, διεφάνη ότι ο τούρκικος στρατός δεν είχε τις απαιτούμενες πληροφορίες και έτσι τώρα έπρεπε να δραστηριοποιηθεί η ΜΙΤ και γι' αυτόν το σκοπό ετοποθετήθη στην τούρκικη πρεσβεία στη Αθήνα ο πράκτορας της ΜΙΤ Hiram Abous ως υποπρόξενος.

Εγκατεστάθη με τη γυναίκα του και τα δυο του παιδιά στο παλαιό Φάληρο. Διαπίστωσε ότι στο παλαιό Φάληρο, όπως και στην Καλλιθέα, στη Νέα Σμύρνη, στη Νέα Φιλαδέλφεια μιλιέται ευρέως η τούρκικη γλώσσα και βρήκε πρόσφορο έδαφος για επαφές. Στόχος του ήταν να ιδρύσει συνδέσμους και πηγές πληροφοριών που αφορούσαν την Κύπρο, τις σχέσεις Χούντας και Μακαρίου και για τις αποστολές του πολεμικού ναυτικού.

Η πρώτη του επιτυχία ήταν να πάρει τον κατάλογο του προσωπικού που υπηρετούσε στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Μετά από αυτήν την επιτυχία ακολούθησε μια μεγαλύτερη, κατάφερε να συνάψει σχέσεις με μια υπάλληλο του Υπουργείου Εξωτερικών, που είχε καίρια θέση, την Κ. Τσαγκαράκη, της οποίας ο σύζυγος ήταν ταγματάρχης και υπηρετούσε στην ΕΥΠ. Στην αρχή έβγαιναν για μερικά ποτά και κουβέντα και μετά εξελίχθη σε πιο προχωρημένο στάδιο. Οι πληροφορίες άρχισαν να πέφτουν η μια πίσω από την άλλη, ως επίσης και πληροφορίες που αφορούσαν την ΕΥΠ. Οι πληροφορίες αποστέλλονταν στην Άγκυρα κρυπτογραφημένες.

Οι σχέσεις του με την Κ. Τσαγκαράκη έγιναν αντιληπτές από την ΕΥΠ και ετέθη υπό παρακολούθηση. Η παρακολούθηση της ΕΥΠ έφερε καρπούς διότι είδαν τον Hiram Abas να έχει επαφές με έναν Έλληνα πράκτορα, τον εικοσιεννιάχρονο ναυτικό Παντελή Αναστασιάδη, που τον είχε στρατολογήσει ο Hiram Abas για να κατασκοπεύει το Πολεμικό Ναυτικό.

Ο Παντελής Αναστασιάδης συνελήφθη και παραδέχθηκε ότι έκαμε κατασκοπία προς όφελος της Τουρκίας και έδωσε πληροφορίες για βάσεις πυραύλων και ραντάρ στο Αιγαίο, για στρατιωτικές βιομηχανίες και για τις αποστολές της 2ης, 6ης, 8ης, 10ης, 11ης, 12ης και 15ης μεραρχίας του Ελληνικού Στρατού.
Το θέμα αυτό έγινε πρωτοσέλιδο τότε στις ελληνικές εφημερίδες. Ο Παντελής Αναστασιάδης καταδικάστηκε σε 10χρονη φυλάκιση. Αμέσως μετά τη σύλληψη του Αναστασιάδη ο Hiram Abas εφυγαδεύθη στην Τουρκία, μέσα στο χώρο αποσκευών διπλωματικού οχήματος. Συνεχίζοντας, ο Soner Yalcin αναφέρει στο βιβλίο του ότι ο φάκελος της ΜΙΤ για την Κύπρο άρχισε να εμπλουτίζεται από πολλές και διάφορες πηγές.

Οι ειδικοί της ΜΙΤ και του Ειδικού Πολέμου του τμήματος Κύπρου και Ελλάδας είχαν τόσες πληροφορίες, που μπορούσαν να προβλέψουν και μελλοντικές εξελίξεις. Εγνώριζαν και την πιο ασήμαντη υπόθεση που συνέβαινε στην Κύπρο. Οι Τούρκοι εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρον τη διαμάχη Χένρι Κίσινγκερ με τον Μακάριο ως και το μίσος που έτρεφε ο Κίσινγκερ για τον Μακάριο, που τον θεωρούσε δορυφόρο της Σοβιετικής Ένωσης και ήθελε την άμεση απομάκρυνσή του.

Πηγή: Η Σημερινή

Ο πόλεμος των 500 μέτρων



 Στο Αφγανιστάν, παρατηρήθηκε ότι οι προσβολές των ανταρτών Ταλιμπάν, κυρίως σε ενέδρες, εκδηλώνονται κατά 50%, από την απόσταση των 500 μέτρων και μακρύτερα. Ο λόγος είναι απλός. Δεν θέλουν στενή εμπλοκή με αντιπάλους καλύτερα οπλισμένους και θωρακισμένους. Τους αρκεί η παρενόχληση, η φθορά με την χρησιμοποίηση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και βομβών.

Το πρόβλημα που προέκυψε για τους συμμάχους στρατιώτες, που εκτίθενται σε τέτοιου είδους προσβολές, ήταν ότι δεν είχαν υποστεί την απαραίτητη εκπαίδευση, για να μπορούν να προσβάλουν στόχους με επιτυχία σε αποστάσεις από 500 μέτρα και πάνω. Ξεκίνησε λοιπόν, μία αναθεώρηση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης και άρχισε, μεταξύ των άλλων, να δίδεται έμφαση στην σκοπευτική ικανότητα σε μεγάλες αποστάσεις.


Εδώ γίνεται όμως το μεγάλο λάθος! Θεωρείται δεδομένο ότι η απόσταση του αγώνα εναντίον των ανταρτών θα παραμείνει στα 500 μέτρα και επομένως πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή! Ξεχάσθηκε  ο αγώνας Πεζικού και η τακτική των μικρών κλιμακίων; Ξεχάσθηκε η τακτική κίνηση της ομάδας; Ξεχάσθηκε το "πυρ και κίνηση";

Είναι εύκολο να αντιπυροβολείς στο "πουθενά" και να παραμένεις χωμένος πίσω από κάποιο προκάλυμμα περιμένοντας τους όλμους, το πυροβολικό ή την αεροπορία να κάνει τη δουλειά σου, επειδή θεωρείς τον εαυτό σου "καθηλωμένο".

Το δύσκολο είναι να αντιλαμβάνεσαι στο πεδίο της μάχης πού είναι η απειλή, από πού έρχονται τα φονικά πυρά, πώς θα εγκαταστήσεις βάση πυρός και πώς θα εκτελέσεις ελιγμό για να πλευροκοπήσεις τον αντίπαλο και να τον πλησιάσεις σε κοντινές αποστάσεις για να τον εξουδετερώσεις ακόμη και με μάχη σώμα με σώμα! Η άφεση του αντιπάλου μόνο στην ανταλλαγή πυρών, του επιτρέπει να έχει ή ν' αποκτήσει πρωτοβουλία και φυσικά στην περίπτωση των ανταρτών, να φεύγει ανενόχλητος, για να εγκαταστήσει άλλη ενέδρα αλλού.

Τι φταίει; Όπως διαπιστώθηκε, ο υπερβολικός και άβολος πολλές φορές φόρτος των  στρατιωτών. Το κράνος με το αλεξίσφαιρο γιλέκο ζυγίζουν γύρω στα 15  κιλά, μόνο αυτά. Αν προσθέσουμε οπλισμό, πυρομαχικά, νερό και άλλα υλικά, ο ατομικός φόρτος μπορεί να φτάσει άνετα στα 25 με 30 κιλά.  Αν βάλουμε και σακίδιο τύπου Μπέργκεν, πολύ περισσότερο. Αυτό καθιστά τον μαχητή δυσκίνητο και θα έλεγα απρόθυμο να περπατήσει σε απότομες πλαγιές κυνηγώντας τον ευκίνητο αντάρτη. Προτιμά να πυροβολεί και να καλεί πυρά υποστήριξης. 


Τι πρέπει να γίνει;  Να σταματήσουμε να φοράμε όλα αυτά τα προστατευτικά υλικά; Να αυξηθεί ο αριθμός των απωλειών μάχης λόγω χαμηλής προστασίας και να έχουμε τις μεγάλες αντιδράσεις της κοινής γνώμης; Το προσθέτω, γιατί λυπάμαι που το λέω, αλλά κάποιους αυτό ενοχλεί περισσότερο. Όχι δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω, αλλά να προχωρήσουμε εμπρός.

Το πρώτο που πρέπει να γίνεται, είναι η σωστή σκληρή και ρεαλιστική εκπαίδευση πάνω στην αρχή "εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις". Όλες οι ασκήσεις μάχης πρέπει να γίνονται με το φόρτο που ένας μαχητής καλείται να κινηθεί στο πεδίο της μάχης και σε έδαφος που να προσομοιάζει το πραγματικό πεδίο. Η τακτική μικρών κλιμακίων Πεζικού (ομάδας,διμοιρίας), πρέπει να μαθαίνεται από όλους, ανεξάρτητα από Όπλο ή Σώμα! Το δεύτερο βέβαια είναι η ποιότητα και η αξιοπιστία των υλικών. Όλοι κατευθύνονται σε ελαφρύτερα εύχρηστα, πολλαπλής χρήσης υλικά. Θα μιλήσουμε σε άλλο άρθρο γι' αυτό.


Στην περίπτωση του Αφγανιστάν, οι φάλαγγες, ακόμη και οι εποχούμενες περίπολοι, πρέπει να κινούνται με την τεχνική που όλα τα στρατιωτικά  εγχειρίδια περιγράφουν και όχι απρόσεκτα. Στην  άφιξη δε επικίνδυνων σημείων που "μυρίζει" ενέδρα, πρέπει να εκτελείται υποχρεωτικά έλεγχος με τη μέθοδο της πλαγιοφυλακής, πριν από οποιαδήποτε διέλευση. Πιο απλά στέλνουμε κάποιους να ελέγξουν και ν' αποκαλύψουν τυχόν ενεδρεύοντες.

Αν  εκδηλωθεί η ενέδρα; Άμεση αντίδραση.: "Καλύπτομαι, Παρατηρώ, Εντοπίζω, Προσβάλλω με πυρά, Ελίσσομαι, Εξουδετερώνω" Παίρνει ώρα και καθυστερούμε; Τότε ας υποστούμε τις συνέπειες, κατεστραμμένο αυτοκίνητο, κομμένα χέρια και πόδια, διασείσεις και άλλους τραυματισμούς, όπως έπαθαν οι Αμερικανοί Αλεξιπτωτιστές που θα δείτε παρακάτω στο βίντεο.  Και μη χειρότερα! Υπήρξε και ένα όμως καλό. Κάποιος σώθηκε από το κράνος του τύπου Κέβλαρ. Ευτυχώς γι' αυτόν, ήταν μία αδέσποτη εξοστρακισμένη σφαίρα 7,62 χιλ. από Καλάσνικοφ. Αν την είχε "φάει" απ' ευθείας, θα το είχε διαπεράσει το κράνος του,  σαν "φέτα".

Εκπαίδευση χρειάζεται! Εκπαίδευση! Παλιά καλή συνταγή!



Ανιχνευτής









Ειδικές δυνάμεις στέλνει η Γαλλία στον Νίγηρα για τους 7 ομήρους

Bookmark and Share

ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (Πηγές: Ασ. Πρες-Γαλλικό-Ρόιτερ)

Η Γαλλία εντείνει τις προσπάθειες εντοπισμού εφτά εργαζομένων του γαλλικού πυρηνικού ομίλου Areva, οι οποίοι απήχθησαν την περασμένη εβδομάδα στον Νίγηρα, αποστέλλοντας στη Νιαμέι 80 μέλη των ειδικών δυνάμεων και αναγνωριστικά αεροσκάφη.

Οι εφτά όμηροι -πέντε Γάλλοι και δύο Αφρικανοί- απήχθησαν στις 16 Σεπτεμβρίου στο Αρλιτ, στο βόρειο τμήμα του Νίγηρα και, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες βρίσκονταν χθες στο γειτονικό Μάλι, σε μια ορεινή περιοχή της ερήμου κοντά στην Αλγερία. Οι αρχές όλων των εμπλεκόμενων χωρών θεωρούν ότι οι απαγωγείς ανήκουν κατά πάσα πιθανότητα στην οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQMI). 

Οπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές στο Μάλι, τα μέλη της AQMI συνηθίζουν να μετακινούνται συχνά με τους ομήρους τους, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τον εντοπισμό τους. Μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρχε ανάληψη ευθύνης, ενώ το Παρίσι δεν είχε λάβει κανενός είδους αίτημα. Εν τω μεταξύ οι γαλλικές δυνάμεις είχαν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 21 ώρες αναγνωριστικών πτήσεων πάνω από τη Σαχάρα. 

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Νίγηρα, που επέτρεψε στη Γαλλία να χρησιμοποιήσει το έδαφος και τον εναέριο χώρο του για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν 25 χρόνια, χαρακτήρισε την παρέμβαση των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων «βοηθητική». Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έχει δηλώσει από την πλευρά του ότι η χώρα θα κάνει ό,τι μπορεί για την απελευθέρωση των εφτά ομήρων.

Η AQMI εκτέλεσε τον Ιούλιο έναν 78χρονο Γάλλο που είχε απαγάγει στον Νίγηρα τον Απρίλιο. Η οργάνωση είπε τότε ότι η δολοφονία του ομήρου ήταν εκδίκηση για τον θάνατο εφτά μελών της Αλ Κάιντα σε στρατιωτική επιχείρηση στη Σαχάρα. 

 Πηγή: Ελευθεροτυπία


Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Επίδοξοι τρομοκράτες και πράκτορες της ΜΙΤ εισβάλλουν στην Ελλάδα.

Bookmark and Share

ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΔΟΛΛΑΡΗ
Mε έντονο προβληματισμό, αλλά και έκδηλη ανησυχία, παρακολουθούν οι ελληνικές Αρχές την ανάπτυξη μιας διευρυμένης μουσουλμανικής κοινότητας στην Ελλάδα, τα μέλη της οποίας προέρχονται στην πλειονότητά τους από χώρες με έντονη τη δράση ακραίων ισλαμιστικών στοιχείων όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, αλλά και το Πακιστάν. Πρόκειται για χιλιάδες άτομα που έχουν καταφθάσει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, χωρίς κανείς να μπορεί με ακρίβεια να προσδιορίσει εάν ανήκουν σε κάποια διεθνή τρομοκρατική οργάνωση, τις σχέσεις τους με ξένες υπηρεσίες και το ρόλο που πιθανόν να διαδραματίσουν στο ενδεχόμενο μιας προσπάθειας αποσταθεροποίησης της χώρας. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σταλεί σχετική έκθεση με την οποία αναλύονται οι κίνδυνοι που ενέχουν για την Ελλάδα μια σειρά από ακραία μουσουλμανικά στοιχεία που διαβιούν στη χώρα μας και τα οποία, όπως επισημαίνεται, «τελούν εν υπνώσει». Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έκθεσης γίνεται αναφορά, μεταξύ άλλων, ακόμη και για το ρόλο του αλβανικού παράγοντα, στο μέτρο που το 1/3 των Αλβανών που διαβιεί στη χώρα μας είναι μουσουλμάνοι, με έντονη μάλιστα την εχθρότητα προς τους χριστιανούς συμπατριώτες τους.

Ακραία στοιχεία

Τον επικίνδυνο ρόλο που θα μπορούσαν να παίξουν στο εσωτερικό της χώρας ακραία στοιχεία του Ισλάμ είχε εξάλλου επισημάνει πριν από μερικά χρόνια σε «ανάλυσή» του το αμερικανικό ινστιτούτο «TCS TECH CENTRAL STATION», υποστηρίζοντας ότι στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται ακραία μουσουλμανικά στοιχεία που χρηματοδοτούνται από ξένες κυβερνήσεις. Η συγκεκριμένη ανάλυση έκανε αναφορά και στον ύποπτο ρόλο που πιθανόν να διαδραματίσει η δημιουργία ενός ισλαμικού τεμένους στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο «θα εξυπηρετεί τους 120 χιλιάδες πιστούς μουσουλμάνους της πρωτεύουσας», για την υπόθαλψη και κατήχηση μελλοντικών πυρήνων της Αλ Κάιντα που θα μπορούσαν εν συνεχεία να αναλάβουν δράση στην Ευρώπη. Όπως υποστήριζε τότε το ινστιτούτο, οι μουσουλμάνοι της Αθήνας «συναντώνται και προσεύχονται σε δεκάδες αυτοσχέδια τεμένη, σε γκαράζ και ιδιωτικά σπίτια. Η κυβέρνηση το θεωρεί αυτό πρόβλημα, διότι αυτές οι μη τυπικές συγκεντρώσεις σε τέτοια μέρη τροφοδοτούν αναπόφευκτα το έδαφος του ισλαμικού φανατισμού. Μη μουσουλμανικά στοιχεία θεωρούν ότι αυτά τα αυτοσχέδια τεμένη, βαθμιαίως, θα τεθούν υπό τον έλεγχο δημαγωγικών στοιχείων και στρατευμένων της Αλ Κάιντα». Συμπληρωματικά προς αυτά, να επισημάνουμε ότι, όπως ανέφερε μιλώντας στα «Επίκαιρα» Έλληνας στρατιωτικός που είχε υπηρετήσει παλαιότερα στο Αφγανιστάν, «η πλειονότητα των Αφγανών υιοθετεί πλήρως τις θέσεις, τις αρχές και τις απόψεις των Ταλιμπάν». Συμπλήρωνε, δε, με νόημα πως το γεγονός αυτό «δεν αλλάζει ούτε και με τον ερχομό τους στην Ελλάδα, παραμένοντας έτσι ένας ανά πάσα στιγμή εν δυνάμει κίνδυνος για την πραγματοποίηση μιας τρομοκρατικής ενέργειας στο εσωτερικό της χώρας». Να σημειώσουμε ότι ο συνολικός αριθμός των μουσουλμάνων στην Ελλάδα υπολογίζεται σε πάνω από 500 χιλιάδες και καθημερινά αυξάνεται, εξαιτίας και των καραβιών από λαθρομετανάστες που φτάνουν σε μεγάλους αριθμούς από τα μικρασιατικά παράλια.

Μουσουλμανικό κύμα

Προς αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για το ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία η οποία ανέχεται, εάν δεν υποδαυλίζει κιόλας, όλο αυτό το μουσουλμανικό κύμα προς τη χώρα μας. Παίζοντας όλο και πιο δυνατά το «χαρτί του Ισλάμ», η Άγκυρα επιθυμεί να εμφανιστεί ως προστάτιδα των απανταχού μουσουλμάνων στην περιοχή των Βαλκανίων και όχι μόνο, πατρονάροντας κατά το δοκούν μεγάλο αριθμό από αυτούς. Κατά καιρούς, μάλιστα, έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις για το ρόλο των Τούρκων διακινητών που, δρώντας υπό την ανοχή των επίσημων τουρκικών Αρχών, «φορτώνουν» τα ελληνικά νησιά με ολοένα και περισσότερο μουσουλμάνους μετανάστες, κινδυνεύοντας να αλλοιώσουν ακόμη και τη σύσταση του τοπικού πληθυσμού. Επίσης, κατ’ αυτό τον τρόπο και με τη διασπορά του μουσουλμανικού πληθυσμού σε όλη την ελληνική επικράτεια, οι Τούρκοι χτίζουν μακροπρόθεσμα μια εκτεταμένη μουσουλμανική μειονότητα η οποία θα ξεφεύγει από τα όρια της Θράκης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τις ελληνικές Αρχές προβληματίζουν επίσης δύο παράμετροι της εξ Ανατολών προερχόμενης λαθρομετανάστευσης: πρώτον, το γεγονός ότι αρκετοί από τους λαθρομετανάστες είναι «στρατολογημένοι» από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) προκειμένου να διενεργούν κατασκοπία στα νησιά που αποβιβάζονται. Δεύτερον, ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τους λαθρομετανάστες προκειμένου ανά τακτά χρονικά διαστήματα να τεστάρει τις ελληνικές αντιστάσεις και την όλη εγρήγορση, κυρίως το πόσο «γρήγορα» αντιδρούν το ελληνικό Ναυτικό και Αεροπορία. Δίπλα σε αυτό να προσθέσουμε και την πτυχή που αφορά την προσπάθεια της Άγκυρας να αποκτήσει τον πρώτο λόγο στην έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο, «σκηνοθετώντας» περιστατικά διάσωσης λαθρομεταναστών που εκπέμπουν σήμα κινδύνου.



Δραστηριότητες Εφέδρων

Bookmark and Share

Ωραίες δραστηριότητες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων. Με δική μου πρωτοβουλία και μεγάλη μου χαρά τις αναδημοσιεύω και ό,τι θέλετε κάνετε!


Ανιχνευτής


Προγραμματισμός 1ης Μαραθώνιας νυχτερινής λαμπαδηδρομίας "Άγημα Ελλήνων"




ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ:
ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ, ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ, ΔΗΜΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ, ΔΗΜΟΥ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, ΔΗΜΟΥ ΓΕΡΑΚΑ, ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ, ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ, ΔΗΜΟΥ ΡΑΦΗΝΑ, ΔΗΜΟΥ Ν. ΜΑΚΡΗΣ, ΝΑ.ΑΝ.ΑΤΤΙΚΗΣ
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ:
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΦΕΔΡΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΙΚΟΥ ΜΑΖΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ – ΥΠΕΡΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ
ΑΠΣ ΤΕΛΜΗΣΣΟΣ Ν. ΜΑΚΡΗΣ
ΑΠΣ ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βατραχανθρώπων με την συνεργασία πλήθους φορέων Ειδικών Δυνάμεων , Αθλητικών οργανώσεων και των Δήμων και Κοινοτήτων της Μαραθώνιας διαδρομής , προκειμένου να τιμήσουμε με το δικό μας ιδιαίτερο τρόπο τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα και τον πρώτο Μαραθώνιο δρόμο , που έτρεξε ένοπλος ο οπλίτης Φειδιππίδης ή κατ' άλλους ο Ευκλής, για να φέρει το μήνυμα της νίκης στους Αθηναίους πολίτες, οργανώνει «ΑΓΗΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ», το οποίο θα τρέξει με συμβολικό οπλισμό (με δάδες, σωματική ρώμη , ψυχικό σθένος και πνευματική αρετή), τη συνολική απόσταση των 42 χιλιομέτρων. Το ΑΓΗΜΑ θα αποτελέσει τη δική μας συμβολή για να φωτίσουμε τη νύχτα , που σκεπάζει την Ελλάδα και τον Κόσμο, με ένα ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΥΡΦΟΡΟ ΒΕΛΟΣ, που διασχίζοντας τα ιερά χώματα της ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΗΣ, θα αναπέμψει ΥΜΝΟ στις λησμονημένες πατρικές μας αρετές: Αρετή, Σοφία, Αγάπη, Ενότητα, Φιλία, Αγώνα, Πατρίδα, Χρέος, Θυσία, Ελευθερία, Προσφορά, Αλληλεγγύη.
Όσοι εμπνέεστε από το μήνυμα του ΑΓΗΜΑΤΟΣ με χαρά να ενωθείτε μαζί μας, για να μεγαλώσουμε τη δύναμη του φωτός !

1. Διενέργεια στις 9 Οκτωβρίου 2010: Έναρξη :19.00 – Λήξη: Περίπου 24.00.
2. Έναρξη: Παναθηναϊκό στάδιο (Καλλιμάρμαρο) – Τερματισμός: Δήμος Μαραθώνα (Στάδιο).
3. Διαδρομή : Παναθηναϊκό Στάδιο – Λ. Βασ. Κωνσταντίνου – Λ. Βασ. Σοφίας, Λ. Μεσογείων, Λ. Μαραθώνος.
4. Συμμετέχοντες: Όλοι οι ενδιαφερόμενοι δρομείς θα τρέξουν σε άγημα, όλοι μαζί, με σταθερό κατά το δυνατόν ρυθμό , γύρω στα 8-9 χλμ/ώρα, σε δύο ή τρεις στίχους, αναλόγως της προσέλευσης.
5. Οι δρομείς, πρέπει να προσέλθουν στον τόπο έναρξης τουλάχιστον δύο (2) ώρες πριν την έναρξη της Λαμπαδηδρομίας.
6. Θα εξασφαλιστούν περιορισμένοι δαυλοί , οι δρομείς δε που θα τους φέρουν θα εναλλάσσονται κάθε χιλιόμετρο, ώστε όλοι να μεταφέρουν τη φλόγα σε κάποιο τμήμα της διαδρομής. Όποιος μπορεί να φέρει δικό του δαυλό, μπορεί να το πράξει και να εναλλάσσει αυτό με τα άτομα της σειράς του.
7. Οι δρομείς θα φέρουν αριθμούς, για το οπίσθιο μέρος της φανέλας και ένδειξη για το εμπρόσθιο, με λέξη, συνδεόμενη με το μήνυμα, που θα μεταφέρει το άγημα. Αυτά θα χορηγηθούν από την οργανωτική επιτροπή, κατά την εγγραφή.
Προτιμώμενη ενδυμασία: Μαύρο σορτσάκι ή φόρμα και χακί μπλουζάκι. Οι δρομείς σωματείων θα ήταν καλό να φέρουν μπλουζάκι του σωματείου τους.
8. Στη διαδρομή θα γίνουν περιορισμένες στάσεις σε κόμβους των δήμων, που θα διατρέξουμε: 1η: Στην έναρξη, Παναθηναϊκό στάδιο, Δήμος Αθηναίων. 2η : Λ. Μεσογείων , έμπροσθεν Πενταγώνου, Δήμος Παπάγου. 3η : Λ. Μεσογείων, έμπροσθεν αγάλματος Περικλή, Δήμος Χολαργού. 4η : Λ. Μεσογείων, έμπροσθεν πλατείας Αγ. Παρασκευής, Δήμος Αγ. Παρασκευής. 5η : Λ. Μαραθώνος, έμπροσθεν πλατείας Γέρακα, Δήμος Γέρακα. 6η : Λ. Μαραθώνος, έμπροσθεν ΙΝ Κοιμήσεως Θεοτόκου, Δήμος Παλλήνης. 7η : Λ. Μαραθώνος, έμπροσθεν πλατείας και ΙΝ Αγ. Χριστοφόρου, Κοινότητα Πικερμίου. 8η : Λ. Μαραθώνος, στη διασταύρωση Ραφήνας, Δήμος Ραφήνας. 9η : Λ. Μαραθώνος, έμπροσθεν πλατείας Ν. Μάκρης, Δήμος Ν. Μάκρης. 10η : Στο τέρμα, στάδιο Μαραθώνα, Δήμος Μαραθώνα.
9. Στη διαδρομή και στους κόμβους θα παρέχονται νερά και ενεργειακά ποτά. Κάθε συμμετέχων θα πρέπει να μεριμνήσει να φέρει μαζί του πρόσθετα υγρά και ενεργειακές τροφές, ανάλογα με τις ανάγκες του.
10. Το άγημα θα συνοδεύουν ποδηλάτες, ενώ θα υπάρξει μέριμνα για συνοδεία τροχαίας και ή δυνατόν ασθενοφόρου.
11. Στον τερματισμό θα παραδοθούν σε όλους τους δρομείς αναμνηστικά και βεβαίωση συμμετοχής . Για την επάνοδο όσων επιθυμούν στην Αθήνα, θα υπάρξει λεωφορείο , που θα αναχωρήσει μετά το πέρας της τελετής λήξης του αγώνα.
Για τους φίλους μας, που θα μας περιμένουν στο Στάδιο Μαραθώνα, ο Δήμος Μαραθώνα θα διαθέσει το Μουσείο του, με προβολές , ξεναγό και σπάνια εκθέματα των Μαραθωνείων και Μαραθωνοδρόμων και ελεύθερη είσοδο. Είναι μία μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψετε μέσα στην αθλητική μας παράδοση διαδίδοντας έτσι ακόμη περισσότερο το πνεύμα του Μαραθώνα.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ
1. Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν οφείλουν να αποστείλουν σε οποιοδήποτε από τα fax, που ακολουθούν (210 4287838 και 210 6664219) , συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη την ακόλουθη έντυπη αίτηση και δήλωσή τους, με όλα τα απαιτούμενα στοιχεία τους.
2. Επίσης οφείλουν να καταθέσουν στον τραπεζικό λογαριασμό του Συνδέσμου (ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 0560400300675 ΟΨΕΩΣ), το ποσό συμμετοχής των 20 €

ΑΙΤΗΣΗ (Κατεβάστε το αρχείο, εκτυπώστε και στείλτε



16οι Πανελλήνιοι Αγώνες Εφέδρων Καταδρομέων

Οι 16οι Πανελλήνιοι Αγώνες Εφέδρων Καταδρομέων  θα διεξαχθούν κατά το χρονικό διάστημα  12,13 & 14 Νοεμβρίου  2010 στην περιοχή της Ρεντίνας Θεσσαλονίκης. Η όλη προετοιμασία και διεξαγωγή  των αγώνων ανατίθεται στη Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων  Ν.  Θεσσαλονίκης. Οι Λέσχες που έχουν έμπειρο προσωπικό, που μπορεί να βοηθήσει στο έργο που ανατίθεται στη ΛΕΚ Ν. Θεσσαλονίκης, να επικοινωνήσουν μαζί της για συνεννόηση.



Τα  αντικείμενα στα οποία θα διαγωνιστούν οι έφεδροι είναι τα κάτωθι:
  • Στίβος τοπογραφίας (ημερήσιος & νυχτερινός) συνολικής απόστασης 30 χλμ.
  • Λύση – αρμολόγηση κυνηγετικών όπλων
  • Αναγνώριση οπλικών συστημάτων από εικόνες
  • Τεστ παρατηρητικότητας
  • Διέλευση κωλυμάτων
  • Ρίψη εικονικής χειροβομβίδας
  • Βολή κυνηγετικής καραμπίνας
  • Α’ βοήθειες
  • «Ορεινός»
Οι διαγωνιζόμενοι θα φέρουν τα ακόλουθα είδη:
Σακίδιο τύπου bergain ,  δύο στολές παραλλαγής,  επενδύτη ψύχους (τζάκετ),  τζόκεϋ–μπερέ–σκούφο,  υπνόσακο–υπόθεμα,  υδροδοχείο,  πυξίδα, φακό,  πόντσο ή άλλο αδιάβροχο,  γάντια εργασίας,  σχοινί μήκους 4,5 m και διατομής από 8 έως 10mm και ατομικό φαρμακείο.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ:
  • οπλισμός εν γένει
  • τηλεπικοινωνιακά μέσα
  • εθνόσημο στο κάλυμμα κεφαλής και διακριτικά βαθμού, οπλόσημα και επιρράμματα του ενεργού Στρατού στις στολές.(Εξαιρούνται τα διακριτικά που έχουν απονεμηθεί από Σχολές και Κέντρα Εκπαιδεύσεως)
  • η άρνηση εφαρμογής κανόνων ασφαλείας στα διάφορα αντικείμενα
Σε περιπτώσεις καθ’ υποτροπήν παράβασης των κανόνων ασφαλείας θα ακυρώνεται ολόκληρη η ομάδα.
Στα σημεία ελέγχου που θα εκτελούνται βολές ο κριτής δύναται να ακυρώσει ομάδα που δεν εφαρμόζει τα μέτρα ασφαλείας.

Οι Λέσχες που  επιθυμούν να λάβουν μέρος θα πρέπει να το δηλώσουν εγγράφως στη Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Ν. Θεσσαλονίκης μέχρι τις  10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2010, αποστέλλοντας τη σχετική δήλωση συμμετοχής με τηλεομοιοτυπία στο 2310 823050. Η προθεσμία υποβολής της αιτήσεως συμμετοχής δεν θα παραταθεί.

Στην αίτηση συμμετοχής θα αναγράφονται τα εξής στοιχεία των διαγωνιζομένων: ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, αριθμός στρατιωτικού μητρώου (Α.Σ.Μ.), αρ. αστυνομικής ταυτότητας , ημ. γέννησης και  τηλέφωνο. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μαζί με τις δηλώσεις συμμετοχής, να σταλούν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ φωτοαντίγραφα των ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ των διαγωνιζομένων και όλων των εμπλεκομένων στους αγώνες.
Οι διαγωνιζόμενοι οφείλουν να βρίσκονται στο χώρο «Ορεινού» του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ανορθοδόξου Πολέμου στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2010  το αργότερο μέχρι  τις  23.30.

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στο ποσό των 20 ευρώ κατ’ άτομο και περιλαμβάνει τα έξοδα σίτισής τους , την έκδοση έγχρωμων χαρτών, τα καύσιμα των οχημάτων και ταχυπλόων, που θα τους μεταφέρουν κατά τη διάρκεια των αγώνων, λοιπά παρελκόμενα που θα τους δοθούν,  καθώς και το κόστος των πυρομαχικών που θα χρησιμοποιηθούν. Καταβολή κατά την παρουσίαση των ομάδων στη γραμματεία των αγώνων.

Κατά τη λήξη των αγώνων θα απονεμηθούν αναμνηστικά και τιμητικά διπλώματα και θα παρατεθεί «παραδοσιακό»  γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ρεντίνας.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε κάθε απόγευμα από 19.00 μέχρι 23.00 (εκτός Σαβ.–Κυρ.) με τα γραφεία της Λ.Ε.Κ. Ν. Θεσσαλονίκης στο τηλ./fax 2310823050 ή μέσω e-mail στο lek1@otenet.grΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .

ΑΙΤΗΣΗ (Κατεβάστε το αρχείο, εκτυπώστε και συμπληρώστε)





Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

H Αδρεναλίνη στα ύψη

Πηγή


Ένα πολύ καλό βίντεο με άλματα ελευθέρας.... αναψυχής!  Είναι να τους ζηλεύεις! Δείτε το στον σύνδεσμοAdrenaline Rush    και σκεφθείτε τι χάνετε ή τι...γλιτώνετε!


Ανιχνευτής



Ανταρτοπόλεμος: Η Ενέδρα στο Τατζικιστάν

Bookmark and Share

Σαράντα Τατζίκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα στις 19 Σεπτ. 2010 που είχαν "στήσει" Ισλαμιστές μαχητές, που  συνδέονται με  το Ισλαμιστικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν. 

Οι στρατιώτες αποτελούσαν μέρος αποσπάσματος  75 ανδρών κινούμενου μέσα από την κοιλάδα Ραστ στο Τατζικιστάν, περιοχή που θεωρείται χώρος αποκρύψεως ανταρτών Ισλαμιστών. Ερευνούσαν την περιοχή, για την ανακάλυψη μελών του Ισλαμικού Κινήματος του Ουζμπεκιστάν, που είχαν αποδράσει από φυλακή του Ντουσανμπέ τον περασμένο Αύγουστο, αφού σκότωσαν 5 φρουρούς.

Οι Ισλαμιστές μαχητές  εκτιμάται ότι ανήκουν στο ανταρτικό σώμα του Μουλά Αμπντουλά, στρατιωτικού διοικητού του Ισλαμιστικού Κινήματος του Ουζμπεκιστάν,που έχει στενές σχέσεις με την Αλ Κάιντα και που μέχρι πέρυσι είχε μεταφέρει τη βάση του στο Αφγανιστάν, συνεργαζόμενος με τους Ταλιμπάν. Μετά τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας στη 10ετία του'90, δεν συμβιβάστηκε με την νέα διακυβέρνηση και έφυγε προς το Αφγανιστάν με 100 άνδρες. Έχει εξακριβωθεί ότι επέστρεψε τον Μάιο του 09, με 300 περίπου αντάρτες και μάλιστα τότε εκτέλεσε   προσβολή σε αστυνομικό σταθμό στην πόλη Ταβίλ-Ντάρα. Λέγεται ότι έχει οργανώσει τη βάση του σήμερα κάπου μέσα στην κοιλάδα Ραστ.

Αρχές Σεπτεμβρίου ένας μαχητής έκανε επίθεση αυτοκτονίας στο διοικητήριο της Αστυνομίας στην πόλη Κουζάντ τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Τατζικιστάν, όπου δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν και πάνω από τριάντα τραυματίσθηκαν. Εκείνη την εβδομάδα οι συνοριακοί φρουροί σκότωσαν 20 Ταλιμπάν και Ισλαμιστές μαχητές, όταν αντιλήφθηκαν την διέλευση ενός ανταρτικού σώματος από το Αφγανιστάν προς το Τατζικιστάν, αποτέλεσμα εκκαθαριστικής επιχείρησης της ISAF στο Βόρειο Αφγανιστάν στην περιοχή της Κοντούζ.

Η  κλιμάκωση τρομοκρατικών ενεργειών και η αύξηση των Ισλαμιστών ανταρτών στο Τατζικιστάν είναι πλέον ανησυχητική. Περισσότερο ανησυχεί την ISAF, αφού από εφέτος την άνοιξη έχει δημιουργηθεί νέα γραμμή επικοινωνιών και ανεφοδιασμού από Τατζικιστάν προς το Βόρειο Αφγανιστάν προς αποφυγή των προσβολών που δέχονταν οι φάλαγγες από τους Ταλιμπάν κατά μήκος της κεντρικής γραμμής ανεφοδιασμού του Τζαλαλαμπάντ, μέσω Πακιστάν.
Στο στόχαστρο των Ειδικών Δυνάμεων βρίσκεται τώρα το Ισλαμιστικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν στις βόρειες επαρχίες του Αφγανιστάν, Κοντούζ, Μπαγλάν και Τακχάρ. Ήδη στις 2 Σεπτεμβρίου εξουδετερώθηκε ένας Ισλαμιστής αρχηγός, που είχε τα καθήκοντα του "σκιώδους" Ταλιμπάν συγκυβερνήτου της επαρχίας Τακχάρ.
Ανιχνευτής

Πηγή: Τhe Long War Journal


Ενημέρωση στα στρατόπεδα για το νέο νόμο.

Bookmark and Share

Τι αλλάζει για τους αξιωματικούς - στράτευμα

Προς νέα Πολιτική Εθνικής Άμυνας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας



Ευρεία ενημερωση του αξιωματικων και υπαξιωματικων των Ενοπλων Δυναμεων για τις νεες ρυθμισεις περι ιεραρχιας και προαγωγων, της καθετης δομης διοικησης, το νεο θεσμο του Ειδικου Εφεδρου Οπλιτη καθως και τις αλλες προνοιες του νομου που μολις ψηφιστηκε, ξεκινα το υπουργειο Αμυνας σε μια προσπαθεια να λυθουν αποριες και να κατευναστουν αντιδρασεις μεριδας στελεχων απο οσα μεταφερονται.

Παράλληλα, όπως είπε ο υπουργος Αμυνας κ. Ευαγγελος Βενιζελος σε κοινή συνεδρίαση των Ανωτάτων Συμβουλίων των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων στην οποια προέδρευσε σήμερα, έχει αρχίσει η λειτουργία ομάδων, η οποιες θα διαμορφώσουν τα σχεδια Προεδρικων Δια ταγματων και τις ερμηνευτικες εγκυκλιους προκειμενου να προχωρησει η υλοποιηση του νομου. Στη συνεδριαση συμμετειχε ο Αναπληρωτής Υπουργος κ. Πάνος Μπεγλίτης και ο Αρχηγος ΓΕΕΘΑ Πτεράρχος κ. Γιαννης Γιάγκος που με το νεο νομο εχει την πληρη επιχειρησιακη και διοικητικη ευουνη των ενοπλων Δυναμεων. Μετείχε επισης το σύνολο των Αντιστρατήγων, Αντιναυάρχων, Αντιπτεράρχων, Υποναυάρχων και Υποπτεράρχων καθώς και άλλα επιτελικά στελέχη των τριών κλάδων.

Ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε το νέο νόμο που οπως ειπε ρυθμίζει θέματα υπηρεσιακής κατάστασης και εξέλιξης των στελεχών του στρατευματος, θέματα δομής διοίκησης και δομής δυνάμεων, επιφέρει μεταβολές στη νομοθεσία περί Στρατολογίας, λύνει εκκρεμότητες χρόνων σε σχέση με τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, διαμορφώνει τη γέφυρα για το νέο καθεστώς που θα ισχύσει στα εξοπλιστικά προγράμματα σύμφωνα με τη νέα κοινοτική οδηγία, ρυθμίζει θέματα Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και θέματα σχέσεων Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Οργανισμους Τοπικης Αυτοδιοικησης ως προς τα μη ενεργά στρατόπεδα.. Εισάγει επισης το θεσμό του Ειδικού Έφεδρου Οπλίτη που προβλεπει προσληψη νεων για 6 μηνες εως 3 χρονια μετα την κανονικη τους θητεια με αμοιβη <<σημαντικες παροχες σε χρημα>>, οπως ηδη εχει ανακοινωθει.
Περι << παράλληλης επετηρίδας>>

Ο υπουργος σταθηκε ιδιαιτερα σε παρερμηνειες που εχουν υπαρξει οσον αφορα την λεγομενη παραλληλη επετηριδα και εξηγησε οτι ολοι θα εχουν 35ετη πραγματικο χρονο υπηρεσιας για να συνταξιοδοτηθουν. Εκτος οργανικων θεσεων θα μπαινει καποιος μετα απο τρεις (3) αρνητικες κρισεις ως διατηρητεος στον αυτο βαθμο μετα απο πολυ σοβαρα παραπτωματα ή αλλη αδυναμια να ανταπεξελθει στα καθηκοντα, την μη ολοκληρωση ειδικων σχολειων, την μη επαρκη ασκηση διοικησης κοκ. Στο ενδιαμεσο των αρνητικων κρισεων αυτων θα μπορει, με την εντατικοποιηση της προσπαθειας του, να συνεχισει την εξελιξη του κανονικα μεσω των κρισεων των αρμοδιων συμβουλιων. Εκτος οργανικων θεσεων υπηρχαν αξιωματικοι και με τον προηγουμενο νομο. Με τις νεες ρυθμισεις υπαρχει η δυνατοτητα να επιταχυνθει για καποιους που κρινονται εξαιρετικα ικανοι με αντικειμενικα κριτηρια η εξελιξη τους στο βαθμο του αντισυνταγματαρχη και συνταγματαρχη. Με οσα εχουν διαδοθει υπάρχει η αίσθηση σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ότι αυτή η παράλληλη επετηρίδα είναι ουσιαστικά ένα ψυγείο που θα περιμένουν 8-10 χρόνια απλώς να συμπληρώσουν τα χρόνια να πάρουν σύνταξη - αυτο ητα και το σχετικο ερωτημα που εθεσαν στον αν. Υπουργο Αμυνας κ. Μπεγλιτη σε συνεντευξη του στον Αθηνα 9,84: <<Αυτό είναι μια λάθος άποψη. Είναι προσλαμβάνουσες λανθασμένες που στηρίζονται σε πρακτικές του παρελθόντος, απαντησε ο κ Μπεγλιτης Προχωρήσαμε σε μια μεταρρυθμιστική τομή για την ενίσχυση των εγγυήσεων διαφάνειας, αξιοκρατίας, επαγγελματικών όρων και προϋποθέσεων για την ανέλιξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται πραγματικά για μια πρωτόγνωρη και δημοκρατική διαδικασία που ενσωματώνεται στο νόμο που φέραμε και υπερψηφίστηκε στη Βουλη. Ως προς την παράλληλη επετηρίδα - συνεχισε -, είναι γεγονός ότι πρέπει να ξεμπλοκάρουμε την επετηρίδα των Ενόπλων Δυνάμεων με τους καλύτερους όρους αξιοκρατίας και διαφάνειας, αναδεικνύοντας τα καλύτερα στελέχη στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό δε σημαίνει ότι οι υπόλοιποι που δεν κρίνονται κατ’ απόλυτη εκλογή δεν έχουν την αξία τους, την εμπειρία και τις γνώσεις τους να προσφέρουν. (...) Ολους τους αξιωματικούς θα τους αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αξιοποιώντας την εμπειρία, τη γνώση και τον επαγγελματισμό τους>> ειπε.

Η ηγεσια του Υπουργειου Αμυνας εκανε επισης και έναν απολογισμό των προηγούμενων μηνών και του έργου που παρήχθη στο Υπουργειο. Παραλληλα, εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευαρέσκεια της πολιτικής ηγεσίας προς τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων αλλά και προς το σύνολο των στελεχών των Ε. Δ. και τους κάλεσε, οπως τονισε ο κ Βενιζελος, <<να ενστερνιστούν το νέο πνεύμα που διέπει τις Ενοπλες Δυναμεις σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, την δυσκολότερη χρονιά της τελευταίας 35ετίας από δημοσιονομικής και οικονομικής άποψης>>. Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των παρισταμένων και ετέθησαν ερωτήματα στα οποία ο υπουργός απάντησε αναλυτικα προκειμένου όλα αυτά, οπως ειππωθηκε να μεταφερθούν στο στελεχικό δυναμικό των ΕΔ σε όλα τα επίπεδα διοίκησης. Απο τους παρισταμενους εγιναν και προτασεις για την υλοποιηση του νομου

Απειλες,
Πολιτικη Εθνικης Αμυνας και εξοπλισμοι

Στη συσκεψη ο κ. Ε. Βενιζέλος έδωσε οδηγίες για την εφαρμογή του νέου νόμου, με βαση τον οποιο αντιμετωπιζεται και το θεμα της απο <<μηδενικης βασης>> καταρτισης των εξοπλιστικων προγραμματων 15ετους και κυλιομενων 3ετων. Αυτα θα συναρτηθουν και με το υπο καταρτιση απο το υπουργειο Αμυνας θεσμικο κειμενο της Πολιτικη Εθνικης Αμυνας και την δομη δυναμεων που θα διαμορφωθει.

Οπως ειπε ο κ Μπεγλιτης στον ραδιοσταθμο Φλας δινοντας ουσιαστικα το στιγμα της νεας Πολιτικης Εθνικης Αμυνας <<αφετηρία αυτής της νέας στρατηγικής προσέγγισης είναι η διαπίστωση ότι στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται στον 21ο αι., τόσο στην περιοχή μας, όσο και ευρύτερα στην Ευρώπη, η Ελλάδα και η Κυβέρνησή μας πρέπει να προχωρήσουμε σε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να δημιουργήσουμε ένα στρατό πολύ πιο αποτελεσματικό, στο πλαίσιο του ευρύτερου στόχου μας, που είναι ο εξορθολογισμός των αμυντικών δαπανών>>. Ειπε ακομα οτι σήμερα οι προκλήσεις είναι διαφορετικού τύπου. Οι απειλές διευρύνονται, σε σχέση με τις απειλές που γνωρίζαμε τα τελευταία 35 χρόνια, άρα χρειάζεται ένας στρατός μέσα στην κοινωνία, όχι απέναντι ή εκτός αυτής.(...)Όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχει μια σοβαρή απειλή απέναντι στην Ελλάδα, η οποία προέρχεται από την πλευρά της γειτονικής μας χώρας, της Τουρκίας. Αυτή η παραδοχή, ουσιαστικά, που δεν αμφισβητείται από κανέναν, δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί τις αμυντικές ανάγκες και τις αμυντικές δαπάνες της χώρας>>. 

Πηγή: Τα Νέα






Τουρκία: Θητεία αλά..Ελληνικά;

Bookmark and Share
Στρατιωτική θητεία αλά…ελληνικά διάρκειας 9 μηνών θα ισχύει από την 1η Οκτωβρίου στην Τουρκία. Το νομοσχέδιο προωθείται άμεσα από τον Ταγίπ Ερντογάν προς ψήφιση στο τουρκικό κοινοβούλιο ύστερα από μελέτες και σχετικές συνεννοήσεις με τους Τούρκους στρατηγούς.
Ως εκ τούτου, με την εφαρμογή του νόμου, αναμένεται ότι χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες θα απολυθούν πρόωρα από το στράτευμα. Η θητεία στη γείτονα θα είναι πλέον ενιαία, βάζοντας τέλος στις θητείες διαφορετικών ταχυτήτων που ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Και αν στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατες επίσημες δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη, η μείωση της θητείας στους 9 μήνες, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση των μονάδων, σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα και τη διαρκώς μειούμενη απόδοση των κλάσεων, στην Τουρκία το μέτρο δεν θα έχει καμία ουσιαστική επίπτωση στη λειτουργία και το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων.

Η απάντηση στην εύλογη απορία είναι απλή: υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ατόμων που φθάνουν σε ηλικία στράτευσης στην Τουρκία ανέρχεται σε 1.054.750 (!).  Ναι, καλά διαβάσατε, η απόδοση των ετήσιων κλάσεων ξεπερνά το ένα εκατομμύριο άντρες…

Με βάση αυτά τα μεγέθη, είναι φυσιολογικό που ο τουρκικός στρατός παραμένει ο 2ος στους κόλπους του ΝΑΤΟ, μετά τις ΗΠΑ, καθώς αριθμεί 496.000 άντρες. 

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία ολοκληρώνει και την πλήρη «επαγγελματοποίηση» των ειδικών δυνάμεων. Μέχρι το τέλος του έτους δεν θα υπηρετεί κανείς φαντάρος στα επίλεκτα σώματα και όλοι οι Τούρκοι καταδρομείς θα είναι επαγγελματίες. Ο αριθμός τους υπολογίζεται σε 20.000, αριθμός που αντιστοιχεί σε 6 ταξιαρχίες καταδρομών, πλήρως στελεχωμένες.

Πηγή: SIGMALIVE





Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

SAD/SOG. Το Συγκρότημα Ειδικών Επιχειρήσεων της CIA



Η CIA (Central Intelligence Agency) ιδρύθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1947. Από την αρχή της λειτουργίας της "χρεώθηκε" με την εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων, από τις οποίες κάποιες έλαβαν την έκταση μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπως η εισβολή στη Γουατεμάλα το 1954 για την πτώση του καθεστώτος, τις ενέργειες για την καθαίρεση του Φιντέλ Κάστρο από τη εξουσία, την καταπολέμηση των ηγετών του αριστερού "Εθνικού Μετώπου Απελευθέρωσης Νοτίου Βιετνάμ", την επιχείρηση "Cyclone" για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των Μουζαχεντίν, εναντίον των σοβιετικών στο Αφγανιστάν και άλλες. Όλες οι ενέργειες της "Υπηρεσίας" γίνονταν με δύο κυρίως επιδιώξεις: μυστικότητα και εκτέλεση με τρόπο που να μπορεί να αρνείται επίσημα η κυβέρνηση, οποιαδήποτε εμπλοκή. Η ιστορία της, συνδέεται με μεγάλες επιτυχίες, αλλά και παταγώδεις αποτυχίες.

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε και άλλη μία πτυχή της "στρατηγικής" της υπηρεσίας πληροφοριών. Συγκεκριμένα, εκτός από τους γνωστούς, λίγο-πολύ στόχους της, όπως συλλογή πολιτικών και οικονομικών πληροφοριών, παρεμπόδιση της διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής, αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, προστέθηκε και η αντιμετώπιση των επιθετικών ενεργειών στον κυβερνοχώρο και ή συλλογή πληροφοριών στις "θερμές περιοχές" του πλανήτη.

Παρά τις αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση Ομπάμα στην ιεραρχία της "Υπηρεσίας", τοποθετώντας νέο διευθυντή, πέρυσι, τον Λέον Πανέτα, νέο υπαρχηγό τον Μάϊκλ Μορέλ εφέτος και νέο διευθυντή στην εθνική υπηρεσία πληροφοριών, δεν φαίνεται ευχαριστημένη από τις επιδόσεις της, σε ό,τι αφορά την συλλογή πληροφοριών από τις κρίσιμες περιοχές, όπως Μέση Ανατολή, Ιράν, Κεντρική Ασία, Καύκασο. Δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη επιτυχία στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, για παράδειγμα η ανεύρεση του Μπιν Λάντεν.

Παρ΄όλα αυτά δεν έχει "χάσει" το ενδιαφέρον της για τον παραδοσιακό ανταγωνιστή των ΗΠΑ, δηλαδή την Ρωσία. Οι Ρώσοι υποστηρίζουν, ότι αν και υπάρχει στενή συνεργασία σε θέματα διεθνούς τρομοκρατίας, παρεμπόδισης της διεθνούς διακίνησης ναρκωτικών και αντιμετώπισης της διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής, ιδιαίτερα μετά την προσβολή της 11/9/2001, εν τούτοις η CIA, δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εσωτερική κατάσταση της Ρωσίας, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, κάτι που είναι ενοχλητικό για τους Ρώσους, απ' ότι φαίνεται.

Ποιοι είναι όμως οι εκτελεστές ειδικών επιχειρήσεων στα πλαίσια της "Υπηρεσίας"; Είναι το Τμήμα Ειδικών Δραστηριοτήτων (Special Αctivities Division, SAD), υπεύθυνο για την εκτέλεση όλων των  μυστικών συγκαλυμμένων και "μαύρων" επιχειρήσεων και άλλων "ειδικών δραστηριοτήτων".

Το SAD διοικεί δύο ειδικά Συγκροτήματα, ένα υπεύθυνο για παραστρατιωτικές επιχειρήσεις και ένα για πολιτικές δραστηριότητες. Το Συγκρότημα Πολιτικών Δραστηριοτήτων (Political Action Group, PAG), ασχολείται κυρίως με επιχειρήσεις πολιτικής επιρροής σε ξένες κυβερνήσεις, ψυχολογικές, οικονομικές επιχειρήσεις καθώς και επιχειρήσεις κυβερνοχώρου.

Το Συγκρότημα Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Group, SOG),  είναι αυτό που σχεδιάζει, οργανώνει και εκτελεί παραστρατιωτικές ειδικές επιχειρήσεις. Για την σωστή ερμηνεία του όρου επεξηγώ ότι τέτοιου είδους επιχειρήσεις διεξάγονται κατά την στρατιωτική μεθοδολογία, από τμήματα που επίσημα δεν ανήκουν στον τακτικό στρατό.  Περιλαμβάνουν κυρίως, την συλλογή πληροφοριών σε εχθρικές ή εχθροκρατούμενες περιοχές και για  κάθε είδους μείζονα εθνική εχθρική απειλή. Αυτού του είδους οι επιχειρήσεις, επιδιώκεται κατά κανόνα από τις ΗΠΑ να γίνονται κρυφά και να μην συνδέονται με το επίσημο κράτος. Γι' αυτό και τα στελέχη του Συγκροτήματος, που αποκαλούνται "στελέχη παραστρατιωτικών επιχειρήσεων", κυκλοφορούν με πολιτικά ρούχα και αν τυχόν συλληφθούν, αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με την "Υπηρεσία", ενώ παράλληλα η επίσημη κυβέρνηση "αγνοεί" την ύπαρξή τους. Αυτός είναι ο βασικότερος κανόνας του "παιχνιδιού". Και μη νομίζετε ότι αυτά γίνονται χωρίς την ύπαρξη σχετικής νομοθεσίας. Όλα προβλέπονται από την Πράξη Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ του 1947  (National Security Act 1947) και την Εκτελεστική Προεδρική Εντολή 12333 του 1984. Όλες δε οι ενέργειες της "Υπηρεσίας", επιβλέπονται από αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μελετημένα πράγματα!

Το SOG, διαθέτει αρκετές εκατοντάδες προσωπικό, πρώην στελέχη των ειδικών δυνάμεων όλων των κλάδων, αν και είναι λιγότεροι σε αριθμό, απ' ότι οι στρατιωτικές μονάδες ειδικών επιχειρήσεων, όπως η Delta Force ή η  SEAL Team Six, για τις οποίες θα μιλήσουμε σε άλλα άρθρα. Εκτελεί όμως όλα τα είδη ειδικών επιχειρήσεων, άμεσες επιθετικές ενέργειες (καταδρομές, ενέδρες, δολιοφθορές, συλλήψεις, κλπ), ανορθόδοξο πόλεμο, ειδική αναγνώριση, αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, και άλλες. Το προσωπικό της προέρχεται από την αφρόκρεμα των μονάδων ειδικών δυνάμεων όλων των κλάδων των ενόπλων δυνάμεων που διοικεί η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (Joint Special Operations Command). Δηλαδή, από τους Green Berrets, τους Rangers,  τους SEALs τους πεζοναύτες Force Recon,  τους αεροπόρους,  Air Force Combat Controllers και τους διασώστες Pararescuemen.

Όσοι επιθυμούν δηλώνουν υποψηφιότητα και επιλέγονται με αυστηρές διαδικασίες. Δίδεται έμφαση στην ικανότητα προσαρμογής, στην αντοχή σε ψυχολογικές πιέσεις και στην ισχυρή θέληση αντίστασης και συνέχισης της αποστολής. Οι υποψήφιοι ήδη προέρχονται από τις ειδικές δυνάμεις και  εκτός από τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους, είναι σε πολύ καλή φυσική και ψυχολογική κατάσταση. Ο συναγωνισμός είναι μεγάλος. Ένα άλλο σημαντικό προσόν, είναι η κατοχή πανεπιστημιακού πτυχίου,  όπως ισχύει για τέτοιου είδους  θέσεις στελεχών, στην "Υπηρεσία".

Οι επιτυχόντες στην επιλογή διέρχονται το Σχολείο Μυστικών Υπηρεσιών (Clandestine Service  Trainee Program) που διαρκεί 12 μήνες και περιλαμβάνει προκεχωρημένες τεχνικές κατασκοπείας, συλλογής πληροφοριών, αναγνώρισης υλικού και εξοπλισμού εχθρικών και συμμάχων χωρών, οπλομηχανήματα πάσης προέλευσης, εκρηκτικές ύλες, μηχανισμούς και παγιδεύσεις, επικοινωνίες, μάχη σώμα με σώμα, οδήγηση σε ανώμαλους δρόμους αλλά και σε τεχνικές διαφυγής με αυτοκίνητο με επικίνδυνους ελιγμούς, αποδράσεις, ξεκλείδωμα χειροπέδων και γενικά κλειδαριών με αυτοσχέδια μέσα,  ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο, καταδύσεις, ξένες γλώσσες, επιβίωση, αντίσταση σε ανάκριση, εκπαίδευση νοσοκόμου, παρακολούθηση προσώπων. Με άλλα λόγια μετεξελίσσονται σε "πράκτορες". Αν λάβετε υπ' όψη τον χώρο προέλευσής τους, αντιλαμβάνεσθε ότι δικαίως θεωρούνται οι "επίλεκτοι των επιλέκτων".

Ενεργούν σε μικρές ομάδες των 6 ατόμων, συνήθως σε περιοχές στο βάθος της εχθρικής περιοχής, στρατολογούν αν χρειάζεται γηγενείς αντιφρονούντες, εκτελούν ανορθόδοξο πόλεμο, συλλέγουν πληροφορίες και προετοιμάζουν το έδαφος για τις στρατιωτικές ειδικές δυνάμεις όπου απαιτείται.

Το Συγκρότημα έχει 4 ειδικούς κλάδους: Τον αεροπορικό, τον Ναυτικό, τον Χερσαίο και τον κλάδο μελετών και ειδικών προγραμμάτων. Ο τελευταίος  ασχολείται με την έρευνα, την δοκιμή  νέου υλικού και οπλισμού-πυρομαχικών και την προμήθεια τους. Όλα προέρχονται από μυστικές πηγές του εξωτερικού ώστε να εξασφαλίζεται η αφάνεια και η μη "συμμετοχή" του επίσημου κράτους. Το SOG διαθέτει κάθε είδους ατομικό και ομαδικό οπλισμό, όλων των τύπων και εθνικοτήτων και το προσωπικό τον  χρησιμοποιεί κατά περίπτωση, με τα αντίστοιχα πυρομαχικά του.

Οι ειδικές επιχειρήσεις που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα από αυτό το ειδικό Συγκρότημα, είναι πολλές. Κάποιες έχουν "βγει" στην επιφάνεια και είναι πλέον γνωστές. Εκτιμάται όμως ότι αρκετές δεν έχουν αποκαλυφθεί και ούτε θα μαθευτούν, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον. Από τις γνωστές, σε συντομία αναφέρονται οι παρακάτω:
  • 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος: Το Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών, (Office of Strategic Services, OSS), ο πρόγονος του Συγκροτήματος, έδρασε στην κατεχόμενη Ευρώπη σε πλήθος αποστολών συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με ενίσχυση της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης και συμμετοχή σε προσβολές κατά των Γερμανών. Μία επιτυχία του ήταν η διείσδυση στο Γερμανικό έδαφος, η οργάνωση κινήματος αντιστάσεως από αντιφρονούντες κατά των Ναζί και η εκδήλωση δολιοφθορών και προσβολών. Επίσης έδρασε στην Κίνα και την Ινδοκίνα, ενισχύοντας τους αντάρτες αυτόχθονες, κατά των Ιαπώνων. Μέσα σ' αυτούς τους αντάρτες, συμπεριλαμβάνεται ό Κινέζος Μάο Τσε Τουγκ, και  και οι Βιετ Μινχ, αργότερα εχθροί! 
  • Θιβέτ 1950: Με την εισβολή των Κινέζων στο Θιβέτ, προσωπικό του Συγκροτήματος διείσδυσε στο Θιβέτ και οργάνωσε κίνημα αντίστασης, εκπαίδευσε Θιβετιανούς για να πολεμήσουν κατά των Κινέζων, με ορμητήρια από τις ορεινές περιοχές του Νεπάλ και της Ινδίας. Οργάνωσαν δε την απόδραση και διαφυγή του Δαλάϊ Λάμα.
  • Κορέα 1950-1953: Το SOG οργάνωσε πολλές ειδικές επιχειρήσεις στα μετόπισθεν της Βόρειας Κορέας με αμφίβιες καταδρομές, προσβολές, απελευθερώσεις αιχμαλώτων, αναγνωρίσεις δολιοφθορές και ενέδρες, για την υποβοήθηση της διεθνούς δύναμης του ΟΗΕ.
  • Γουατεμάλα 1954: Επιχείρηση καθαίρεσης του τότε προέδρου Αρμπένζ, (οργάνωση πραξικοπήματος) με σκοπό την εγκατάσταση στρατιωτικού καθεστώτος, φιλικού προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ
  • Κούβα 1961: Εμπλοκή στην απόβαση του Κόλπου των Χοίρων που έγινε γνωστή για την μεγάλη αποτυχία της.
  • Βολιβία 1965: Εκπαίδευση Βολιβιανών στρατιωτών για την αντιμετώπιση του δυνατού τότε "Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού της Βολιβίας" μίας αριστερής δύναμης ανταρτών με επικεφαλής λίγο αργότερα τον γνωστό Τσε Γκιεβάρα. Συμμετείχαν στην επιχείρηση σύλληψης του Τσε Γκεβάρα, μαζί με προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων ΗΠΑ και Βολιβίας. Τo SOG είχε προηγηθεί για συλλογή πληροφοριών.
  • Πόλεμος Βιετ Ναμ και Λάος: Εκπαίδευση  ανδρών της φυλής Χμονγκ κατά του καθεστώτος του Χο Τσι Μινχ, πρώην φίλου, κατά την Ιαπωνική κατοχή. Με τις ανταρτικές δυνάμεις που δημιούργησαν, εκτέλεσαν πλήθος προσβολών στα μετόπισθεν των Βιετ Κονγκ. Επίσης οργάνωσαν ένα μεγάλο αριθμό διασώσεων και διαφυγών αντιφρονούντων και αντίθετα, ένα  επίσης μεγάλο αριθμό συλλήψεων και εκτελέσεων μελών  Βιέτ Κονγκ.
  • Ψυχρός Πόλεμος: Επιχείρηση "Project Azorian" για την εύρεση βυθισμένου Σοβιετικού πυρηνικού υποβρυχίου Κ-129 που είχε χαθεί  το 1968 και την  εξέταση των πυρηνικών όπλων και των κρυπτογραφικών συστημάτων του υποβρυχίου. Αμφίβια επιχείρηση " Ivy Bells". Διείσδυση με υποβρύχια και εγκατάσταση συστημάτων υποκλοπής σε υποβρύχια καλώδια επικοινωνιών των Σοβιετικών.
  • Νικαράγουα 1979:  Διείσδυση στην χώρα και οργάνωση-εκπαίδευση των "Κόντρα" πρώην μελών της εθνοφρουράς της Νικαράγουα, υποστηρικτών του πρώην δικτάτορα Σομόζα, που είχε ηττηθεί από τους σοσιαλιστές Σαντινίστας.
  • Ελ Σαλβαδόρ, δεκαετία του'80: Οργάνωση ,εκπαίδευση και καθοδήγηση των αντιθέτων "δεξιών" κατά των αριστερών ανταρτών του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου "Farabundo Marti" στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου με εκτελέσεις αρχηγών ανταρτών από "ομάδες θανάτου".
  • Σομαλία 1993: Διείσδυση ομάδων του SOG πριν την είσοδο αμερικανικών στρατευμάτων με σκοπό την εκτέλεση ειδικής αναγνώρισης  με συλλογή-διαβίβαση πληροφοριών και σύλληψη  μεγαλο-λαθρεμπόρου όπλων προς στους αντάρτες.
  • Αφγανιστάν: Κατά την διάρκεια της Σοβιετικής κατοχής το 1980, ομάδες του SOG, συνεργαζόμενες με άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων διείσδυσαν , οργάνωσαν, εκπαίδευσαν και κατεύθυναν τις δυνάμεις των Μουζαχεντίν, κατά των Σοβιετικών. Η επιχείρηση είχε την κωδική ονομασία "Cyclone". Επίσης αργότερα το 1990, άνδρες του Αποσπάσματος, οργάνωσαν μυστική επιχείρηση για την σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν, χωρίς όμως να την εκτελέσουν, αφού δεν ενέκρινε τελικά, ο τότε πρόεδρος Μπιλ Κλίντον λόγω των πιθανοτήτων αποτυχίας, του δύσκολου εγχειρήματος. Το 2001 πάλι ομάδες του SOG ήταν οι πρώτες που διείσδυσαν στο Αφγανιστάν και προλείαναν το έδαφος για τις ακολουθούσες μονάδες ειδικών επιχειρήσεων. Η επιτυχία ήταν, ο προσεταιρισμός και η χρησιμοποίηση της "Βόρειας Συμμαχίας" για την αποπομπή των Ταλιμπάν χωρίς τη χρήση συμβατικών αμερικανικών δυνάμεων. Η επιχείρηση "Τora Bora" σε μία απόκρημνη και γεμάτη σπηλιές περιοχή του Ανατολικού Αφγανιστάν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, ήταν καθαρά ενέργεια των ειδικών δυνάμεων μετά από πληροφορίες που συγκέντρωσαν άνδρες του SOG, οι οποίοι επίσης συμμετείχαν σε αυτήν. Ομοίως άνδρες του Αποσπάσματος διέσωσαν τον τωρινό πρόεδρο Καρζάϊ το 2001 από τα χέρια των Ταλιμπάν (δείτε την τελευταία φωτογραφία). Μέχρι σήμερα στο Αφγανιστάν αλλά και στο Πακιστάν, υπάρχει κλιμάκιο του SOG που συνεργάζεται με τις άλλες ειδικές δυνάμεις, στις επιχειρήσεις κατά των Ταλιμπάν.
  • Υεμένη 2002: Εκτέλεση ειδικής επιχείρησης για την εξουδετέρωση ηγετικών στελεχών της Αλ Κάιντα σε συνεργασία με τις ειδικές δυνάμεις. Οι επιχειρήσεις κατά των μαχητών της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
  • Ιράκ: Άνδρες του αποσπάσματος διείσδυσαν πρίν την συμμαχική στρατιωτική  εισβολή στο Ιράκ με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών. Επίσης ομάδες του SOG, μαζί με αντίστοιχες των ειδικών δυνάμεων, έδρασαν στο Βόρειο Ιράκ όπου οργάνωσαν τους Κούρδους για ένοπλο αγώνα κατά των Ιρακινών. Η ειδική επιχείρηση με την κωδική ονομασία "Viking Hammer" ήταν μία από τις σημαντικότερες εκείνης της περιόδου, διότι εξουδετερώθηκε ένα φανατικό ισλαμιστικό ανταρτικό σώμα, το "Ανσάρ αλ Ισλάμ" που αποτελούνταν από σκληρούς μαχητές Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα, προερχόμενους από το Αφγανιστάν, μετά την πτώση των Ταλιμπάν. Εάν δεν γινόταν αυτό πριν την εισβολή των συμμαχικών στρατευμάτων, θα υπήρχε μία εχθρική δύναμη στα πλευρά των συμμάχων με ανυπολόγιστες συνέπειες. Μετά την σκληρή μάχη που δόθηκε, βρέθηκαν ταυτότητες ανταρτών που προέρχονταν από όλα σχεδόν τα Αραβικά κράτη.Οι επιχειρήσεις του SOG στο Ιράκ συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
  • Ιράν: Το 1950, ομάδες του Αποσπάσματος διείσδυσαν για την εκπαίδευση αντικομμουνιστών ανταρτών εναντίον του κόμματος Τουντέχ, σε περίπτωση που θα κατελάμβανε την εξουσία, μετά την καθαίρεση του πρωθυπουργού Μοσαντέκ.(με αμερικανικό δάκτυλο, για την άνοδο του Σάχη Ρεζά Παχλεβί). Το 1979, ομάδες διείσδυσαν ξανά στην Τεχεράνη προς υποστήριξη της επιχείρησης διάσωσης ομήρων από την αμερικανική πρεσβεία, που δυστυχώς κατέληξε σε μεγάλη αποτυχία. Δεν είναι γνωστό τι γίνεται σήμερα.
     

         Ανιχνευτής

         Πηγή: Wikipedia






Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών





Ήταν λίγο πριν από το τελευταίο φως μιας σχετικά ήρεμης βραδιάς του Σεπτέμβρη του 1982. Μέσα σ' ένα C-130 βρισκόμουν στον αέρα, "φασκιωμένος" μέσα στην εξάρτηση του αλεξιπτώτου μου, με το όπλο στο πλευρό μου, ένα "σπαστό" FN PARA 7,62 χιλ. και με το Μπέργκεν μου αγκιστρωμένο ανάμεσα στα πόδια μου,  μαζί με την ομάδα μου. Ήμουν ομαδάρχης της 1ης Ειδικής Ομάδας του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (1ης ΕΟ/ΕΤΑ)! Το σκεφτόμουν με μεγάλη ικανοποίηση!  Ήμουν στο ΕΤΑ!

Μερικές εβδομάδες πριν, είχα αναλάβει καθήκοντα, προερχόμενος από την Γ'  Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών. Για μένα ήταν κάτι που περίμενα και το ποθούσα! Δεν πήγαν χαμένοι κάτι μήνες που προηγήθηκαν με εντατική εκπαίδευση στη Γερμανία, στο "Διεθνές Σχολείο Περιπόλων Μακράς Ακτίνας Δράσεως" (International Long Range Reconnaissance Patrol School, ILRRPS). Μόλις επιστρέψαμε, 4 τον αριθμό, νεαροί καταδρομείς, ο Ταγματάρχης, επιτελής του 3ου Γραφείου της ΔΕΔ τότε και γενναίος πολεμιστής στην Κύπρο το '74, αμέσως μου είπε δείχνοντάς  με το δάκτυλο, "εσύ κύριε... ετοιμάσου για το ΕΤΑ. Θα πας τώρα στη Μοίρα σου στο νησί και θα ακολουθήσει η διαταγή τοποθέτησης..". Στη συνέχεια μας παρουσίασε στον Στρατηγό όπως συνηθίζεται.




Όταν παρουσιάσθηκα στο ΕΤΑ, ο Λοχαγός διοικητής του Τμήματος, με το αρειμάνιο μουστάκι, με δέχθηκε εγκάρδια και με ενημέρωσε για τα νέα μου καθήκοντα. Γνωριζόμασταν από παλιά και είχαμε κάτι κοινό. Την εκπαίδευση στο ILRRPS. Μιλούσαμε την "ίδια γλώσσα"! Τότε είχε πρωτοξεκινήσει η εκπαίδευση στη Γερμανία και είχε αρχίσει η προσπάθεια βελτίωσης της εκπαίδευσης και εξειδίκευσης στον τομέα της ειδικής αναγνώρισης, ιδιαίτερα για το προσωπικό του ΕΤΑ.

Οι καλύτεροι εκπαιδευτές ειδικών δυνάμεων, ενός, από τους καλύτερους στρατούς  στον κόσμο, οι SAS, μας δίδαξαν πολλά σε όλο σχεδόν το φάσμα των ειδικών επιχειρήσεων. Εκπαίδευση απαιτητική, σκληρή, με αυστηρή αξιολόγηση στο κάθε τι. Αναγνώριση υλικού,  εγκατάσταση παρατηρητηρίου, τακτική περιπόλων, ενέδρες,  ταχεία καταρρίχηση, αεροκίνητες επιχειρήσεις, επιβίωση διαφυγή, καταστροφές, προσανατολισμός και τήρηση κατευθύνσεως, CQB, ήταν κάποια από τ' αντικείμενα που κάναμε τότε, με πολλές ασκήσεις. Ομάδες εθνικές, σχεδόν απ' όλα τα κράτη του ΝΑΤΟ συμμετείχαν στο σχολείο και η εκπαίδευση έπαιρνε "χρώμα" συναγωνισμού μερικές φορές. Πραγματικά μία πολύ καλή εκπαίδευση! Ας μη μακρηγορήσω όμως άλλο γι' αυτό.

Τότε το ΕΤΑ, ήταν ένας Λόχος στην ουσία, εντεταγμένος στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών. Έξι ομάδες ενεργές και οι υπόλοιπες επιστρατευόμενες. Κάθε ομάδα είχε 2-3 μόνιμους και οι υπόλοιποι έφεδροι. Αλλά τι έφεδροι! Υπαξιωματικοί από τις Μοίρες Αλεξιπτωτιστών, με πολλά άλματα, άριστη επίδοση στην ειδικότητά τους, καλογυμνασμένοι, άριστοι σκοπευτές, εθελοντές, διαλεγμένοι από τον διοικητή του ΕΤΑ! Μάλιστα! Τότε, ο διοικητής διάλεγε τους κομάντος για το Τμήμα, όπως οι διοικητές των Μοιρών επέλεγαν τους υποψήφιους υπαξιωματικούς τους από τους καλύτερους καταδρομείς της μονάδας. Η θητεία όμως, ήταν 24 μήνες και μπορούσαν να γίνουν αυτά.

Όσο για εκπαίδευση, δεν "παιζόμασταν" με τίποτα! Πολλά χιλιόμετρα τρέξιμο, πολύωρες πορείες, βολές, καταστροφές, με κάθε λεπτομέρεια ασκήσεις τοπογραφίας, διαβιβάσεις,  πολλά, πάρα πολλά άλματα, πρώτες βοήθειες, επιβίωση, ορεινός αγώνας, χειμερινή διαβίωση ,αμφίβια εκπαίδευση και οτιδήποτε άλλο είχε το "μενού" των οδηγιών εκπαίδευσης της ΔΕΔ. Ειδικά η εκπαίδευση των διαβιβάσεων γινόταν επί ένα μήνα  και τότε είχαμε τα μόρς. Όλοι έπρεπε να "πιάνουμε" τουλάχιστον 80 γράμματα το λεπτό, αν θέλαμε να σταθούμε μέσα στην ομάδα μας.

Οι ασκήσεις, αλλά κυρίως οι αναγνωρίσεις συνεχείς! Να φαντασθείτε ότι οι 7 μήνες τον χρόνο,  ήταν "έξω" από την έδρα μας. Τη μεθόριο,  από το άκρο δυτικό στην Ήπειρο, μέχρι το ανατολικότερο σημείο του Έβρου την είχαμε "περπατήσει" κατά διαστήματα και ξέραμε και το μικρότερο μονοπάτι.




Η πόρτα του C-130 άνοιξε και ο load master έδειξε με νεύμα ότι είχαμε χρόνο 10 λεπτά. Το αεροπλάνο ήταν γεμάτο αλεξιπτωτιστές, ομάδες του ΕΤΑ και της 1ης ΜΑΛ, δεν ήμασταν μόνοι! Κάποιοι θα έπεφταν μαζί μας, και οι άλλοι σε άλλη ζώνη ρίψεως ανατολικότερα! Συμμετείχαμε σε άσκηση ειδικών δυνάμεων μεγάλης κλίμακας στη βόρειο Ελλάδα! Ο δροσερός νυκτερινός αέρας μας κτύπησε στο πρόσωπο. Οι αρχηγοί ρίψεως, ξεκίνησαν την διαδικασία, το κόκκινο φως σε λίγο έγινε "πράσινο" συνοδευόμενο από διαπεραστικό ήχο, από αυτούς που "σπάνε" τα νεύρα. Είχα ήδη φτάσει πρώτος στην πόρτα, κοίταξα από πίσω την ομάδα, και ευχαρίστως, έσπρωξα τον εαυτό μου στο κενό, για να ηρεμήσω από το θόρυβο. Ο αέρας από το πέσιμο με κτύπησε απότομα ανάμεικτος με καυσαέρια από το αεροπλάνο, μέχρι τη στιγμή που με το..."104", όπως όλοι οι αλεξιπτωτιστές μετράνε από μέσα τους,άνοιξε ο θόλος με ένα καθησυχαστικό θρόισμα.

Αισθάνθηκα πιο ήρεμος, και άρχισα να κοιτάω γύρω μου, για να εντοπίσω τους άνδρες της ομάδας μου αλλά και τον αμυδρό φωτισμό της ζώνης,  Μαύρο σκοτάδι, απελευθέρωσα το φόρτο μου που κρεμάστηκε λίγα μέτρα πιο κάτω και περίμενα το χτύπημά του στο έδαφος, για να ετοιμαστώ για προσγείωση. Με έκπληξη άκουσα παφλασμό νερού και πριν καλά-καλά συνειδητοποιήσω, βρέθηκα μέσα στα νερά ενός... οριζώνα! Εκεί πέσαμε όλοι και γίναμε μούσκεμα!  Τα δύσκολα τώρα άρχιζαν.  Αποστολή: Διείσδυση σε εχθροκρατούμενη περιοχή, εγκατάσταση παρατηρητηρίου, συλλογή πληροφοριών και διαβίβαση στη βάση! Αυτό σήμαινε νυκτερινή κίνηση για 70 χιλιόμετρα, σε 2 νύκτες και στη συνέχεια οργάνωση του παρατηρητηρίου, σε μία διάβαση, κάπου στα βορειοανατολικά. Μη βλέπετε που τα λέω αόριστα! Δεν έχουν νόημα τα τοπωνύμια, αλλά είχαμε κάνει πολύ καλή προετοιμασία και είχαμε απομνημονεύσει σχεδόν τα πάντα! Έτσι δούλευε το σύστημα. Δεν είχαμε τότε GPS και όλα γίνονταν με χάρτη και πυξίδα.

Βρεγμένοι, τακτοποιήσαμε το φόρτο, ελέγξαμε τον οπλισμό και τα υλικά μας, ιδιαίτερα τον ασύρματο
που ήταν αδιαβροχοποιημένος... ως ΒΟΕ, και γρήγορα απομακρυνθήκαμε από το σημείο, αφού παραδώσαμε τα αλεξίπτωτα σε εκπροσώπους της κοντινής Μοίρας Καταδρομών, που είχε αναλάβει την οργάνωση της ζώνης και θέματα ασφαλείας. Άσκηση ήταν! Μετά από λίγο σταματήσαμε για επανέλεγχο, προσανατολισμό, και αναφορά, όλα τυποποιημένα. όλοι γνώριζαν τις διαδικασίες και τα καθήκοντά τους. Ο ανιχνευτής μπροστά, πίσω ο ομαδάρχης , παραπίσω ο διαβιβαστής, ο νοσοκόμος, ο καταστροφέας, ο βοηθός ομαδάρχη. Σηματοδοσία σε κάθε περίπτωση, στις στάσεις ασφαλείας, ο καθένας έπαιρνε τον τομέα του, σε χαρακτηριστικά σημεία γινόταν επαλήθευση και καθορίζονταν σημεία ανασυγκρότησης σε περίπτωση αποκάλυψης, κίνηση με εγρήγορση, γιατί ξέχασα να πω, ότι ο "εχθρός" ήταν αυτή η βόρεια Μοίρα Καταδρομών που είχε τη φήμη και εξακολουθεί να την έχει,  των "ζόρικων" κομάντος.

Ξέραμε ότι μας ψάχνουν και σε οποιαδήποτε στραβοτιμονιά θα είχαν μεγάλη χαρά να μας πιάσουν σαν "λάφυρο πολέμου". Τα καταφέραμε όμως! Περάσαμε απαρατήρητοι, κινούμενοι πάντα μακριά από δρόμους διαλέγοντας κυρίως αντερείσματα και εκμεταλλευόμενοι το πλήθος των ατραπών που υπήρχαν και όλα τα "διαβολορέματα" όνομα και πράγμα!  Η εκπαίδευσή  όμως, μας είχε προσθέσει την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να εκτελέσουμε αυτό που μας ζητήθηκε να κάνουμε. Δοκιμάζαμε τις ικανότητές μας και το ξέραμε. Δεν υπήρχε διαχωρισμός μονίμων και εφέδρων Ήμασταν ένα! Μας ένωνε η εμπιστοσύνη στις ικανότητες του ενός προς τον άλλον, η φιλία και ο αλληλοσεβασμός. Οι βαθμοί ήταν προσθετικοί στην ιεραρχία. Πιο πολύ όμως μέτραγαν οι ικανότητες και δεν μπορούσε να σταθεί κάποιος στο τμήμα, μόνο γιατί ήταν βαθμοφόρος. Αν δεν ήσουν "καλός" έπρεπε να φύγεις!

Και η ομάδα μου ήταν πολύ καλή! Ο ανιχνευτής μου ένας Κρητικός, άνθρωπος του βουνού που με κλειστά μάτια έβρισκε μονοπάτια! Ο διαβιβαστής μου , "μαρκόνι" σκέτο, με 110 γράμματα το λεπτό, από το Γαλαξίδι, ο νοσοκόμος μου Μακεδόνας, άριστος γνώστης, ο καταστροφέας Πειραιώτης γεννημένος για την.. καταστροφή  και ο βοηθός μου "βατράχι" από τη Δράμα δεξί μου χέρι! Είχαμε από παντού εκπροσώπηση. Σημασία όμως είχε ότι μπορούσα να συνεννοηθώ με τα μάτια μαζί τους και "δεθήκαμε" σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Την δεύτερη νύκτα, γύρω στις 3 το πρωί, φτάσαμε στον προορισμό μας και στήσαμε το παρατηρητήριο. Περνούσαν από τον δρόμο αμάξια στρατιωτικά και πολιτικά και έπρεπε να αναφέρουμε κάθε κίνηση. Αυτό κάναμε! Ο ασύρματος λάμβανε  από την βάση, όποτε τον ανοίγαμε. Η βάση "μιλούσε" συνεχώς, προς κάθε κατεύθυνση. Εμείς παίρναμε αυτό που μας ενδιέφερε και δίναμε πολύ γρήγορα, αυτά που είχαμε. Ποτέ δεν ξεπερνούσαμε το λεπτό, γιατί θα μας εντόπιζαν. Να γιατί έπρεπε να γνωρίζουμε τα μορς και πολλά γράμματα το λεπτό! Τα μηνύματα κρυπτογράφονταν, μετατρέπονταν σε ομάδες γραμμάτων και έφευγαν. Όλοι έπρεπε να ξέρουν την διαδικασία μέσα στην ομάδα. Δεν μας πήραν ποτέ "μυρωδιά". Μόνο ο Λοχαγός ήξερε, που είχε έλθει κατόπιν ραντεβού, να μας δει.

Η άσκηση κράτησε μία εβδομάδα για να ακολουθήσει κάποια άλλη και μετά άλλη. Εμείς , γινόμασταν όλο και πιο "κολλητοί". Και όταν ερχόταν ο καιρός του αποχαιρετισμού, είτε με απολύσεις είτε με μεταθέσεις, ανταλλάσαμε τηλέφωνα, διευθύνσεις και προσπαθούσαμε να  διατηρούμε επαφή, ακόμη μέχρι και σήμερα! Οι δεσμοί των καταδρομέων είναι ισχυροί. Μέσα σε τέτοια τμήματα είναι ισχυρότεροι.

Θυμάμαι πως διαμορφώθηκε το σημερινό έμβλημα του ΕΤΑ! Ο Λοχαγός, ένας αψύς, σκληρός κομάντος ήθελε μέσα σε όλα τ' άλλα να δημιουργήσει και ένα ξεχωριστό σήμα για το Τμήμα. Είχαμε βγάλει το σχολείο ILRRPS,αυτός είχε κάνει και εκπαιδευτής εκεί και υιοθέτησε τον αετό, που είχε σαν σήμα το σχολείο, προσαρμόζοντας τον με το αλεξίπτωτο ελευθέρας πτώσης. Το έμβλημα "έπιασε" και διατηρήθηκε μέχρι σήμερα.

Πέρασαν τα χρόνια, αλλά παρακολουθούσα πάντα την εξέλιξή του Τμήματος, από όποια θέση και αν ήμουν. Το Τμήμα μεγάλωσε, έγινε μονάδα ανεξάρτητη, με μόνιμο πλέον προσωπικό, με το καλύτερο υλικό που υπάρχει, με εμπειρία στον αέρα στη θάλασσα και στην ξηρά, με εκπαίδευση και συνεργασία με άλλες ειδικές δυνάμεις του κόσμου. Είναι οι εκλεκτοί των εκλεκτών. Από εκεί πέρασαν στελέχη που έγραψαν ιστορία στο χώρο των ειδικών δυνάμεων. Ξέχασα να πώ ότι είναι και οι...νονοί της Ζ' ΜΑΚ. Παλιά στελέχη  του ΕΤΑ ήταν οι περισσότεροι, που ήλθαν και στελέχωσαν την Μοίρα και μαζί αρχίσαμε να εκπαιδεύουμε τους νέους. Ναι, ήταν  οι Αετοί.

Και όπως συνήθιζε να μου λέει ο ανιχνευτής μου ο Κρητικός:
   
  "Μόνο φτερά των αετών βρίσκεις μετά τις μπόρες, γιατί εκείνα τα πουλιά πετούνε τέτοιες ώρες".

Έτσι είναι το ΕΤΑ!

   Ανιχνευτής


12 σχόλια:
Ανώνυμος είπε...
Εξαιρετικό άρθρο Κύριε Ανιχνευτά.

Τα σέβη μου.

Λυκάον.
Ανιχνευτής είπε...
Ευχαριστώ κομάντος! Είναι η γλώσσα της αλήθειας, της εμπειρίας και της πείρας.Τίποτε περισσότερο ή λιγότερο.
criss2kk5 είπε...
Κυριε Ανιχνευτά ήταν καλές οι εποχές τότε! Η θητεία ήταν αρκετά μεγάλη για να εκπαιδευτεί καλύτερα ο στρατιώτης. Τώρα κοντα στα 50 σας, όμως είστε ακόμα σε καλή φυσική κατάσταση και έτοιμος όταν χρειαστεί να πολεμήσετε? Είστε ακόμα μάχιμος μετά απο τόσα χρόνια? Η γυμναστική σας τί περιελάμβανε? Πόσα χιλιόμετρα τρέξιμο καθημερινά? Πια ξένη γλώσσα μιλούσατε για να γίνετε δεκτός στο ΕΤΑ?

Τιμή Μου!
Πεζοναύτης 307 σειρά
09 Β εσσό.
575 Τάγμα Πεζοναυτών.
Ανώνυμος είπε...
Τα διαβαζω και ανατριχιαζω,πραγματικα παλληκαρια!
Ανώνυμος είπε...
Ολα τα λεφτα ρε παιδες. Προσφατα απολυθηκα και γω και λεω μακαρι να μπορουσαν και σημερα να πανε εφεδροι στο ΕΤΑ...

Σε παρακαλω Ανιχνευτη βαλε και αλλα για ΕΤΑ. Τα γραφεις πολυ καλα και ξερεις τι πρειπει να ειπωθει και τι να μη βγει προς τα εξω ακομα και μετα 28 χρονια...

αν τυχον δεν εχεις δει το κομματι για το ΕΤΑ στο φορουμ του ελληνικου στρατου εδω:

http://www.ellinikos-stratos.com/forum/forum_posts.asp?TID=1260&PN=33

Γραφουν/γραφανε και αρκετοι παλιοι ετατζηδες.

ΛΟΚ!

εφεδρος δνεας (κδ)
"Ζορικη" ΜΚ ;-)
Ανιχνευτής είπε...
Φίλε criss2kk5,

Σ' ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου στο άρθρο μου. Είμαι λίγο πιο μεγάλος απ' ότι γράφεις αλλά προσπαθώ να συντηρούμαι.

Ξέρεις, όταν ζεις μέσα σ' ένα χώρο όπως οι Ειδικές Δυνάμεις, αποκτάς ένα τρόπο ζωής. Έτσι λοιπόν κάθε πρωί, στις 6, τρέχω με ήρεμο ρυθμό 1 ώρα, περίπου 8-9 χιλιόμετρα ανάλογα με τα κέφια και στη συνέχεια λίγες ασκήσεις , όπως, έλξεις κάμψεις, αναδιπλώσεις κλπ. Το ευχάριστο για μένα είναι ότι ζώ στην εξοχή και έχω εύκολη πρόσβαση σε χώρους γύμνασης,ας είναι καλά ο δήμος μας.

Αν τύχει και με καλέσουν βεβαίως και θ' ανταποκριθώ εκεί που μπορώ να προσφέρω καλύτερα. Αλλοίμονο όμως αν φθάσουν μέχρι τη..σειρά μου! Αυτό θα σημαίνει ότι θα έχουν φύγει όλοι οι νέοι! Πράγμα απίθανο!

Το τρέξιμο τότε έφθανε από 10 το λιγότερο μέχρι 15 το μεγαλύτερο χιλιόμετρα! Υπολόγισε 1-1,5 ώρες χονδρικά. Βέβαια είχαμε και άλλα να κάνουμε και όχι μόνο αυτό. Συνήθως είχαμε περισσότερο χρόνο μετά από ασκήσεις, όταν θέλαμε λίγο να χαλαρώσουμε.

Στη συνέχεια ακολουθούσε ο στίβος ημερήσιας γύμνασης στη ΣΧΑΛ ή στίβος μάχης. Άλλες πάλι φορές παίζαμε παιχνίδια μπάσκετ, βόλεϋ, ποδόσφαιρο.

Υπήρχαν όμως κι' άλλα! Διαγωνιστικά τρέξιμο με Μπέργκεν έξω στη φύση, συνήθως κοντά σε πεδία βολής και ακολουθούσε βολή, πράγματα που και σήμερα πιστεύω να γίνονται.

Εκεί που γινόταν μεγάλο...γλέντι ήταν τα καλοκαίρια όταν μετασταθμεύαμε για θαλασσία εκπαίδευση. Το τρέξιμο ξεπερνούσε μερικές φορές τις 2 ώρες!

Δεν ήταν προαπαιτούμενο τότε η ξένη γλώσσα για να ενταχθείς στο Τμήμα, αλλά...κάτι κάναμε μέσα! Όχι πάντως Αγγλικά!

Αν ρωτάς προσωπικά για μένα, ναι γνωρίζω ξένες γλώσσες. Από τότε γνώριζα!

Επειδή γράφεις ότι είσαι Πεζοναύτης, κάτι που εκτιμώ πολύ γιατί και εγώ μετά το ΕΤΑ έκανα και Πεζοναύτης, σε πληροφορώ ότι σε επόμενο άρθρο μου θα γράψω για το Τάγμα μου και θα δεις τι κάναμε εκεί, στην εποχή μου.

Θαρσείν Χρή!
navigator είπε...
Πολύ καλό άρθρο που μας κάνει να αναπολούμε μια εποχή της οποίας μόνο τα απόνερα προλάβαμε... Έχωντας εκπεδευτεί στη ΣΧΑΛ το 1994 με διμοιρήτη από το ΕΤΑ αλλά και μετά στη2α Μ.ΑΛ. είχα συνυπάρξει μετους ΕΤΑτζήδες στο ίδιο στρατόπεδο και είχα γνωρίσει πολλούς από αυτούς. Οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι που κέρδιζαν την εμπιστοσύνη όλων μας. Την εποχή εκείνη υπήρχαν μεν έφεδροι στο ΕΤΑ, η επιλογή τους όμως κάθε άλλο παρά ταιριάζει στην εποχή που περιγράφεις. Δε χρειαζόταν να σε επιλέξει ο διοικητής, αρκούσε να'χεις βίσμα για να πας στο ΕΤΑ και να αποφύγεις το ΤΠΕΝ, τα καψόνια, τις σκοπιές, τις αγγαρίες, τις φυλακές και τη τυπολατρεία των μοιρών. Οι έφεδροι κατά συνέπεια, είχαν εκφυλιστεί σε καμαρώτοι των μονιμάδων και σε αντάλλαγμα είχαν -εκτός από τα παραπάνω- ένα m4, αρκετά παραπάνω άλματα και πιό ενδιαφέρουσες ασκήσεις από εμάς τους "μαύρους". Θεωρώ λανθασμένη ολόκληρη τη διαδικασία επιλογής όχι μόνο τον εφέδρων, αλλά και τον μονίμων. Μηπως κι ανάμεσα σε αυτούς δεν υπήρχαν άτομα που ούτε έξω από τη πύλη του ΕΤΑ δε θα έπρεπε να'χαν περάσει; Είμαι της άποψης ότι πρέπει να θεσπιστεί μια τυποποιημένη διαδικασία επιλογής (βλέπε ΟΥΚ) η οποία εφ'όσον τηρείται είναι σίγουρο ότι θα εξασφαλίζει άξια άτομα με γνώση κι ενδιαφέρον για το αντικείμενο. Το ίδιο βέβαια πρέπει να γίνει στο σύνολο των μονάδων των ειδικών δυνάμεων με αντικείμενα και με βαθμό δυσκολίας ανάλογα με τη φύση της κάθε μονάδας. Παραδείγματα υπάρχουν άφθονα από αντίστοιχες μονάδες άλλων στρατών (βλέπε Αγγλικός), δε χρειάζεται να ξανανακαλύψουμε το τροχό...
Να ζητήσω κι εγώ με τη σειρά μου κι άλλα τέτοια άρθρα, από εσάς κι όποιον άλλον έχει τις εμπειρίες και το χρόνο να γράψει δυό λόγια.
Τελειώνωντας, θέλω να σε ρωτήσω αν είσαι ενεργό μέλος σε κάποιο σύνδεσμο εφέδρων (ΛΕΚΙ, ΣΑΚ, ΠΣΕΕΔ κλπ)

Με καταδρομικούς χαιρετισμούς
Κοκκαλιάρης Δημήτρης
2α Μ.ΑΛ./2ος Λ.ΑΛ. 94Δ ΕΣΣΟ
Ανώνυμος είπε...
Κε Ανιχνευτά,
σίγουρα ενδιαφέρον το άρθρο από κάθε άποψη και για κάθε αποδέκτη! Απλώς λόγω και προσωπικής μας συνεργασίας επί αρκετά συναπτά έτη εκπλήσσομαι για την αφηγηματική παρουσίαση απείρων στοιχείων και πληροφοριών που ευκρινώς παρατίθενται! Εκτιμώ ότι θα ταίριαζε πολύ καλύτερα στην περίπτωση μας το ''λόγων απορρήτων εκφοράν μη ποιού''! Η ανδρεία, το θάρρος και η γενναιότητα είναι καθαρά προσωπικά θέματα καιείμαι σίγουρος ότι και αυτά διακρίνονται όταν πρέπει να διακριθούν...
Ανιχνευτής είπε...
Φίλε αναγνώστη της 21 Σεπτ.2010,1:50μμ,

Ευχαριστώ κατ' αρχήν για το σχόλιό σου και την παρατήρησή σου, που την συγκρατώ.

Σέβομαι την ευαισθησία σου περί απορρήτου και να είσαι βέβαιος ότι το θέμα αυτό το λαμβάνω και θα το λαμβάνω πάντα υπόψη μου.

Αν πρόσεξες όμως μιλάω για προσωπικές εμπειρίες 30 χρόνια πριν, που δεν νομίζω ότι έχουν συνάφεια με το σήμερα.

Πέραν τούτου σε παρακαλώ να δείς το περιεχόμενο των παρακάτω συνδέσμων.

http://www.shadowspear.com/greece-special-operations/eidiko-tmima-alexiptotiston.html

http://en.wikipedia.org/wiki/1st_Raider/Paratrooper_Brigade_(Greece)

http://www.enkripto.com/2009/05/special-forces-1952-1984.html

http://www.ellinikos-stratos.com/thiteia/eidikesdynameis_2.asp

http://www.google.com/images?q=greek+special+forces+ETA+photo&oe=utf-8&rls=org.mozilla:el:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=bA6aTJ6sA8eJ4gavxIU5&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=1&ved=0CCcQsAQwAA&biw=1365&bih=720

http://www.realcombatlife.com/2010/06/07/%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ac-elifsina-by-msg-r-mike-mcelmeel/


Φιλικά,
papadim110 είπε...
Διαφωνώ κάθετα με το ανέβασμα παρόμοιων άρθρων στα blogs!!!
Ανώνυμος είπε...
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΞΕΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙ ΟΤΙ ΑΠΟ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΕΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΔΙΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΣΘΕΙ ΠΡΟ 30 ΕΤΩΝ .
ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΕΡΙ ΔΥΝΑΜΕΩΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΓΝΩΣΕΩΝ ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΗΓΗΤΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΤΟΝΤΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΟΣ.
ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ( ΑΓΑΘΑ ΔΕΚΑΠΛΑ ) ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΡΙΘΗΚΑΝ , ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ ΚΑΙ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΛΛΙΩΣ .
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΟΣ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΡΜΟΖΕΙ ΣΕ ΑΝΔΡΕΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ
ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΩ ΑΛΛΑ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΘΑ ΠΑΡΑΤΕΘΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
navigator είπε...
Όταν σπόστρατοι της SAS κι άλλων παρόμοιων μονάδων γράφουν ολόκληρα βιβλία για πραγματικές επιχειρήσεις, όταν στο google earth μπορείς να δεις τα στρατόπεδα, όταν στις παρελάσεις εμφανίζονται άντρες των ειδικών επιχειρήσεων με ακάλυπτο πρόσωπο, όταν στα περιοδικά αναφέρεται με κάθε λεπτομέρεια η διαδικασία επιλογής και η εκπαίδευση στις ΟΥΚ... όταν... όταν... όταν... , είναι τουλάχιστον αστείο να ψάχνουμε για απόρρητα σε μια σύντομη περιγραφή της εμπειρίας κάποιου στο ΕΤΑ.