Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Τα τρία...στρώματα

Πηγή

Οι χειμερινές δραστηριότητες  στο βουνό και γενικά στην ύπαιθρο, απαιτούν καλή προετοιμασία, γιατί .."όπως στρώσεις θα κοιμηθείς"! Δεν πρόκειται όμως να μιλήσουμε για τα στρώματα του ύπνου! Πέρα από την επιλογή και την μελέτη του χώρου που σχεδιάζεται μια δραστηριότητα, θα πρέπει να εξετάζεται ο εξοπλισμός και ο ιματισμός.

Στρώμα βάσης
Ένα "μυστικό" στη χρήση του ιματισμού, είναι το σύστημα των τριών στρωμάτων, δηλαδή αν θέλει κάποιος να προστατευθεί από το κρύο και την υγρασία σε δραστηριότητες έξω, θα πρέπει κατ' ελάχιστο να φοράει τρία διαδοχικά στρώματα ιματισμού. Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στο είδος των ρούχων! Όχι ό,τι νομίζουμε, αλλά ό,τι  πρέπει.

Στρώμα μόνωσης


Τα τρία στρώματα είναι:

Μια πολύ καλή και ευκολονόητη ανάλυση και επεξήγηση του συστήματος βρήκα στο διαδίκτυο στα ελληνικά και γι' αυτό σας παραπέμπω εκεί, στην ιστοσελίδα Snowguide

Εξωτερικό στρώμα
 Αυτή είναι η βασική αρχή. Πιο ακραίες κλιματικές καταστάσεις απαιτούν αντίστοιχα πιο εξειδικευμένο ιματισμό που μπορεί να φτάσει και στα 7 επίπεδα! Την περασμένη χρονιά, είχαμε παρουσιάσει τις τάσεις που επικρατούν στον χειμερινό στρατιωτικό ιματισμό σε ένα ειδικό άρθρο.

Τέταρτο σώμα μόνωσης που μπορεί μα φοριέται πάνω από το αλεξίσφαιρο γιλέκο

Για πιο "ψαγμένους" που αναζητούν κάτι περισσότερο, τους παραπέμπω σε δύο ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις. Η μία αναφέρεται στην πρόληψη τραυμάτων και προστασία από το κρύο και η άλλη στην επιβίωση σε χιονοσκεπείς και πολικές περιοχές.

Αν θέλετε να δείτε και ένα στρατιωτικό εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ, για την προστασία από το κρύο  όπως την έζησαν οι παλιοί,  τότε πατήστε εδώ! Μου θύμισε την παλιά καλή εποχή των Δυνάμεων Καταδρομών  στον Όλυμπο, στο Βέρμιο, στο Πάικο και αλλού.

Το υλικό άλλαξε πολύ, αλλά οι κανόνες παραμένουν αναλλοίωτοι!

Ανιχνευτής







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.