Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Το τέλος μίας ηρωΐδας

Bookmark and Share

Πολύ επιφανειακά γράφτηκε αρχικά στον βρετανικό κυρίως τύπο, ο θάνατος μίας ηλικιωμένης, "περίεργης" και μοναχικής γυναίκας, στο διαμέρισμά της  σε μια επαρχιακή πόλη, το Τόρκεϊ της κομητείας του Ντέβον, στην νοτιοανατολική Αγγλία, αρχές του μήνα.

Ήταν η 89χρονη  Βρετανίδα Έϊλιν Νίαρν, η οποία, τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια σπάνια δεχόταν και κάποιον επισκέπτη. Βρέθηκε νεκρή από καρδιακή προσβολή, στις 2 του Σεπτέμβρη  από την αστυνομία, μετά από ειδοποίηση γειτόνων  και έγινε έρευνα για συγγενείς της, προκειμένου ν΄αναλάβουν την κηδεία της. Δεν βρέθηκε κανένας συγγενής δυστυχώς, ζωντανός και θα έπρεπε τα έξοδα να επιβαρύνουν την τοπική δημοτική αρχή.

Κατά την έρευνα όμως των προσωπικών της αντικειμένων, όλοι έμειναν έκπληκτοι για τα ευρήματα. Παράσημα, μετάλλια, επιστολές στα γαλλικά και χαρτονομίσματα του 2ου παγκοσμίου πολέμου. Ποια ήταν αυτή η γυναίκα; Ήταν μία ηρωίδα! Υπηρέτησε εθελοντικά στον πόλεμο, στην Βρετανική Υπηρεσία Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Executive) και έδρασε σαν χειριστής ασυρμάτου των συμμαχικών μυστικών υπηρεσιών  στη Γαλλία, λόγω της άριστης γνώσης της στη γαλλική γλώσσα.

Πιάστηκε από τους Γερμανούς σαν ύποπτη και βασανίσθηκε από τη Γκεστάπο για να μαρτυρήσει. Άντεξε και τους έπεισε ότι ήταν μία αθώα μικρή 23χρονη Γαλλίδα, τότε, χάρις στη άψογη γνώση της γλώσσας, αφού είχε μεγαλώσει στη Γαλλία πριν από τον πόλεμο. Αφέθηκε ελεύθερη για να συλληφθεί ξανά λίγο αργότερα και να σταλεί σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας. Κατόρθωσε να δραπετεύσει μαζί με 2 άλλες Γαλλίδες, ξεγελώντας τους σκοπούς των Ες-Ες και να κρυφτεί μέχρι την άφιξη των αμερικανικών στρατευμάτων. Ήταν τέλος της άνοιξης του1945.

Για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε, τιμήθηκε με το ανώτατο βρετανικό παράσημο του "Μέλους του Τάγματος  της Βρετανικής Αυτοκρατορίας" ( Member of the Order of the British Empire-MBE).

Για όλα αυτά δεν είχε μιλήσει ποτέ σε κανένα. Δεν έτυχε να κάνει δική της οικογένεια και έμεινε σιγά-σιγά μόνη, μετά τον θάνατο όλων των συγγενικών της προσώπων. Πιστή μέχρι το τέλος, στην εχεμύθεια που είχε μάθει σαν στέλεχος των ειδικών επιχειρήσεων και των μυστικών υπηρεσιών.

Τώρα που μετά θάνατον όλα βγήκαν στο φως, μέσα από τα προσωπικά της αντικείμενα, όλοι οι κάτοικοι της περιοχής θα την τιμήσουν και το κράτος θ΄αναλάβει τη δαπάνη της κηδείας που θα γίνει, όπως αξίζει σε μία ηρωίδα. Η σημαία για την οποία πολέμησε και πρόσφερε τα νιάτα της, θα την σκεπάσει και θα συνοδεύσει στην τελευταία της κατοικία, την "Mademoiselle du Tort", όπως ήταν η κωδική της ονομασία, στον πόλεμο. "Η αποστολή ολοκληρώθηκε".

Ανιχνευτής

Πηγή: Mail online


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.