Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Επανεμφάνιση του ASALA



Ο Αρμενικός Μυστικός Στρατός για την Απελευθέρωση της Αρμενίας (ASALA), ύστερα από μία μακρά περίοδο αποχής από την ενεργό δράση, απέστειλε απειλητικό μήνυμα στη τουρκική πρεσβεία της Τιφλίδας, η οποία έχει την ευθύνη για τις διπλωματικές επαφές με το Εριβάν καθώς Τουρκία και Αρμενία δεν διατηρούν διπλωματικές επαφές. 

Σύμφωνα με τη Hurriyet, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και η ΜΙΤ αναλύουν το μήνυμα της αρμενικής οργάνωσης που πιθανόν σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, ενόψει μάλιστα και της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Αρμενική Γενοκτονία. 

Ο ASALA δημιουργήθηκε το 1975 προκειμένου να πιέσει την Άγκυρα να αναλάβει την ευθύνη για το θάνατο περίπου 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων το 1915. Η αρμενική μαρξιστική-λενινιστική οργάνωση είχε εξαπολύσει σειρά επιθέσεων κατά τουρκικών στόχων, στη διάρκεια της δεκαετίας του’ 70 και του ’80, με κορυφαίες τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Άγκυρας το 1982 και στο αεροδρόμιο του Ορλί στο Παρίσι το 1983, κατά την οποία σκοτώθηκαν 18 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 127. 

Από διάφορες άλλες επιθέσεις του ASALA έχουν χάσει τη ζωή τους 34 Τούρκοι διπλωμάτες και προσωπικό των πρεσβειών της χώρας στο εξωτερικό. Ο αρχηγός του ASALA Hagop Hagopian δολοφονήθηκε τον Απρίλιο του 1988 στην Αθήνα, από πυρά άγνωστων δραστών, πιθανόν Τούρκων παρακρατικών που είχαν στρατολογηθεί από τη ΜΙΤ.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.