Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Η αποτυχημένη προσπάθεια

Κάποτε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας της Κύπρου, τον Φεβρουάριο του '78 έγινε μεγάλη φάση! Αιγύπτιοι κομάντος κατέφθασαν το βράδυ της 18 Φεβρουαρίου με σκοπό να καταλάβουν ένα ...κυπριακό αεροσκάφος που είχε καταληφθεί από Παλαιστίνιους ένοπλους τρομοκράτες.




Οι Παλαιστίνιοι , το πρωί της ίδιας ημέρας είχαν σκοτώσει τον Αιγύπτιο διευθυντή της εφημερίδας Αλ Αχράμ της Αιγύπτου και είχαν συλλάβει αιχμαλώτους άλλους 11 Άραβες, που συνεδρίαζαν στο ξενοδοχείο Χίλτον, στα πλαίσια της συνόδου του "Κινήματος Αφροασιατικής Αλληλεγγύης". Ο Αιγύπτιος, που ήταν προσωπικός φίλος του προέδρου Σαντάτ της Αιγύπτου, ήταν ο γενικός γραμματέας του Κινήματος. 

Στη συνέχεια για να ξεφύγουν, απαίτησαν από τους Κυπρίους, αεροσκάφος. Τους δόθηκε, το πήραν με τους ομήρους και έφυγαν. Αφού έκαναν πολλούς εναέριους κύκλους, από Κρήτη μέχρι Τζιμπουτί και κανένας δεν τους δεχόταν να προσγειωθούν, κατάληξαν πάλι στη Λάρνακα για ανεφοδιασμό,  το απόγευμα της 19 Φεβρουαρίου 1978. Άρχισαν πλέον οι διαπραγματεύσεις.

Εδώ ξεκινάει η ενδιαφέρουσα πλευρά της ιστορίας. Η Εθνική Φρουρά, είχε λάβει τα μέτρα της και είχε αναπτύξει τμήματα ασφαλείας γύρω από το αεροδρόμιο. Δύναμη της 35 Μοίρας Καταδρομών, είχε καταλάβει καίρια σημεία. Ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν Οι κυπριακές αρχές ειδοποιήθηκαν ότι ένας Αιγύπτιος υπουργός καταφθάνει με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130, για να συμμετάσχει και αυτός στις διαπραγματεύσεις.

Όλοι προετοιμάστηκαν για την άφιξη του Αιγύπτιου υπουργού. Το C-130 έφθασε, προσγειώθηκε και πάρκαρε περίπου 800 μέτρα μακριά από το αεροσκάφος με τους Παλαιστίνιους και τους ομήρους τους. Κάτι "μυρίστηκαν" οι κυπριακές αρχές και έστειλαν αμέσως ένα πολιτικό αυτοκίνητο να σταθμεύσει στην ουρά του αιγυπτιακού C-130 ώστε να εμποδίζει το άνοιγμα της ράμπας. Γρήγορα έγινε αντιληπτό, ότι μετέφερε πάνοπλους Αιγύπτιους κομάντος. Τους απαγορεύτηκε η αποβίβαση και δόθηκε η εντολή να απογειωθεί το αεροσκάφος τους και να επιστρέψει πίσω.

Οι διαπραγματεύσεις είχαν φτάσει σε σημείο που περίμεναν την παράδοση των Παλαιστινίων και την απελευθέρωση των ομήρων.  Οι απρόσκλητοι κομάντος, όχι μόνον δεν υπάκουσαν, αλλά ξεκίνησαν επιθετική ενέργεια κατά του κυπριακού αεροπλάνου. Αφού μετακίνησαν το αυτοκίνητο της πολιτικής αεροπορίας από την πίσω πόρτα, ένα τζίπ με τέσσερις στρατιώτες που ήταν οπλισμένοι με μπαζούκας κατέρχεται από τη ρόμπα και εφορμά προς το κυπριακό αεροπλάνο, ενώ άλλοι επιτίθενται προς όλες τις κατευθύνσεις.

Η αντίδραση της 35 Μοίρας – που βρισκόταν από την πρώτη στιγμή σε ετοιμότητα – υπήρξε άμεση. Με αστραπιαία ενέργεια χτυπιέται το τζιπ πριν προλάβει να πλήξει το κυπριακό αεροπλάνο, ενώ το αιγυπτιακό μεταγωγικό κυριολεκτικά διαλύεται από βολές βαρέων όπλων. Το κυπριακό αεροπλάνο υφίσταται επίσης μεγάλες καταστροφές. 





Ο απολογισμός της μάχης υπήρξε βαρύς: Δεκαπέντε Αιγύπτιοι κομάντος και ένας υπάλληλος του αεροδρομίου πέφτουν νεκροί, 16 Αιγύπτιοι καταδρομείς και επτά   Ελληνοκύπριοι τραυματίζονται, ενώ οι υπόλοιποι Αιγύπτιοι αιχμαλωτίζονται ανάμεσά τους και ο επικεφαλής ταξίαρχος. Ποτέ δεν περίμεναν οι Αιγύπτιοι τέτοια αντίδραση! Πίστευαν ότι οι Έλληνες θα παρέμεναν θεατές. Πήγαν να μιμηθούν τους Ισραηλίτες που έκαναν την καταδρομή στο Έντεμπε. Δεν τα κατάφεραν. Αποτυχημένη προσπάθεια. 

Το τι έγινε μετά, δείτε το στη ωραία ιστοσελίδα της Λάρνακας. Το δίδαγμα που βγαίνει εδώ είναι ότι ποτέ δεν πας "ξυπόλητος στ' αγκάθια". Μία ειδική επιχείρηση θέλει λεπτομερή σχεδίαση και πολλή καλή πληροφόρηση. Ακριβείς και "νωπές" πληροφορίες. Όταν χάνεται μάλιστα το στοιχείο του αιφνιδιασμού, η επιχείρηση πρέπει να ματαιώνεται ή να αναβάλλεται. Αυτή η συγκεκριμένη επιχείρηση ήταν από την αρχή αποτυχημένη.

Ανιχνευτής




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.