Κυριακή, 7 Νοεμβρίου 2010

Σενάρια πραγματικής...φαντασίας

Αρχή Σεναρίου

"Δύο χώρες, η Ζαφυρία και η Μερκάδια έχουν κοινά χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Οι σχέσεις τους άν και γείτονες, δεν είναι ιδιαίτερα καλές λόγω διαφορών που έχουν στα θαλάσσια σύνορα  για το καθεστώς μικρονησιών που κάποια από αυτά τα διεκδικεί  η Ζαφυρία, ενώ τα  έχει η Μερκάδια.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως εντοπίζεται σε μειονότητα, που  υποστηρίζει ότι έχει Ζαφυρική εθνικότητα και  κατοικεί στην επικράτεια της Μερκάδιας, αποτέλεσμα παλαιών συνθηκών, μετά από πολεμικές συγκρούσεις του περασμένου αιώνα. 

Η Μερκάδια, όπως το θέτουν οι Ζαφύριοι, δεν συμπεριφέρεται καλά στους μειονοτικούς Ζαφύριους που κατοικούν σε περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Ζαφυρία, και παραβιάζει τα μειονοτικά τους δικαιώματα. Δεν αναγνωρίζει την εθνική τους ταυτότητα, δεν αναγνωρίζει τους εκλεγμένους από την μειονότητα θρησκευτικούς ηγέτες, -οι Ζαφύριοι έχουν διαφορετικό θρήσκευμα- τους δημιουργεί προβλήματα στη διαχείριση των εκκλησιαστικών τους περιουσιών και στην  απόκτηση ιθαγένειας.  Δεν επιτρέπει στα νηπιαγωγεία και στους παιδικούς σταθμούς να μιλάνε τα μικρά παιδάκια της μειονότητας, στην μητρική τους γλώσσα.

Επίσης, όπως ισχυρίζονται οι Ζαφύριοι, για να μην ακούγεται η φωνή των μειονοτικών, οι Μερκάδιοι έχουν εκλογικό νόμο που δεν επιτρέπει την  ευρεία πολιτική εκπροσώπησή τους, ούτε την δυνατότητα εκλογής ανεξάρτητων βουλευτών. Η Μερκάδια αγνοεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού  Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δεν θεωρεί την μειονότητα Ζαφυρική αλλά απλά θρησκευτική.

Οι μειονοτικοί προσβλέπουν στη μητέρα πατρίδα για βοήθεια και απελευθέρωση. Η Ζαφυρία δεν αφήνει τα "παιδιά" της στην τύχη τους. Στέλνει μορφωμένους ένθερμους πατριώτες να πλαισιώσουν το προξενείο της, που κατόπιν διακρατικής συμφωνίας λειτουργεί στην περιοχή, των μειονοτικών, για να εμψυχώνουν την μειονότητα να παραμένει κοντά στην μητέρα πατρίδα και να διατηρεί την εθνικότητά της. Οργανώνουν μυστικούς συνδέσμους και θέτουν τα θεμέλια της δημιουργίας κινήματος αντίστασης με κύριο αίτημα αρχικά την αυτονομία τους και σε δεύτερο χρόνο την ανεξαρτησία τους.  Φωτισμένοι δάσκαλοι μαθαίνουν τα παιδιά στο δημοτικό και στο Γυμνάσιο την μητρική γλώσσα και τα γαλουχούν με το όραμα της μητέρας πατρίδας. Παράλληλα η Ζαφυρία προσφέρει διευκολύνσεις στα παιδιά των μειονοτικών για ανώτερες σπουδές στη μητέρα-πατρίδα και όχι στη Μερκάδια για να εμποδισθεί η ενσωμάτωση  και η απορρόφησή τους από τους Μερκάδιους.

Σε κάθε ευκαιρία, γίνονται εκδηλώσεις που τονίζουν τον εθνικό χαρακτήρα της μειονότητας  και προτρέπονται οι μειονοτικοί να αναφέρουν ελεύθερα την προέλευσή τους. Αντιπρόσωποι των μειονοτικών, καλούνται σε διεθνή συνέδρια που οργανώνει η Ζαφυρία και τονίζεται πάντα το αλυτρωτικό ζήτημα.

 Παρά τις συστάσεις και τις διπλωματικές ενέργειες η Μερκάδια επιμένει στην ίδια  τακτική αντιμετώπισης των μειονοτικών. Η Ζαφυρία βλέποντας την κακοποίηση της μειονότητας, λαμβάνει πιο δραστικά μέτρα και προχωρεί  στην ανάπτυξη κινήματος αντίστασης του πληθυσμού. Ομάδες των ειδικών δυνάμεων, κατάλληλα εκπαιδευμένες και με άριστη γνώση της Μερκαδιακής γλώσσας, διεισδύουν και αρχίζουν μυστικά την οργάνωση και  εκπαίδευση ένοπλων ανταρτικών ομάδων. Ο εξοπλισμός εισάγεται μυστικά και λαθραία από άλλες γειτονικές χώρες, όμορες με την Μερκάδια και κρύβεται σε κατάλληλα κρησφύγετα.

Στο πολιτικό σκέλος, μειονοτικοί βουλευτές αποχωρούν από τα κόμματά τους σαν ανεξάρτητοι και προχωρούν στην δημιουργία μειονοτικού κόμματος  που δεν αναγνωρίζεται από τη Μερκάδια, με κύριο αίτημα την αυτονομία της μειονοτικής περιοχής. Εμφανίζονται με μειονοτική σημαία και αποστέλλουν δηλώσεις και διακηρύξεις σε όλα τα διεθνή μέσα. Η μειονότητα αρχίζει τις διαδηλώσεις και τους αποκλεισμούς κόμβων συγκοινωνιών και δημοσίων κτιρίων ενώ προπηλακίζει τους εκπροσώπους της κεντρικής κυβέρνησης, επιτίθεται στον Μερκάδιο πληθυσμό της περιοχής και καταστρέφει περιουσίες και καταστήματα.  Οι Μερκαδιακές δυνάμεις ασφαλείας επεμβαίνουν να επιβάλλουν την τάξη και δέχονται επίθεση από ενόπλους. Αναγκάζονται σε πράξεις βίας και ένας αριθμός μειονοτικών σκοτώνεται στις συμπλοκές.

Η Ζαφυρία δεν παραμένει αδρανής. Βλέποντας τον αγώνα των μειονοτικών διακηρύσσει την συμπαράστασή της, ενημερώνει όλους τους διεθνείς οργανισμούς και σύμμαχες χώρες και αναλαμβάνει στρατιωτική κινητοποίηση.  Το ίδιο πράττει και η Μερκάδια και αρχίζει να χρησιμοποιεί στρατιωτικές δυνάμεις για ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή προς αποκατάσταση του νόμου και της τάξης. Κηρύσσεται η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η διεθνής κοινότητα παραμένει αδρανής αρχικά και αρχίζει καθυστερημένα την διαμεσολάβηση για την αποφυγή ένοπλης σύρραξης μεταξύ των γειτονικών κρατών  που θα έχει σαν αποτέλεσμα την  αποσταθεροποίηση της  ευρύτερης περιοχής.

Ο ανορθόδοξος πόλεμος έχει ξεκινήσει. Οι μειονοτικοί αντάρτες, με την βοήθεια των ανδρών των Ζαφυρικών ειδικών δυνάμεων, εκτελούν δολιοφθορές, καταστροφές οδικών αρτηριών και σιδηροδρομικών γραμμών, που συνδέουν την περιοχή με το υπόλοιπο της χώρας και προσβάλλουν ενεδρευτικά, στρατιωτικά τμήματα, εκμεταλλευόμενοι τους ορεινούς όγκους της περιοχής.

Η Ζαφυρία αρχίζει τις επιθετικές της επιχειρήσεις στη μεθόριο με τη Μερκάδια, προσβάλλει από ξηρά και αέρα τον Μερκαδιακό στρατό, διαθέτοντας υπεροπλία, ενώ παράλληλα εκτελεί αεροναυτικές επιχειρήσεις, και αναλαμβάνει την προσπάθεια κατάληψης Μερκαδιακού νησιού. Ταυτόχρονα με την επίθεση στη μεθόριο, οι Ζαφύριοι εκτελούν "κατακόρυφη" υπερκέραση με αεραποβατικές και αεροκίνητες δυνάμεις στην περιοχή των μειονοτικών, που υποδέχονται τους Ζαφύριους  μαχητές σαν απελευθερωτές. Η μειονοτική σημαία, μαζί με την σημαία της μητέρας πατρίδας κυματίζουν , η μία δίπλα στην άλλη. Η Μερκάδια δυσκολεύεται να ενισχύσει τη μεθόριο με τη Ζαφυρία αφού οι Ζαφύριοι καταδρομείς μαζί με τους μειονοτικούς αντάρτες, έχουν αποκόψει δρομολόγια. Η νίκη των Ζαφυρίων πλησιάζει, μαζί με την πολυπόθητη ελευθερία της μειονότητας. Η συνδρομή των ειδικών δυνάμεων ήταν καταλυτική".

Τέλος Σεναρίου...


Αυτό το σενάριο ίσως σε κάποιους να αρέσει πολύ. Είναι ένα υπέροχο τακτικό πλαίσιο για ασκήσεις ειδικών επιχειρήσεων. Είναι πραγματικά φανταστικό μυθιστόρημα! Οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικές καταστάσεις είναι τυχαία. Κάποιοι ίσως να το θεωρούν μία  αφάνταστη πραγματικότητα  και άλλοι μία ευχάριστη... φαντασίωση.

Όσοι επιμένουν να συγχέουν την φαντασία  με την πραγματικότητα όμως,  πρέπει να λάβουν υπ' όψη τους ότι " έχουν γνώσιν οι φύλακες"!

Αλλά ας αφήσουμε την "αχαλίνωτη" φαντασία να καλπάσει!

Οι Καρδούσιοι, είναι μία μεγάλη μειονότητα στο εσωτερικό της Ζαφυρίας. Έχουν, εδώ και  αρκετά χρόνια, οργανώσει αντάρτικο και διεξάγουν ένοπλο αγώνα διεκδικώντας τα δικαιώματά τους σαν εθνική μειονότητα. Οι Ζαφύριοι δεν τους αναγνωρίζουν αλλά τους θεωρούν ότι είναι ένα κομμάτι της Ζαφυρίας. Τους ένοπλους αντάρτες τους θεωρούν τρομοκράτες και προσπαθούν με κάθε τρόπο να τους διαλύσουν.

Μόλις ξεκινούν οι εχθροπραξίες Ζαφυρίων και Μερκάδιων, οι Καρδούσιοι βρίσκουν τον κατάλληλο χρόνο να ανακηρύξουν την αυτονομία τους και προσβάλλουν όλες τις Ζαφυρικές αστυνομικές και στρατιωτικές  αρχές στην περιοχή τους. Προκαλούν δολιοφθορές, καταστρέφουν φάλαγγες εφοδιασμού, στρατόπεδα και αστυνομικά τμήματα. Δύσκολα τα πράγματα για τους Ζαφύριους.

Το χειρότερο είναι ότι οι Ζαφύριοι, δεν τα πηγαίνουν καλά στις επιχειρήσεις τους με τους Μερκάδιους. Αποτυγχάνουν στη θάλασσα και στην προσπάθεια κατάληψης Μερκαδιακού νησιού. Στην περιοχή των μειονοτικών Ζαφυρίων δεν μπορούν να συνενωθούν με τα καταδρομικά τμήματα που έχουν προηγηθεί, και αποτυγχάνει το όλο εγχείρημα από τη δράση Μερκαδιακών ειδικών δυνάμεων εκεί, αλλά και από την αντίσταση των Μερκαδιακών δυνάμεων κατά μήκος της μεθορίου. Πολύ δύσκολα τα πράγματα για την Ζαφυρική κυβέρνηση! Ο λαός ξεσηκώνεται από αυτές τις αποτυχίες και ανατρέπει τους ηγέτες του! Αναδεικνύεται νέα ηγεσία, με βαθειές θρησκευτικές πεποιθήσεις. Η Ζαφυρία μετατρέπεται σε θρησκευτικό κράτος. Όλα έχουν αλλάξει! Προς το χειρότερο για τη Ζαφυρία! "Πήγαν για μαλλί και γύρισαν κουρεμένοι". Και αυτό καλό σενάριο για ασκήσεις επί χάρτου!

Τέλος σεναρίου για τα καλά!

Ας επιστρέψουμε στην πραγματικότητα! Το δίδαγμα που βγαίνει από την "παραβολή" είναι: " Ότι σπείρεις θα θερίσεις" ή αλλιώς " Όταν σπέρνεις ανέμους, θερίζεις θύελλες"!


Χαιρετώ καταδρομικά,

Ανιχνευτής

   


1 σχόλιο :

  1. Αγαπητέ Ανιχνευτή, συγχαρητήρια για την καλπάζουσα φαντασία σου, αν και το σενάριο κάθε άλλο παρά φανταστικό φαίνεται να είναι. Πάντως, τέτοιου είδους σενάρια απασχολούν την εκπαίδευση των Εθελοντών Εφέδρων.
    http://www.lefed.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=117:-2010&catid=7:2008-09-14-17-07-27&Itemid=13

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.