Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Οι έφεδροι Έλληνες Καταδρομείς

Bookmark and Share

  Είδα αυτή τη δημοσίευση και σκέφτηκα ότι αξίζει να την αναρτήσω! Συγχαρητήρια στους κομάντος!

  Ανιχνευτής

  

ΥΠΕΡΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ 130 χλμ. ΜΕ 25 ΚΙΛΑ ΦΟΡΤΟ ΟΛΥΜΠΟΣ - ΚΙΣΣΑΒΟΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ - ΠΗΛΙΟ


Ενώ οι περισσότεροι Έλληνες έτρεχαν στις παραλίες ή στα χωριά τους για τις καλοκαιρινές διακοπές, οι Αθηναίοι έφεδροι καταδρομείς μέλη του ΠΣΕΕΔ / ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ, πήραν τα όρη τα ψηλά βουνά, μετρώντας τα σωματικά και ψυχικά τους όρια, ξεχνώντας για λίγο το ΔΝΤ.
Από τις 14-17 Αυγούστου (στη γιορτή της Μεγαλόχαρης) ομάδα εννέα ανδρών πραγματοποιούσε με πλήρη φόρτο 25 Kg υπερμαραθώνιο 130 χλμ. Βαδίζοντας 15 ώρες καθημερινά με καύσωνα 39-40 βαθμούς Κελσίου από βουνό σε βουνό.
Το δρομολόγιο μεγάλο και επίπονο με σκοπό να καταδείξει το καταδρομικό πνεύμα (έρχονται όσοι θέλουν, μένουν όσοι μπορούν), τον εθελοντισμό, την αξία του εφεδρικού κινήματος, τον ρόλο του πολίτη – οπλίτη και τον Στρατιωτικό Αθλητισμό.

Το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε στη περιοχή Ολύμπου – Κισσάβου – Μαυροβουνίου – Πηλίου και το ημερήσιο πρόγραμμα περιελάμβανε εγερτήριο στις 05.00 και κατάκλιση στις 23.00 με ενδιάμεση ανάπαυση 2-2,5 ωρών. Η όλη διαδικασία αποτέλεσε μια γενικότερη αξιολόγηση όσον αφορά τις παραμέτρους: φυσική κατάσταση, τεχνικός εξοπλισμός, επικοινωνίες, ειδική διατροφή (ξηρά), αναγνώριση δρομολογίων και μονοπατιών, ανθρώπινη συμπεριφορά, σχέσεις μελών ομάδας κάτω από κόπωση και στρες, υπέρβαση των ανθρωπίνων αντοχών και συντήρηση ικανοτήτων.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΠΣΕΕΔ/Σύνδεσμος Αθηναίων Καταδρομέων κ. Αλέξανδρος Κόντος Εφ. Ταγματάρχης (ΚΔ) θα βραβεύσει τα μέλη που πραγματοποίησαν το πολύ επίπονο εγχείρημα σε ειδική δημόσια τελετή του συνδέσμου, ενώ δεσμεύτηκε να καθιερωθεί η ετήσια διεξαγωγή ως «Υπερμαραθώνιος της Εφεδρείας των Καταδρομών».
Ο Υπερμαραθώνιος 2010 αφιερώνεται σε όλους τους εθελοντές καταδρομείς που αξιώθηκαν να υπηρετούν το Δόγμα των Πράσινων Μπερέ.
Πηγή: Army alert


Ανταρτοπόλεμος: Το ΡΚΚ κατά την προσβολή φυλακίου

Bookmark and Share

Μοιάζει σαν άσκηση αυτό που θα δείτε παρακάτω. Είναι όμως πραγματικότητα! Είδηση που είδε το φώς της δημοσιότητας από τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Η προσβολή ενός τουρκικού φυλακίου από αντάρτες του ΡΚΚ στις 20 Ιουλίου 2010, όπως την είδαν και στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο οι επιτελείς μέσω εικόνων που έστελνε μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου ΗΕRΟΝ.  Αντίδραση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν υπήρξε! Αλλά ας αφήσω την αφήγηση, μεταφρασμένη στα ελληνικά, όπως ακριβώς την έγραψε η τουρκική εφημερίδα Ταράφ, στις αρχές Αυγούστου.


Ανιχνευτής


TARAF 2-8-2010, Μεχμέτ Μπαρανσού

ΣΑΝ ΒΙΝΤΕΟ GAME….


Οι στρατηγοί παρακολουθούσαν τον θάνατο των στρατιωτών…..

Αποκαλύφθηκε ότι η επίθεση στο Χάντεπε της περιοχής Τσουκούρτζα του νομού Χακκάρι στην οποία επτά στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, μεταδόθηκε ζωντανά καταρχάς στο Γενικό Επιτελείο και μετά σε σχεδόν τριάντα μονάδες. Το Heron που είχε πάει στην περιοχή 20 λεπτά πριν την επίθεση, μετέδωσε στο αρχηγείο την επίθεση του ΠΚΚ λεπτό προς λεπτό. Στις εικόνες που τράβηξε το Heron φαίνονται τα μέλη του ΠΚΚ που πλησίασαν στις θέσεις και πως εκρήγνυνται με μεγάλο θόρυβο οι βόμβες που πέταξαν στους στρατιώτες. Οι στρατιώτες που προσπαθούν να φύγουν, δέχονται βροχή από σφαίρες από τους ΠΚΚδες που περίμεναν. Και ενώ όλα αυτά τα έβλεπαν ζωντανά οι αξιωματικοί δεν έστειλαν στην περιοχή ούτε ένα ελικόπτερο.

Οι εικόνες είναι στην Ταράφ

Η εφημερίδα Ταράφ έχει στα χέρια της ζωντανές εικόνες από την αιματηρή επίθεση που έγινε στις 20 Ιουλίου στην βάση του Χάντεπε. Στην επίθεση του ΠΚΚ έχασαν τη ζωή τους οι υπολοχαγός πεζικού Τσετίν Αιλάρ, επιλοχίας Τουργκάι Γιλμάζ, δεκανέας Σαμέτ Γιλμάζ, επιλοχίας κομάντο Μεσούτ Κεκλικτσί, επιλοχίας Αιχάν Σάι, ο κομάντο της στρατοχωροφυλακής Τσαβούς Σερντάρ και ο στρατιώτης Χακάν Γιουτκούν.

Στην διοίκηση της 3ης τακτικής μεραρχίας Χακκάρι, επικεφαλής της οποίας είναι ο Γκουρμπούζ Καγιά –για τον οποίο έχει βγει ένταλμα σύλληψης για την υπόθεση Βαριοπούλα- είδαν την επίθεση καρέ καρέ ως εξής :

Η επίθεση καρέ καρέ

02.00 Έρχεται πληροφορία για επίθεση στη βάση Χάντεπε. Αμέσως στέλνεται στην περιοχή ένα Heron. Και αυτό αρχίζει αμέσως να καταγράφει. Φαίνονται μέσω του Heron οι ΠΚΚδες που πλησιάζουν στις θέσεις. Αμέσως η πληροφορία για την επίθεση μεταδίδεται στην μεραρχία στην Γιουκσέκοβα. Ζητείται επειγόντως βοήθεια καθώς και ελικόπτερο. Η εικόνα με τους ΠΚΚδες όπως είναι στους λόφους μεταδίδεται ζωντανά.
 02.30 Οι ΠΚΚδες βήμα βήμα πλησιάζουν στις θέσεις που φρουρούνε οι στρατιώτες. Παρά το ότι είναι νύχτα κάθε κίνηση των ΠΚΚδων φαίνεται καθαρά
02.32 Το Heron δείχνει τις θέσεις των στρατιωτών που φυλάνε σκοπιά. Υπάρχουν εκεί έξι στρατιώτες.
02.33 Το Heron εστιάζει σε δύο λόφους. Οι ΠΚΚδες στους δύο λόφους φαίνονται καθαρά. Ο χειριστής του Heron πιστεύοντας πως θα έρθει ελικόπτερο. Εστιάζει και καταγράφει την περιοχή.
02:34: Το Heron δείχνει για μια ακόμη φορά τους ΠΚΚδες στην περιοχή. Η κάμερα πάει και έρχεται στους λόφους. Γίνεται η πρώτη βολή πυροβολικού από τη βάση Χάντεπε προς τη μεριά των ΠΚΚδων. Όμως η βολή δεν πετυχαίνει τον στόχο της. Οι ΠΚΚδες συνεχίζουν να πλησιάζουν τις θέσεις. Όλες οι κινήσεις φαίνονται στην κάμερα.
02:35: Έρχονται εικόνες με τους ΠΚΚδες να αλλάζουν θέσεις προχωρώντας. Από την μια αλλάζουν θέσεις και από την άλλη πετάνε βόμβες στις θέσεις των στρατιωτών
02:36: Στην εικόνα υπάρχουν 7 ΠΚΚδες. Από διαφορετικά σημεία σιγά σιγά πλησιάζουν τις θέσεις. Από τις συντεταγμένες γίνεται αντιληπτό πως το Heron είναι ακριβώς πάνω από την βάση του Χάντεπε. Στις εικόνες φαίνονται ξανά οι στρατιώτες που περιμένουν στα χαρακώματα. Οι ΠΚΚδες συνεχίζουν να πλησιάζουν.

Οι ΠΚΚδες πυροβολούνε

02:39: Λίγο μετά φαίνονται οι στρατιώτες στα χαρακώματα υπό πυκνά πυρά. Οι στρατιώτες φαίνονται σε χαρακώματα ανοιχτά από πάνω και κάτω από διασταυρούμενα πυρά. Οι ΠΚΚδες φαίνονται καθαρά πως βήμα βήμα πλησιάζουν. Λίγα μέτρα έμειναν για τις θέσεις. Οι στρατιώτες στα χαρακώματα αρχίζουν να πυροβολούνε δεξιά και αριστερά. Οι τοποθετημένοι στους λόφους ΠΚΚδες θέτουν την περιοχή υπό διασταυρούμενα πυρά. (Οι στρατιωτικοί με τους οποίους μίλησα μου είπαν πως τα όπλα μπορεί να εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μέρα. Και πως αυτή η δουλειά δεν είναι δυνατόν να γίνει νύχτα). Τα πυρά παρενόχλησης συνεχίζονται. Ένας ΠΚΚας σιγά σιγά πλησιάζει τα χαρακώματα των στρατιωτών.
02:40: Οι ΠΚΚδες συνεχίζουν να πυροβολούνε. Ένας ΠΚΚας που έχει πλησιάσει στα χαρακώματα, τραβάει την περόνη από την χειροβομβίδα και την πετάει πάνω στους στρατιώτες. Γίνεται έκρηξη. Οι διασωθέντες από την χειροβομβίδα, βγαίνουν από τα χαρακώματα, και δέχονται πυρά από τρείς μεριές. Δεύτερη βόμβα σκάει πάνω στους στρατιώτες που προσπαθούνε να βγούνε από τα χαρακώματα. Και Τρίτη βόμβα σκάει κοντά στα χαρακώματα.
 02:42: Και ενώ στα χαρακώματα σκάζουν βόμβες, οι ΠΚΚδες από τους λόφους συνεχίζουν να πυροβολούνε. Οι στρατιώτες φαίνονται στις εικόνες. Παρά το ότι είναι ανοιχτός στόχος, ούτε βολή πυροβολικού γίνεται, ούτε ελικόπτερο στέλνεται για να βοηθήσει.
02:44: Δύο ΠΚΚδες πλησιάζουν πυροβολώντας τους στρατιώτες που αλλάζουν θέσεις στα χαρακώματα. Σε λίγο τους σκοτώνουν
02: 46: Οι ΠΚΚδες που πλησιάζουν στα χαρακώματα πυροβολούνε έναν έναν τους στρατιώτες.
02:47: Σκάει ακόμη μια βόμβα.
02:48: Οι ΠΚΚδες γυρνάνε γύρω από τα χαρακώματα. Σκοτώνουν τους εναπομείναντες στρατιώτες.
02:49: ΟΙ ευρισκόμενοι στα κτίρια στρατιώτες ανταποδίδουν πυροβολώντας τους ΠΚΚδες.
02:50: Σε ένα άλλο κτίριο όπου βρίσκονται στρατιώτες γίνεται έκρηξη. Δίπλα στο κτίριο πέφτουν άλλες δύο βόμβες. Τέταρτη βόμβα σκάει στο κτίριο.
02:53: Μετά την έκρηξη οι στρατιώτες εγκαταλείπουν το κτίριο.
02:54: Οι ΠΚΚδες που έχουν στήσει ενέδρα πυροβολούνε τους στρατιώτες που βγαίνουν από το κτίριο. Δύο στρατιώτες που ήθελαν να κρυφτούνε στην αποθήκη σκοτώνονται από αυτούς.
02:55: Μια ώρα πέρασε από την ώρα που ήρθε η πληροφορία για την επίθεση. Το ελικόπτερο που θα έπρεπε να είναι στην περιοχή σε 15 λεπτά ακόμα δεν ήρθε, ούτε και κανένα αεροπλάνο με βόμβες. Οι στρατιωτικοί βλέπουν τους σκοτωμούς ζωντανά στις μονάδες.

Πλησίασαν μέχρι τα 10 μέτρα

02: 54: Συνεχίζονται οι μάχες σώμα με σώμα στα στρατιωτικά καταλύματα. Η απόσταση ΠΚΚδων και στρατιωτών είναι περίπου 10 μέτρα.
02: 55: Στο καταφύγιο όπου βρίσκονται στρατιώτες σκάει χειροβομβίδα. Στη στρατιωτική βάση οι βόμβες σκάνε η μια μετά την άλλη, και κανένας δεν τρέχει να βοηθήσει τους στρατιώτες.
02:55: Μετά την έκρηξη δύο στρατιώτες που προσπαθούν να τρέξουν προς το άλλο καταφύγιο πέφτουν σε βροχή από σφαίρες των ενεδρεύοντων ΠΚΚδων. Και οι δύο στρατιώτες σκοτώνονται.
02:57: Οι ΠΚΚδες γυρνάνε ανάμεσα στα χαρακώματα. Ένα χαράκωμα το οποίο είχε εκραγεί νωρίτερα, επανεκρύγνυται.
03:00: Οι ΠΚΚδες ελέγχουν την περιοχή ανάμεσα στα χαρακώματα μήπως υπάρχει κανένας υγιής στρατιώτης. Κινούνται ιδιαίτερα ψύχραιμα. Από τις παρακάτω μονάδες ούτε βολή πυροβολικού, ούτε ελικόπτερο φαίνεται.
03:02: Οι ΠΚΚδες που είχαν στήσει παγίδα και πυροβολούσαν αρχίζουν να συγκεντρώνονται. Στη σύγκρουση που κράτησε μισή ώρα είναι άνετοι, καθώς δεν ήρθε βοήθεια στους στρατιώτες. Οι άνετες κινήσεις τους φαίνονται. Το Heron τα μεταδίδει όλα ζωντανά στο Επιτελείο και σε όλε τις μονάδες.
03:03: ΟΙ εγκατεστημένοι στους λόφους ΠΚΚδες που είχαν ρίξει τα διασταυρούμενα πυρά, πηγαίνουν να συναντήσουν τους ΠΚΚδες που είναι στα χαρακώματα.
03:08: ΟΙ ΠΚΚδες συναντιούνται στους λόφους. Για κάποιο διάστημα ακούγονται.
03: 16: Καθώς οι ΠΚΚδες επιστρέφουν το Heron για μια ακόμη φορά δείχνει το στρατόπεδο. Παντού ησυχία. Οι ΠΚΚδες επιστρέφουν άνετα.
03:20: Το Heron δείχνει για μια ακόμη φορά τους ΠΚΚδες που έχουν πάρει το δρόμο της επιστροφής. Οι ΠΚΚδες όσο άνετα ήρθαν τόσο άνετα φεύγουν
03:24: ΟΙ ΠΚΚδες ακούγονται σε ένα λόφο. Κανείς δεν επεμβαίνει πάνω τους.
03: 29: Οι ΠΚΚδες στον ίδιο λόφο ακούγονται. Δεν υπάρχει ούτε ελικόπτερο, ούτε αεροπλάνο, ούτε στρατιώτης να τους κυνηγά. Το Γενικό Επιτελείο τα βλέπει όλα και δεν επεμβαίνει, λες και βλέπει το Big brother. Έχοντας καταγράψει τις συνομιλίες επτά ΠΚΚδων σε ένα λόφο, ακολούθως φεύγει από την περιοχή

Οι στρατιωτικοί εξετάζουν τις εικόνες

Ανώτατοι στρατιωτικοί είπαν πως οι εικόνες που κατέχει η Ταράφ, έφεραν σεισμό μέσα στις TSK. Οι στρατιωτικοί αρμόδιοι είπαν το εξής : Λαμβάνεται πληροφορία για επίθεση. Το Heron αποστέλλεται στο λόφο όπου θα γίνει επίθεση. Η επίθεση καταγράφεται καρέ καρέ, αλλά αυτοί που το βλέπουν, ούτε ελικόπτερο, ούτε αεροπλάνο στέλνουν. Αναζητείται ο λόγος για τον οποίο το προσωπικό που ενημερωνόταν δεν έστειλε βοήθεια. Μας είπαν για δικαιολογία τις καιρικές συνθήκες, αλλά από τις εικόνες φαίνεται ότι ο καιρός ήταν πολύ καλός. Φίλοι από την περιοχή βλέπουν αυτήν την ανακοίνωση ως προσπάθεια αποκρύψεως της αλήθειας. Στις εικόνες φαίνεται ο καπνός από τις βόμβες που σκάνε. Τόσο καθαρός ήταν ο καιρός. Όλοι όσοι είδαν το βίντεο χάλασε η ψυχολογία τους.


Σχόλιο : Ορίστε και το βίντεο : http://www.taraf.com.tr/haber/generaller-askerlerin-olumunu-seyretti-video.htm. Και κάτι ακόμη. Άτομα που είναι ικανά να βλέπουν ζωντανά τον θάνατο των δικών τους στρατιωτών και να μην αντιδρούν -χαριν οιασδήποτε σκοπιμότητας-  φανταστείτε για τι άλλο είναι ικανοί… Προβοκάτσιες και άλλα τινά. Όσο για τους Τούρκους εκεί και εδώ : Siz sallayın bayrağı!





Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Αφγανιστάν : Κανταχάρ

Bookmark and Share





Κανταχάρ: Το κλειδί του Αφγανιστάν
Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, η μάχη για την Κανταχάρ ενδεχομένως να κρίνει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. 
 


Ιδρύθηκε το 329 π.Χ από τον Μέγα Αλέξανδρο, και χιλιάδες χρόνια μετά θεωρείται ως το «κλειδί» για τον τρέχοντα πόλεμο στο Αφγανιστάν: πρόκειται για την Αλεξάνδρεια την εν Αραχωσία- τη σημερινή Κανταχάρ.

Από την έναρξη του πολέμου μέχρι σήμερα, η συγκεκριμένη πόλη και η ευρύτερη περιοχή αποτελεί την «καρδιά» των Ταλιμπάν: το βασικότερο ορμητήριο των ανταρτών, από το οποίο και επιχειρούν με στόχο την ανάκτηση του ελέγχου του Αφγανιστάν και τον εξαναγκασμό των ξένων δυνάμεων σε φυγή. Και ως εκ τούτου, έχει δει- και συνεχίζει να βλέπει- κάποιες από τις πιο αιματηρές μάχες. Σήμερα, καθώς οι συμμαχικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των τοπικών πολεμάρχων σε χωράφια και αμπελώνες, αναλυτές εκτιμούν ότι η εν λόγω επιχείρηση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της 9ετούς πλέον εκστρατείας στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, είναι αρκετοί αυτοί οι οποίοι πιστεύουν ότι η Κανταχάρ, αν και σίγουρα μεγάλης σημασίας, δεν είναι το απόλυτο «κλειδί» που πιστεύουν πολλοί στις τάξεις του αμερικανικού στρατού, καθώς δεν θα κρίνει σε τόσο μεγάλο βαθμό την πορεία του πολέμου: επίσης, η επιτυχία σε καμία περίπτωση δεν είναι εγγυημένη, καθώς τα εμπόδια είναι πολλά και τα χρονικά περιθώρια μικρά. Επίσης, υψίστης σημασίας είναι και τα τεκταινόμενα στην πολιτική «αρένα» των ΗΠΑ.

«Ο δυτικός στρατιωτικός τρόπος σκέψης είναι εντελώς άσχετος με το Αφγανιστάν» λέει ο Μαρκ Σέητζμαν, πρώην πράκτορας της CIA που επιχειρούσε στην περιοχή και τώρα εργάζεται για το Foreign Policy Research Institute στην Ουάσινγκτον. «Μπορεί να επιτευχθούν οι στόχοι μας στην Κανταχάρ αλλά να χαθεί ο πόλεμος, κυρίως γιατί το Αφγανιστάν αποτελεί μία απίστευτα αποκεντρωμένη κοινωνία, με αποτέλεσμα στην επαρχία η εξουσία της κυβέρνησης της Καμπούλ να είναι μικρή».

Η νότια Κανταχάρ είναι αναμφισβήτητα εξαιρετικά σημαντική: η ίδια η πόλη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας, με 500.000 κατοίκους και αποτελούσε την πρωτεύουσα κατά τα έτη που το καθεστώς τον Ταλιμπάν ήταν στην εξουσία. Κατά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, εκτιμάται ότι ήταν η βάση του Οσάμα μπιν Λάντεν. Σήμερα, οι αντάρτες αντλούν το μεγαλύτερο τμήμα της δύναμής τους από εκεί, καθώς και από γειτονικές της περιοχές, που αποτελούν την έδρα των Παστούν- της φυλής από την οποία προέρχονται οι μαχητές του «πυρήνα» των Ταλιμπάν.


«Ενδεχόμενη νίκη στην Κανταχάρ θα έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή της κατάστασης σε όλο το νότο. Εάν η Κανταχάρ 'ανθίσει', τότε θα ανθίσουν και άλλα πράγματα. Αποτελεί περιοχή- σύμβολο για τους Παστούν» λέει ο στρατηγός Νικ Κάρτερ, ο διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, κάνοντας λόγο για «φαινόμενο ντόμινο».

Οι πολέμιοι της εκστρατείας για την Κανταχάρ ισχυρίζονται ότι προσωπικό και υλικό που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθουν καλύτερα αλλού διοχετεύονται στην εν λόγω επιχείρηση, επιτρέποντας στους Ταλιμπάν να έχουν επιτυχίες σε άλλες περιοχές- πολλοί αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού θεωρούν ότι ο μόνος τρόπος να κερδηθεί ο πόλεμος είναι χωριό με χωριό, κοιλάδα με κοιλάδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ναυάρχου Μάικ Μιούλεν, επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, η εξέγερση έχει εξαπλωθεί στο 1/3 των περιοχών της χώρας, με Ταλιμπάν «κυβερνήτες» να ασκούν εξουσία από «τις σκιές» σε 33 από τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν. Επίσης, υπάρχουν και άλλες ζώνες στρατηγικής σημασίας εκτός της Κανταχάρ, όπως η Καμπούλ και τα σύνορα με το Πακιστάν, όπου εντοπίζεται κυρίως η δραστηριότητα της αλ Κάιντα.


Hamkari Baraye Kandahar: «Συνεργασία για την Κανταχάρ»

Η επιχείρηση Hamkari Baraye Kandahar (Συνεργασία για την Κανταχάρ) δεν είναι μία συμβατική επιχείρηση, αλλά μάλλον ένα «κύμα» αυξανόμενης ισχύος, όπου η αμιγώς στρατιωτική ισχύς παίζει δευτερεύοντα ρόλο- αλλά παρόλα αυτά, στο αποκορύφωμά της 25.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ και του κυβερνητικού στρατού του Αφγανιστάν θα είναι ανεπτυγμένοι στην πόλη και τα περίχωρα.

«Δεν πρόκειται ούτε για το Στάλινγκραντ ούτε για τη Φαλούτζα. Αυτή η μάχη έχει να κάνει με τη διακυβέρνηση, με τη συμμορίες, με την τοπική 'μαφία'…η επιτυχία εξαρτάται από το κατά πόσον θα πείσουμε τον πληθυσμό ότι υπάρχει μία αξιόπιστη αφγανική κυβέρνηση» συμπληρώνει ο στρατηγός Κάρτερ.

Οι μάχες είναι σκληρές, με τις συμμαχικές δυνάμεις να συγκεντρώνονται στα δυτικά της πόλης, προσπαθώντας να ανακόψουν τη ροή μαχητών, βομβιστών αυτοκτονίας και χρημάτων. Μέχρι τώρα έχει εκκαθαριστεί το 80% της κοιλάδας Αργκαντάμπ, ισχυρού ορμητηρίου των Ταλιμπάν, και τον επόμενη μήνα θα ξεκινήσει επιχείρηση στο κοντινό Ζαρί, από όπου είχε ξεκινήσει το 1994 το ισλαμιστικό εξτρεμιστικό κίνημα.

Στο εσωτερικό της πόλης, πράκτορες βρίσκονται παντού και συγκεντρώνουν πληροφορίες, ενώ μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη προβλέπεται η ενεργοποίηση 11 σταθμών ασφαλείας. Επίσης, αναπτυξιακά προγράμματα θα ξεκινήσουν, που θα φέρουν την ηλεκτροδότηση στην περιοχή (διαδικασία που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2014).

Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η καταστροφή της παράλληλης «κυβέρνησης» των πολεμάρχων, που έχει εδραιωθεί μετά την εξαφάνιση της τοπικής ηγεσίας των φυλών και λόγω της απουσίας ισχυρής κεντρικής κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις οικογένειες που κυβερνούν την πόλη είναι και αυτή του Αχμέντ Ουαλί Καρζάι, ετεροθαλούς αδελφού του προέδρου Χαμίντ Καρζάι- ο οποίος έχει φανεί πολύ απρόθυμος να απομακρύνει το συγγενή του, παρά τις κατηγορίες για εμπλοκή του σε απάτες, εμπόριο ναρκωτικών και δολοφονίες.

«Το πρόβλημα στην Κανταχάρ είναι ότι ο πληθυσμός αντιμετωπίζει την κυβέρνηση και τους θεσμούς ως έκνομους και διεφθαρμένους, καθώς εξυπηρετούν τα συμφέροντα των αφεντικών τους και όχι των πολιτών» αναφέρεται σε μελέτη του αμερικανικού Institute for the Study of War. Επίσης, ανάλυση πάνω στην περιοχή έδειξε ότι η ευρύτερη επαρχία (αντίστοιχη σε μέγεθος με το Ισραήλ) υπέδειξε την ύπαρξη ενδημικής διαφθοράς, καθώς και έλλειψη ασφάλειας και βασικών υπηρεσιών. Συνολικά, δημιουργούνται συνθήκες οι οποίες κάνουν τον πληθυσμό να αντιδρά είτε μη υποστηρίζοντας την κυβέρνηση, είτε, ακόμα χειρότερα, υποστηρίζοντας τους Ταλιμπάν. Σύμφωνα με την ανάλυση, το 85% των ατόμων που αποτέλεσαν το δείγμα αντιμετωπίζουν τους Ταλιμπάν ως τους «Αφγανούς αδελφούς» τους.


«Η σημασία της Κανταχάρ είναι και πολιτική εκτός από στρατιωτική. Αν ο στρατηγός Πετρέους- διοικητής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν- αποτύχει να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, ο πρόεδρος Ομπάμα θα δυσκολευτεί πολύ να πείσει ότι η στρατηγική του όσον αφορά τον πόλεμο λειτουργεί- με λίγα λόγια, τελειώνει ο χρόνος» λέει ο καθηγητής διεθνών σχέσεων και ιστορίας του πανεπιστημίου της Βοστώνης και βετεράνος του Βιετνάμ, Άντριου Μπάσεβιτς.

Στο πολιτικό μέτωπο των ΗΠΑ, η μάχη φαίνεται να χάνεται για τον Αμερικανό πρόεδρο, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση το 58% των Αμερικανών αποδοκιμάζει τον πόλεμο, ενώ μόνο το 38% βλέπει θετικά την κλιμάκωση της πολεμικής προσπάθειας.

Σύμφωνα με μελέτη του think tank RAND, βασισμένης σε 90 αντάρτικα από το 1945, ο μέσος όρος για την κατάπνιξη μίας ένοπλης αντάρτικης εξέγερσης είναι 14 χρόνια-το τρέχον αμερικανικό δόγμα υιοθετήθηκε πριν από τρία χρόνια, και ακόμα και αν είναι- σύμφωνα με τον Αρτούρο Μουνιόζ, του RAND- μία βιώσιμη στρατηγική, «αποτελεί ερώτημα το κατά πόσον η αμερικανική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να διαθέσει το χρόνο, το χρήμα και το φόρο αίματος που απαιτούνται.

Υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι είναι αντίθετοι με την τρέχουσα τακτική (COIN- Counterinsurgency Doctrine, Δόγμα Καταστολής Αντάρτικου), καθώς θεωρούν πως δίνεται έμφαση σε λάθος στόχους. Ο επικεφαλής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ναύαρχος Έρικ Όλσον, θεωρεί ότι δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην προστασία των ντόπιων παρά στις επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών: «Η καταστολή του αντάρτικου πρέπει να εμπεριέχει περισσότερες επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών».


Πηγή: Καθημερινή 

Σχόλιο

Εφαρμόζεται πάλι η αρχή του εγκλωβισμού, όπως συνέβη και στη μάχη της Μάζρα. Διαβάστε το άρθρο μου κάνοντας "κλικ" στη λέξη: Εγκλωβισμός

Ανιχνευτής


Ειδικές Επιχειρήσεις στον Καύκασο

Bookmark and Share

Ειδικές επιχειρήσεις από τμήματα της ομοσπονδιακής υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας της Ρωσίας διεξάγονται στον Βόρειο Καύκασο, με σκοπό την εξουδετέρωση ληστοσυμμοριών και τρομοκρατών, δηλώνουν επίσημες ρωσικές αρχές.

Ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι το αποτέλεσμα αυτών των επιχειρήσεων είναι ως τώρα ικανοποιητικό και οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν  με σκοπό την πλήρη εξουδετέρωση των τρομοκρατών. "Θα τιμωρηθούν για το κακό που προκάλεσαν στο υπόγειο μετρό της Μόσχας. Δεν χρειάζεται καλοσύνη γι' αυτούς" φαίνεται να δήλωσε.

Περισσότεροι από 30 αντάρτες έχουν σκοτωθεί δήλωσε  το Σάββατο ο Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, διευθυντής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας FSB (Federal Security Service), κατά την διάρκεια ειδικών επιχειρήσεων που διεξήχθησαν όλο τον Αύγουστο στην ευρεία περιοχή του Βόρειου Καύκασου. Ανακαλύφθηκε και καταστράφηκε μεγάλος αριθμός ατομικού οπλισμού, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών.

Το FSB με συντονισμένες ενέργειες και σε συνεργασία με με άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου, κατόρθωσε να εξουδετερώσει τον αργηγό των ανταρτών Μαγκομεντάλι Βαγκάμποφ, ο οποίος  είχε αναμειχθεί στην τρομοκρατική βομβιστική ενέργεια στο μετρό της Μόσχας, αλλά και στο Κιζλάρ του Νταγκεστάν, που στοίχισαν τη ζωή 40 ανθρώπων και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων 90 τον περασμένο Μάρτιο.

Παράλληλα, άλλοι 12 Τσετσένοι αντάρτες σκοτώθηκαν από τμήματα ασφαλείας  στο χωριό Τσεντορόϊ, ιδιαίτερη πατρίδα του προέδρου Ράμζαν Καντίροφ μετά από ειδική επιχείρηση στην οποία ηγείται προσωπικά ο πρόεδρος. Προηγήθηκε επιδρομή 30 ανταρτών στο χωριό, ξημερώματα της Κυριακής, χωρίς να διευκρινίζεται αν ο πρόεδρος ήταν ήδη εκεί όταν άρχισε η προσβολή του χωριού. Τέσσερις άνδρες της ασφάλειας σκοτώθηκαν και 17 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν. Δεν υπήρξαν θύματα ανάμεσα στους κατοίκους του χωριού.

Οι ειδικές επιχειρήσεις συνεχίζονται στη Ρωσική ομοσπονδία και οι αντάρτες εξακολουθούν  να διαφεύγουν.

Ανιχνευτής

Πηγή: ITAR-TASS

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν επιμένουν

Bookmark and Share

talibanΜαχητές των Ταλιμπάν εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον δύο βάσεων της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF) στα ανατολικά της χώρας, τα ξημερώματα του Σαββάτου, όπως ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ. Δέκα εξ αυτών σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων.

Τουλάχιστον τριάντα μαχητές των Ταλιμπάν, ανάμεσα τους και βομβιστές αυτοκτονίας και άνδρες οπλισμένοι με ρουκέτες και πολυβόλα, επιτέθηκαν σε βάση των ΗΠΑ στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Η επίθεση είχε ως πρώτο στόχο την Προκεχωρημένη Επιχειρησιακή Βάση Τσάπμαν στην επαρχία Χοστ, κοντά στο νοτιοανατολικό τμήμα της μεθορίου με το Πακιστάν, όπου οι ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον των Ταλιμπάν. Στη βάση αυτή είχαν σκοτωθεί επτά στελέχη της CIA τον περασμένο Δεκέμβριο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, τα στρατεύματα της ISAF τους απώθησαν και σκότωσαν τουλάχιστον δέκα από αυτούς, ενώ συνέλαβαν πολλούς άλλους.

Παρά την παρουσία 150.000 ξένων στρατιωτών, η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι ανεξέλεγκτη. Αντάρτες εξαπολύουν όλο και πιο τολμηρές επιθέσεις σε όλη τη χώρα σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν την κυβέρνηση και να εκδιώξουν τα ξένα στρατεύματα. Περισσότεροι από 2.000 ξένοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, κατά κύριο λόγο Αμερικανοί, από την έναρξη του πολέμου. Οι θάνατοι αμάχων αυξήθηκαν κατά 31% το πρώτο εξάμηνο του 2010, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΗΕ.

Η ISAF ανακοίνωσε επίσης ότι οι δυνάμεις της σκότωσαν κατά λάθος δύο εργαζόμενους σε ιδιωτική εταιρία ασφάλειας στην επαρχία Ουαρντάκ. Όχημα κινούμενο με μεγάλη ταχύτητα πλησίασε πυροβολώντας μια περίπολο. Η περίπολος άνοιξε πυρ σκοτώνοντας δύο άτομα που αργότερα έγινε γνωστό ότι ήταν υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρίας ασφάλειας οι οποίοι πυροβολούσαν εναντίον ανταρτών.


Πηγή: The Insider


Η υποχρεωτική αποστρατεία των SAS

Bookmark and Share

 Αποστρατεύονται υποχρεωτικά 40 από τους πιο έμπειρους μαχητές των  βρετανικών ειδικών δυνάμεων SAS, μετά την απόφαση του βρετανικού ΥΕΘΑ να τερματίσει  προηγούμενη υπουργική  απόφαση, γνωστή με την όρο "συνέχεια", που επέτρεπε την παραμονή  κατώτερου προσωπικού στις ειδικές δυνάμεις μέχρι την ηλικία των 45 ετών, δηλαδή 5 περισσότερα έναντι των 40,  που ισχύει για τους αντίστοιχους του υπόλοιπου στρατού.

Αυτό γίνεται, όπως ανακοινώθηκε από επίσημες πηγές, στα πλαίσια περικοπών εξόδων και μειώσεως της δύναμης του βρετανικού στρατού. Δημιούργησε όμως μεγάλη αναστάτωση στο χώρο των ειδικών δυνάμεων διότι "φεύγουν" ξαφνικά οι άνθρωποι που έχουν προσφέρει ανυπολόγιστης αξίας υπηρεσία στη χώρα τους, σε διάφορα θέατρα επιχειρήσεων και έχουν αντιμετωπίσει  με επιτυχία τους πιο δύσκολους αντιπάλους. Φεύγει η πείρα και η γνώση, δήλωσε πολύ παραστατικά ένας άνδρας  των SAS  για τους αποστρατευόμενους, των οποίων ο αριθμός ισοδυναμεί με μισό Λόχο,  από τους τέσσερις που διαθέτει το Σύνταγμα. Αδειάζει η μονάδα και είναι πολύ δύσκολο ν' αναπληρωθεί με τόσο πολύτιμο και έμπειρο προσωπικό. " Αποτελεί τρέλα!  Είναι δημιούργημα των γραφειοκρατών που μετράνε τα κουκιά, ενώ είναι άσχετοι από στρατιωτικές επιχειρήσεις, χωρίς να δίνουν σημασία στην μεγάλη πτώση του ηθικού που προκαλούν" είπε.

Αν και οι περικοπές είχαν αποφασισθεί εδώ και μήνες, ο Βρετανός ΥΕΘΑ  Λίαμ Φοξ, είχε δηλώσει ότι αυτό δεν θα επηρέαζε την μαχητική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων, πράγμα όμως που  δεν τηρήθηκε στην περίπτωση αυτή, δήλωσε κάποιος άλλος πρώην αξιωματικός των SAS. Είναι πολύ δύσκολο να αναπληρωθούν τέτοιοι άνδρες. Δεν μετράει μόνο η φυσική κατάσταση, αλλά το τι έχουν μέσα στο ασπρόμαλλο κεφάλι τους, είπε χαρακτηριστικά. Δεν είναι μόνο "Ο Τολμών Νικά", αλλά "ο εκπαιδευμένος και ο προετοιμασμένος  νικά" και αυτό το προσέφεραν μέχρι τώρα οι παλιοί στους νεώτερους.

Οι περικοπές στο στρατό είναι σίγουρο ότι επηρεάζουν τις ειδικές δυνάμεις, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με τρόπο που να μην επιδρά στη μαχητική ικανότητα και πολύ περισσότερο στο ηθικό  του προσωπικού. Κάτι ακόμη που θα ήθελα να σχολιάσω σε αυτή την είδηση, είναι η διάρκεια παραμονής του κατώτερου προσωπικού στο βρετανικό στρατό. Το όριο ηλικίας είναι τα 40 χρόνια! Δεν βγήκε τυχαία αυτή η ηλικία αλλά μέσα από την πείρα των πολλών πολεμικών επιχειρήσεων που έχουν ως τώρα συμμετάσχει οι Βρετανοί.

Θεωρούν επικίνδυνο ίσως να διαθέτουν μεγάλους σε ηλικία στρατιώτες και γι' αυτό τους αποστρατεύουν γρήγορα στην ηλικία των 40 ετών. Αυτό όμως που πιθανόν να μη γνωρίζετε, είναι ο τρόπος με τον οποίο τους αντιμετωπίζουν με την αποστρατεία τους και η διαδικασία που ακολουθείται για την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία. Αν μπείτε στην ιστοσελίδα  των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων θα το διαπιστώσετε.


 Ανιχνευτής

Πηγή: The Independent


Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Η φωτογραφία της εβδομάδας: Το πήδημα των "βατράχων".



Άλμα από την ομάδα επίδειξης ελεύθερης πτώσης των SEALs τους γνωστούς "Leap Frogs" ,κατά την τελετή έναρξης αθλητικών αγώνων στα πλαίσια του εορτασμού της ναυτικής εβδομάδας των ΗΠΑ.

Πηγή: Strategy page




Bookmark and Share

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Ανακοίνωση



Αγαπητοί αναγνώστες, η Εφημερίδα θα επαναλειτουργήσει από την Κυριακή 29 Αυγούστου 2010, λόγω ολιγοήμερων διακοπών.

Σας χαιρετώ καταδρομικά,

      Ανιχνευτής 

Οι Ισραηλινοί Sayeret Matkal



Sayeret Matkal, (Σαγερέτ Ματκάλ, εβραϊκά: סיירת מטכ"ל), σημαίνει, Μονάδα Αναγνώρισης Γενικού Επιτελείου. Είναι η πιο επίλεκτη μονάδα ειδικών δυνάμεων του Ισραηλινού στρατού. Οργανώθηκε για πρώτη φορά το 1957, με την ονομασία Μονάδα 269, από βετεράνους μαχητές της Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών, της Μονάδας 101 και του κλάδου πληροφοριών του Ισραηλινού στρατού, του γνωστού με το όνομα Aman. 

Οι κύριες αποστολές της μονάδας είναι η εκτέλεση αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων , ειδικής αναγνώρισης σε βάθος εντός της εχθρικής τοποθεσίας και συλλογή πληροφοριών. Η μονάδα κατά κύριο λόγο είναι μονάδα συλλογής στρατηγικών πληροφοριών. 


Έμβλημα μονάδας
Επίσης αναλαμβάνει όποτε απαιτηθεί αποστολές εκτός συνόρων Ισραήλ για απελευθέρωση ομήρων. Είναι οργανωμένη κατά τα πρότυπα των Βρετανών SAS ( Special Air Service) και υπάγεται στον Κλάδο πληροφοριών, Aman. Ανάμεσα στο προσωπικό του Ισραηλινού στρατού, είναι γνωστή με το όνομα "η Μονάδα" και το λογότυπο του εμβλήματος της είναι: " Ο Τολμών Νικά" (Who Dares Wins), ίδιο με το ελληνικό των Δυνάμεων Καταδρομών και το βρετανικό των SAS. Τα πρώτα της μέλη, πλέον των άλλων, είχαν σαν εκπαιδευτές και Άραβες βεδουίνους ιχνηλάτες, για να μπορούν να εντοπίζουν ίχνη στην έρημο και να σκέφτονται σαν Άραβες.

Η μονάδα έγινε πασίγνωστη από την επιχείρηση "Thunderbolt" (Κεραυνός) που έμεινε στην μνήμη του κόσμου σαν επιχείρηση Έντεμπε ( Entebbe), κατά την οποία διασώθηκαν πάνω από 100 επιβάτες των αερογραμμών της Air France που είχαν απαχθεί από αεροπειρατές της τότε τρομοκρατικής παλαιστινιακής οργάνωσης PLO. Στην επιχείρηση φονεύθηκε ο τότε διοικητής της Τζόναθαν Νετανιάχου, αδελφός του σημερινού προέδρου του Ισραήλ, που και αυτός έχει υπηρετήσει στη μονάδα.

Το 1959 ένας στρατεύσιμος κληρωτός, ο Εχούντ Μπαράκ έγινε δεκτός στη Sayeret Matkal ο οποίος αργότερα ανέλαβε τη διοίκηση της μονάδας και έγινε ο πιο παρασημοφορεμένος μαχητής του Ισραήλ. Ακολούθησε την στρατιωτική καριέρα και έφτασε ν' αναλάβει Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ισραηλινού στρατού. Ήταν αυτός που αναβάθμισε τη μονάδα.

Αν και καλύπτεται από αυστηρή μυστικότητα, η Sayeret Matkal έχει επηρεάσει πολύ τον υπόλοιπο στρατό του Ισραήλ. Ήταν οι πρώτοι που ανέπτυξαν τις τεχνικές διείσδυσης με ελικόπτερο και αυτοί, που με την εκτεταμένη χρήση του υποπολυβόλου Uzi, έπεισαν την πολεμική βιομηχανία στην παραγωγή αυτού του όπλου, με πτυσσόμενο κοντάκιο για πιο σταθερή σκόπευση.

Επιλογή προσωπικού και εκπαίδευση

Εκπαιδευόμενοι υποψήφιοι της μονάδας (Παλαιά φωτογραφία)
Αρχικά στη μονάδα τοποθετούνταν με απόρρητη διαταγή του Γενικού Επιτελείου επιλεγμένα από την ιεραρχία στελέχη, γνωστά για την αξία τους, τις γνώσεις τους και τις ικανότητές τους. Από το 1980 όμως, άρχισε η στρατολόγηση και στρατεύσιμου προσωπικού, επί εθελοντικής βάσης.

Μία φορά το εξάμηνο οι εθελοντές μόνιμοι και κληρωτοί, κατατάσσονται σε ειδικό κέντρο επιλογής και εκπαίδευσης (Gibush), όπου οι υποψήφιοι περνούν πολλές ημέρες εξαντλητικής εκπαίδευσης άυπνοι. Παρακολουθούνται συνεχώς από ιατρικό προσωπικό και ψυχολόγους. Η εκπαίδευση γίνεται με τη μέθοδο της επιλογής. Όσοι καταφέρνουν να περάσουν με επιτυχία όλες τις φάσεις της εκπαίδευσης, γίνονται δεκτοί στη μονάδα.

Από το 1990 και μετά, το ίδιο κέντρο εκπαίδευσης χρησιμοποιούν και οι άλλες μονάδες των ειδικών δυνάμεων ενώ το Γενικό Επιτελείο μεθοδεύει την ενοποίηση όλων των παρόμοιων κέντρων των άλλων κλάδων, για μείωση κόστους, ενιαία εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων και αποφυγή απωλειών και διαρροών προσωπικού από τραυματισμούς και υπερκόπωση νεοσυλλέκτων, λόγω της άστοχης και υπερβολικής καταπόνησης που επιβάλουν οι ενθουσιώδεις χαμηλόβαθμοι εκπαιδευτές.

Από την στιγμή που ένας νεοσύλλεκτος γίνεται δεκτός στη μονάδα, αρχίζει η εκπαίδευση που διαρκεί 20 μήνες, με ιδιαίτερη βαρύτητα στον ατομικό οπλισμό, ατομική τακτική εκπαίδευση (κινήσεις στο πεδίο της μάχης ημέρα και νύκτα, κάλυψη-απόκρυψη-παραλλαγή, εκτίμηση αποστάσεων, προσανατολισμός και τήρηση κατεύθυνσης,παρατήρηση και αναφορά, κλπ), μάχη σώμα με σώμα και άλλες τεχνικές, που θα βοηθήσουν τον μαχητή να επιβιώσει πίσω από τις εχθρικές γραμμές.

Ειδικότερα το πρόγραμμα έχει τις παρακάτω φάσεις:
  • Τέσσερις μήνες βασική εκπαίδευση τυφεκιοφόρου πεζικού 
  • Δύο μήνες προκεχωρημένη εκπαίδευση πεζικού 
  • Τρεις εβδομάδες βασική εκπαίδευση αλεξιπτωτιστού. 
  • Πέντε εβδομάδες εκπαίδευση στον αντιτρομοκρατικό αγώνα στο αντίστοιχο σχολείο του Ισραηλινού στρατού 
Το υπόλοιπο του χρόνου μέχρι τον εικοστό μήνα, αφιερώνεται στην εκπαίδευση περιπόλων αναγνώρισης μακράς ακτίνας δράσης και ειδικότερα στον προσανατολισμό και την τήρηση κατεύθυνσης που ξεκινά κατά ζεύγη, όπως γίνεται σε όλον τον υπόλοιπο στρατό και καταλήγει σε ατομικό επίπεδο και σε μεγάλες αποστάσεις. 

Αν και η μονάδα διαθέτει το δικό της διακριτικό, απαγορεύεται στο προσωπικό της να το φέρει στη στολή δημόσια, λόγω της διαβάθμισης ασφάλειας που έχει καθιερωθεί.

Επιχειρήσεις 

Η Sayeret Matkal έχει εκτελέσει πολλές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις όπως αυτή του Έντεμπε και έχει λάβει μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις με εκτεταμένη δράση στον πόλεμο των έξι ημερών αλλά και σε μετέπειτα πιο πρόσφατες επιχειρήσεις. Η επίσημη θέση όμως του Ισραήλ είναι να αρνείται την ύπαρξη αυτής της μονάδας και να αποδίδει όλες τις ενέργειες γενικά στους "επίλεκτους αλεξιπτωτιστές".

Παρ' όλα αυτά, λόγω της φήμης της από τις τολμηρές επιχειρήσεις που έφερε σε πέρας με επιτυχία, αποτελεί κοινό μυστικό για τον Ισραηλινό λαό. Γνωστές επιχειρήσεις είναι: 

1968 Επιχείρηση Shock.- Δολιοφθορά στο φράγμα του Νείλου στη Αίγυπτο σε συνεργασία με την πολεμική αεροπορία 

1968 Επιχείρηση Gift.- Δολιοφθορά 14 αραβικών πολιτικών αεροσκαφών στο Διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού. 

1969 Επιχείρηση Orchard 22, Orchard 37- Καταδρομή σε ηλεκτροφόρους πυλώνες υψηλής τάσης και κεραίες ελέγχου στην Αίγυπτο 

1969 Επιχείρηση Bulmus 6 - Καταδρομή στο οχυρό Green Island στην Αίγυπτο σε συνεργασία με την Shayeret 13 ( Ειδική μονάδα βατραχανθρώπων) 

1969 Επιχείρηση Rooster 53 - Καταδρομή και κατάληψη εγκατάστασης ραντάρ των Αιγυπτίων σε συνεργασία με την πολεμική αεροπορία 

1970 Επιχείρηση Rhodes - Καταδρομή στο οχυρό Shadwan Island στην Αίγυπτο σε συνεργασία με την Shayeret 13 

1972 Επιχείρηση Isotope - Διάσωση ομήρων αεροπειρατείας στο αεροδρόμιο Τελ Αβίβ σε αεροσκάφος της SABENA 

1972 Επιχείρηση Crate 3 - Απαγωγή 5 Σύριων αξιωματικών πληροφοριών 

1973 Επιχείρηση Spring of youth - Εκτέλεση των αρχηγών της τρομοκρατικής οργάνωσης "Μαύρος Σεπτέμβρης" στη Βηρυτό του Λιβάνου 

1973 Εξουδετέρωση Σύριων καταδρομικών τμημάτων και ανακατάληψη του όρους Hermon, σε συνεργασία με την Ταξιαρχία Golani 

1973 Εκτέλεση ενεδρευτικών προσβολών σε βάθος εντός των εδαφών Συρίας και Αιγύπτου κατά την διάρκεια του πολέμου Yom Kippur 

1974 Διάσωση μαθητών σε ομηρία,στο Ma'alot 

1975 Επιχείρηση Savoy - Διάσωση ομήρων στο ομώνυμο ξενοδοχείο 

1976 Επιχείρηση Thunderbolt στο αεροδρόμιο Έντεμπε της Ουγκάντα - Απελευθέρωση ομήρων αεροπειρατείας σε αεροσκάφος της Air France, με Ισραηλινούς υπηκόους 

1978 Απελευθέρωση ομήρων σε λεωφορείο 

1980 Misgav Am - Απελευθέρωση ομήρων σε αγροτικό κοινόβιο (Kibbutz) 

1984 Υπόθεση Kav 300 - Απελευθέρωση ομήρων σε λεωφορείο 

1988 Εκτέλεση του στρατιωτικού ηγέτη των παλαιστινίων Abu Jihad στην Τυνησία 

1989 Απαγωγή του Sheik Abdul-Karim Obeid, θρησκευτικού ηγέτη και φανατικού αντιπάλου των Ισραηλινών, από τον Λίβανο 

1994 Απαγωγή του Mustafa Dirani, ενός υψηλόβαθμου στελέχους ασφάλειας του ισλαμικού κινήματος Amal, που είχε σχέσεις με τη Συρία και γνώριζε την τύχη Ισραηλινών αιχμαλώτων 

1994 Επιχείρηση απελευθέρωσης του Ισραηλινού στρατιώτη Nachshon Wachsman που είχε κρατηθεί όμηρος από τη Χαμάς. Πέθανε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης μαζί με τους φρουρούς του. 

Πιθανολογείται ότι έχουν γίνει και πολλές άλλες μέχρι σήμερα, αλλά δεν ανακοινώθηκαν. 

Σημείωση Ανιχνευτή

Θα ήθελα να τονίσω την διάρκεια της εκπαίδευσης που απαιτείται, για να εξελιχθεί ένας κληρωτός Ισραηλινός στρατιώτης σε ικανό μαχητή των ειδικών δυνάμεων. Με αυτή την προϋπόθεση μπορούμε να έχουμε καλά εκπαιδευμένα τμήματα αλλά και ετοιμοπόλεμη εφεδρεία κάθε στιγμή που θα χρειάζεται. Με 9 μήνες θητείας, είναι μάλλον ανέφικτο και ίσως επικίνδυνο.

Ανιχνευτής

Πηγή: Shadow spear





 


Άρβυλα βατραχανθρώπων





Εάν  κάποιος θεωρεί συνηθισμένη δουλειά  το να προσγειαλώνεται μέσα στο σκοτάδι, αφού έχει πέσει στο νερό,  2-3 μίλια  μακριά από την ακτή, που είναι γεμάτη από ελεύθερους σκοπευτές και  εχθρικά φυλάκια, πρέπει τουλάχιστον να έχει τον πιο τέλειο εξοπλισμό γι' αυτή τη δουλειά. Δεν υπάρχουν και πολλοί που μπορούν να το κάνουν και σ' αυτούς που μπορούν, ανήκουν οι πολεμιστές-βατραχάνθρωποι,  όπως είναι και οι   SEALs του ναυτικού των ΗΠΑ.

Γι' αυτό και ό,τι σχεδιάζεται για τους SEALs , είναι πάντα το καλύτερο. Έτσι μία εταιρία κατασκεύασε μετά από απαίτηση των βατραχανθρώπων ένα νέο τύπο αρβύλων, τα ΟΤΒ ( Over the Beach ) Boots. Είναι άρβυλα όχι απλώς αδιάβροχα αλλά έχουν την δυνατότητα να "στραγγίζουν" και να στεγνώνουν πολύ γρήγορα  ενώ τα φοράει ο μαχητής και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα και έξω από το νερό.

Τα άρβυλα διαθέτουν ειδική "διάτρητη" σόλα που επιτρέπει την ταχεία αποστράγγιση του νερού  με  μία   κατάλληλη "καμάρα", έτσι ώστε να διευκολύνει την ανάβαση σε ανεμόσκαλα ή "αράχνη". Το εξωτερικό μέρος των αρβύλων είναι κατασκευασμένο από υψηλής αντοχής πλαστικό TPU (Thermoplastic Polyurethane) που δεν γδέρνεται και είναι πολύ πιο καλό από το συμβατικό δέρμα.
 Δείτε το βίντεο.


  Ανιχνευτής

 Πηγή: US NAVY SEALs



Ειδικές Δυνάμεις: Ρίψη Αλεξιπτωτιστών στο Θιβέτ

Bookmark and Share

Η Κίνα οργάνωσε πρόσφατα επιχειρησιακό άλμα , με ένα τάγμα αλεξιπτωτιστών να προσγειώνεται σε οργανωνμένη ζώνη ρίψεως, στο οροπέδιο του Θιβέτ. Το μέσο ύψος στο απέραντο αυτό οροπέδιο είναι 4000 μέτρα/14000 πόδια. Αυτό σημαίνει ότι οι αλεξιπτωτιστές πρέπει να πέσουν από μεγαλύτερο ύψος,  τουλάχιστον 3000 πόδια περισσότερα, δηλαδή από 17000 πόδια, λόγω της αραιάς ατμόσφαιρας και της μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας που χρειάζεται, για την ανάπτυξη του θόλου του αλεξιπτώτου.

Η αραιή ατμόσφαιρα και η χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση προκαλεί ναυτία στους αλεξιπτωτιστές , ιδιαίτερα μετά από κάτι τόσο επίπονο όπως είναι το άλμα με αλεξίπτωτο και οι  τακτικές ενέργειες στο έδαφος που ακολουθούν. Ο κινεζικός στρατός ερευνά τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προετοιμάζονται οι μονάδες αλεξιπτωτιστών για να αντιμετωπίζουν αυτού του είδους τα προβλήματα. Σοβαρό πρόβλημα αντιμετώπισαν πριν 2 χρόνια, πάλι στο Θιβέτ, όταν έστειλαν τους αλεξιπτωτιστές προς αντιμετώπιση μίας εξέγερσης κατά της κινεζικής κεντρικής κυβέρνησης.  

Οι αλεξιπτωτιστές κάνουν τώρα ειδική προετοιμασία εγκλιματισμού στο μεγάλο υψόμετρο προκειμένου να εντοπισθούν ποιοι παρουσιάζουν πρόβλημα υγείας ώστε να μετακινούνται σε μονάδες, που έχουν αποστολές σε χαμηλότερα εδάφη, εγγύτερα προς την επιφάνεια της θάλασσας. Οι Κινέζοι θεωρούν απαραίτητη αυτή τη διαδικασία, δεδομένου ότι τα κινεζικά σύνορα  καλύπτονται από ορεινά συγκροτήματα με μέσο υψόμετρο 3000 μέτρα/9300 πόδια. Η εκπαίδευση των αλεξιπτωτιστών  στο Θιβέτ, τους προετοιμάζει πολύ καλά για επιχειρήσεις σε όλες αυτές τις περιοχές.



Ανιχνευτής


Πηγή: Strategy page







Mάχη σώμα με σώμα



Επίδειξη μάχης σώμα με σώμα στο ΚΕΕΔ (Πηγή ΓΕΣ)
Η εκπαίδευση στην μάχη σώμα με σώμα αποτελεί για όλους τους στρατούς του κόσμου ένα αποτελεσματικό τρόπο για να καταστεί ένας μαχητής ικανός να μάχεται ακόμη και όταν έχει καταστραφεί ο ατομικός του οπλισμός. Ιδιαίτερα όταν είναι αναγκασμένος να συμμετέχει σε συμπλοκές "εκ του συστάδην". 

Ο στρατιώτης που είναι εκπαιδευμένος μόνο στον ατομικό του οπλισμό και στην ατομική και ομαδική τεχνική μάχης, σε περίπτωση που χάσει το όπλο του, χάνει και τη μαχητική του ικανότητα. Με πρώτη προσέγγιση φαίνεται ότι αυτό αφορά μόνο στις ειδικές δυνάμεις και μονάδες πεζικού "πρώτης γραμμής". Λάθος!

Με τις σημερινές συνθήκες πολέμου ακόμη και μονάδες μετόπισθεν θα χρειασθούν ν' αντιμετωπίσουν παρόμοιες συνθήκες. Ιδιαίτερα σκοποί και  τμήματα ασφάλειας μετόπισθεν. Τι θα κάνουν όταν βρεθούν αντιμέτωποι με επίλεκτους μαχητές του εχθρού;  Γιατί τέτοιοι θα διεισδύσουν και θα επιχειρήσουν δολιοφθορές και προσβολές στα μετόπισθεν.  Όλος ο στρατός πρέπει να εκπαιδεύεται σε αντικείμενα αυτής της μορφής.

Το τεύχος Μαΐου-Ιουνίου του 2010 της Στρατιωτικής επιθεώρησης είχε ένα εκτενές άρθρο για το θέμα. Παρουσίαζε τον τρόπο εκπαίδευσης του αμερικανικού στρατού. Αν πιέσετε τον σύνδεσμο: "Εκπαίδευση" θα  δείτε τα σχόλιά μου.

Κάνοντας μία μικρή έρευνα στο διαδίκτυο είδα πληθώρα βίντεο διαφόρων στρατών του κόσμου που δείχνουν την βαρύτητα της στρατιωτικής εκπαίδευσης σ' αυτό το αντικείμενο. Διάλεξα μερικά για να δείτε τι κάνουν αλλού. Σίγουρα κάποια είναι σκηνοθετημένα.  Δεν παύει να τους απασχολεί όλους η άοπλη τεχνική μάχης, δηλαδή η πάλη, αλλά και η ένοπλη "μάχη  εκ του συστάδην",  η λογχομαχία!  


Ανιχνευτής








Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Το σχέδιο του Στρατηγού Πετρέους





Από τότε που οι στρατιωτικές επιχειρήσεις  του Αφγανιστάν μετέπεσαν σε επιχειρήσεις σταθεροποίησης, πολλές κριτικές έχουν ασκηθεί από τα ΜΜΕ προς τους στρατιωτικούς διοικητές  της ISAF για την ανεξέλεγκτη  άσκηση βίας των  στρατιωτικών δυνάμεων προς τον άμαχο πληθυσμό. Αποτέλεσμα αυτού είναι, να θεωρούνται οι επιχειρήσεις σταθεροποίησης, κυρίως παροχή προστασίας και ασφαλείας στον πληθυσμό, ξεχνώντας ότι ο κύριος στόχος είναι η εξουδετέρωση και η καταστολή της ανταρσίας των Ταλιμπάν, προς την νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση.

Δεν είναι όμως έτσι, τη στιγμή που οι αντάρτες, εκμεταλλευόμενοι τις δυτικές "ευαισθησίες" και τους συναισθηματισμούς, προχωρούν αμείλικτοι στην εκπλήρωση του σκοπού τους με τρεις κύριες βασικές κατευθύνσεις της ηγεσίας τους:
  1. Ιερός πόλεμος ενάντια στους "άπιστους" με συνεχή ένταση, χωρίς ίχνος υποχώρησης.
  2. Θάνατος και παραδειγματική τιμωρία στους προδότες και συνεργάτες των "άπιστων", είτε είναι άνδρες είτε γυναίκες.
  3. Προσέλκυση του πληθυσμού στις παραδόσεις και διατήρηση της εμπιστοσύνης στην αληθινή πίστη του Ισλάμ.
Έξω από τα φώτα της δημοσιότητας όμως, οι ειδικές δυνάμεις, μέσα στο όλο φάσμα των επιχειρήσεων σταθεροποίησης, δίνουν τον δικό τους θανάσιμο αγώνα, που οι κανόνες είναι τελείως διαφορετικοί από αυτά που ισχύουν στις συμβατικές επιχειρήσεις. Είναι οι κανόνες των ανταρτών.

Οι ειδικές επιχειρήσεις είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης ανταρτών στα πλαίσια του αντιανταρτοπολέμου, δήλωσε ο Στρατηγός Πετρέους, ο διοικητής της ISAF, σε πρόσφατη συνέντευξή του. Και αυτό διότι στοχεύουν ακριβώς στους αντάρτες, όπου και αν βρίσκονται, χρησιμοποιώντας τις ίδιες μεθόδους με αυτούς, με σύμμαχο όμως την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Οι "παράπλευρες απώλειες" σε πληθυσμό είναι ελάχιστες σε σχέση με την διενέργεια μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεων και αυτές οφείλονται περισσότερο στη χρησιμοποίηση του αμάχου πληθυσμού από τους αντάρτες ,σαν "κάλυμμα".  Το αποτέλεσμά τους όμως είναι πολύ θετικό. Τις τελευταίες  100 ημέρες, από τις ειδικές επιχειρήσεις που διεξήχθησαν, οι απώλειες των ανταρτών  είναι: 335 οπλαρχηγοί (ληστές ή Ταλιμπάν) νεκροί ή αιχμάλωτοι,  1.335 αντάρτες αιχμάλωτοι και  1.031 νεκροί.




Οι αντάρτες αποφεύγουν την κατά μέτωπο αντιμετώπιση του τακτικού στρατού και όταν αντιλαμβάνονται ισχυρές δυνάμεις αυτοδιαλύονται και διαφεύγουν σε άλλους ασφαλείς χώρους αποκρύψεως. Χρησιμοποιούν κυρίως την τεχνική των ενεδρευτικών προσβολών και παρενοχλήσεων και ειδικότερα  των εκρηκτικών ενεδρών με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Από αυτές τις αυτοσχέδιες βόμβες προέρχονται και τα περισσότερα θύματα σε στρατιωτικό προσωπικό και σε αμάχους.  Επομένως μόνο οι ειδικές δυνάμεις μπορούν να τους εντοπίζουν , να τους εξουδετερώνουν και να τους αποστερούν από τα κρησφύγετα τις εγκαταστάσεις κατασκευής αυτοσχέδιων βομβών και τις πηγές ανεφοδιασμού τους. Και αυτό το εδειξε ο Στρατηγός κατά την ενημέρωση, σε  ένα χάρτη  του Αφγανιστάν, γεμάτο με έγχρωμες παραστάσεις. Σχεδόν καθημερινά διεξάγεται και μία ειδική επιχείρηση.

Η διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων απαιτεί τη συλλογή ακριβών, λεπτομερών και προσφάτων πληροφοριών. Η συνεχής και εντατική αναζήτηση πληροφοριών, είναι ο δεύτερος πυλώνας του σχεδίου ενεργείας του Στρατηγού Πετρέους, ο οποίος χαρακτηριστικά το τόνισε, λέγοντας ότι ο διοικητής πρέπει να "καταβροχθίζει" καθημερινά τεράστιο όγκο πληροφοριών, για να μπορεί να έχει καλύτερη επιχειρησιακή εικόνα και να αποφασίζει ορθότερα τις παραπέρα κινήσεις του ,αποφεύγοντας να επιβαρύνει και να προκαλεί θύματα στον ντόπιο πληθυσμό.


Γι΄αυτό το σκοπό χρησιμοποιούνται τα τελειότερα μέσα αναζήτησης πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης του αμερικανικού στρατού. Μόλις εντοπίζεται ανταρτική ομάδα να "φυτεύει" βόμβες,  τμήμα ειδικών δυνάμεων άμεσης αντίδρασης, κινείται για την εξουδετέρωσή τους. Υπάρχουν πολλές δυνάμεις επιχειρήσεων, αλλά η Δύναμη Επιχειρήσεων ODIN (Task Force ODIN) που διαθέτει μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελικόπτερα και άλλα τηλεκατευθυνόμενα ιπτάμενα μέσα , δίνει πολύτιμες πληροφορίες  σ' αυτόν τον τομέα. Η επιδίωξη είναι να απενεργοποιηθεί το κύκλωμα προμήθειας πρώτων υλών, κατασκευής και διανομής βομβών για τοποθέτηση, που διαθέτουν οι Ταλιμπάν. Σ΄αυτό συμβάλλει και η Δύναμη Επιχειρήσεων Paladin (Task Force Paladin) που ασχολείται με την συλλογή τεχνικών, βιολογικών, βιομετρικών και χημικών πληροφοριών, δηλαδή εργάζεται όπως οι εγκληματολογικές υπηρεσίες και εντοπίζει πηγές πρώτων υλών, υλικών και  ταυτότητες ατόμων, στοιχεία απαραίτητα για τον εντοπισμό των ανταρτών.




Αυτό που πρέπει να διατηρηθεί, είναι το επιθετικό πνεύμα εναντίον των ανταρτών. Πρέπει να αισθάνονται οι αντάρτες ανασφαλείς και να προσπαθούν να φυλάγονται, έτσι ώστε να μειωθούν οι δικές τους επιθετικές ενέργειες. Ο διοικητής της ISAF, δίνει μεγάλη έμφαση στα μέσα επιτήρησης κάθε είδους και στα όργανα πληροφοριών και έχει ζητήσει την ενίσχυσή τους.

Τέλος ο τρίτος πυλώνας του σχεδίου, είναι η ανάπτυξη του αισθήματος ασφάλειας του πληθυσμού και η επιβολή του νόμου κα της τάξης, καθήκοντα των συμβατικών στρατευμάτων και των δυνάμεων ασφάλειας της χώρας.

Για το όλο θέμα του ανταρτοπολέμου στο Αφγανιστάν είχα αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα μου  και όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, είχαν και τότε περιγραφεί σε ανύποπτο χρόνο, γιατί απλούστατα οι αρχές του ανταρτοπολέμου παραμένουν ίδιες μέχρι σήμερα. 

Το γεγονός είναι, ότι το θέατρο επιχειρήσεων του Αφγανιστάν  παραμένει ανοικτό για δέκατο χρόνο και δεν φαίνεται εύκολο το κλείσιμο της "πληγής".


 Ανιχνευτής


Πηγή: Wired News







Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Ο Ρεαλισμός στην εκπαίδευση

Σε ένα παλαιότερο άρθρο μου είχα αναφερθεί για την αξία της σωστής ρεαλιστικής εκπαίδευσης. Αφορμή ήταν η προετοιμασία των Αμερικανικών μονάδων για την συμμετοχή τους στις επιχειρήσεις του Αφγανιστάν. Μπορείτε να το διαβάσετε κάνοντας "κλικ" στη λέξη: Εκπαίδευση

Σήμερα θα ήθελα να σας δείξω ένα βίντεο που βρήκα ανιχνεύοντας στο διαδίκτυο και αφορά στο ίδιο θέμα. Πολλοί ίσως σκεφτούν βλέποντας το, ότι οι Αμερικανοί διαθέτουν χρήματα γι' αυτές τις.. υπερβολές, γιατί έχουν! Σωστό εν μέρει. Αλλά επενδύοντας στην εκπαίδευση, κερδίζουν μακροπρόθεσμα στην αποφυγή απωλειών σε προσωπικό με τις όποιες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις. Έτσι μάλλον έχουν σκεφτεί.

Σημασία έχει ότι προσπαθούν να προετοιμάσουν όσο το δυνατόν καλύτερα το προσωπικό τους στις δύσκολες συνθήκες μάχης που πρόκειται να αντιμετωπίσουν. Και γι' αυτό "επιστρατεύουν" ακόμη και τους τεχνικούς του Χόλιγουντ, προκειμένου να δημιουργήσουν αληθοφανείς καταστάσεις στους εκπαιδευόμενους. Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε τι εννοώ

Ανιχνευτής








Πηγή: Defence news


Τεχνολογία Ειδικών Επιχειρήσεων: Αίμα από τον αέρα

Bookmark and Share

Σε συνέχεια του άρθρου μου σχετικά με την χρήση κατευθυνομένων αλεξιπτώτων ελεύθερης πτώσης για τον εφοδιασμό επίγειων ιατρικών ομάδων ειδικών επιχειρήσεων σε αίμα, δείτε ένα βίντεο με τις δοκιμές που έκανε ο αμερικανικός στρατός στο θέμα αυτό.

Ανιχνευτής

Πηγή: Defence news



Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Η φωτογραφία της εβδομάδας: " Ο Άγγελος Θανάτου"

Bookmark and Share

Μία χαρακτηριστική φωτογραφία του "Άγγελου Θανάτου" του ΑC-130  των ειδικών επιχειρήσεων του υπέρτατου εναέριου πυροβόλου των ειδικών δυνάμεων. Το όνομά του το πήρε από το σχήμα πτερύγων που εμφανίζεται, όταν εκτοξεύει τις φωτοβολίδες αυτοπροστασίας για την  παρέκκλιση εχθρικών αντιαεροπορικών  πυραύλων

Ανιχνευτής


Ειδικές Δυνάμεις ή Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων;



Τι είναι οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων και τι διαφορά έχουν από τις ειδικές δυνάμεις; 




Ένα κοινό ερώτημα που δημιουργείται από την πολυτυπία των στρατιωτικών όρων. Ο όρος "δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων"(special operations forces) είναι θα έλεγα ο πιο "μοντέρνος", που στην ουσία  δεν διαφέρει από τον παλιό όρο "ειδικές δυνάμεις" (special forces). Ο πρώτος όρος έχει καθιερωθεί στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, ενώ ο δεύτερος εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε εθνικό επίπεδο των διαφόρων χωρών.

Εξαίρεση έχουν οι Αμερικάνοι που χρησιμοποιούν και τους δύο όρους. Ειδικές δυνάμεις, ονομάζονται μόνον οι "Green Berets" ενώ δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων είναι όλοι οι άλλοι (Rangers, SΕΑLs, MARSOC, Air force special warfare unit, SOF Aviation, Psyops unit, CIMIC unit, SOF special comunications Bn).

Και οι δύο είναι "προσανατολιστικοί" όροι που υποδηλώνουν τις επίλεκτες δυνάμεις των διαφόρων κρατών οι οποίες όμως ασχολούνται με συγκεκριμένα είδη επιχειρήσεων, που ανήκουν στην κατηγορία των ειδικών επιχειρήσεων. Τελικά είναι ειδικά επιλεγμένες, εκπαιδευμένες, οργανωμένες και εξοπλισμένες δυνάμεις, ιδιαίτερα κατάλληλες για εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων. Είναι εθνική υπόθεση κάθε χώρας ποιές θα χαρακτηρίσει ειδικές δυνάμεις, αρκεί να καλύπτει τις ανάγκες της και να τις χρησιμοποιεί για ειδικές επιχειρήσεις.

Είναι στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται σε συνδυασμό ή ανεξάρτητα με άλλες συμβατικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και έχουν σαν σκοπό την επίτευξη πολιτικών, οικονομικών, ψυχολογικών ή στρατιωτικών στόχων για τους οποίους δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμβατικές στρατιωτικές δυνάμεις ή αν χρησιμοποιηθούν θα δημιουργήσουν δυσμενές στρατηγικό αποτέλεσμα.




Οι ειδικές επιχειρήσεις απαιτούν ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, ειδικό υλικό, ειδικές τεχνικές και ασυνήθιστες τακτικές . Η πρωτοτυπία, η φαντασία και ο δόλος είναι απαραίτητα συστατικά μιας ειδικής επιχείρησης. Το προσωπικό που εκτελεί μια ειδική επιχείρηση, δεν είναι απαραίτητα μεγάλο σε αριθμό, όπως στις συμβατικές επιχειρήσεις. Πρέπει όμως να είναι άριστα εκπαιδευμένο, ικανό να ενεργεί σε οποιοδήποτε περιβάλλον, με αντίξοες καιρικές συνθήκες, να διαθέτει αυτοπεποίθηση και να ξεπερνά οποιοδήποτε  φυσικό εμπόδιο, εφαρμόζοντας ειδικές τεχνικές με ειδικό εξοπλισμό.

Οι ειδικές επιχειρήσεις βασίζονται και απαιτούν πολύ ειδικές , ακριβείς και "νωπές" πληροφορίες για να μπορέσουν να διεξαχθούν. Συνήθως είναι διακλαδικές από τη φύση τους.

Ειδικότερα οι καταδρομικές επιχειρήσεις (άμεσες επιθετικές ενέργειες)  εκτελούνται μυστικά, με αφάνεια, με ταχύτητα και αθόρυβα, με βασική επιδίωξη την επίτευξη του αιφνιδιασμού επί του αντιπάλου. Ο αιφνιδιασμός αποτελεί βασική προϋπόθεση εκτέλεσης μίας τέτοιας επιχείρησης. Χωρίς αιφνιδιασμό, η επιχείρηση πρέπει να ματαιώνεται ή να αναβάλλεται.

 Ποια είναι τα είδη των ειδικών επιχειρήσεων;
Βασικά οι ειδικές επιχειρήσεις προσδιορίζονται και καθορίζονται από κάθε χώρα, σύμφωνα με τις επιδιώξεις της. Στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, έχουν τυποποιηθεί ποιά είδη θεωρούνται ειδικές επιχειρήσεις.

Αξιώματα των Ειδικών Επιχειρήσεων
  1. Ο άνθρωπος "μετράει" και όχι τα υλικά.
  2. Προτιμάται η ποιότητα σε ανθρώπινο δυναμικό και όχι η  ποσότητα.
  3. Οι ειδικές δυνάμεις δεν μπορούν να "παραχθούν" μαζικά. Απαιτούν χρόνο, επιλογή και κόπο για να δημιουργηθούν.
  4. Αν δεν υπάρχουν αποτελεσματικές Ειδικές Δυνάμεις, είναι αδύνατον να συγκροτηθούν και οργανωθούν εκ των ενόντων, για άμεση αντιμετώπιση μιας έκτακτης και κρίσιμης κατάστασης. Απαιτείται χρόνος.
  5. Δεν πρέπει να αναλώνονται οι μονάδες ειδικών επιχειρήσεων σε αποστολές που μπορούν να εκτελεσθούν από άλλες συμβατικές δυνάμεις, διότι αν προκύψει μια πραγματική ανάγκη εκτέλεσης ειδικής επιχείρησης, δεν θα υπάρχουν διαθέσιμες μονάδες.


 Ανιχνευτής