Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Ο Λήθαργος που σώζει ζωές

Η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ένα νέο φάρμακο που θα επιτρέπει στους τραυματισμένους στρατιώτες να τοποθετούνται σ' ένα χρονικό "παράθυρο επιβίωσης" με χαμηλή πίεση για να ελαττώνεται η απώλεια αίματος αλλά τόση που που θα αποτρέπει  προβλήματα του εγκεφάλου. (Πηγή)
Σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου η σωστή περίθαλψη τραυματία ή ασθενούς δεν είναι εύκολη και η πρόσβαση σε υγειονομική μονάδα πολύ δύσκολη, δημιουργείται πρόβλημα διάσωσης. 

Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για θέατρο ειδικών επιχειρήσεων όπου ένα καταδρομικό τμήμα βρίσκεται σε απομονωμένη εχθρική περιοχή.

Αυστραλοί επιστήμονες έχουν να προτείνουν μια λύση! Ένας ερευνητής του πανεπιστημίου James Cook  ο δρ. Ντόμσον, παρασκεύασε πειραματικά ένα φάρμακο, που μπορεί να σώσει τη ζωή ασθενών που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές στην ύπαιθρο.

Το φάρμακο αυτό τράβηξε αμέσως το ενδιαφέρον των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που χρηματοδότησαν την έρευνα με ..μισό εκατομμύριο δολάρια για να έχει τελικά αποτελέσματα μέχρι το τέλος του 2015. Προς το παρόν έχει δοκιμαστεί σε πειραματόζωα.

Το νέο φάρμακο, θα επιτρέπει στους τραυματισμένους στρατιώτες να τοποθετούνται σ' ένα χρονικό "παράθυρο επιβίωσης" με χαμηλή πίεση για να ελαττώνεται η απώλεια αίματος αλλά όχι τόση που που θα δημιουργεί προβλήματα του εγκεφάλου.

Οι ειδικοί λένε, ότι αυτό το φάρμακο ίσως αποτελεί την πρώτη μεγάλη εξέλιξη στον χειρισμό απωλειών μάχης, από τον πόλεμο του Βιετνάμ και μετά. Η αγωγή στοχεύει στην εκμετάλλευση των "πλατινένιων 10 λεπτών" όπως αναφέρεται στους κύκλους των στρατιωτικών γιατρών, μετά τον τραυματισμό ενός στρατιώτη.

Η γνωστή "χρυσή ώρα" δεν έχει κανένα νόημα σε απομονωμένες περιοχές όπου διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν πάνω από το 87% των θανάτων στρατιωτών συνέβησαν στα πρώτα 30 λεπτά, πριν προλάβουν να φτάσουν σε νοσοκομείο,   είτε λόγω μεγάλης απώλειας αίματος, είτε λόγω εγκεφαλικού τραύματος.

Όμως, όπως λέει ο δρ. Ντόμσον, από τις χιλιάδες  των νεκρών πλέον στρατιωτών, τουλάχιστον το 1/4 αυτών θα μπορούσε να είχε διασωθεί, αν η κατάστασή τους είχε σταθεροποιηθεί μέσα στα πρώτα 10 λεπτά.

Ένα τραύμα που προκαλεί σημαντική απώλεια αίματος οδηγεί την καρδιά σε αιμορραγικό σοκ, μια απειλητική κατάσταση για τη ζωή του ασθενούς, όπου οι ιστοί στερούνται του οξυγονωμένου αίματος με επακόλουθο την σημαντική βλάβη οργάνων και ιδιαίτερα του εγκεφάλου και την πρόκληση του θανάτου.

Η αντιμετώπιση ενός τέτοιου περιστατικού είναι σαν δίκοπο μαχαίρι. Αν επιχειρήσεις ν' ανεβάσεις την πίεση του αίματος, θα οδηγηθείς στην ακατάσχετη αιμορραγία, αν χαμηλώσεις την πίεση, μπορεί να προκαλέσεις ανεπανόρθωτες ζημιές στον εγκέφαλο. Πρέπει να πετύχεις την κατάλληλη πίεση.

Η αγωγή που προτείνει ο δρ. Ντόμσον, είναι ενέσιμη και περιλαμβάνει δύο ενέσεις. Η πρώτη, πρέπει να γίνεται μέσα στα 10 λεπτά, για να μειώσει σημαντικά την αιμορραγία και ν' αποτρέψει την βλάβη του εγκεφάλου. Η δεύτερη ένεση γίνεται στη συνέχεια για την σταθεροποίηση του ασθενούς ο οποίος τίθεται σε μια κατάσταση λήθαργου για μεγαλύτερη χρονική περίοδο, μέχρις ότου εκκενωθεί και φτάσει σε νοσοκομείο.

Το ενέσιμο υγρό, μπορεί να διοχετευθεί γρήγορα μέσα στο αίμα ή στον μυελό των οστών και μειώνει την πρόκληση φλεγμονών, την διαταραχή της πηκτικότητας και την κατανάλωση ενέργειας από τον οργανισμό του πάσχοντος.

Μια βασική καινοτομία στην αγωγή, είναι ο μικρός όγκος υγρού που διοχετεύεται στον ασθενή και έτσι αποφεύγεται όπως αναφέρθηκε προηγουμένως ή αύξηση της πίεσης και η έντονη αιμορραγία.

Η αγωγή στοχεύει στην εκμετάλλευση των πρώτων  "πλατινένιων 10 λεπτών" όπως αναφέρεται στους κύκλους των στρατιωτικών γιατρών, μετά τον τραυματισμό ενός στρατιώτη. (Πηγή)
Μια πτυχή της προτεινόμενης αγωγής που έχει κατοχυρωθεί σαν νέα εφεύρεση, είναι η υψηλή συγκέντρωση άλατος, το οποίο σταματά το πρήξιμο του εγκεφάλου του ασθενούς. Είναι ένας συνδυασμός φαρμάκων τα οποία έχουν την έγκριση χρήσης τους  από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ όπως είναι η Αδενοσίνη, η Λιδοκαΐνη και το Θειικό Μαγνήσιο.

Η σχετική μελέτη έχει δημοσιευθεί σε έγκυρα επιστημονικά δημοσιεύματα. Βέβαια χρειάζεται να δοκιμαστεί και σε ανθρώπους για να τεκμηριωθεί η χρησιμότητά της. Πολλές φορές στο παρελθόν, πολύ καλές ιδέες  ξεκινούν με επιτυχία σε δοκιμές επάνω σε ποντίκια, αλλά όταν εφαρμόζονται σε ανθρώπους, αποτυγχάνουν. Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί σ' αυτήν την περίπτωση.

Πρακτικά τώρα, ένας νοσοκόμος μάχης δεν θα είναι αναγκασμένος να φορτώνεται πολλούς ορούς που θ' αντικαθίστανται από πιο μικρές, ελαφριές και βολικές ενέσεις. Αυτά για στρατιωτική χρήση. 

Για φαντασθείτε όμως την χρησιμότητά και σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της γης που ζει σε απόμακρες περιοχές του πλανήτη και στερείται των στοιχειωδών αγαθών; Πράγματι θα είναι μεγάλη εξέλιξη αν πετύχει.



Ανιχνευτής






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.