Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Ειδικές Δυνάμεις ή Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων;



Τι είναι οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων και τι διαφορά έχουν από τις ειδικές δυνάμεις; 




Ένα κοινό ερώτημα που δημιουργείται από την πολυτυπία των στρατιωτικών όρων. Ο όρος "δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων"(special operations forces) είναι θα έλεγα ο πιο "μοντέρνος", που στην ουσία  δεν διαφέρει από τον παλιό όρο "ειδικές δυνάμεις" (special forces). Ο πρώτος όρος έχει καθιερωθεί στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, ενώ ο δεύτερος εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε εθνικό επίπεδο των διαφόρων χωρών.

Εξαίρεση έχουν οι Αμερικάνοι που χρησιμοποιούν και τους δύο όρους. Ειδικές δυνάμεις, ονομάζονται μόνον οι "Green Berets" ενώ δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων είναι όλοι οι άλλοι (Rangers, SΕΑLs, MARSOC, Air force special warfare unit, SOF Aviation, Psyops unit, CIMIC unit, SOF special comunications Bn).

Και οι δύο είναι "προσανατολιστικοί" όροι που υποδηλώνουν τις επίλεκτες δυνάμεις των διαφόρων κρατών οι οποίες όμως ασχολούνται με συγκεκριμένα είδη επιχειρήσεων, που ανήκουν στην κατηγορία των ειδικών επιχειρήσεων. Τελικά είναι ειδικά επιλεγμένες, εκπαιδευμένες, οργανωμένες και εξοπλισμένες δυνάμεις, ιδιαίτερα κατάλληλες για εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων. Είναι εθνική υπόθεση κάθε χώρας ποιές θα χαρακτηρίσει ειδικές δυνάμεις, αρκεί να καλύπτει τις ανάγκες της και να τις χρησιμοποιεί για ειδικές επιχειρήσεις.

Είναι στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται σε συνδυασμό ή ανεξάρτητα με άλλες συμβατικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και έχουν σαν σκοπό την επίτευξη πολιτικών, οικονομικών, ψυχολογικών ή στρατιωτικών στόχων για τους οποίους δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμβατικές στρατιωτικές δυνάμεις ή αν χρησιμοποιηθούν θα δημιουργήσουν δυσμενές στρατηγικό αποτέλεσμα.




Οι ειδικές επιχειρήσεις απαιτούν ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, ειδικό υλικό, ειδικές τεχνικές και ασυνήθιστες τακτικές . Η πρωτοτυπία, η φαντασία και ο δόλος είναι απαραίτητα συστατικά μιας ειδικής επιχείρησης. Το προσωπικό που εκτελεί μια ειδική επιχείρηση, δεν είναι απαραίτητα μεγάλο σε αριθμό, όπως στις συμβατικές επιχειρήσεις. Πρέπει όμως να είναι άριστα εκπαιδευμένο, ικανό να ενεργεί σε οποιοδήποτε περιβάλλον, με αντίξοες καιρικές συνθήκες, να διαθέτει αυτοπεποίθηση και να ξεπερνά οποιοδήποτε  φυσικό εμπόδιο, εφαρμόζοντας ειδικές τεχνικές με ειδικό εξοπλισμό.

Οι ειδικές επιχειρήσεις βασίζονται και απαιτούν πολύ ειδικές , ακριβείς και "νωπές" πληροφορίες για να μπορέσουν να διεξαχθούν. Συνήθως είναι διακλαδικές από τη φύση τους.

Ειδικότερα οι καταδρομικές επιχειρήσεις (άμεσες επιθετικές ενέργειες)  εκτελούνται μυστικά, με αφάνεια, με ταχύτητα και αθόρυβα, με βασική επιδίωξη την επίτευξη του αιφνιδιασμού επί του αντιπάλου. Ο αιφνιδιασμός αποτελεί βασική προϋπόθεση εκτέλεσης μίας τέτοιας επιχείρησης. Χωρίς αιφνιδιασμό, η επιχείρηση πρέπει να ματαιώνεται ή να αναβάλλεται.

 Ποια είναι τα είδη των ειδικών επιχειρήσεων;
Βασικά οι ειδικές επιχειρήσεις προσδιορίζονται και καθορίζονται από κάθε χώρα, σύμφωνα με τις επιδιώξεις της. Στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, έχουν τυποποιηθεί ποιά είδη θεωρούνται ειδικές επιχειρήσεις.

Αξιώματα των Ειδικών Επιχειρήσεων
  1. Ο άνθρωπος "μετράει" και όχι τα υλικά.
  2. Προτιμάται η ποιότητα σε ανθρώπινο δυναμικό και όχι η  ποσότητα.
  3. Οι ειδικές δυνάμεις δεν μπορούν να "παραχθούν" μαζικά. Απαιτούν χρόνο, επιλογή και κόπο για να δημιουργηθούν.
  4. Αν δεν υπάρχουν αποτελεσματικές Ειδικές Δυνάμεις, είναι αδύνατον να συγκροτηθούν και οργανωθούν εκ των ενόντων, για άμεση αντιμετώπιση μιας έκτακτης και κρίσιμης κατάστασης. Απαιτείται χρόνος.
  5. Δεν πρέπει να αναλώνονται οι μονάδες ειδικών επιχειρήσεων σε αποστολές που μπορούν να εκτελεσθούν από άλλες συμβατικές δυνάμεις, διότι αν προκύψει μια πραγματική ανάγκη εκτέλεσης ειδικής επιχείρησης, δεν θα υπάρχουν διαθέσιμες μονάδες.


 Ανιχνευτής






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.