Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Επιχειρήσεων

A Special Forces unit assaults an aircraft training mock-up.Μπορεί στη Συρία  τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές να γίνεται ο χαμός, αλλά λίγο πιο εκεί στα νότια σύνορα, στην Ιορδανία, πέρα από τα μέτρα προστασίας των συνόρων και της υποδοχής Σύριων προσφύγων, επικρατεί σχετική ηρεμία και ασφάλεια. Η Ιορδανία  έχει προσφέρει πολλά σε πρόσφυγες κατά το παρελθόν. Ακόμη υπάρχουν χώροι υποδοχής και διαβίωσης Παλαιστινίων προσφύγων σε πολλά σημεία της χώρας.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα, που πριν λίγο καιρό είχε προβλήματα με κάποια μερίδα του λαού του, για την αύξηση της τιμής των καυσίμων, εκδηλώνει ιδιαίτερα προσεγμένες πρωτοβουλίες για την διατήρηση της ειρήνης στην υπόλοιπη Μέση Ανατολή. Η "αραβική άνοιξη" δεν είναι κάτι που τον ενθουσιάζει ιδιαίτερα και γι' αυτό προσπαθεί να εκτονώσει και να αμβλύνει την αντίδραση που οι "Αδελφοί Μουσουλμάνοι" επιδιώκουν να δημιουργήσουν εναντίον της πατροπαράδοτης βασιλείας.

Προερχόμενος από το στρατό και μάλιστα από τις ειδικές δυνάμεις, δίνει μεγάλη σημασία στον εξοπλισμό τους, την εκπαίδευσή τους και τον εκσυγχρονισμό τους. Άλλωστε και η ετήσια διεθνής έκθεση πολεμικού υλικού και η οργάνωση παρουσιάσεων σχετικά με θέματα ειδικών επιχειρήσεων, η γνωστή SOFEX, είναι δική του έμπνευση και πρωτοβουλία.




Αλλά το πιο αγαπημένο του έργο, υποθέτω ότι είναι το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Επιχειρήσεων το λεγόμενο KASOTC (King Abdullah II Special Operations Training Center) που θεωρείται σαν το καλύτερο κέντρο εκπαίδευσης, στη Μέση Ανατολή, χρησιμοποιώντας την πιο σύγχρονη τεχνολογία. 

Καταλαμβάνει μια έκταση 120 εκταρίων και διαθέτει ειδικά πεδία βολής,για αγώνα στο έδαφος και σε αστικό περιβάλλον, ειδικό χώρο για ενέργεια προς απελευθέρωση ομήρων, εντός κτιρίου ή εντός αεροσκάφους, (διαθέτει μάλιστα και αεροσκάφος τύπου Boeing γι' αυτή τη δουλειά), στίβους εμποδίων, στίβους αναρρίχησης-καταρρίχησης, αίθουσες διδασκαλίας με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα, αμμοδόχους, ηχητικά και μηχανικά εφέ για την προσομοίωση πεδίου μάχης, εκατοντάδες κάμερες βιντεοσκόπησης ενεργειών, που συνδέονται με ειδικό σύστημα οπτικών ινών, και ένα επιτελείο ειδικών συμβούλων και εκπαιδευτών απ' όλο τον κόσμο και τον χώρο των ειδικών δυνάμεων. Ο διοικητής του κέντρου είναι απόστρατος Αμερικανός ταξίαρχος!


Airbus A300 ve výcvikové základně KASOTC. Tady Jordánci budou cvičit boj proti únoscům letadel.
Budoucí „město“, v němž vojáci speciálních jednotek budou trénovat boj v urbanizované zóně.


Οχήματα, ελικόπτερα και προσωπικό απεικόνισης είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου, ανάλογα με τον τύπο της εκπαίδευσης. Οργανώνονται σχολεία CQB, ελευθέρου σκοπευτού, οδηγού ειδικών επιχειρήσεων με κινήσεις και ελιγμούς σε έντονο επιχειρησιακό περιβάλλον. Ακόμη διατίθεται και ομοίωμα σκάφους για την εκπαίδευση σε ανακατάληψη πλοίου και απελευθέρωση ομήρου. Όλα ακριβοπληρωμένα και στημένα από γνωστές εταιρείες κατασκευής εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων.

Μπορείτε να έχετε μια εικόνα πιέζοντας τον σύνδεσμο: KASOTC.

Πιστεύω να καταλάβατε ότι αυτό το κέντρο δεν είναι αποκλειστικά και μόνο  για εκπαίδευση των Ιορδανών, αλλά οποιουδήποτε κράτους ή αναγνωρισμένης οργάνωσης ή εταιρείας που επιθυμεί να εκπαιδεύσει προσωπικό, εφόσον φυσικά πληρεί τα κριτήρια της νομιμότητας, της διαφάνειας και τους κανόνες διεθνούς δικαίου. Με το αζημίωτο φυσικά! Όλα γίνονται κατόπιν σχετικής αίτησης και υπογραφής κάποιας διακρατικής ή άλλης συμφωνίας.




Παράλληλα οργανώνεται ετήσιος διεθνής διαγωνισμός του καλύτερου μαχητή υπό την αιγίδα του βασιλιά, ώστε να γίνεται ευρύτερα γνωστό και το κέντρο. Έχει ενδιαφέρον το έμβλημα του διαγωνισμού, μια αρχαία ελληνική περικεφαλαία, με το αγγλικό λογότυπο, "Fortune favors the bold" (Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς). 




Για εφέτος υπολογίζουν να συμμετάσχουν μέχρι 35 διεθνείς ομάδες των 7 ή 8 ατόμων. Δεν υπάρχει απ' ό,τι διάβασα κάποιος περιορισμός συμμετοχής (μόνιμοι ή έφεδροι) και παρέχουν αρκετά μέσα συμπεριλαμβανομένου και του οπλισμού για την εκτέλεση βολών. Οι αιτήσεις για συμμετοχή κλείνουν στις 24 Φεβρουαρίου 2013 ενώ ο διαγωνισμός έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2013. Δεν ξέρω τι ακριβώς κοστίζει αλλά όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να μάθει από τον παραπάνω σύνδεσμο, όπου παραπέμπει σε όλες τις λεπτομέρειες.




Άφησα το καλύτερο για το τέλος! Πέρα απ' όλα αυτά, στα πλαίσια του επιχειρηματικού πνεύματος, σκέφτηκαν κάποιοι "παλιοί" και οργάνωσαν ένα είδος "στρατιωτικού τουρισμού ειδικών δυνάμεων"! Δηλαδή οργανώνουν πενθήμερα ή δεκαήμερα περιπέτειας και δράσης για όποιον ενδιαφέρεται να αισθανθεί τις έντονες συγκινήσεις ενός μαχητή των ειδικών δυνάμεων, παίρνοντας μέρος σε ασκήσεις μέσα σε ομάδα παλιών απόστρατων μαχητών και συμμετέχοντας σε αποστολές ειδικών επιχειρήσεων πάσης φύσεως κατά την προτίμηση του"πελάτη"!




Θέλει κάποιος να δει πως οργανώνεται και γίνεται η απελευθέρωση ομήρων; Ετοιμάζεται το σενάριο, γίνεται οργάνωση μάχης και ακολουθεί η εκτέλεση με τη βοήθεια και υποστήριξη του KASOTC. Οι ενδιαφερόμενοι πελάτες ακολουθούν. Εκπαιδεύονται,  συμμετέχουν και αναλαμβάνουν καθήκοντα στο τμήμα που εκτελεί την αποστολή. Όσοι είναι άνθρωποι της περιπέτειας, το βρίσκουν πολύ ενδιαφέρον. Αλλά όχι μόνο αυτοί. Ακόμη και σεναριογράφοι ή συγγραφείς βιβλίων περιπέτειας μπορούν να αποκομίσουν "πραγματική" γεύση ειδικών δυνάμεων που θα τους βοηθήσει να έχουν προσωπική εμπειρία γι΄αυτό που θέλουν να γράψουν! Έτσι λένε οι οργανωτές!  Με το αζημίωτο φυσικά!

Να λοιπόν που ξεφύτρωσε και "τουρισμός ειδικών δυνάμεων"! Τι άλλο θα δούμε!

Ανιχνευτής






























Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.